Dodaj do ulubionych

A moze tak Luna...

27.04.24, 19:48
Eurowizja zbliża się wielkimi krokami. Pierwszy półfinał rozegra się już 7 maja we wtorek. Wtedy
na scenie zobaczymy cały występ Luny. Od 27 kwietnia trwają tzw. próby techniczne.

Polska w tym roku nie szczędziła pieniędzy na występ. Na scenie widzimy Lunę w czerwonym
lateksowym płaszczu ze spiczastymi ramionami. Później wokalistka zrzuca go, by odsłonić
dwuczęściowy strój.
W pewnym momencie pojawiają się dwie podświetlane wieże[...] W kamerze widać,
jak "Luna leży na podłodze i tworzy iluzję jazdy na czerwonym koniu".

www.plotek.pl/plotek/7,154063,30926457,eurowizja-2024-luna-juz-po-pierwszej-probie-tak-bedzie-wygladal.html#e=RelRecImg5
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: A moze tak Luna... 27.04.24, 20:52
      Tak szczerze to ja akurat Eurowizji nie oglądam ...
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 28.04.24, 07:36
          Jak nie zapomnimy to sobie finał obejrzymy.
          Bywają fajne, bywają totalne odpały i można się pośmiać.

A Luna wyskoczyła z kieszeni rodziców:

pl.wikipedia.org/wiki/Luna_(polska_piosenkarka)
          • pia.ed A moze tak Luna... 28.04.24, 16:08
            asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
            A Luna wyskoczyła z kieszeni rodziców...

To znaczy, ze wydawala plyty na ich koszt?
            Co do zarobkow uczestnikow Eurowizji, tu jest odpowiedz:

Wokalistka Daria Marx została zapytana o zarobki związane z konkursem. Według regulaminu
            uczestnicy nie otrzymują żadnej opłaty za swój wysiłek włożony w Eurowizję. Marx dodała refleksję
            związaną z największymi gwiazdami na scenie muzycznej.
            "Dlatego proszę państwa, ja zapraszam do refleksji: Kto może uczestniczyć u nas w kraju w Eurowizji,
            a kto nie może? [...] Ja bym zapytała się inaczej, dlaczego najwięksi artyści w naszym kraju, którzy mają świetne trasy koncertowe i masę pieniędzy, nie zgłaszają się do Eurowizji, bo... Tu jest odpowiedź do wszystkiego.

www.plotek.pl/plotek/7,154063,30927231,eurowizja-nie-gwarantuje-zastrzyku-gotowki-luna-wcale-nie-zarobi.html#e=RelRecImg6

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 29.04.24, 06:15
              A nie wiem jaki tam był udział sponsoringu.
              • pia.ed A moze tak Luna... 29.04.24, 15:26
                A nie wiem jaki tam był udział sponsoringu.

Pierwszy raz uslyszalam o niej kilka miesięcy temu i to w kontekscie
                "nieprawidlowosci w pracy komisji", bo rzekomo Steczkowska otrzymala
                wiekszą ilosc punktow. Potem cos o tym, ze Luna ma bogatego "wujka"
                w branzy keczupowej i ze zajmowala sie muzyką zupelnie innego rodzaju.
                Z tego wniosek, ze to jakas nowa wschodząca gwiazdeczka!

Poniewaz zaskoczyla mnie informacja w "Wikopedia"
                o kilkunastu wydanych przez nią singlach, chcialam się
                więc zapytac, jak naprawdę znana byla Luna w Polsce?

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 29.04.24, 15:46
                  Z tą komisją co ja czytałem: faktycznie wygrała nie że Steczkowska, tylko utwór z jej udziałem ORAZ BARDZO WIELU INNYCH - i potem się niby ktoś obudził, że to jest zbyt wielu, by mogli wystąpić naraz dalej zgodnie z regulaminem EV czy coś - więc lepiej żeby tak nie było. I odbyła się klasyczna reasumpcja głosowania.
                  Nie wiem - ja jak wiesz za bardzo się EV nie interesuję, ale mam niejakie wrażenie, że od kilku lat TVP postanowiła robić ciągle jakieś zamieszania na "użytek krajowy". Albo może raczej jest to kolejny objaw "państwa z dykty i kartonu" - nikomu zawczasu nie chce się solidnie wszelkich zagadnień przemyśleć.

Ja osobiście Luny wcześniej nie znałem, bo też mało co znam współcześnie - chcę jednak teraz usilnie podkreślić - nie mam nic przeciwko temu, że ma bogatych rodziców. Świat nie jest "sprawiedliwy" i wiadomo, że mając lepsze zaplecze można więcej osiągnąć.
                  Weżmy taką Whitney Houston - wg wiki "Jej kuzynkami były piosenkarki Dionne i Dee Dee Warwick, a matką chrzestną – Aretha Franklin". Czy to pozostało bez wpływu na Jej karierę - no raczej wątpię. Ale Whitney raczej nikt nie zarzuci braku talentu wokalnego.
                  I tu z Luną jest zdecydowanie inaczej.

• pia.ed A moze tak Luna... 30.04.24, 16:07
                    Mogliby chociaz zrobic oficjalne eliminacje z najlepszej dziesiatki... zeby nie bylo podejrzen...
                    Nie zrozumialam co miales na mysli piszac "ze bylo ich za duzo co sie klocilo z regulaminem"
                    czyzby zespol byl zbyt liczny?
                    No a Whitney Houston to to rzadko spotykany talent i bardzo mi przykro, ze sie jej zycie tak
                    sie zakonczylo...
                    Poczatek filmu z jej udzialam "Bodyguard" ogladalam dziesiatki razy ... no i ostatnia scene - na lotnisku - tez...
                    • pia.ed A moze tak Luna... 30.04.24, 22:15

ludzie.fakt.pl/luna-ma-duze-ambicje-przed-eurowizja-chce-pobic-wynik-edyty-gorniak/1fs91c1
                      Stary artykul, ktory chcialam wkleic na samym poczatku, ale go wtedy nie znalazlam....Jest
                      tam zdjecie Luny w czerwonej sukience, kiedy w ramach promocji przybyla do Sztokholmu
                      i zaspiewala w polskim(?) klubie, gdzie kibicowal jej jakis mezczyzna glosnymi oklaskami
                      i skandowaniem: Tower, Tower, Tower!
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 01.05.24, 06:48
                      pia.ed napisała:

> Nie zrozumialam co miales na mysli piszac "ze bylo ich za duzo co sie klocilo
                      > z regulaminem"
                      > czyzby zespol byl zbyt liczny?

Coś takiego. W eurowizji jest jakiś limit osób na scenie.

• pia.ed A moze tak Luna... 01.05.24, 23:41
                        ocdn.eu/pulscms-transforms/1/euzk9kpTURBXy9iMjM0N2I5MTBmMGU0ZjhlNDhhZjBmZTkzZjc1OGZjYS5wbmeRkwLNA0jNAy7eAAKhMAahMQE

ludzie.fakt.pl/tak-luna-wygladala-na-probach-do-eurowizji-internauci-sa-podzieleni/f1tzdfq
                        • pia.ed A moze tak Luna... 01.05.24, 23:44
                          Cos poszlo nie tak sad

> ludzie.fakt.pl/tak-luna-wygladala-na-probach-do-eurowizji-internauci-sa-podzieleni/f1tzdfq

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/euzk9kpTURBXy9iMjM0N2I5MTBmMGU0ZjhlNDhhZjBmZTkzZjc1OGZjYS5wbmeRkwLNA0jNAy7eAAKhMAahMQE
                          • iryska2604 Re: A moze tak Luna... 02.05.24, 12:16
                            Mnie się ogólnie nie podoba to że w takich konkursach właściwie nie liczy sie talent, głos... Gdyby nie ta cała otoczka, tabun tancerzy i tancerek w czasem dosc dziwnej choreografii, ta scenografia i wspomaganie głosu na każdy możliwy sposób. Niech każda z tych wykonawczyń zaśpiewa na zywo - choć to nie te czasy. To o czym mówimy? A Luna jakoś mi się osobiście nie podoba i może się uprzedziłam do niej...
                            • pia.ed A moze tak Luna... 02.05.24, 19:17
                              iryska2604 napisała:
                              Mnie się ogólnie nie podoba to że w takich konkursach właściwie nie liczy sie talent, głos... Gdyby nie ta cała otoczka, tabun tancerzy i tancerek w czasem dosc dziwnej choreografii, ta scenografia i wspomaganie głosu na każdy możliwy sposób. Niech każda z tych wykonawczyń zaśpiewa na zywo - choć to nie te czasy.[/i]

Irenko, popieram Cię, dodajac jednak do Twojego wpisu piosenkę, bo gdyby nawet
                              sama Maria Callas zaspiewala jakas nudną arię, to by odpadla... wink

Bylam dzis caly dzien na sloncu i jestem tym po tym nieco "pod wplywem"... podaje wiec tylko
                              poczatek informacji, zdobytej na Google w jaki sposob odbywa sie glosowanie w Eurowizji:

Widzowie głosują po zakończeniu wszystkich prezentacji, kiedy prowadzący dadzą wyraźny sygnał,
                              że linie zostały otwarte. Głosowanie odbywa się za pomocą SMSów: od ostatniej piosenki przez 15 minut.
                              I tu już jest prosto: kto otrzymał najwięcej smsów, z danego kraju, otrzymuje 12, kolejne państwo 10
                              i tak aż do jednego.

Moje pytanie brzmialo "Jak wygląda glosowanie w Eurovision?"
                              Wy zadajcie swoje wlasne pytania, np. o jury...

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 02.05.24, 21:40
                                pia.ed napisała:

> Moje pytanie brzmialo "Jak wygląda glosowanie w Eurovision?"
                                > Wy zadajcie swoje wlasne pytania, np. o jury...

Głosowanie SMS to połowa głosowania przecież. Mówię o finale. Tam przecież masz też głosowania krajowych jury.
                                A czy w preselekcji TVP w ogóle SMS były to nie wiem.

• pia.ed A moze tak Luna... 03.05.24, 02:08

> pia.ed napisała:
                                  > > Moje pytanie brzmialo "Jak wygląda glosowanie w Eurovision?"
                                  > > Wy zadajcie swoje wlasne pytania, np. o jury...

> Głosowanie SMS to połowa głosowania przecież. Mówię o finale. Tam przecież masz
                                  > też głosowania krajowych jury.
                                  > A czy w preselekcji TVP w ogóle SMS były to nie wiem.[/I]

Nie zrozumiales mnie, a przeciez napisalam, ze wrocilam do domu zmęczona i jedyne co zdazylam sprawdzic, to fragment na temat glosowania w Eurowizji. Sugerowalam tez, ze jesli ktos chce, moze sprawdzic resztę na wlasną rekę, szczegolnie glosowanie jury!

Przy glosowaniu w TVP jedynie co wiemy, to sklad komisji ktora wybrala Lunę i ze Steczkowskiej "brakowalo jednego punktu".

Przed chwila bylam na Google i znalazlam informację o glosowania z roku 2022. Przepisy zmienily się w 2023 roku, ale czy to takie wazne? Chyba jakis generalnych zmian nie wprowadzono?

natemat.pl/412054,eurowizja-glosowanie-jak-dziala-system-z-jury-i-smsami
                                  • pia.ed To jest piosenka dla Iryski 03.05.24, 13:50
                                    Wlasnie o takich wykonawcach i piosenkach pisalas... Wykonana po raz pierwszy w 1982 roku
                                    i dalej popularna w roku 2023. Zostala przetlumaczona na wiele jezykow... wiem oczywiscie,
                                    ze takze na j. polski i kto ja spiewa... Mnie najbardziej podobala sie w wersji oryginalnej i wyobraz sobie,
                                    ze moj syn Patrik jako male dziecko tak zainteresowal sie jezykiem niemieckim ze chcial, abym mu
                                    tlumaczyla artykuly z kolorowych niemieckich pisemek, a kiedy byl wiekszy i w szkole mial wybrac
                                    trzeci jezyk, wybral oczywiscie niemiecki! To takie wspomnienia ze starych dobrych czasow wink

www.youtube.com/watch?v=QWa_9eAan9E&list=RDGMEMQ1dJ7wXfLlqCjwV0xfSNbA
                                    PS.Po wysluchaniu trzeba wylaczyc, bo na tasmie jest wiele jakis inych utworow
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 03.05.24, 14:03
                                    pia.ed napisała:

> Nie zrozumiales mnie

Więcej, w ogóle się wczoraj pogubiłem w wątku smile

> Przy glosowaniu w TVP jedynie co wiemy, to sklad komisji ktora wybrala Lunę i
                                    > ze Steczkowskiej "brakowalo jednego punktu".

Wiemy też, że to była reasumpcja głosowania.

> Chyba jakis gener
                                    > alnych zmian nie wprowadzono?

Chyba nie.
                                    • pia.ed A moze tak Luna... 03.05.24, 16:18
                                      AZ MUSIALAM ZOBACZYC, CO ZNACZY REASUMPCJA GLOSOWANIA wink

Głosowanie można powtórzyć w kilku jasno określonych przypadkach. Sprawę tę reguluje regulamin Sejmu: W razie gdy wynik głosowania budzi uzasadnione wątpliwości, Sejm może dokonać reasumpcji głosowania. Wniosek może być zgłoszony wyłącznie na posiedzeniu, na którym odbyło się głosowanIe
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 03.05.24, 16:29
                                        Z tym, że tu nie było wątpliwości co do wyniku, tylko że jest za dużo wykonawców jak na standardy EV. I lepiej przemyślcie wybór jeszcze raz - czy coś takiego. Gdzieś też o tym pisałem.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 02.05.24, 21:35
                              iryska2604 napisała:

> Niech każda z tych wykonawczyń zaśpiewa na z
                              > ywo - choć to nie te czasy.

Przecież na EV jest taki wymóg. Tylko dlatego wiemy, że Luna "ryczek ma słabiutki" jak to mówili w Królu Lwie.
                              W studiu - na płytę - to można zrobić miks z wielu prób, dopieścić różnymi suwaczkami a nawet troszkę podciągnąć nutki auto-tunem.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 28.04.24, 07:48
          O, dzięki za ten filmik - bardzo mi się podoba jak ten pan opowiada - nie że akurat Luna - bo to już na moje klapnięte uszko zawsze słabe było. Wrzucam mu suba.
        • pia.ed A moze tak Luna... 03.05.24, 20:23
          iryska2604 napisała:
          > ... trafiłam na coś takiego i jak zechcesz tego wysłuchac... Akurat się z nim zgadzam.
          A skąd ona w ogóle wyskoczyła?

Ona w pewnych kręgach przypuszczalnie byla znana od kilku lat
          dzięki wydanym pojedynczym plytom. Ty i ja zawarlysmy z Luną
          znajomosc dopiero niedawno... kiedy zaczęto o niej wszędzie pisac
          w związku z Eurowizją... smile

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 04.05.24, 11:25
            pia.ed napisała:

> Ona w pewnych kręgach przypuszczalnie byla znana od kilku lat
            > dzięki wydanym pojedynczym plytom.

Pytanie jest komu była znana, że w ogóle TVP ją wybrało.

A tu trafiłem na link ze sprawą reasumpcji głosowania:

eurowizja.org/eurowizja-2024-kontrowersje-po-polskich-preselekcjach-analiza/
            • pia.ed A moze tak Luna... 04.05.24, 13:35

eurowizja.org/eurowizja-2024-kontrowersje-po-polskich-preselekcjach-analiza/

Wraz z ogłoszeniem reprezentantki, telewizja publiczna ujawniła łączne wyniki czterech najwyżej
              punktowanych piosenek:
              34 punkty – Luna – The Tower
              33 punkty – Justyna Steczkowska – WITCH-ER Tarohoro

Pytanie tylko, czy gdyby Justna Steczowska miała ten jeden punkt wiecej, to miałaby szanse na wyzsze miejsce w Eurowizji niz moze miec Luna? Ale to niewazne...
              Zarzuca się Lunie, ze ma słaby glos, ale przeciez na scenie są wspaniałe głosniki(!), a więc problem z glowy...

Dzis rozpoczynaja się w Malmö uroczystosci związane z Eurowizją, tylko ze słoneczna pogoda wczoraj się skonczyła i ochlodziło się. Na szczęscie mniej wieje, więc papiery z koszy na smiecie nie beda fruwaly na wysokosc pierwszego piętra... big_grin
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: A moze tak Luna... 04.05.24, 13:46
                pia.ed napisała:

> Wraz z ogłoszeniem reprezentantki, telewizja publiczna ujawniła łączne wyniki czterech najwyżej punktowanych piosenek:
                > 34 punkty – Luna – The Tower
                > 33 punkty – Justyna Steczkowska – WITCH-ER Tarohoro[/i]

Ale to już są KOŃCOWE oficjalne wyniki, PO reasumpcji głosowania. Najpierw podobno wygrała "Steczkowska".

> Zarzuca się Lunie, ze ma słaby glos, ale przeciez na scenie są wspaniałe gło
                > sniki(!), a więc problem z glowy...

Ke? "Wspaniałe głośniki" tylko wspaniale nagłośnią jej niedostatki wokalne. Bo słabość jej głosu nie polega na tym, że z jakiegoś magicznego powodu nie potrafi śpiewać głośno, na co głośniki mogą pomóc. Ona po prostu nie ma warsztatu opanowanego i na to może pomóc tylko playback - nagranie z "taśmy" ze studia.

• pia.ed Mlode Ukrainki ... 05.05.24, 11:02
                  Tym rozpoczely sie obchody "tygodnia Eurowizji" przed dworcem Centralnym.
                  Ukrainki tancza przy dzwieku piosenki, ktora zaprezentuje kandydatka Ukrainy.
                  Ona tez jest z nimi na ulicy... czyzby to byla ta pani ubrana cala na srebrno? wink

https://static.bonniernews.se/bildix/api/images/08a2a3b1-684c-4bcd-9652-e142744a34c8.jpeg?fit=crop&w=880&h=495

• pia.ed Nie tylko Luna potrafi... 06.05.24, 14:48
                    To bez wątpienia będzie konkurencja dla występu Luny wink
                    Finskim wykonawcom nie był potrzebny ani "czerwony kon",
                    ani jakaś wyimaginowana "wieza"...

www.youtube.com/watch?v=yxuE-UySYFQA

• pia.ed Przerwa z powodu servisu poczty Gazeta 07.05.24, 15:45
                      Poprzedni wpis z lista dzisiejszych uczestnikow nie dal sie wyslac sad Wklejam inny link.

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114526,30947981,koza-kury-lasagna-zwyciestwo-chorwacja-idzie-po-krysztalowy.html#s=BoxOpImg3
                      • pia.ed No i co? 08.05.24, 00:12
                        Zapadla grobowa cisza...
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: No i co? 08.05.24, 07:09
                          Zostaliśmy porażeni mocą artystyczną widowiska big_grin

Tego czerwonego konia to już nie odzobaczę big_grinDD

A Chorwaci to tak z Rammsteinem współpracowali czy zwykła "inspiracja"?

• iryska2604 Re: No i co? 08.05.24, 09:10
                            Przepraszam ,was tak fascynuje ta bladolica?Przez przypadek trafiłam na moment - nie moje klimaty, nie moja bajka ,nie moja muzyka...
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: No i co? 08.05.24, 09:18
                              iryska2604 napisała:

> Przepraszam ,was tak fascynuje ta bladolica?

Fascynuje nas zapewne - skąd taka kosmitka się wzięła i czemu nic nie zwojowała big_grin
                            • pia.ed No i co? 08.05.24, 12:37
                              iryska2604 napisała:
                              Przepraszam, was tak fascynuje ta bladolica?
                              Przez przypadek trafiłam na moment - nie moje
                              klimaty, nie moja bajka, nie moja muzyka...

Irysko, od poczatku zafascynowala mnie jej pewnosc, ze odniesie sukces
                              i glupie az do bolu wywiady, wiec sledzilam jej droge do Eurowizji,
                              choc od poczatku wiedzialam, jak to sie skonczy...

No, ale przeciez nie dla niej ogladalam wczorajsze wystepy, tylko dla krajow
                              ktore razem z nia wystepowaly, bo byly warte sluchania i ogladania smile
                              wsrod nich z pewnoscia kryje sie kilka, ktore w sobote znajda sie
                              w pierwszej dziesiatce!

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: No i co? 08.05.24, 12:45
                                pia.ed napisała:

> Irysko, od poczatku zafascynowala mnie jej pewnosc, ze odniesie sukces

Ni no, aż tak to nie. Co miała powiedzieć? Że liczy na miejsce w 2 dziesiątce? big_grin
                                • pia.ed No i co? 08.05.24, 15:21
                                  Ni no, aż tak to nie. Co miała powiedzieć?
                                  Że liczy na miejsce w 2 dziesiątce?
                                  big_grin

Widzisz, przez lata spedzone tutaj przyzwyczailam sie do skromnosci Szwedow
                                  i takie chwalenie sie jest tu nie do pomyslenia...

Teraz koncze, bo musze skorzystac ze wspanialej pogody!

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: No i co? 09.05.24, 06:22
                                    Nie odebrałem tego jako wielce chwalenie się; ale by trzeba znaleźć konkretny cytat. Jak pamiętam, to było na zasadzie, że by chciała takie miejsce. Cóż, akurat eurowizja należy do takich imprez, że właściwie nawet 2 miejsce to już nikt potem o Tobie nie pamięta na świecie.
      • pia.ed A może tak Luna... 28.04.24, 00:01
        iryska2604 napisała:
        > Tak szczerze to ja akurat Eurowizji nie oglądam ...

Rozumiem, bo w Polsce nie ma takiej tradycji, ale możesz się poswięcić i obejrzec Lunę
        w pierwszym pólfinale. Co do mnie, to już nie mogę się doczekać, jak ona leżąc
        na podlodze, będzie sobie wyobrażać jazdę na czerwonym koniu... wink

• aga-kosa Re: A może tak Luna... 08.05.24, 18:50
          Wpisałam wykształcenie muzyczne "Luny" i przeczytałam , że chodziła do szkoły muzycznej I stopnia i grała na skrzypcach.
          Podziwiam talent - przygotowujących ją do występu i jej wiarę i odwagę wink aga
          • pia.ed Re: A może tak Luna... 08.05.24, 19:01

ludzie.fakt.pl/luna-wyjasnia-o-czym-jest-jej-eurowizyjny-wystep-moge-juz-zdradzic/rx9z6mv
            ludzie.fakt.pl/eurowizja-2024-w-tym-hotelu-zatrzymala-sie-luna-luksus-to-malo-powiedziane/5g59rkh#slide-1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka