Dodaj do ulubionych

Jest bocian!!!

28.03.07, 19:48
www.bociany.kalinski.pl/
siedzi sobie bielutki smile
w zeszłym roku jeden bocianek nie przeżył, mam nadzieję, że w tym roku
wszystko dobrze będzie, jeszcze tylko pani bocianowa gdzieś fruwa
Obserwuj wątek
    • ira.mak Re: Jest bocian!!! 28.03.07, 22:27
      Faktycznie!Ja czekam na mojego-co roku dostojnie chodzi po mojej łace.
      • uyu Re: Jest bocian!!! 29.03.07, 01:10
        No to w nogi dziewczyny, bo z bocianami nigdy nic nie wiadomo smile)))
        • ira.mak Re: Jest bocian!!! 29.03.07, 10:18
          Ojej-w cuda wierzysz???Bociek nas raczej nie przeleci a choćby -to mimo że w
          starym piecu diabel pali-dziecka z tego raczej nie bedzie.A ja to musiałabym byc
          na dodatek wiatropylna!
          • del.wa.57 Re: Jest bocian!!! 29.03.07, 19:05
            Nigdy nic nie wiadomo Irenko,tam gdzie bociany,wszystko moze sie zdarzyć
            hi..hi..hi..biedne bocianysmile))))
            • ira.mak Re: Jest bocian!!! 29.03.07, 22:35
              Zajrzałam sobie znów do niego-w dzień nie moglam go złapać a teraz śpi jak zabity
              • jaga_22 Re: Jest bocian!!! 30.03.07, 10:36
                Ciągle śpi.To powsinoga jedna.
    • julinka601 Re: Jest bocian!!! 31.03.07, 09:18
      A do nas przyleciał nie po próżnicy.Przyniósł nam wnuka!
      29.o3.2007 ,10 minut przed północą.To była Wielka noc!

To prawdziwa wiosna!Teraz cała uwaga skupiona na Mieciu.Żeby jadł ,bo póki co
      to tylko śpi a zyć czymś trzeba.
      • maria73 Re: Jest bocian!!! 31.03.07, 11:15
        a nie mówiłam ???
        wszystko dobrze!
        za chwilę będzie w domku..
        to dopiero się będzie działo.... wink))
        Serdeczności !!
        • jaga_22 Re: Jest bocian!!! 31.03.07, 16:40
          Jest para.Będą dzieci.Co jakiś czas włączam bocianki i podglądam.
          • jaga_22 Re: Jest bocian!!! 02.04.07, 09:41
            Są na stanowisku.Jeden odpoczywa,a drugi chodzi w koło i utyka gniazdo.
            • ira.mak Re: Jest bocian!!! 03.04.07, 11:51
              Ale fajne!!!
              • jaga_22 Re: Jest bocian!!! 03.04.07, 12:39
                Siedzi sam.Wczoraj natrafiłam jak się kochali.
                • jaga_22 Re: Jest bocian!!! 03.04.07, 13:15
                  Żabcia i Klekotek w Domu Wielkiego Brata
                  Kamera śledzi życie w bocianim gnieździe

Kilkadziesiąt tysięcy osób czeka przed ekranem na moment pojawienia się piskląt
                  Foto Wojtek Traczyk
                  Poznań. Nasze bociany robią furorę! Internauci aż z 70 krajów podglądają życie
                  Żabci i Klekotka w Chybach koło Poznania.

Zainstalowano w ich gnieździe kamerę internetową, która pozwala przez całą dobę
                  z bliska podglądać życie ptaków - podało RMF FM. W nocy filmuje je specjalna
                  kamera z podczerwienią. Być może jeszcze w tym tygodniu będzie można również
                  podsłuchiwać małżeńskie klekotanie, gdyż zostanie założony mikrofon. - Nie
                  spodziewałem się, że ptaki mają tak rozbudzony instynkt macierzyński. Relacje
                  między dorosłymi też są bardzo interesujące - mówi jeden bocianich podglądaczy.

• jaga_22 Re: Jest bocian!!! 04.04.07, 13:08
                    Hurrraaa !!! jest już jajo.
                    • jaga_22 Re: Jest bocian!!! 04.04.07, 19:46
                      www.bociany.ec.pl/
                      Inne gniazdo z bocianami
                      • ira.mak Re: Jest bocian!!! 05.04.07, 23:31
                        Są dwa!!!!
    • jaga_22 Re: Jest bocian!!! 06.04.07, 12:25
      Hurraa! są dwa jaja u Kalińskiego.Ale mi się napisało.
      • jaga_22 Re: Jest bocian!!! 06.04.07, 13:53
        Irenka,czy powiekszasz sobie bocianie gniazdo na cały ekran?
        Trzeba najechać kursorem na obrazek,kliknąć prawym od myszki i kliknąć na
        obrazku, powiększenie -pełny ekran.
        • pia.ed Skad wiecie, ktory jest bocian a ktora bocianica? 10.04.07, 15:03
          Z nastawianiem na caly ekran nie probowalam, nie wiedzialam ze tak mozna!
          • pia.ed Powiekszenie? 10.04.07, 15:11
            Zrobilam powiekkszenie ma bocianach Kalinskiego, ale wtedy obraz zamrozil sie,
            tzn. bocian nie ruszal sie!
            Poza tym bylo trudno wrocic znow na forum ...
            • jaga_22 Re: Powiekszenie? 10.04.07, 16:39
              Pia,ja nieraz to muszę najpierw kliknąć lewym ,a póżniej prawym i dopiero
              ukazuje sie tabelka.
              Przed chwlką byłam.Bardzo ładnie widać ,a wieczorem to oczy im się świecą.
              Pia,jak masz pełny obraz i chcesz z niego wyjść,to znów klikasz prawym
              i pokazuje się tabelka ,a na dole napis-zamknij tryb pełnoekranowy.
              • pia.ed Re: Powiekszenie? 10.04.07, 16:47
                No teraz wszystko udalo sie! Bocian sie ruszal, powiekszenie zniknelo
                po kliknieciu prawym i ukazaniu sie tabelki.
                • pia.ed Ogladalam przed chwila ... 11.04.07, 02:36
                  Sa juz cztery jajka w gniezdzie u bocianow Kalinskiego!
                  Bocianica je poukladala i znow na nich usiadla.
                  • jaga_22 Re: Ogladalam przed chwila ... 11.04.07, 10:52
                    Wczoraj rano naliczyłam 3 .Śpieszy im się bardzo.
                    Jak będzie fajnie gdy się wyklują bocianki.Będzie spora rodzinka.
                    • pia.ed Re: Ogladalam przed chwila ... 11.04.07, 12:42
                      Jak weszlam, to akurat wstawala z gniazda. Mogla zniesc jajko chwile przedtem.
                      Probowala je dziobem, popychala, tak jakby sprawdzala czy cos sie nie
                      wyklulo ...I jakby opatulala kazde jajko sianem.
                      No a jajka chyba powinna znosic szybko? Inaczej male bocianiatka wykluwalyby
                      sie tygodniami.
                      • jaga_22 Re: Ogladalam przed chwila ... 12.04.07, 11:28
                        Jest 5 jaj.Jeden siedzi na jajach,a drugi stoi.

Trochę o bocianie białym.
                        -----------------------------
                        Bocian biały (Ciconia ciconia) jest ptakiem chronionym z rodziny bocianowatych.
                        Zamieszkuje tereny środkowej i wschodniej Europy, Półwysep Pirenejski, Półwysep
                        Bałkański, a także północną Afrykę, Azję Mniejszą i Azję Środkową.
                        Osiąga 100 cm długości i 200 cm rozpiętości skrzydeł. Samica jest nieco
                        mniejsza od samca. Upierzenie obu płci jest jednakowe - głowa, tułów i brzuch
                        białe, lotki skrzydeł czarne, dziób i nogi w kolorze czerwonym.

Bocian biały w Katalogu polskich ptaków Występuje na nizinnych terenach
                        wilgotnych, z grupami drzew i niezbyt wysoką roślinnością, często w pobliżu
                        osad ludzkich. Odżywia się drobnymi bezkręgowcami, rybami, płazami, małymi
                        gadami oraz drobnymi gryzoniami. W Polsce największe zagęszczenie populacji
                        bociana stwierdzono na obszarach północno-wschodnich i wschodnich.

Gnieździ się na wysokich drzewach, często na słupach telegraficznych, kominach
                        i dachach. Gniazdo, kolistego kształtu, osiąga 1,5 m średnicy. Samiec bociana
                        białego przylatuje do gniazdowiska w marcu lub kwietniu i zaczyna naprawiać i
                        powiększać ubiegłoroczne gniazdo. Samica przylatuje kilka dni później. Znosi 3 -
                        6 jaj w dwudniowych odstępach, pisklęta wykluwają się z reguły po 35 dniach
                        wysiadywania.

Biało opierzone młode pozostają w gnieździe ok. 60 dni, dopiero w ostatnim
                        tygodniu odważając się jednak na pierwsze próby lotu. Pełną samodzielność
                        uzyskują po 70 dniach.

Bociany zimują w południowej Afryce. Drogę długości 8 000 kilometrów przebywa w
                        ciągu czterech miesięcy, pokonując dziennie maksymalnie 200 kilometrów. Podczas
                        lotu wiosłującego wykonuje prawie dwa uderzenia skrzydłami w czasie jednej
                        sekundy.
                        (tekst, fot.: bocian.polska.pl)

• eufrozyna2 Re: Jest bocian!!! 12.04.07, 16:00
      Nasze wioskowe bociany przyleciały dokładnie 21 marca. Teraz sposobią gniazda i
      pewnie niedługo będą dzieci - bocianie.
      • kendo Re: Jest bocian!!! 12.04.07, 18:02
        super sprawa tak podgladac bociany na zywo,
        a podgladajac te kamerkowe bociki,juz zniosla jajo ,ciekawe ile ich bedzie.
        • pia.ed Re: Jest bocian! 12.04.07, 18:53
          Juz jest 5 jaj i moze na tym skoncza ...
          W polowie maja powinien byc pierwszy bocianek.

"Bocianica znosi 3-6 jaj w dwudniowych odstępach, pisklęta wykluwają się
          z reguły po 35 dniach wysiadywania ... młode pozostają w gnieździe
          ok. 60 dni, dopiero w ostatnim tygodniu odważając się jednak
          na pierwsze próby lotu ..."
          • ira.mak Re: Jest bocian! 13.04.07, 12:08
            A mój Wojtek jeszcze mi nie zlożył wizyty-nie wiem dlaczego.Co roku przylatuje
            i brodzi po łące.Ciekawe jak one sie zmieszczą jak sie wyklują....
            • pia.ed Re: Jest bocian! 13.04.07, 16:17
              Ktos napisal na czacie (obok bocianiego gniazda), ze jest 5 jaj
              i chyba wszystkie bocianiatka nie przezyja.
              A dlaczego mialaby nie przezyc?
              • jaga_22 Re: Jest bocian! 13.04.07, 16:30
                Może rodzice bocianków z obawy ,że nie dadzą rady wykarmić,wyrzucają
                najsłabszego? oby nie !
                • pia.ed Re: Jest bocian! 13.04.07, 22:27
                  Pan bocian bedzie stal na jedej nodze cala noc, czy sie polozy?
                • zyrafa46 Re: Jest bocian! 15.04.07, 00:41
                  W tym roku ma być bardzo gorące, upalne lato (zacznie sie pewnie już wiosną).
                  Pożywienie bocianów może mieć samo kłopoty z napełnieniem brzuszków -
                  i przeżyciem. Mam pisać dalej? sad((.
                  Te 5 jaj to mnie raczej martwi niż cieszy. Nie wiem jak to jest u zwierząt ale
                  drzewa tuż przed "zgonem" wytwarzają ogromną ilość kwiatów, z których powstaje
                  bardzo wiele drobnych niepełnowartościowych owoców. Rośliny jakby rzutem na
                  taśmę chcą się ratować (jako gatunek). Czy u ludzi jest inaczej? Im większa
                  bieda tym więcej dzieci. Nie zawsze ale najczęściej sad.

Sama siedzę w domu, chora, czekam aż ONI wrócą - to sobie popatruję na fora.
                  Temat ciekawy, wiek też mi słuszny nastał, więc się TU na chwilkę u Was zaczaiłam.
                  Witam na Forum kochane podlotki wink.
                  Pozdrawiam,
                  Żyra

Mój komputer tak kiepsko chodzi, ze bocianów sie nie mogę dopatrzeć. Oglądałam w
                  zeszłym roku.
                  • pia.ed Re: Jest bocian! 15.04.07, 00:49
                    W dzien chyba widzisz bociany wyraznie?
                    Bo teraz to i ja prawie nic nie widze - oprocz tego ze bocian Kalinskiego
                    jak zwykle stoi.

Jesli brak pozywienia dla malych bociankow, to czy gospodarz nie moze podrzucic
                    kawalkow miesa czy cos w tym stylu???
                    • zyrafa46 Re: Jest bocian! 16.04.07, 20:37
                      Ale u Was "miło". Myślałam, że na dłużej zagoszczę ale zmarzzzzłam. Sędziwa już
                      jestem ale wolę pobiegać po innych kominach, gdzie choć zostanę zauważona.
                      Czy TU jest taki zwyczaj, że każdy pisze do siebie?
                      Przyszłam na chwilę i już narzekam. Więcej nie będę wink)).
                      PA
                      • ira.mak Re: Jest bocian! 16.04.07, 21:42
                        Ojej-wreszcie dzis widziałam wszystkie pięć jajek!Poprawiła je ale nie moglam
                        sie doczekac kiedy na nich siadzie -chyba chciała nogi rozprostowac.
                        • jaga_22 Re: Jest bocian! 18.04.07, 12:02
                          siedzi sobie na jajeczkach i skubie piórka,bo muszą być puszyste.
                          Żyrafo46,a Ty tak nie galopuj wszedzie,tylko zagrzej miejsce.A nóżki nie bolą?
                          • ira.mak Re: Jest bocian! 19.04.07, 19:07
                            Taki ptak musi mieć anielską cierpliwość!!!!
                            • pia.ed problem ... 19.04.07, 19:28
                              Probowalam zrozumiec o co zyrafie46 chodzilo, ale nie udalo mi sie!

--------------------------------------------------------------------------------
                              Autor: zyrafa46
                              Data: 16.04.07
                              -------------------------------------------------------------------------------

Czy TU jest taki zwyczaj, że każdy pisze d-))). o siebie?
                              • ira.mak Re: problem ... 20.04.07, 18:11
                                Probowała nawiazać rozmowę-ale tu w tym watku każdy komentuje bocianie
                                zachowanie a ona myslała ze sobie pogada.Próbowałam potem z nia nawiazać
                                kontakt ale gdzieś znikła.
                                • jaga_22 Re: Jest bocian 20.04.07, 19:05
                                  a raczej bocianowa.Siedzi twardo na jajach.
                                  Strasznie wiatr w nią dmucha,a pan bocian gdzieś lata.
                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 20.04.07, 23:18
                                    Trochę o bocianach.

miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,70905,4074356.html
                                    • ira.mak Re: Jest bocian 24.04.07, 21:57
                                      Lubię je oglądać.
                                      • ira.mak Re: Jest bocian 26.04.07, 16:43
                                        O,jakis ptak sobie koło bocianowej przysiadł.
                                        • jaga_22 Re: Jest bocian 26.04.07, 17:21
                                          Też nieraz widzę wróbelka,chyba.
                                          Bocianica stoi 5 jaj jak malowanie.Czekamy na urodziny.
                                          • ira.mak Re: Jest bocian 28.04.07, 19:50
                                            Zastanawiam się jak one biedne siedza w deszcz albo silny wiatr.
                                            • ira.mak Re: Jest bocian 02.05.07, 00:44
                                              On tez spac nie może?Stoi nad nia a moze chciał sobie nogi rozprostowac....
                                              • jaga_22 Re: Jest bocian 02.05.07, 06:52
                                                Nigdy nie siedzą oboje.Ciekawe czy się zmieniają.Pewnie im trochę zimno?
                                                • ira.mak Re: Jest bocian 04.05.07, 20:53
                                                  Mam ostatnio kłopoty z zagladaniem do gniazda- nie wiem czemu.
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 05.05.07, 09:38
                                                    Może za predko się zniechęcasz.Trzeba trochę odczekać aż czarny ekranik zniknie
                                                    i z zielonego pomału ukażą się bociany.
                                                    W tej chwili bocianica sama i siedzi na jajach.

A tu oglądasz? co prawda nie u nas ,ale przeciesz bociany są wszystkie nasze.

www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 06.05.07, 22:40
                                                    Dzis obejrzałam bez problemu
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 07.05.07, 16:32
                                                    Kiedy będą małe boćki???
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 07.05.07, 17:32
                                                    Boćki już są ,tyle że za miedzą.

• jaga_22 Re: Jest bocian 08.05.07, 10:55
                                                    Jak zwykle jeden siedzi,a drugi stoi.
                                                  • kendo Re: Jest bocian 08.05.07, 19:44
                                                    te za mieda juz spore,
                                                    krajowe sa opoznione a te w Ustronu maja dopiero cztery jaja,co o ilosc nie
                                                    chodzi,zniosla je wczoraj,wiec moze byc spoznione wychowanie maluchow.
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 08.05.07, 21:49
                                                    A ja dzis widziałam 2 bocki jak sobie spacerowały po łące.
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 09.05.07, 09:09
                                                    No tak,Ty Iruś masz przegląd na żywo.
                                                    Okropnie trzęsie gniazdem.Musi być tam duży wiatr.Zawsze się dziwiłam,
                                                    jak one to wszystko znoszą ,wiatr i burze na wysokości bez ochrony.
                                                    Nie mają lekko.
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 09.05.07, 09:59
                                                    Huurraa !!! mamy 2 bocianki.Jeszcze 3 jaja leżą.
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 09.05.07, 11:19
                                                    znów nie moge otworzyc!!!
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 10.05.07, 09:43
                                                    Biedny bociek sam siedzi,a deszcz leje.
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 10.05.07, 17:09
                                                    Strasznie mi go szkoda-gdybym mogla tobym mu parasol potrzymała.Ale taki ich
                                                    los-czemu te gniazda tak budują?
                                                  • kendo Re: Jest bocian 10.05.07, 19:41
                                                    lubie je podgladac,sa juz takie duze i smiesznie wygladaja.
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 10.05.07, 23:05
                                                    Faktycznie ,te juz są spore.
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 11.05.07, 11:13
                                                    A w Przygodzicach jeszcze całe 5 jaj.
                                                    Bociany stoją obok i coś gestykulują dziobami.
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 11.05.07, 18:48
                                                    I z tą kamerą nie mam problemów
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 12.05.07, 13:36
                                                    U Kalńskiego młode się wietrzą.Mama co chwila im się przygląda z góry.
                                                    Szkoda że nie widzisz.
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 12.05.07, 18:12
                                                    Widziałam maleńtasy-sa fajniutkie!!!Czasem mi sie otworzy bez problemu a czasem
                                                    nie.Ten link który wkleiła kendo-tam zawsze bez problemu sie otwiera i obraz
                                                    lepszy.Tam już bocianki spore.
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 16.05.07, 10:47
                                                    Małe bocianki są bardzo ruchliwe.Widziałam jak bocianek coś połykał.
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 16.05.07, 14:33
                                                    Teraz był spokój w gniezdzie.
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 17.05.07, 11:52
                                                    Jak zmokłe kury-biedactwa.
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 20.05.07, 17:54
                                                    Jakoś nie mogę trafic na tatę.A chciałabym zobaczyc karmienie.
                                                  • kendo Re: Jest bocian 20.05.07, 19:09
                                                    Irenko,zacczaj sie wieczorkiem,bedzie Tata.....
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 20.05.07, 19:44
                                                    Ja widziałam jak jadły wszystkie.
                                                    Szkoda mi tego malca,ale nie robią mu krzywdy.Czy on da sobie radę?
                                                    Jeden cwaniak machał sobie skrzydełkami.
                                                  • pia.ed Re: Jest bocian 21.05.07, 00:25
                                                    No to jeszcze dlugo bedziemy widzialy te bocianiatka ... zanim zdecyduja sie
                                                    na pierwszy samodzielny krok.
                                                    Widzialam kilkakrotnie jak ktorys z rodzicow, bo lataja naprzemian,
                                                    mial w dziobie siano zamiast zaby ...

"Biało opierzone młode pozostają w gnieździe ok. 60 dni, dopiero w ostatnim
                                                    tygodniu odważając się jednak na pierwsze próby lotu.
                                                    Pełną samodzielność uzyskują po 70 dniach."
                                                  • kendo Re: Jest bocian 21.05.07, 10:05
                                                    to sianko przynosza do wzbogacenia wyscielenia gniazdka,coby maluszki mialy
                                                    miekie podloze do lezenia.
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 21.05.07, 11:46
                                                    Wiaterek nieżle im dmucha dzisiaj.
                                                    Dwa chojraki podnoszą się na nóżki i machaja skrzydełkami.
                                                    Maluda leży z opuszczoną główką,tylko co jakiś czas ją podnosi.
                                                  • pia.ed Re: Jest bocian 21.05.07, 14:21
                                                    Jestem pewna, ze JEDZA to sianko, albo wydlubuja z niego robaki i jedza!
                                                    Obserwowalam kilkakrotnie z czym przylatuje dorosly bocian
                                                    i konkretny pokarm widzialm tylko raz!
                                                    A te maluszki czesto dziubia w gniazdko ...
                                                  • jaga_22 Re: Jest bocian 21.05.07, 15:04
                                                    Widziałam jak malutki podnióśł się tzn wyciągnął szyjkę wysoko,a bocianica coś
                                                    mu dała do dzioba.
                                                  • ira.mak Re: Jest bocian 24.05.07, 20:01
                                                    Te nasze takie jeszcze maleńtasy bo te to juz młodziez
                                                  • kendo Re: Jest bocian 24.05.07, 20:24
                                                    Irenko,
                                                    te bociusie to juz stoja prosto na nozkachsmile)
                                                    skrzydelka prostoja.

w Przygodzicach dalej tylko trzy bociusie,dwa jajaj niewyklute....chyba
                                                    niedochowaja sie te ostanie,gdy sie wyklujasad

w Ustroniu beda dopiero w pierwszy tydzien czerwca,ma do wysiadywania cztery
                                                    sztuki.
                                                  • jaga_22 Re: U Kalińskiego 25.05.07, 10:59
                                                    wszystko w porządku.Bocianowa chroni dzieci przed słońcem.
                                                  • ira.mak Re: U Kalińskiego 25.05.07, 14:57
                                                    Własnie widziałam jak przysiadła z rozłozonymi skrzydłami.
                                                  • ira.mak Re: U Kalińskiego 27.05.07, 13:17
                                                    ale im musi być gorąco!
                                                  • jaga_22 Re: U Kalińskiego 28.05.07, 00:09
                                                    Rodzice stoją na jednej nodze,chyba je zmieniają?
                                                  • jaga_22 Re: U Kalińskiego 28.05.07, 09:51
                                                    Maluchy zipia z gorąca ,a bocian z boku stoi i ma w nosie.To napewno ojciec.
                                                    Matka bardzo często przypatrywała się im z dumą coś poprawiała,a ten łapie
                                                    muchy.
                                                  • pia.ed Re: U Kalińskiego 28.05.07, 20:25
                                                    Zaraz po dwudziestej bylo jeszcze gorzej!
                                                    Ojciec (?) stal w gniezdzie odwrocony pupa do bociankow,
                                                    a te skupily sie w jednym koncu gniazda i byla obawa ze wypadna ...
                                                    Potem ojciec POLOZYL SIE obok nich w gniezdzie, dalej odwrocony do nich
                                                    pupa!!!
                                                    Spal w bialy dzien!
                                                  • jaga_22 Re: U Kalińskiego 29.05.07, 10:04
                                                    Chyba się spóżniłam ,pewnie było karmionko,bo wszystkie stały na nóżkach.
                                                    Fajnie,że cała piątka się uchowała.
                                                  • ira.mak Re: U Kalińskiego 29.05.07, 11:43
                                                    są dość ruchliwe...kręcą się.
                                                  • pia.ed Po karmieniu ... 29.05.07, 15:13
                                                    ... to raczej spia!

Na nozkach staja kiedy sa glodne i wtedy wyciagaja dziobki.
                                                    W ogole to zaczynaja byc coraz bardziej ruchliwe, przemieszczaja sie
                                                    w gniezdzie, probuja swoich skrzydel no i widac wyraznie jak temu najstarszemu
                                                    rosna nogi.
                                                    Ale jeszcze brak im rownowagi i czesto "jada na nos".

Ten najmlodszy niemal zawsze spi, a wczoraj widzialam jak - po raz drugi tego
                                                    dnia - bocianki jadly az przyjemnie, a on nawet glowki nie podniosl ...
                                                  • ira.mak Re: Po karmieniu ... 29.05.07, 22:13
                                                    wklejam tu linka do wszystkich bocianów w kupie
                                                    www.bocianyonline.pl/kamery.html
                                                  • ira.mak Re: jaka szkoda 30.05.07, 10:20
                                                    w niektorych niemieckich gniazdach boćki poginęły-dobrze że naszym nic nie jest
                                                  • kendo Re: jaka szkoda 30.05.07, 10:34
                                                    jak to poginely??
                                                  • pia.ed Mniej bociankow ............ 30.05.07, 12:32
                                                    Pisano o tym na czacie u bocianow Kalinskiego. Ja zawsze czytam, bo oni maja
                                                    wiecej wiadomosci.

Podobno w niektorych niemieckich gniazdach jest mniej
                                                    albo wcale nie ma malych,
                                                    ale nikt nie wie nic pewnego ...
                                                    Sa podejrzenia, ze zginely w czasie gwaltownych burz.
                                                    Natomiast ktos inny napisal, ze zostaly stamtad zabrane - co ja rozumiem
                                                    jako probe uratowania ich.

Podobno w ktoryms w niemieckim gniezdzie matka ogrzewa martwe bocianiatko,
                                                    ale nikt nie wie w ktorym, zeby mozna bylo sprawdzic!

"Nasze" najmlodsze bocianiatko ma duzo mniejsze zapotrzebowanie na jedzenia
                                                    niz te inne, bo szybko konczy jesc.
                                                    Coraz trudniej go odroznic od pozostalych - kiedy nie ma go na przodzie
                                                    bo jest tak samo biale jak pozostale (przedtem bylo szare).
                                                    Najczesciej jednak widac stojace cztery bocianiatka,
                                                    podczas kiedy piate spi ...
                                                  • pia.ed Napisali, ze bocianki wrocily ........... 30.05.07, 17:47
                                                    te niemieckie.
                                                    A u Kalinskiego po raz pierwszy bocianki sa bez opieki, SAME W GNIEZDZIE!
                                                  • kendo Re: Napisali, ze bocianki wrocily ........... 30.05.07, 20:53
                                                    te tez zostaja juz same.
    • jaga_22 Re: Jest bocian!!! 31.05.07, 10:03
      No i nie otwiera mi się.Jakieś przebłyski przez zielone tło i koniec.
      Fajnie,że niemieckie bocianki wróciły.

Czy to może te bociany?
      www.bn-ansbach.de/storchcam/storch.htm
      • ira.mak Re: Jest bocian!!! 31.05.07, 22:49
        Spią spokojnie...
        • ira.mak Re: Jest bocian!!! 31.05.07, 22:52
          te najwyrazniej widac
          • jaga_22 Re: Jest bocian!!! 01.06.07, 12:10
            Te nasze są czyste.Niemieckie łącznie z matką są ubrudzone.
            Czy te rodzice mniej dbają o czyste gniazdo?
            A może to tak wygląda,bo bardziej zbliżone.
            • ira.mak Re: Jest bocian!!! 01.06.07, 22:57
              O,dziś cała rodzinka w komplecie!
              • kendo Re: Jest bocian!!! w Ustroniu 02.06.07, 11:28
                nareszcie sie dzis wyklul maluszek,
                teraz patrzec bedzie sie milo,beda przybywac nastepne
                trzy.www.bociany.edu.pl/
                • ira.mak Re: Jest bocian!!! w Ustroniu 02.06.07, 19:19
                  U Kalińskiego strumieniowy dzis mi sie nie otwiera-tylko poklatkowy,a to co
                  podałas to tez mam jakis problem z Windowsem
                • jaga_22 Re: Jest bocian!!! w Ustroniu 02.06.07, 19:26
                  Myslałam,że tylko ja mam takie kłopoty.
                  Dzisiaj tylko widziałam w Przygodzicach i niemieckie.
                  • ira.mak Re: Jest bocian!!! w Ustroniu 03.06.07, 21:49
                    Dzis sie Kaliński dobrze otworzył-muszę zajrzeć jeszcze do niemieckicj ,tamte
                    tak wyraznie widac.A nasze tak fajnie przytulone spią.
                    • kendo Re: Jest bocian!!! w Ustroniu 03.06.07, 21:56
                      juz sie trzcie malenstow ze skoropki wydobywa,jutro bedzie ich trzy,

w Przygodzicach jedno piskle gdzies sie zapodzialo,pewnie wypadlo i tak z
                      pieciu jaj sa dwa przy zyciu,dwa jaja niewyklute i pewnie to co widze w
                      gniezdzie to wlasnie jedno z jaj.
                      • jaga_22 Re: U Kalińskiego 04.06.07, 00:07
                        jeden chojrak wstał i posila się.
                        • jaga_22 Re: U Kalińskiego 04.06.07, 10:22
                          Trafiłam na posiłek.Bocianica aż 5 razy oddawała im pokarm,a one rzucały się
                          jeść.Niestety nie ma nadziej na maluszka.
                          Ledwo jego główkę zobaczyłam.Trochę podnosił,ale caly czas leży.
                          Nie widziałam,aby jadł.
                          Bocianki dbają o gniazdo.Wystawiają pupy na zewnątrz.Są czyściutkie.
                          • jaga_22 Re: U Kalińskiego 06.06.07, 20:49
                            Pierwszy raz zobaczyłam maluszka stojącego.Długo obserwowałam,dopoki
                            obraz nie znikł.
                            Stał duży i mały,to mogłam dobrze obejrzeć.Czyscił sobie piórka na brzuszku.
                            Tylko co chwila mu skrzydełko opadało i kulał na nóżkę.
                            Nie jest taki bialutki jak reszta.
                            .
                            • jaga_22 Re: U Kalińskiego 08.06.07, 21:25
                              Dobrze,że stary link się otwiera.
                              • kendo Re: U Kalińskiego 08.06.07, 22:21
                                akurat ich nie ogladam,bo "zamraza mi kopma"
                                te w Przygodzicach i w Ustroniu,sa po dwa w kazdym gniezdzie,
                                tez obserwowalam karmienie,maluszek mocowal sie z jaszczurka,ktor niemogl
                                polknac,rodzic probowal pomoc,a maluch uparty jakos poradzil sobie z
                                polknieciem ,ogonek niechcial sie wsliznac w gardlo bociusiowismile)
                                • jaga_22 Re: U Kalińskiego 09.06.07, 06:21
                                  Piąty bocianek nie żyje,podobno nie przeżył zabiegu.
                                  W gnieżdzie rodziców nie ma.Nie podoba mi się czwarty bocianek ,bo leży i ma
                                  jakieś kłopoty,a reszta stoi.Przy okazji ratowania piątego mogli uszkodzić
                                  czwartego.
                                  • pia.ed Obraczkowanie 09.06.07, 10:38
                                    "Uszkodzili" czwartego przy ratowaniu Ostatka?
                                    Chyba wyjeli wszystkie bocianki z gniazda i obraczkowali na ziemi.

Ktos napisal na czacie, ze przez 40 minut "gniazdo bylo puste".
                                    Wtedy jaksa osoba czyscila gniazdo ze sznurkow, zylek i innego smiecia.
                                    Moze ten czwarty sie wyrywal, kiedy go brano z gniazda
                                    i cos sobie uszkodzil ...

Nie sadze, aby Ostatka probowano ratowac, bo od ratowania jeszcze
                                    nikt nie umarl, tylko stwierdzono
                                    ze jest niezdolny do normalnego zycia
                                    i po prostu USPIONO.

Ostatek mial problem z nozka zaplatana w zylke nylonowa,
                                    problem z jednym skrzydelkiem, a do tego byl niedozywiony.

W niektore dnie wchodzilam na bociany niemal co chwilke
                                    i widzialam, jak te inne rzucaly sie na jedzenie,
                                    a on stal i patrzyl jak jedza ...

Jedyne co robil, to dziobal w gniazdo po jedzeniu,
                                    tak jakby jadl sianko czy jakies zyjatka w gniezdzie,
                                    ale tym najesc sie nie mozna.

Ci ktorzy dyskutuja na czacie twierdza, ze gdyby szybciej
                                    przeprowadzono "akcje ratownicza", to Ostatek by zyl...
                                    Ale wczoraj to nie byla akcja ratownicza, tylko zwykle obraczkowanie.

Po prostu od poczatku spisano Ostatka "na straty",
                                    bo i przed zaplataniem sie w zylke byl mniejszy
                                    i slabszy niz inne.
                                    • jaga_22 Re: Obraczkowanie 09.06.07, 11:00
                                      Czytałam na forum,że nie przeżył operacji i odszedł na stole weta.
                                      Gdyby przezył miał iść do ludzi i nie miałby nóżki.

video.google.pl/videoplay?docid=5007768798229583164
                                      video.google.pl/videoplay?docid=1767951109943098366
                                      video.google.pl/videoplay?docid=-701857254637410480
                                      • jaga_22 Re: Dobrze jest. 10.06.07, 09:30
                                        Wygląda na to,że wszystko jest w porządku.Czyli udana akcja.
                                        Mówię udana,bo oczyścili gniazdo,które było zagrożeniem dla pozostałych
                                        bocianków.(sznurki,szmaty.)
                                        • kendo Re: Bociusie w Ustroniu 11.06.07, 10:37
                                          nastepne malenstwo niezyjesad(((((((,
                                          jak poczytalam tamtejsze forum,to twierdza,ze byla zarazone jakims pasozytemsad(
                                          szkoda,zostal jeden maluszek,oby on nie zostal zarazony.
                                          www.bociany.edu.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka