Dodaj do ulubionych

Zmarł Tadeusz Różewicz

24.04.14, 17:30
Nie żyje Tadeusz Różewicz polski poeta, dramaturg, prozaik i scenarzysta. Tadeusz Różewicz zmarł dziś nad ranem w swoim domu we Wrocławiu. W październiku skończyłby 93 lata.

www.gazetawroclawska.pl/artykul/3413235,tadeusz-rozewicz-nie-zyje-zmarl-dzis-rano-we-wroclawiu,id,t.html?cookie=1
Zostawił nam po sobie piękną spuściznę...
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 24.04.14, 17:35
      Spocznie w Karpaczu -wśród swoich ukochanych gór. W Muzeum Sportu i Rekreacji jest Jego gablota, spora ekspozycja. Nie będzie to moze zbyt artystyczne zdjęcie ale nie mogłam sie oprzeć

plus.google.com/photos/104625777591782493878/albums/5778088594982194657/5778089891240444386?pid=5778089891240444386&oid=104625777591782493878
      • ewa9717 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 24.04.14, 18:37
        Na pierwszym roku mieszkałam we Wrocławiu najmilszym u państwa R. z samych R. (przypadkowa zbieżność pierwszych liter) wink. Tadeusz Rózewicz bywał ich gościem, poznałam go, było niebywałe przeżycie, potem już mogłam złapać oddech wink Niezwykły człowiek.
        • maria6450 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 24.04.14, 19:39
          Mam niezwykłą książkę Tadeusza Różewicza pt."Matka odchodzi". Wspomnienia o matce, fotografie, wiersze dotykające boleśnie. Każdy z nas miał (być może jeszcze ktoś szczęśliwy ma) matkę, więc nikt nie pozostaje wobec treści tej książki obojętny. Napisana do bólu szczerze i prawdziwie, mistrzowską ręką.
    • grzech_o_1 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 24.04.14, 21:13
      Gdyby ktoś mnie kilka dni temu zapytał, to byłbym święcie przekonany że Różewicz już od minimum kilku lat nie żyje.
      Chyba ostatnie lata już nie tworzył, nie pisał. Bo nic o nim nie było słychać.
      Niestety. Z tej starej gwardii twórców, już chyba została garstka.
      • anoagata Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 24.04.14, 21:55
        Grzechu,ja też byłam zdziwiona że jeszcze ON żył.
      • jagodajna Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 24.04.14, 22:03
        grzech_o_1 napisał:

> Gdyby ktoś mnie kilka dni temu zapytał, to byłbym święcie przekonany że Różewic
        > z już od minimum kilku lat nie żyje.
        > Chyba ostatnie lata już nie tworzył, nie pisał. Bo nic o nim nie było słychać.

Mając prawie 93 lata....ciekawe co my napiszemy lub utworzymy smile.
        • maria6450 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 24.04.14, 22:21
          Ja też mam ostatnio tak, że myślę o kimś powszechnie znanym i dość wiekowym, a o którym cicho i zastanawiam się, czy ten ktoś żyje, czy umarł? Tak miałam parę dni temu z Brando. Pytam męża, a on na to...Chyba żyje, albo już umarł...
          • dwa-filary Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 12:11
            Miałam podobne myśli, kurcze to On jeszcze żył ??? Słuch po nim zaginął już dość dawno [*]

http://i61.tinypic.com/wl6tyo.jpg
            • grzech_o_1 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 15:25
              I jego sentencja na zdjęciu? Czysta prawda. Nic dziwnego że w ostatnich latach nic już nie tworzył.
              • marguy Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 15:35
                grzech_o_1 napisał:

> I jego sentencja na zdjęciu? Czysta prawda. Nic dziwnego że w ostatnich latach
                > nic już nie tworzył.

Zgadzam sie, czysta prawda.
                A, ze nie pisal? Coz, najwidoczniej zrozumial nie mial dla kogo.
                Spoleczenstwo, zglupialo, splycilo sie. Ci, ktorym pozostaly jeszcze resztki samodzielnego myslenia wybrali wewnetrzna emigracje byle odciac sie od zalewu prostactwa i powszechnej pauperyzacji.
                No i mamy co mamy czyli wielkie nic. Juz nawet gowno byloby lepsze, bo chociaz nawoz moznabyloby miec.
                • grzech_o_1 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 17:50
                  Ciekawe, gdyby Ci starzy sprzed lat, typu Jarosław Iwaszkiewicz i ogrom innych powstawali z grobów! Pewnie by wrócili z powrotem galopem.
                  Jeszcze hołubią Kutza. Chociaż od dawna nic nie tworzy. Ale to Ślązak z krwi i kości. I jest im politycznie potrzebny.
                  Jestem skołowany co do Wajdy, Olbrychskiego, kilkoro innych. Spsieli i dali się kupić?
                  • iryska2604 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 18:34
                    Co do Wajdy mam mieszane odczucia. Wielki człowiek, stworzył dzieła - ale on zawsze tworzył,szlabanu nigdy nie miał, nikt mu kagańca nie nakładał.Zresztą to trzeba przyznać że ówczesne władze dbały chyba bardziej o kulturę.
                    • jagodajna Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 19:30
                      iryska2604 napisała:

> Co do Wajdy mam mieszane odczucia. Wielki człowiek, stworzył dzieła - ale on
                      > zawsze tworzył,szlabanu nigdy nie miał, nikt mu kagańca nie nakładał.Zresztą
                      > to trzeba przyznać że ówczesne władze dbały chyba bardziej o kulturę.

Z książki "Andrzej Wajda. Podejrzany"
                      "Wajda uprzywilejowany nie był, natomiast wraz z rosnącą popularnością, szczególnie na Zachodzie, stał się twórcą dość niewygodnym dla polskich władz. Z przeczytanych przez autorów materiałów IPN jasno wynika, że służby bezpieczeństwa nie tylko kontrolowały reżysera (na przestrzeni lat 1950-1989 doczekał się kryptonimu „Luminarz” i pięciu tomów akt), ale na różne sposoby starały się utrudnić mu pracę i życie. Oprócz cenzury, podsłuchów i donosów stosowano bardziej finezyjne środki prewencyjne: odsuwano Wajdę od pełnionych funkcji, próbowano skłócić ze środowiskiem, czasem nie zezwalano na wyjazdy zagraniczne. Posuwano się nawet do prześwietlania kont bankowych oraz upubliczniania statusu majątkowego „podejrzanego”, aby go zdyskredytować w oczach potencjalnych widzów."

Tak więc Wajda postępował bardzo ostrożnie i można by rzec, dyplomatycznie z władzami. Nie chciał z nimi zatargów, bo wiedział, że jednym swoim filmem, nawet pociętym przez cenzurę, może osiągnąć znacznie więcej niż wdawaniem się w bezsensowną i często bezowocną walkę z reżimem.
                      • iryska2604 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 19:35
                        Wiesz, nie wszyscy autorzy piszą całkiem bezstronnie. Po upadku komuny wręcz wypadało niektórym kreować sie na ofiary systemu.
                        • grzech_o_1 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 21:55
                          Klasyczny przykład, podręcznikowy - Maja Komorowska.
                          I wielu innych.
                    • grzech_o_1 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 21:54
                      O tę wysoką kulturę. I w TV i wszędzie. Chała raczej nie przeszła.
                      I jak na ironię, długie lata Ministrem Kultury był Lucek MOTYKA!
          • grzech_o_1 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 15:23
            Ja jak ktoś taki przyjdzie mi na myśl, to też nie wiem. Aż sprawdzam na Google wpisując nazwisko. Bo często człowiek pamięta, jak ta osoba pisała, występowała, grała w filmach, a naraz od kilku lat cisza. I nagle informacja, ze zmarła. Miała tyle i tyle lat. Człowiek sobie nie uzmysławia, że sam mam przecież już prawie 67 lat!
            • dwa-filary Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 19:46
              Taaaak, my duchem młodzi, ale czas biegnie nie ubłagalnie uncertain
              • grzech_o_1 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 21:58
                Taaaak. Niby jeszcze "przedwczoraj" chodziłem do pracy, a to już 6 lat emerytury!smilesmilesmile
                Ale, najważniejsze, nie pękać.smile
              • engine8 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 25.04.14, 23:10
                Kiedys na pogrzebie znajomej ktos przeczytal wiersz pt "The Dash" Lindy Ellis
                ktory czesto przychodzi mi na mysl...

(po angielsku - jak ktos chce orginal to mozna wygoglowac www.linda-ellis.com/the-dash-the-dash-poem-by-linda-ellis-.html )

Przetlumaczylem na kolanie

Myslnik
                (Wolne tlumaczenie wiersza Lindy Ellis)

Czytalem o mezczyznie ktory przemawial na pogrzebie przyjaciela.
                Nawiazywal On do Dat na pomniku od Pierwszej ….do Ostatniej.

Zauwazyl ze najpierw byla Data Urodzenia a o nastepnej mowil ze lzami w oczach, ale powiedzial ze najwazniejszym tu jest myslnik pomiedzy tymi Datami.

Ten myslnik reprezentuje bowiem caly okres spedzony w czasie zycia na ziemi.
                I teraz tylko Ci im bliscy wiedza jaka wartosc ma ta krotka linijka.

Nie ma zadnej wartosci ile posiadamy, samochodow….domow… pieniedzy.
                Wazne jest jak zyjemy i kochamy i jak przezywamy nasz myslnik.

A wiec, zastanow sie nad tym dlugo i mocno.
                Czy sa rzeczy ktore chcialbys zmienic?
                Przeciez nie wiesz ile masz czasu aby ciagle byc w stanie cos zmienic.

Jesli bysmy tylko potrafili zwolnic tempo wystarczajaco
                aby sie zastanowic co jest prawdziwe i wartosciowe i zawsze starali sie zrozumiec co inni ludzie czuja.

Nie badzmy wiec tacy skorzy do zlosci i badzmy czesciej wdzieczni, kochajmy ludzi ktorych napotykamy w naszym zyciu bardziej niz kiedykolwiek.

Szanujmy innych i czesciej sie usmiechajmy pamietajc o tym ze ten skromny myslnik moze trwac jedynie chwile.

A teraz pomysl, kiedy odczytaja move na Twoim pogrzebie i rozwaza przebieg Twojego zycia….
                Czy bylbys dumny ze wszystkich wspomnianych zdarzen i ocen jak ty przezyles SWOJ myslnik?
                • maria6450 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 26.04.14, 09:15
                  Dziękuję za ten wiersz, nie znałam.
                  • iryska2604 Re: Zmarł Tadeusz Różewicz 26.04.14, 17:07
                    Przeciez nie wiesz ile masz czasu aby ciagle byc w stanie cos zmienic.

Niestety....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka