18.04.15, 22:58
Wg Pana Dyrektora FBI ileś tam Żydów wymordowaliśmy w okresie ostatniej wojny. Jest on przecież z wykształcenia historykiem to najlepiej wie. Ale prawdopodobnie wiedzę jednak zawdzięcza raczej filmom fabularnym wyprodukowanym w Polsce. Całkiem niezłe są też w tym temacie filmy zakupione w Niemczech i puszczane nie tylko w Polsce.
Szkoda, że nikt nie przypomni mu ile to Indian wymordowali jego przodkowie zdaje się m.in. też Żydzi.
Kiedy Polska zacznie skarżyć w sądach takich sk,rwieli, żeby płacili odszkodowania .Inni trzymaliby mordy w kubeł.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: FBI 19.04.15, 08:19
      Za protestami drogą dyplomatyczną iść powinny setki dokumentów adresowanych do tego faceta a przede wszystkim do gazety która publikowała przemówienie, do Amerykanów (była by to kolejna okazja wybić im z głowy te brednie); w których jasno powinno się udowodnić, że Polski i Polaków nie wolno ustawiać po stronie morderców, gdyż Polacy byli mordowani razem z Żydami. wink
      • ewa9717 Re: FBI 19.04.15, 11:01
        A tak konkretnie: czytaliście ten tekst i rzeczywiscie jest mowa o Polakach?
        • czuk1 Re: FBI 19.04.15, 11:07
          Tak. Link do tekstu podał też Amityr, w pierwszym wierszu wpisu.
          • czuk1 Re: FBI 19.04.15, 11:10
            natemat.pl/140027,skandaliczna-wypowiedz-dyrektora-fbi-polacy-mordowali-zydow-i-razem-z-niemcami-odpowiadaja-za-holocaust
            www.tvn24.pl/holokaust-to-dzielo-niemcow-polakow-wegrow-i-innych-narodow,534592,s.html
            • ewa9717 Re: FBI 19.04.15, 11:29
              OK.
              • jaga_22 Re: FBI 19.04.15, 12:01
                Będzie awantura i powinna,a przy okazji poruszyć o polskich obozach konc.
                Co z tego,że ambasador USA zostanie wezwany do przeprosin
                jak się rozejdzie po świecie,a nieuki przytakną.
                • gazeta_mi_placi Re: FBI 19.04.15, 19:36
                  Dokładnie.
    • der-chef Re: FBI 19.04.15, 12:50
      Nasi "polytycy" muszą głębiej lizać rowa amis.
      • amityr Re: FBI 19.04.15, 13:22
        Moim zdaniem , ci co nie zabierają głosu są w kręgach zbliżonych do wypowiadającego się.
      • pia.ed Re: FBI 19.04.15, 13:34
        Oprócz tego co napisał amityr, ze jest to efekt filmów i serii które tak właśnie przedstawiają Polaków, to jeszcze te ciągle przepraszamy do tego się przyczyniły ...

Jeśli chodzi o Węgry, to widziałam film długometrażowy w którym węgierska policja razem Niemcami, pod koniec wojny przesłuchiwała i torturowała młodą Żydówkę, aby dosłownie chwile przed wyzwoleniem skazać ja na śmierć przez rozstrzelanie ...

Wydaje mi sie, ze chodzilo o to, ze byla żołnierzem w komunistycznej partyzantce, ale i mnie najbardziej wbiło sie w pamięć, ze była Żydówką, pochodzącą z bogatej i wpływowej przedwojennej rodziny w Budapeszcie.
        • estella50 Re: FBI 19.04.15, 14:55
          Pod rozwagę przypominam fakt z II w.św. Prof. Jan Karski po ucieczce z Auschwitz przedostał się na Zachód, by alarmować prezydenta USA o tym, czym jest obóz śmierci, co dzieje się w okupowanej Polsce, o zbrodniach hitlerowców i o holokauście. Prosił o pomoc, żeby ocalić masowo mordowanych.
          I co?! I nic, nie uwierzono mu i żadnych działań państwa koalicji nie podjęły.
          Ile w związku z tym ludzi NIE uratowano? Nie da się policzyć, ale amerykańskie sumienia nie powinny być czyste i ten szef FBI powinien najpierw do swych przełożonych kierować jakieś oceny czy uwagi..
          I jeszcze taki fakt: niektórym Żydom po wybuchu wojny udało się wykupić bilet na okręt z zamiarem emigracji do jakiegoś bezpiecznego kraju. Żaden kraj nie przyjął tych uchodźców!
          Najpierw we własne piersi należy się uderzyć zanim sięgnie się do cudzych.
          • pia.ed Re: FBI 19.04.15, 16:06
            I jeszcze taki fakt: niektórym Żydom po wybuchu wojny udało się wykupić bilet na okręt z zamiarem emigracji do jakiegoś bezpiecznego kraju. Żaden kraj nie przyjął tych uchodźców!

Nie przypominam sobie jak było w czasie wojny, ale bezpośrednio przed wybuchem wojny wielu Żydów uciekło, miedzy innymi do Wielkiej Brytanii i i krajów skandynawskich. Opowiadali o tym ich krewni którzy przeżyli obozy zagłady.
            • estella50 Re: FBI 19.04.15, 16:45
              Wiesz, ja też tych czasów nie pamiętam (jestem powojenna wink).
              Żeby uciec przed wojną trzeba było przeczuwać zagrożenie i mieć pieniądze na ucieczkę. A wielu, nawet majętnych, nie sądziło, że coś strasznego im grozi. Nie mówiąc o biedocie, która żadnych szans nie miała.
              A ten szef FBI wygłaszając swoje mądrości stał w drzwiach muzeum holokaust u, w którym, jak słyszałam w dziennikarskiej relacji, dobrze zrelacjonowano pomoc udzielaną Żydom przez Polaków. Stał u źródła wiedzy, ale z niego nie skorzystał.
              • pia.ed Re: FBI 19.04.15, 17:21
                estella50 napisała:

> Wiesz, ja też tych czasów nie pamiętam (jestem powojenna wink)

Wyszło trochę śmiesznie ... nie myślałam o własnych doświadczeniach, tylko co o tym słyszałam i czytałam, a dziś wyleciało mi z głowy.
                Chodzi konkretnie o niemieckich Żydów, wśród których było wielu majętnych. Kiedy zaczęły się prześladowania wiedzieli, ze zbliża się koniec, i wysprzedawali wszystko aby moc wyjechać...

Właśnie ojciec naszej obecnej królowej (z pochodzenia Niemki, matka z Brazylii),
                odkupił od Żyda fabryczkę, aby ten za otrzymane pieniądze mógł wyjechać
                i kupić plantację kawy. Chyba dużo osób musiało w ten sposób zrobić ...

• jaga_22 Re: FBI 19.04.15, 18:16
                  Bardzo ciekawy artykuł.

polska.newsweek.pl/zydzi-w-ii-rp--pozwolcie-nam-byc-polakami,103410,1,1.html
                  • estella50 Re: FBI 19.04.15, 18:53
                    I co znamienne - obiektywny. Wiele się dowiedziałam z niedawnej historii polsko - żydowskiej. Np o tak dużej woli asymilacji. I to jest fakt potwierdzony przez posyłanie większości dzieci żydowskich do szkół publicznych, czy zmniejszanie liczby porozumiewających się w jidysz.
                  • czuk1 Re: FBI 19.04.15, 19:56
                    To były procesy historyczne, przerwane wojną. Wojna , jak każda zagłada/bieda/wspólne zagrozenie przerwały rozwój polskiego antysemityzmu. W okresie wojny mieliśmy w faszystowskich Niemcach/Niemczech wspólnego wroga, prześladowcę i mordercę. Nie ma podstaw by głosić o polskim udziale w zagładzie Zydów. jesli już był to tylko po jednej stronie , w obronie Żydów oraz w walce Żydów i Polaków z Niemcami.
                    Historyczne związki i problemy związane z koegzystencją Polaków i Żydów w Polsce nie były na tyle złe by ktośkolwiek (historyk, polityk, obcokrajowiec) miał podstawy do głoszenia takiej nieprawdy, do odwrócenia historycznej prawdy z czasów ostatniej wojny światowej.
                    • estella50 Re: FBI 19.04.15, 20:38
                      "Ida" nie ma tu nic do rzeczy. Uchodzimy w świecie za antysemitów nie od dziś. Niekiedy słusznie. Mówi się o "polskich" obozach śmierci, co jest poniżej wszelkiej krytyki.
                      Żeby dać odpór tym nieprawdziwym oskarżeniom, najpierw sami musimy uporać się ze swoją historią koegzystencji polsko - żydowskiej. I przede wszystkim przyznać, że nie jesteśmy narodem samych szlachetnych rycerzy. Że między nami zdarzali się i zdarzają różni szubrawcy. Jak w każdym narodzie zresztą. Co nie znaczy, że mamy kornie swą pochyloną głowę posypywać popiołem. Bo jako naród więcej mamy zasług i osiągnięć, mimo przeciwności losu, niż wstydliwych kart. Tak uważam.
                      • gazeta_mi_placi Re: FBI 20.04.15, 08:15
                        "Ida" jest jedną z wielu składowych składających się na ten obraz. Ja wiem, że nie byliśmy krystalicznie czyści, ale na Boga wojna i obozy śmierci to nie nasza wina. Niemcy byli genialni w pomyślne wybudowania obozów na terenie naszego kraju, z czym będzie się kojarzył Oświęcim? Z Polską czy Niemcami? Ano właśnie. Mam już dość samobiczowania się naszego narodu, a co robią Niemcy? A wypuszczają takie filmy o sympatycznych Niemcach przyjmujących pod dach żydowskiego chłopaka lub serial o wrażliwych młodych ludziach, którzy zostali zmuszeni do tej wojny.
    • gazeta_mi_placi Re: FBI 19.04.15, 19:38
      No cóż, jak pisałam, że "Ida" narobi nam bigosu bo mało kto (poza Polską) interesuje się naszą historią i wie jak wyglądała realna okupacja w Polsce i co groziło za pomoc Żydom to wielu z Was (i nie tylko) podchodziło sceptycznie.
      • 111111l Re: FBI 19.04.15, 22:04
        Po pierwsze - nikogo nie obchodzi (PISZE Z KANADY) kto kogo mordowal podczas wojny , nikogo nie obchodzi co powiedzial jakis osobnik z FBI. Jedynymi , robiacymi szum sa Polacy , ktorym wydaje sie , ze nie zabijalismy , Polacy nie kradli , Polacy pomagali itd i oczywiscie wierza , ze caly swiat interesuje sie Polska i Polakami. Jezeli chodzi o pomoc jakiej udzielalismy Niemcom w mordach dokonanych na Polakach i Zydach - czym byla Policja Granatowa i czym sie zajmowala , jakiej narodowosci byli funkcjonariusze ???
        • gazeta_mi_placi Re: FBI 20.04.15, 08:16
          Trudno się dziwić, żeby szum robili np. Chińczycy czy Francuzi. My robimy szum bo to naszego narodu dotyczy. Chyba logiczne.
        • krakkrakusek1au Re: FBI 20.04.15, 09:08
          @111111
          Nikogo nie obchodzi w Kanadzie? Czy to ten kraj gdzie zamordowano Polaka na lotnisku?Twoje poglady to rezultat anty polskiej nazistowskiej propagandy w Kanadzie. Mnie obchodzi, moje dzieci, nasze rodziny, naszych znajomych i inteligentnych ludzi w Australii.
        • amityr Re: FBI 20.04.15, 10:02
          111111l napisał:

> Po pierwsze - nikogo nie obchodzi (PISZE Z KANADY) kto kogo mordowal podczas wo
          > jny , nikogo nie obchodzi co powiedzial jakis osobnik z FBI. Jedynymi , robiacy
          > mi szum sa Polacy , ktorym wydaje sie , ze nie zabijalismy , Polacy nie kradli
          > , Polacy pomagali itd i oczywiscie wierza , ze caly swiat interesuje sie Polska
          > i Polakami. Jezeli chodzi o pomoc jakiej udzielalismy Niemcom w mordach dokona
          > nych na Polakach i Zydach - czym byla Policja Granatowa i czym sie zajmowala ,
          > jakiej narodowosci byli funkcjonariusze ???

To już ciumoku z Australii przeniosłeś się do Kanady. Hahaha
          • jaga_22 Re: FBI 20.04.15, 10:36
            Autor: gazeta_mi_placi
            Trudno się dziwić, żeby szum robili np. Chińczycy czy Francuzi. My robimy szum bo to naszego narodu dotyczy. Chyba logiczne.

Otóż to!!!
            • pia.ed Re: FBI 20.04.15, 11:57
              Udajecie czy rzeczywiście nie zrozumieliście? wink
              Chińczycy i Francuzi nie robią tyle szumu jeśli oskarży się ich naród ...
              • czuk1 Re: FBI 20.04.15, 14:05
                Pia.ed ..... jeśli inne narody nie przywiazują wagi do informacji światowych w ktorych ich państwa/narody są oskarżane ...... to ich sprawa. Może mają tak dobrą opinię, że nic i nikt nie potrafi jej zmienić ? Nasz naród, Polacy, Polska ma burzliwe losy a z tym wiążą się różne wydarzenia. Ponad 120 lat nie mieliśmy własnego państwa a pół wieku Polska miała tylko szyld narodowy. Teraz też Polacy nie mogą znaleźć wygodnego miejsca w swojej ojczyźnie. Nic dziwnego, że jestesmy uczuleni na wszelkie opinie stawiające nas w nieprawdziwym , niekorzystnym świetle.
                • jaga_22 Re: FBI 21.04.15, 20:40
                  James Comey, który sugerował, że Polska była odpowiedzialna za Holocaust, został skrytykowany przez Komitet Żydów Amerykańskich. Dyrektor wykonawczy Komitetu David Harris wezwał Comeya do sprostowania i przeprosin.

Według Davida Harrisa słowa Jamesa Comeya były "błędne i niefortunne". Dyrektor wykonawczy Komitetu Żydów Amerykańskich wyraził nadzieję, że szef FBI jak najszybciej wystosuje przeprosiny i sprostowanie.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-amerykanscy-zydzi-krytykuja-szefa-fbi,nId,1720928#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                  • czuk1 Re: FBI 21.04.15, 21:50
                    Słyszałem opinie, że (paradoksalnie) dobrze stało sie dla nas Polaków/Polski, że taka brednia poszła w świat. Wypowiedź Jemesa Comeya nie była by bardzo widoczna/słyszalna gdyby nie protest Polski, wezwanie do sprostowania i przeproszenia, protest który rozchodzi się szeroko po świecie i jest okazją by poinformować społeczność globalnej wioski o tym jak było naprawdę.
        • wikul Re: FBI 22.04.15, 11:02
          111111l napisał:

> Jezeli chodzi o pomoc jakiej udzielalismy Niemcom w mordach dokona
          > nych na Polakach i Zydach - czym byla Policja Granatowa i czym sie zajmowala ,
          > jakiej narodowosci byli funkcjonariusze ???

O wujku Google zapomnieliśmy? I popisujemy się ignorancją?

Formalnie została powołana w dniu 17 grudnia 1939 roku na terenie Generalnego Gubernatorstwa na podstawie rozporządzenia Generalnego Gubernatora Hansa Franka. Pod groźbą kary śmierci powoływało ono do służby przedwojennych policjantów. ...
          Niemcy nałożyli na dotychczasowy aparat Policji Państwowej obowiązek pełnej, bieżącej ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego. Według rozkazu Heinricha Himmlera z 5 maja 1940 roku „zapewnienie ogólnej służby policyjnej w GG jest zadaniem policji polskiej. Policja niemiecka wkracza tylko wówczas, jeśli wymaga tego interes niemiecki, oraz nadzoruje policję polską”. Granatowa policja była całkowicie podporządkowana lokalnej policji niemieckiej, nie istniało centralne dowództwo, dowództwo polskie nie wykraczało poza szczebel powiatu. ...Składała się ona niemal wyłącznie z Polaków, poza nimi w PP służyło około 200 Ukraińców (w latach 1940-1942 wszyscy przeszli do Ukraińskiej Policji Pomocniczej bądź zrezygnowali ze służby) i około 700 Białorusinów, mających przed wrześniem 1939 roku obywatelstwo polskie ... Do stałych czynności Policji Polskiej należały patrole prewencyjno-interwencyjne, nadzór nad stanem sanitarnym, regulacja ruchu kołowego, służba na dworcach kolejowych, nadzór nad obowiązkiem meldunkowym. Dochodził do tego nadzór nad bierną obroną przeciwlotniczą oraz szkolenie policyjne Żydowskiej Służby Porządkowej, sprawującej wewnętrzną służbę w gettach. ... Według różnych źródeł 25-30% policjantów było członkami lub współpracownikami podziemia, głównie Armii Krajowej. Pośrednio potwierdzają to raporty oficerów niemieckiej Ordnungspolizei. O tym, jak ograniczone było zaufanie władz okupacyjnych do Policji Polskiej, świadczy fakt, że żaden z trzech stopni alarmu, przewidzianych przez okupanta na wypadek powstania w Warszawie, nie przewidywał użycia PP. Przeciwnie, w trzecim stopniu alarmu Niemcy zakładali aresztowanie i rozbrojenie całej PP, a nawet jej fizyczną likwidację. ...

pl.wikipedia.org/wiki/Policja_Polska_Generalnego_Gubernatorstwa_(1939-1944)
          • jaga_22 Re: FBI 23.04.15, 09:17
            Dyrektor FBI James Comey miał przeprosić Polaków za słowa o "wspólnikach w Holocauście". Ale nie spodobało się to w Białym Domu - dowiedziała się "Gazeta Wyborcza".

List z przeprosinami nie spodobał się jedmak w Białym Domu. Uznano, że "nie należy go publikować".

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/488629,szef-fbi-mial-przeprosic-polakow-ale-nie-spodobalo-sie-to-w-bialym-domu.html
            • amityr Re: FBI 23.04.15, 09:57
              Ale nasze pieniądze to im się podobają.
              • pia.ed Re: FBI 23.04.15, 11:17
                - Nie powiedziałem, że Polska była odpowiedzialna za Holocaust (...)

Comey przyznał natomiast, że "martwi się trochę", iż w niektórych krajach został źle zrozumiany.
                -"Nie ma wątpliwości, że ludzie w Polsce bohatersko stawiali opór nazistom,
                a niektórzy ludzie bohatersko chronili Żydów, ale nie ma również wątpliwości,
                że w każdym kraju okupowanym przez nazistów byli ludzie, którzy kolaborowali
                z nazistami" ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17800006,Szef_FBI__Zaluje__ze_powiazalem_Polske_z_Niemcami_.html#MT
    • amityr Re: FBI 23.04.15, 19:27
      Czego od nich wymagać , oni niczym się nie różnią od niemieckich nazistów. A jak pogrzebać w historii to np angole w Indiach w obozach takie cuda wyprawiali , że te niemieckie jak przedszkole.
      • czuk1 Re: FBI 25.04.15, 12:37
        Skandaliczna wypowiedź dyrektora FBI Jamesa Comeya obarczająca Polaków winą za Holokaust posłużyła do powielania kłamstwa historycznego również w prasie chińskojęzycznej. Placówki dyplomatyczne RP w Azji są bierne w tej sytuacji. Dyplomatów zastępują Polacy, mieszkający w regionie. Dzięki interwencji korespondentki „Gazety Polskiej Codziennie” na Tajwanie Hanny Shen, jeden z wpływowych hongkońskich portali skasował artykuł przekłamujący historię.
        Chodzi o portal Now.com.hk. Jak wyjaśnia Hana Shen, jest to bardzo wypływa grupa medialna, posiadająca także stacje telewizyjną. Artykuł, na który zwróciła swoją uwagę korespondentka „Codziennej”, mówił mieszkańcom Hong Kongu o „polskim obozie nazistowskim w Auschwitz”.

niezalezna.pl/66391-dziennikarka-gpc-interweniuje-azjatyckie-media-usuwaja-tekst-o-polskich-obozach
        A więc jest okazja by w skali światowej informować media będące w błędzie by korygowały swoje nieprawdziwe doniesienia " o Polsce nazistowskiej", "o polskich obozach zagłady". nasza dziennikarka to świetnie zrobiła.
        • czuk1 Re: FBI 25.04.15, 12:45
          Może być obciach albo skandal. Jak donosi dziś Niezależna.pl , " MON źle odczytał ofertę PZL-Świdnik? Śmigłowce miały być w 2017, a nie w 2019.." Nie wiadomo jak to zaważyło/zaważy na wyniku przetargu ?

"Polska armia najprawdopodobniej zaopatrzy się we francuskie śmigłowce. Decyzja ta oburza. „To sprzeczne z polską racją stanu" – pisała Komisja Krajowa „Solidarności". Rozczarowania nie kryły nasze zakłady startujące w przetargu. Okazuje się, że mogło dojść do „nieporozumienia”. Podczas wymiany zdań na Twitterze ujawniono, że data dostarczenia śmigłowców produkowanych w PZL-Świdnik różni się od tej, którą z oferty odczytał MON. Ludzki błąd, manipulacja czy świadome działanie? Sytuacja jest na tyle poważna, że zakłady PZL-Świdnik wydały oświadczenie, w którym pojawia się przypuszczenie, że dokonano błędnej interpretacji ich oferty. Skutkiem było wykluczenie PZL-Świdnik z udziału w dalszym postępowaniu przetargowym " wink
          • czuk1 Re: FBI 25.04.15, 12:46
            Poprzedni wpis ulokowałem na niewłaściwym wątku. Przepraszam. smile
            • pia.ed Re: FBI 27.04.15, 16:36
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17792727.html#MTstream

Wrocław pośrednio również przyczynia się do rozmywania historycznego przekazu. W centrum ma bowiem ul. Ofiar Oświęcimskich.
              Tymczasem już w 2008 r. na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wpisano nową nazwę obozu: "Auschwitz-Birkenau. Niemiecki nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady (1940-45)".

Do samorządów apelują władze Oświęcimia i Muzeum Auschwitz,
              by precyzyjnie oddzielać polskie miasto od dawnego nazistowskiego obozu.

- Zmiana nazwy jest konieczna - mówi przewodniczący Gminy Wyznaniowej Żydowskiej
              we Wrocławiu.
              • iryska2604 Re: FBI 27.04.15, 18:24
                Kto zna historię -dla tego nazwa ulicy będzie brzmiała normalnie. Przeciez jesteśmy w Polsce, działo sie to w polskim miescie i dla Polaków nie ma w tym zadnego podtekstu. A że w innych państwach nie uczą w szkołach historii to już inna sprawa...
                • pia.ed Re: FBI 28.04.15, 16:56
                  > A że w innych państwach nie uczą w szkołach historii to już inna sprawa...

Historii ucza wszedzie, ale w roznym stopniu ... w jednych krajach jest jedna godzina w tygodniu,
                  wtedy koncentruja sie na historii wlasnego kraju, a w innych trzy godziny, i mozna "liznac cos" o 100 czy wiecej krajach swiata.

Mimo ze Szwecja jest tak blisko Polski wiedzialam o niej tyle co bylo z Polska zwiazane, nie wiecej. O historii Danii czy Norwegii nie wiedzialam nic ... Tak samo nie wiedzialam nic o historii Indonezji czy Filipin ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka