Dodaj do ulubionych

Co dalej z cenami prądu?

21.09.18, 21:31
Ceny prądu musza pójść w górę. Na obecnych taryfach państwowe spółki energetyczne tracą setki milionów złotych. Sęk w tym, że zapowiedź podwyżek tuż przed wyborami byłaby dla PiS-u "pocałunkiem śmierci".
O potrzebie podwyżek cen energii elektrycznej mówi dziś nie tylko branża i analitycy, ale nawet sam Maciej Bando, prezes Urzędu Regulacji Energetyki, który zatwierdza taryfy dla klientów indywidualnych.

Trzeba zadbać o przedsiębiorstwa, które mogą być zmuszane, by nie przynosić wniosków o podwyżki taryf, co jest absurdalne
- mówił prezes URE w czasie Kongresu Energetycznego DISE we Wrocławiu.

Wzrost cen wydaje się nieunikniony, gdyż państwowe firmy energetyczne na obecnych taryfach tracą setki milionów złotych. Wszystko przez rosnące ceny węgla, jak również rosnące notowania uprawnień do emisji CO2.

Więcej: next.gazeta.pl/next/7,151003,23948677,ceny-pradu-w-2019-r-musza-pojsc-ostro-w-gore-ale-rzad-boi.html#a=90&c=145&s=BoxBizMT
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Co dalej z cenami prądu? 22.09.18, 09:19
      Aby do wyborów. Już pracują w PiS lobbyści, ludzie od PR - ja zrzucić winę na PO i PSL .
      PS. Popatrzmy ile forsy na sponsorowanie różnych rządowych przedsięwzięć rządowe spółki energetyczne i paliwowe przeznaczają. To my odbiorcy/klienci za to wszystko płacimy. wink
    • donatienfrancois Re: Co dalej z cenami prądu? 22.09.18, 10:54
      Ludzie zaczęli oszczędzać bo to modne a energetyka ma straty. Mniejsze zużycie czegokolwiek powoduje wzrost cen bo firma musi zarabiać, wypłacać dywidendy, odprawy dla prezesów itd.
      • czuk1 Re: Co dalej z cenami prądu? 22.09.18, 13:31
        donatienfrancois napisał:
        > Ludzie zaczęli oszczędzać bo to modne a energetyka ma straty. Mniejsze zużycie
        > czegokolwiek powoduje wzrost cen bo firma musi zarabiać, wypłacać dywidendy, od
        > prawy dla prezesów itd.

Nie sądzę by z powodu oszczędzania energii spadło na nią zapotrzebowanie, a więc i produkcja, sprzedaż, dochody (z tyt. przyrostu sprzedaży/dochodów). Jeśli uwzględnimy innowacje w energetyce to po stronie kosztów produkcji energii elektrycznej powinno następować obniżenie tych kosztów.
        Na wzrost cen prądu nie powinny mieć wpływu rosnące bezpośrednie koszty produkcji energii (wg mnie) lecz rosnące wydatki pozaprodukcyjne (wynagrodzenia, promocje, podatki, ...) i
        rosnące dochody (monopolistyczna pozycja producentów energii).
        • donatienfrancois Re: Co dalej z cenami prądu? 22.09.18, 13:40
          czuk1 napisał:
          >
          > Nie sądzę by z powodu oszczędzania energii spadło na nią zapotrzebowanie, a
          > więc i produkcja, sprzedaż, dochody (z tyt. przyrostu sprzedaży/dochodów).

Jeżeli kiedyś zużywałeś 20kWh a teraz zużywasz 15 kWh to spadło czy nie?

Jeśl
          > i uwzględnimy innowacje w energetyce to po stronie kosztów produkcji energii el
          > ektrycznej powinno następować obniżenie tych kosztów.

W polskiej energetyce niema żadnych innowacji i dlatego koszt energii rośnie.

> Na wzrost cen prądu nie powinny mieć wpływu rosnące bezpośrednie koszty produkc
          > ji energii (wg mnie) lecz rosnące wydatki pozaprodukcyjne (wynagrodzenia, prom
          > ocje, podatki, ...) i
          > rosnące dochody (monopolistyczna pozycja producentów energii).

>
          Wszystkie czynniki mają wpływ na cenę.
          >
          >
          • czuk1 Re: Co dalej z cenami prądu? 22.09.18, 13:50
            donatienfrancois napisał:
            > Jeżeli kiedyś zużywałeś 20kWh a teraz zużywasz 15 kWh to spadło czy nie?
            Po co to pytanie ? Masz dane o spadku zuzycia energii ? ....co równa się spadkowi produkcji energii , bo przecież nie produkuje się energii elektrycznej na skład.

> W polskiej energetyce niema żadnych innowacji i dlatego koszt energii rośnie.
            Koszt energii wzrósł i rośnie z powodu połączenia organizacyjnego elektrowni z nierentowymi kopalniami oraz z powodu wzrostu cen węgla importowanego.

> Wszystkie czynniki mają wpływ na cenę.
            Masz rację. Moje przypuszczenia należałoby podeprzeć odpowiednimi danymi statystycznymi
            Ja analizowałem/wnioskowałem o znane dane pozwalające na pośrednie wnioskowanie o produkcji i cenach energii.
        • czuk1 Re: Co dalej z cenami prądu? 22.09.18, 15:36

Pamiętajmy, że rośnie PKB a to jest dowód pośredni na zwiększenie zużycia energii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka