Dodaj do ulubionych

Proszę Was o komentarz

04.07.13, 17:30
natemat.pl/66883,pomodl-sie-a-potem-zjedz-czyli-jak-wychowuje-polska-szkola
Nigdzie nie znalazłam informacji, czy to jest szkoła katolicka, prowadzona przez księży, czy siostry zakonne, bo jeżeli tak, to mnie to nie wzrusza, ale jeżeli to normalna szkoła świecka, to uważam, że to jakiś absurd i dyskryminacja dzieci innych wyznań lub ateistów.
Jestem wyznania rzymsko-katolickiego, ale bez dewotyzmu i obnoszenia się z tym wszem i wobec.
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: Proszę Was o komentarz 04.07.13, 18:22
      Jestem tego samego wyznania, ale nie dyskutuję o wyznaniach, polityce i celebrytach. Przykro mi.
      • amityr Re: Proszę Was o komentarz 04.07.13, 19:16
        moja niewierząca znajoma dla świętego spokoju kazała chodzić dziecku na religię. Nie chce żeby jej dziecko było prześladowane przez inne dzieci.
        • iryska2604 Re: Proszę Was o komentarz 04.07.13, 20:31
          To jest normalna szkoła, niestety. Ale jest tak jak napisał amityr. Ludzie często wysyłają dzieci na lekcje religii zeby nie narazac dzieci na wyobcowanie(?),bo większość chodzi, bo co sąsiedzi powiedzą. Potem nawet ci co nie praktykują -wysyłają dzieci do I Komunii bo to taki uduchowiony dzień i dziecko z zazdrościa by patrzyło na rówiesników. W szkołach powinna być jednoczesnie dla dzieci niewierzących etyka ale komu sie chce w to bawić? I co taka nauka religii ma wspólnego z wiarą? Lepiej by było gdyby uczyli religioznawstwa. Ale jest jak jest. Jeśli dyrektorka szkoły jest bardzo radiomaryjna to jest tak jak wyżej.
          • m4-6 Re: Proszę Was o komentarz 04.07.13, 21:50
            No nie...dyrektorka se może byc radio czy tele-maryjna, ale szkoła świecka, i na religiii chodzące dzieci niech sie modlą, ale nie w innych okolicznościach, to zamach na godność innych dzieci, nie mówcie, że nie ma w szkołach dzieci nie uczęszczających na religię, sa i nawet coraz więcej...
            • iryska2604 Re: Proszę Was o komentarz 04.07.13, 21:54
              Są, ale jednak trochę wyobcowane. Agnieszka chodzi do klasy z dziewczynką - świadkiem Jehowy.Zawsze jest z boku.
              • jaga_22 Re: Proszę Was o komentarz 04.07.13, 22:16
                Religia w szkole to zły pomysł.
                • szymeknieslupnik Re: Proszę Was o komentarz 04.07.13, 22:38
                  Tak, jak w niektórych stołówkach szkolnych - modlitwa przed posiłkiem.
                • michal-emeryt Re: Proszę Was o komentarz 04.07.13, 23:23
                  jaga_22 napisała:

> Religia w szkole to zły pomysł.
                  Tak i bardzo źle że znowu został wdrożony.Kiedy chodziłem do podstawówki (jeszcze za Stalina) religia w szkole nie była przedmiotem obowiązkowym ale kilkoro dzieci,które nie chodziły na tye zajęcia były szykanowane.Wróciło stare sad.
    • julinka601 Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 00:27
      Szykanowano za niechodzenie na religię w naszych,zamierzchłych czasach dzieciństwa, teraz to naprawdę się rzadko zdarza, więc nie przesadzajmy tak jak o.dyrektor, że katolicyzm w Polsce jest uciemiężony.
      • 92ela Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 11:10
        Moi Kochani dzięki za odzew, ale artykuł nie dotyczy religii w szkołach. Dotyczy narzuconego obowiązku modlitwy przed jedzeniem dla wszystkich uczniów w stołówce szkoły świeckiej i w/g tych zachowań uczniowie są oceniani...
        • jaga_22 Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 12:52
          Droga Elu,a co tu komentować? głupota i tyle.
          Ludzie dorośli a sami stwarzają problemy wychowawcze.
          Tylko mącą w głowach dzieciom.
          • polnaro Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 14:57
            Czy ta modlitwa jest rzeczywiście egzekwowana ? Ktoś pilnuje i notuje uczniów niemodlących się? Kogoś ukarano? Już ja widzę jak się tam modlą ci uczniowie big_grinbig_grinwink.
            Jest Rada Szkoły /bo musi być w każdej placówce oświatowej/, więc jeśli nie podoba się sformułowanie, to je wykreślić, a nie zawracać gitarę ludziom, jeśli rodzice to zaakceptowali, to wara dziennikarzynie od ich decyzji, mamy demokrację?
            Lepiej byłoby rwetes robić o to, żeby dzieci myły ręce przed jedzeniem, żeby nie przeklinały, nie pluły po korytarzach, nie trzaskały krzesłem, potrafiły prawidłowo jeść nożem i widelcem, używały słowa dziękuję odbierając danie na stołówce.....itd., itp.
            Znowu bicie piany z wody, a prawdziwe problemy niezauważane.
            • polnaro Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 15:02
              Już oddzielnie wspomnę tylko o przemocy w szkole, wymuszaniu, znęcaniu się nad słabszymi i biedniejszymi, wszechobecnych narkotykach, dopalaczach......ale nie, tu problem straszny: ktoś napisał gdzieś o modlitwie przed jedzeniem.....rety-gwołty.
              • voxave Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 16:51
                Polnaro--zmuszanie wbrew woli do modlitwy to tez przemocsmile
                • polnaro Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 17:58
                  Voxawe - ja nigdzie nie znalazłam treści o przymuszaniu.
                  Jest to niewątpliwie archaiczny tekst i nie rozumiem w czym problem żeby go zmienić, nawet jeśli ta zmiana ma sięgać statutu szkoły, statut nie jest wykuty z marmuru, trochę tylko z tym zachodu.
                  Jeśli rodzice są przeciw załatwiłabym problem w ciągu miesiąca, jakoś ten 'strach' rodziców mnie nie przekonuje - naciągane to jak licho.

Amityr, powinieneś zapytać tę panienkę w jakiej to 'wyznaniowej' szkole przymuszano ją do modlitwy big_grin i skąd o tym wiesz /powiedziała Ci na ucho, Twoja znajoma?/.
                  Już jestem wystarczająco "moherowa"? Mogę jeszcze coś dodać.
                • anoagata Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 18:09
                  voxave napisała:

> Polnaro--zmuszanie wbrew woli do modlitwy to tez przemocsmile
                  Idąc tym tropem,to zmuszenie dziecka do umycia rąk przed jedzeniem to tez przemoc.
                  Oddając dziecko do szkoły,to jestem zmuszona tej szkole zaufać,jeżeli jest inaczej,to szkołę mażna w każdej chwili zmienić.
                  • voxave Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 18:15
                    Polnaro----zmuszanie do nawyku czystych rąk jest pozytywne i nijak ma sie do zmuszania młodych osób do sekciarstwa.
                    • iryska2604 Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 20:20
                      Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...I tak każdy będzie bronił swoich racji - i wierzący i ateista i jeszcze człowiek innej wiary. Kościół nie powinien ingerować w sprawy Państwa i jego instytucji a ze ingeruje to mamy to dzięki Konkordatowi i ówczesnym władzom. Chyba tez to był ukłon w stronę papieża- Polaka. Czasem sobie myślę jak to jest - jest tyle odłamów wiary a przecież Bóg jest jeden? W niektórych religiach chrzest przyjmują ludzie dorośli, swiadomi tego. U nas sie dziecku z góry narzuca w co ma wierzyć...
    • amityr Re: Proszę Was o komentarz 05.07.13, 16:42
      A takie są później efekty nauczania przymusowego religii katolickiej.

http://i44.tinypic.com/9ussqd.jpg
    • julinka601 Re: Proszę Was o komentarz 06.07.13, 22:16
      Polnaro,podpisuję się pod tym co napisałaś. To taki magiel. i bicie piany.......z piana na ustach.

Amityr,jestem zniesmaczona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka