Dodaj do ulubionych

A wy jak odebraliście te słowa?

09.07.18, 09:37
Jestem za stary by być sędzią (i tu wymowna przerwa i czas na zrozumienie) - na tyle młody aby śpiewać.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23651189,rolling-stones-w-warszawie-mick-jagger-o-polskich-sadach-swiat.html#Prze
Przekaz poszedł w świat bo transmisje z koncertu na pewno bedą i nie bez kozery te słowa zostały wypowiedziane ale pis jest nieprzemakalny, i tak nie pojmie
Obserwuj wątek
    • wikul Rolling Stones w Warszawie. ... 09.07.18, 12:50
      ...Mick Jagger mówił o sędziach w Polsce. Cytują go światowe media

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,23651353,rolling-stones-w-warszawie-mick-jagger-mowil-o-sedziach-w-polsce.html#Prze
      • estella50 Re: Rolling Stones w Warszawie. ... 09.07.18, 13:14
        No proszę, nawet taka artystyczna światowa sława dostrzegła naszą walkę o praworządność!
    • czuk1 Re: A wy jak odebraliście te słowa? 09.07.18, 14:23
      iryska2604 napisała:

" Jestem za stary by być sędzią
      (i tu wymowna przerwa i czas na zrozumienie)........................
      na tyle młody aby śpiewać ".

Mój odbiór. To odpowiedź na list Wałęsy.

"Panie Wałęsa .... to wasz polski problem. Mój pogląd jest taki.
      Na swoim przykładzie odpowiem.
      Powinno się pozwolić starym wykonywać pracę , jeśli mogą oni nadal doskonale ją wykonywać."

.....ale każdy z czytelników będzie to zdanie interpretował. A już premier potrafi to zrobić najlepiej.

• zgred.polarny Re: A wy jak odebraliście te słowa? 10.07.18, 08:50
        czuk1 napisał:
        > Mój odbiór. To odpowiedź na list Wałęsy.
        >
        Zgadzam się z czukiem!!!
        Nie będzie/chce roztrząsać kto ma rację w sporze o SN!!! On działa w innej dziedzinie....
      • wikul Re: A wy jak odebraliście te słowa? 10.07.18, 14:55
        czuk1 napisał:

Tak trudno Ci zrozumieć proste sprawy. Nawet gdy czytasz wściekłe ataki na Jaggera ze strony pislamistów i ich mediów? Skąd one się wzięły? Z twojego wytłumaczenia? Nie do wiary.
        • czuk1 Re: A wy jak odebraliście te słowa? 10.07.18, 20:58
          wikul napisał , że czuk1 jakoby napisał - to co niżej. Nie , ja tego nie pisałem . To są uwagi wikula do mnie :
          Tak trudno Ci zrozumieć proste sprawy. Nawet gdy czytasz wściekłe ataki na Jaggera ze strony pislamistów i ich mediów? Skąd one się wzięły? Z twojego wytłumaczenia? Nie do wiary.

Wykazuje zdziwienie, ze nie potrafi zrozumieć prostych spraw . Nie wiem co tu mam rozumieć.?
          Odczarowywać ataki pisaków na Jagerra ? Przyłączyć się do obrony Jagerra. ?
          Ja odpowiadałem niepolitycznie ina konkretne pytanie - "A wy jak odebraliście te słowa?"
          Nie sugerowałem się atakami pisaków na Jaggera. Z ataku nie wyprowadzałem swojej opinii ; świadomie nie czytałem tych opinii.
          Próbowałem wczuć się w niezręczną sytuację Jaggera. Przyjeżdża facet w gości , u gospodarzy trwa konflikt. Próbują go wykorzystać - po jednej stronie konfliktu. Dyplomatycznie i racjonalnie wymiguje się jednak od stawania po stronie konfliktu. I kieruje do widzów mentorskie i filozoficzne słowa. A takie mogą być różnie interpretowane. I na takim efekcie Jagerrowi zależało.
          • estella50 Re: A wy jak odebraliście te słowa? 10.07.18, 21:21
            Mylisz się, Czuk! Takiej klasy artysta otrzymuje mnóstwo różnych próśb i sugestii. I na pewno zdecydowana ich większość ląduje w koszu, bez względu na goszczący kraj. To nie jakiś kraj, albo rząd go goszczą, tylko publiczność płacąca za bilety.
            Jeśli więc taki artysta występuje ze sceny i w naszym języku definiuje taki jasny przekaz, to ma to siłę dynamitu! On czyni to świadomie, z przekonaniem o słuszności!
    • donatienfrancois Re: A wy jak odebraliście te słowa? 09.07.18, 14:47
      Pisowska interpretacja będzie taka, jesteś stary więc musisz odejść z pracy ale nie na tyle stary by móc pośpiewać w chórze parafialnym.
      • iryska2604 Re: A wy jak odebraliście te słowa? 09.07.18, 15:26
        Tak sobie myślę - że skoro sędzia powinien przejśc na zasłużony odpoczynek w wieku 65 lat to co jeszcze robią w Sejmie posłowie którzy tą granice przekroczyli? Co robią politycy w tym wieku?
        • donatienfrancois Re: A wy jak odebraliście te słowa? 09.07.18, 15:40
          iryska2604 napisała:

Co robią politycy w tym wieku?
          >
          Zarabiają kasę.
        • czuk1 Re: A wy jak odebraliście te słowa? 09.07.18, 15:50
          iryska2604 napisała:
          > Tak sobie myślę - że skoro sędzia powinien przejśc na zasłużony odpoczynek
          > w wieku 65 lat to co jeszcze robią w Sejmie posłowie którzy tą granice pr
          > zekroczyli? Co robią politycy w tym wieku?

Na chłopski rozum wiadomo, ze prawnicy, lekarze, ekonomiści, pedagodzy, informatycy i inni....to zawody które wymagają ciągłego dokształcania i doskonalenia swoich umiejętności. Państwo powinno robić wszystko co możliwe aby ich utrzymać w pracy jak najdłużej. A co widzimy ?
          Akurat brakuje dobrych (a więc doświadczonych ) sędziów, prokuratorów, adwokatów. A państwo blokuje im pozostawanie w pracy po 65 lat.
          Regułą powinno być, ze o pozostawaniu w pracy, decydować powinien stan zdrowia pracowników wszystkich tych specyficznych "deficytowych' zawodów". A co widzimy ?
          Obserwujemy odstrzeliwanie sędziów z powodu wieku i prawdopodobieństwa , że mogą nie ulegać - w orzekaniu - zaleceniom urzędników partyjnych.

• wikul To nie żarty , to prawda ... 09.07.18, 22:44
            https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/36967429_1002185739938745_4822201448144044032_n.jpg?_nc_cat=0&oh=db827c5387319a85cbda6dc5f23ef696&oe=5BE36E58
            • wikul Ziemiec z TVP krytykuje Jaggera ... 09.07.18, 23:05
              netinfo24.pl/2018/07/09/ziemiec-z-tvp-krytykuje-jaggera-opozycja-nie-zostawila-na-nim-suchej-nitki/
              • margit49 Re: Ziemiec z TVP krytykuje Jaggera ... 09.07.18, 23:53
                myślę, że muzycy są zorientowani w polskiej sytuacji politycznej - gdy nastała "dobra zmiana" w Janowie Podlaskim, padły konie, będące własnością małżonki perkusisty. Charlie Watts i jego żona ok.20 lat współpracowali ze stadniną, byli częstymi gośćmi na pokazach i konkursach

wyborcza.pl/1,75399,19890596,shirley-watts-chce-pozwac-polskie-wladze-za-smierc-swoich-koni.html
                www.polsatnews.pl/wiadomosc/2016-04-03/skandal-w-janowie-zona-muzyka-rolling-stones-zabiera-swoje-konie-ze-stadniny/
                • wikul Re: Ziemiec z TVP krytykuje Jaggera ... 10.07.18, 14:50
                  margit49 napisała:

> myślę, że muzycy są zorientowani w polskiej sytuacji politycznej ...

Bardzo słuszne uwagi. Dziwne że nasi niektórzy rodacy nie potrafią tego zrozumieć. Ale im się wydaje że SN ich nie dotyczy.
                  • czuk1 Ziemiec z TVP krytykuje Jaggera ... i co z tego ? 10.07.18, 21:17
                    wikul napisał:
                    Bardzo słuszne uwagi. Dziwne że nasi niektórzy rodacy nie potrafią tego zrozumieć. Ale im się wydaje że SN ich nie dotyczy.

SN dotyczy żywotnych spraw Polaków a nie problemów zagranicznych artystów. Wikłanie ich w polsko-polskie spory jest co najmniej nietaktowne. Nie jestem pewny, że pisiaki mają podstawę do ataków na Jagger.

PS. Trwa mecz Francja - Belgia , Na trybunie honorowej pokazano Jaggera.
            • donatienfrancois Re: To nie żarty , to prawda ... 10.07.18, 11:39
              A gdzie na tej fotce jest Jagger? Pan Dominik guzik wie, a w 1967 roku to nie było go nawet w planach. Myślałem że mamy mądrzejszą młodzież a tu zonk.
              • margit49 Re: To nie żarty , to prawda ... 10.07.18, 15:50
                donatienfrancois napisał(a):

> A gdzie na tej fotce jest Jagger? Pan Dominik guzik wie, a w 1967 roku to nie b
                > yło go nawet w planach. Myślałem że mamy mądrzejszą młodzież a tu zonk.

Dominik Tarczyński nie jest już młodzieżą, wkracza w wiek średni. Wszystkie jego wypowiedzi to przejaw pospolitego prostactwa. I choć ubrany w garnitur i futro z jenota odpowiada rysopisowi chama z wypowiedzi Cimoszewicza
                • wikul Re: To nie żarty , to prawda ... 10.07.18, 18:06
                  margit49 napisała:

> Dominik Tarczyński nie jest już młodzieżą, wkracza w wiek średni. Wszystkie jeg
                  > o wypowiedzi to przejaw pospolitego prostactwa. I choć ubrany w garnitur i futr
                  > o z jenota odpowiada rysopisowi chama z wypowiedzi Cimoszewicza

Bardzo trafna ocena. A tu dla naszych poczciwców nie rozumiejących ironii Jaggera. Kawa na ławę.

www.msn.com/de-de/unterhaltung/celebrity/mick-jagger-kritisiert-polnische-regierung/ar-AAzN3ec?ocid=sf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka