Dodaj do ulubionych

Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskiego?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 11:27
Czy ktoś wie co to za inwestycja, a może wymiana rur albo budowa nowej drogi na skrzyżowaniu Nowaka-Jeziorańskiego z ulicą Kapelanów AK? Postawiono kilka robotniczych bud i kilka aut tam stoi...
Obserwuj wątek
    • Gość: Miro Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 08:38
      Dziś znowu kilka koparek i wielu robotników... To jest blisko kościoła w stronę Pekina.
      • Gość: yaro Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 11:00
        zapewne drogę dojazdową do osiedla Saska.... Ciekawe, ile będzie zajmował wyjazd z tego osiedla jak już całe będzie oddane do użytku:-)
    • Gość: pralinka Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 10:09
      Tak na moje oko wbite w ortofotomapę to wygląda na korektę względem Kwarcianej, wlot Poligonowej. Idź na fajkę z panami to się wszystkiego dowiesz. I czasem warto poczytać takie rzeczy, żeby wiedzieć o większych i mniejszych planach wadzy w swojej okolicy, str. 10-12
      bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/60C7378C-6FF7-4913-9957-AE056A4F2F36/646646/VI_XXIV_prot2.doc
      • Gość: sąsiad. Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 05.10.10, 09:48
        Jeśli firma jest poważna,a prace wykonywane są legalnie ,powinna być umieszczona w widocznym miejscu tablica informacyjna.
        • Gość: pralinka Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 18:56
          Na razie widać, że sąsiedzi przekopują bip'y w necie i przetargi (oświetlenie, wodociągi).
          • Gość: kol Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 19:03
            Dojazd do nowego osiedla,rozmawiałem dziś z kierownikiem robót.
            • Gość: zaciekawiony. Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 07.10.10, 15:23
              A wyjazd do Centrum z tego nowego osiedla gdzie będzie?
              • Gość: Sąsiad. Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.home.aster.pl 10.10.10, 22:26
                A tablicy informacyjnej,jak nie było, tak nie ma.Czemu?
              • beejay02 Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie 13.10.10, 10:05
                No z dyskusji na Radzie Dzielnicy podlinkowanej wyżej wynika, że wyjazd do Centrum to będzie chyba dopiero po budowie Trasy Tysiąclecia. ;] Ale oczywiście wkład developera w budowę tkanki miejskiej trzeba docenić. :)
                • Gość: Adam Grzegrzółka Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.pragapld.waw.pl 13.10.10, 10:59
                  Budują przedłużenie ulicy Jana Nowaka-Jeziorańskiego. Odcinek od skrzyżowania do mostku nad kanałkiem buduje Dzielnica, dalszy ciąg ul. Nowaka-Jeziorańskiego i drugą ulicę (robocza nazwa południowa-lokalna - oficjalnej nazwy na razie nie ma) wybuduje deweloper. Udało się tez wynegocjować z deweloperem przekazanie gruntu pod te drogi za darmo, co niestety nie wszedzie ma miejsce (wystarczy poczytać o problemach w Miasteczku Wilanów).

Adam Grzegrzółka
                  Wiceburmistrz Pragi Południe

P.S. 7 listopada o 13.30 otwieramy "Park nad Balatonem" - zapraszam!
                  • Gość: Inka Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.acn.waw.pl 13.10.10, 15:09
                    A czy Trasa Tysiąclecia jest w bliskich planach?
                    • Gość: Adam Grzegrzółka Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.pragapld.waw.pl 13.10.10, 17:11
                      Nie, nie jest w bliskich planach.

Odcinka od Trasy Łazienkowskiej do ul. Grochowskiej wogole nie będzie.
                      Odcinek od Wału Miedzeszyńskiego do Trasy Łazienkowskiej ma powstać, ale na razie nie wiadomo kiedy. W planach do 2013 go nie ma.

Adam Grzegrzółka
                      • optymistyczny2 Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie 14.10.10, 12:14
                        Panie Burmistrzu, kilka lat temu dzielnica wspólnie z ZTM obiecywała nam autobus na Nowaka-Jeziorańskiego - taką trasą miał docelowo jeździć mikrobus 311 (to ta trasa, która zgodnie z wieścią gminną podobno powstała na życzenie jednej radnej, która chciała mieć dojazd spod klatki na Gocławiu do urzędu dzielnicy. Swoją drogą trasa się sprawdza, bo jest to jedyne w miarę bezkorkowe połączenie Gocławia z bus-pasami na Trasie Ł). Minęło kilka lat i cisza nt. zmiany trasy czy puszczeniem jakiegoś innego autobusu na tej pozbawionej komunikacji ulicy. Od czasu do czasu ktoś sobie o temacie przypomina - np. Gazeta Stołeczna czy TVN Warszawa i wciąż słyszymy, że jak zwykle niemoc. Przyczółek Grochowski nie ma dojazdu do Tesco, z kolei na Rechniewskiego podobno jakiś księżulo wstrzymuje likwidację progu zwalniającego, co uniemożliwia puszczenie autobusu. Czy naprawdę nie ma mocnych na to połączenie? Dziękujemy za piękny park , ale jeszcze chcielibyśmy również mieć sprawną komunikację na Gocławiu, szczególnie w nowej części kompletnie jej pozbawionej. Ktoś w końcu w dzielnicy wydaje pozwolenia na budowę nowych bloków, to chyba wiadomo że jakoś trzeba tam dojeżdżać, nie tylko samochodami... Pierwsze bloki na Kompasowej, Poligonowej, Motorowej i okolicach powstały już w 2000 roku - a zatem minęło 10 lat, macie więc Państwo iście "szalone" tempo realizacji spraw użytecznych dla mieszkańców. Dekadę czekamy na autobus. W Wesołej - Starej Miłosnej przed poprzednimi wyborami samorządowymi linia 198 do stacji PKP powstała w tydzień, więc proponuję zapytać tam jak to się robi i zrobić to samo u nas na Gocławiu. Dzięki temu również do parku dojedziemy autobusem, a i ksiądz z kropidłem będzie mógł również dojechać na otwarcie parku, bo jak przystało na prawdziwe państwo świeckie zapewne tam się stawi.
                        • Gość: yaro odp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 13:30
                          postulat masz słuszny ale obawiam się, że Pan Adam wykręci się od odpowiedzi stwiedzeniem, że jest wiceburmistrzem od parków a nie dróg:-)))
                          A tak na marginesie: zależy dla kogo ta trasa się sprawdza.... Dla mieszkańców bloków na Kompasowej, Poligonowej i Kakowskiego sprawdza się średnio bo jest bardzo uciążliwa - dziennie przejeżdża tymi wąskimi ulicami mnóstwo samochodów.... Problem jest szerszy bo na całej Pradze Południe zostały wycięte praktycznie wszystkie inwestycje drogowe a ludzie muszą jakoś się przemieszczać więc szukają skrótów i objazdów ale mieszkam w tej okolicy i często nie sposób wytrzymać przy otwartym oknie :-( Wiem, że łatwiej wyremontować park niż pobudować drogę ale może radni się zastanowią jak pod względem komunikacji będzie wyglądał Gocław za 5 lat? Będzie koszmar a nowych inwestycji nie widać.... Niedługo zostanie wybodowane osiedle Saska z 1585 (!!!!) lokali mieszkalnych - jeśli przyjąć, że średnia na lokal to 3 osoby to zamieszka tam prawie 5000 osób które będzie użytkować min. 1500 samochodów!!! Mam więc pytanie do szanownych radnych: JAK DO CHOLERY CI LUDZIE BĘDĄ WYJEŻDŻAĆ RANO DO PRACY???? Przez Nowaka-Jeziorańskiego i B. Komorowskiego? W tym kontekście chwalenie się Pana wiceburmistrza od parków, że "udało się tez wynegocjować z deweloperem przekazanie gruntu pod te drogi za darmo" to jakaś kpina! Szkoda, że nie udało się zaplanować i zrealizować sensownego wyjazdu z tego gigantycznego osiedla. No, ale co to Pana wiceburmistrza od parków obchodzi - przecież nie będzie kandydował z Gocławia. Sprytnie....
                          Reasumując: będziemy mieć piękny park i totalnie zakorkowane drogi wokół niego. Zmartwię Cię optymistyczny2, ale tego w miarę bezkorkowego połączenia za chwilę nie będzie, niech tylko zostanie oddane do użytku osiedle Saska....
                          • Gość: pralinka Re: odp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 09:17
                            Plany są bardzo konkret. Osiedle Saska (to tak to przerobili, sprytne, zajdą znowu Sasą za paznokcie tym swoim kompleksem Gocławia) budowane jest etapami i nie sprzedano nawet całości piewszego, o czym więcej na "Nieoficjalnym serwisie Osiedla Saska (dawniej Osiedle Saska Kępa)" Strona wypasiona i nafaszerowana jak świąteczny indyk. Na tamtejszym forum również temat komunikacji.
                            • Gość: yaro Re: odp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 15:30
                              masz na myśli stronę osiedlesaska.pl ? Jeśli tak na forum w temacie "transport" są dwa wpisy: jeden, że w ciągu najbliższych 30 lat nie będzie metra na Gocław a drugi, że ma być tramwaj ale radni właśnie wycięli pieniądze na studium wieć też nie wiadomo kiedy będzie....
                              O jakich konkretnych planach mówisz? Sprecyzuj, OK? Ja patrzę trochę dalej niż kilka miesiecy do przodu i za kilka lat, jak całe osiedle zostanie w końcu oddane do użytku widzę dwa wyjazdy z osiedla: w Bora-Komorowskiego i w Nowaka-Jeziorańskiego. Jak masz pojęcie jak obecnie wyglądają te ulice to uruchom wyobraźnię i dodaj tam rano i po południu tylko część tej liczby aut, o której pisałem wcześniej (np. "tylko" 400 zamiast 1.500). Jak Ci się podoba taki widok? Tak duże osiedle ma mieć tylko dwa wyjazdy w wąskie, jednojezdniowe ulice? Szlag mnie trafia jak wiceburmistrz dzielnicy z dumą mówi o pozyskanym za darmo od developera kilkusetmetrowym odcinku a jednocześnie nie widzi, że to wszystko bez nowych dróg i połączeń za kilka lat totalnie się zakorkuje..... Nic tylko pogratulować inteligencji.... Chociaż mając na uwadze, że za kilka miesięcy i tak będzie miał to w d...ie bo kandyduje z innej dzielnicy to nawet trudno mieć do niego pretensje. Aha, zapomniałem dodać, że pewnie mniej więcej w tym samym czasie, kiedy zostaną oddane do użytku ostatnie bloki na osiedlu Saska powstą jeszcze dwa nowe osiedla: przy Kompasowej/Kakowskiego i przy Ostrobramskiej, obok Promenady. Fajnie będzie na tym Gocławiu, nie ma co...
                              Pralinka, jeśli twierdzisz że "plany są bardzo konkret" to oświeć mnie i napisz konkretnie gdzie, kiedy i jakie drogi i połączenia (autobusowe i tramwajowe) zostaną pobudowane i oddane do użytku w ciągu najbliższych 5-7 lat.
                              • Gość: kierowca. Re: odp. IP: *.home.aster.pl 17.10.10, 05:16
                                Dziwna inwestycja jest prowadzona na styku trzech dużych osiedli mieszkaniowych,(Przyczółek Grochowski.Grochów,Gocław) i niewątpliwie po oddaniu do użytku, będzie miała negatywny wpływ na najbliższe otoczenie .Ciekaw jestem, czy działające na tych osiedlach RADY, wiedziały cokolwiek o tej inwestycji i czy zajęły jakiekolwiek stanowisko w tej sprawie?
                              • Gość: pralinka Re: odp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 13:49
                                Yaro jeszcze raz przeczytaj uważnie wice
                                forum.gazeta.pl/forum/w,292,117013412,117506942,Re_Co_buduja_kopia_na_koncu_Nowaka_Jezioranskie.html
                                • Gość: yaro nic nowego... IP: *.aster.pl 17.10.10, 23:54
                                  pralinka, przeczytałem uważnie i nic nowego nie widzę.... Jakie znaczenie ma lokalna uliczka wyjazdowa z osiedla, która zostanie wpuszczona w Nowaka-Jeziorańskiego? Możesz zbudować dowolną ilość takich uliczek ale czy to poprawi komunikację na Gocławiu? Równie dobrze dzielnica może pobudować 5 nowych wyjazdów z Promenady w Ostrobramską, 7 wyjazdów z osiedla Wilga w Umińskiego albo 9 z Kępy Gocławskiej w Wał Miedzeszyński, każdy z tych wyjazdów może mieć po 3 pasy ruchu ale czy to poprawi płynność odpowiednio na Ostrobramskiej, Umińskiego lub Wale???? Nadal twierdzę, że za kilka lat parę tysięcy ludzi z osiedla Saska zablokuje rano wyjazd z Gocławia bo jak mają wyjechać z domu jeśli nie przez Nowaka-Jeziorańskiego lub Bora-Komorowskiego? Nawet transport publiczny nic im nie da bo dostęp będą mieć w zasadzie tylko do autobusów na Bora (na Nowa autobusów nie ma i nic nie słychać, aby w najbliższym czasie były...). Jeśli piszesz o jakiś bardzo konkretnych planach to raz jeszcze proszę: oświeć mnie co to za plany? Masz jakąś tajemną wiedzę, że w najbliższych latach Gocław będzie miał metro, tramwaj albo chociaż nowe drogi pozwalające dostać się np. na drugą stronę Wisły (nie chodzi mi uliczki będące wyjazdami z nowych osiedli bo nie w tym rzecz - patrz przytoczone przykłady....)???
                                  • Gość: pralinka Re: nic nowego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 09:08
                                    A dlaczego upierasz się, że to będzie lokalna uliczka i to jedna? Racja, nowi to zagrożenie. Powszechnie znaną prawdą jest, że zabierają przestrzeń, światło i powietrze. O 7:15 zostawiają w spożywczym same drętwe grahamki. Wiadomo, nie jeżdżą autobusami i robią korki. Nowym czas najwyższy powiedzieć zdecydowane Nie! Zamiast: Przybywajcie, meldujcie się, bogaćcie się ... i płaćcie na czas podatki.
                                    Ale o co chodzi? Chcesz tramwaju, to pożycz stolik turystyczny od cioci Heni i wujka Rysia, albo odwrotnie od cioci Rysi i wujka Henia, i zacznij zbierać podpisy na rogu Bora. Chyba, że cię partia za ... krawat trzyma, to lepiej nie zbieraj, bo wylecisz.
                                    Walki nie widać.
                                    • Gość: yaro Re: nic nowego... IP: *.aster.pl 21.10.10, 00:52
                                      pralinka, czy ty się dobrze czujesz? Pytam, bo piszesz jakieś bzdury o inwazji nowych zabierających przestrzeń i światło i jestem ciekaw na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? Przecież nie mam pretensji do nowych mieszkańców osiedla Saska że kupują tam mieszkania i zajmują m.in. drogi tylko do decydentów w naszym mieście, którzy takim ludziom a przy okazji pozostałym mieszkańcom nie zapewniają budowy nowych dróg i rozwoju komunikacji! Ktoś przecież wyciął z najbliższych planów realizacyjnych Trasę Tysiąclecia i na pewno nie są to nowi, zanim więc znowu coś napiszesz to przemyśl to proszę bo takie maile jak ostatni chluby ci nie przynoszą... Jeśli miałbym pożyczać od kogoś stolik i zbierać podpisy to na pewno za odwołaniem tych, którzy wycinają na Pradze Południe takie inwestycje jak tramwaj czy nowe drogi.
                                      Kolejny raz proszę cię o napisanie, jakie w zakresie właśnie nowych dróg i rozwiązań komunikacyjnych dla Gocławia są "plany konkret" o jakich wspomniałaś. Jak coś wiesz na ten temat to podziel się tą wiedzą....
                                      I jeszcze dwie rzeczy: nie należę i nigdy nie należałem do żadnej partii. Nic też nie poradzę na to, że nie potrafisz pojąć iż uliczka wyjazdowa z osiedla (choćby czteropasmowa....) lub nawet kilka takich uliczek to jednak tylko uliczki lokalne....
                                      • Gość: pralinka Re: nic nowego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 10:35
                                        Chlubę oddałam do pralni chemicznej.
                                  • robertrobert1 Re: nic nowego... 23.10.10, 20:18
                                    Poprawi jeśli leniwi ludzie z samochodów przesiądą się na rowery.
                                    • Gość: yaro Re: nic nowego... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.10, 15:07
                                      codziennie rano odwożę dziecko do przedszkola - powiedz jak mam je zawieźć na rowerze, zwłaszcza zimą lub przy złej pogodzie? To nie jest kwestia lenistwa więc zanim następnym razem napiszesz coś równie "mądrego" to weź pompkę od tego swojego roweru i walnij się w głowę...
                                      • wajego Re: nic nowego... 27.10.10, 15:31
                                        Roberto Ci odpisze, że są przyczepki, plandeki i lepsze opony do rowerów. Z nim nie wygrasz;)
                                        BTW ciekawi mnie dlaczego odwozisz dziecko samochodem do przedszkola? Bliżej domu nie było?
                                        • Gość: yaro Re: nic nowego... IP: *.aster.pl 27.10.10, 23:55
                                          co znaczy "bliżej domu"? 100m, 500m, 1 km? To jest pojęcie względne - dla jednych "blisko" to 100m, dla innych 1km... Gdybym pracował w przedszkolu to mając do niego prawie 2km (tak jak teraz...) chodziłbym do pracy piechotą ale z trzylatkiem tak się nie da bo albo byśmy szli 2h, albo musiałbym nieść dziecko na rękach :-)
                                          BTW: "bliżej" było, państwowe, niecały 1km ale dziecka nie przyjęli więc zostało prywatne i to nie kaprys tylko konieczność...
                                          Wiem, że robertrobert czy jak mu tam jest szurnięty ale może czasami do takich też trafiają jakieś racjonalne argumenty? Nie łudzę się za bardzo ale zawsze warto spróbować, przynajmniej raz :-)))
                                          • robertrobert1 Re: nic nowego... 12.12.10, 20:36
                                            Szurnięty? Być może. Może właśnie dlatego że jestem "szurnięty" to potrafię dojechać do pracy po 20 km a na codzień spaceruję z psem po 5-8 km. Tymczasem (NIE?)szurnięci mając 500 m do przedszkola wsiadają do samochodu a dystans 2 km to graniczny dystans na wycieczki rowerowe. Tak więc dla jednych 1 km to śmieszny dystans a dla innych granica nie do pokonania. Więc kto jest szurnięty?
                                      • robertrobert1 Re: nic nowego... 12.12.10, 20:29
                                        Gość portalu: yaro napisał(a):

> codziennie rano odwożę dziecko do przedszkola - powiedz jak mam je zawieźć na r
                                        > owerze, zwłaszcza zimą lub przy złej pogodzie?

Ja mam więcej lat niż ty a swoje dzieci przez 8 lat odwoziłem do szkoły zarówno latem jak i zimą. Skoro ja to robiłem to znaczy, że można. A jak? Sam do tego dojdż.

> To nie jest kwestia lenistwa wię
                                        > c zanim następnym razem napiszesz coś równie "mądrego" to weź pompkę od tego sw
                                        > ojego roweru i walnij się w głowę...

I po co te nerwy? Doskonale wiem, że samochód miał być wolnością a stał się udręką więc zamiast wnerwiać się w korku zrelaksuj się na rowerku.
                      • Gość: Robert Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: 217.147.243.* 15.10.10, 12:27
                        Panie Burmistrzu,
                        Czy możemy liczyć na poparcie w sprawie budowy szybkiego tramwaju z Gocławia do stacji metra Stadion? Będzie miał podobne atuty co metro. Wariant optymalny to trasa wydłużona o 1 km w kierunku Wawra (osiedle las), czyli proponowana linia wygląda tak: Przystanki Nowozabielska/Kadetów – Gocław - Bora Komorowskiego – Abrahama - Przyczółek grochowski(przy kanale wystawowym) - Rondo Waszyngtona - Zieleniecka(Metro Stadion) Uwagi: przystanki będą tylko na żądanie, kursy co określony odstęp czasowy 5-10min. Na newralgicznych skrzyżowaniach zmiana świateł zsynchronizowana z nadjeżdżającym tramwajem (priorytet). Czas przejazdu tej trasy max. ok.12 min lub szybciej czyli prawie jak metro:-) Na przystankach pełna informacja jak w metrze. Przystanki w kształcie szklanej kopuły (przypominają wyjście z metra i doskonale chronią przed deszczem i zimnem a wieczorem po podświetleniu wyglądają jak statek UFO:-) Ta wersja jest lepsza niż trasa przez Saską Kępę. Jest szybka, mniej przystanków jak w metrze, nie będzie sprzeciwu mieszkańców i linię można poprowadzić pod trasą Ł co wpłynie na szybkość jej powstania. W Krakowie i Poznaniu już jest szybki tramwaj więc mamy się od kogo uczyć a obietnica metra jest nierealna. Pozdrawiam, Robert
                        • Gość: Adam Grzegrzółka Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.pragapld.waw.pl 20.10.10, 23:08
                          Drogi Panie Yaro.
                          Prostuję - nie wynosze się z Pragi Południe, nie kandyduję z innej dzielnicy i ABSOLUTNIE nie zamierzam po wyborach mieć wszystkiego w d...ie.
                          Kandyduję do Rady Dzielnicy Praga Południe. Napisałem tylko, że nie kandyduję z Gocławia. Praga Południe jest podzielona na 4 okręgi wyborcze: Grochów Pn, Grochów Pd, Saska Kępa i Gocław. Kandyduję z Grochowa Południowego - to mój okręg, z tą okolicą jestem związany niemal od urodzenia, w poprzednich wyborach tez z niego startowałem. Okręg ten obejmuje osiedla położone pomiędzy ul. Gorchowską a ul. Nowaka-Jeziorańskiego - w tym także osiedla przy Kompasowej, Kakowskiego, Poligonowej, Przyczółek Grochowski itp.

Nie mówię o tym, że pozyskaliśmy od dewelopera grunt, z jakąś szczególną dumą. Po prostu informuję. Dzielnica odpowiada za drogi lokalne i zbiorcze. Za drogi ponadlokalne odpowiada Zarząd Dróg Miejskich i Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych. To, co jest w naszym, dzielnicowym zakresie, robimy - ruszyła budowa przedłużenia Nowaka-Jeziorańskiego, deweloper zobowiązał się zbudować ul. lokalną-południową (nazwa robocza). To nie jest wcale takie oczywiste, bo deweloper, nie ma takiego obowiazku, a władze dzielnicy nie mogą go do tego zmusić. Dobrze więc, że udało się porozumieć. W wielu miejscach w Warszawie się nie udało.

Szczerze mówiąc nie ciesze się, że powstaje tak wielkie osiedle pomiędzy Gocławiem, Przyczółkiem i Saską Kępą. Wolałbym tam mniej intensywną zabudowę i tereny rekreacyjne. Niestety, teren jest prywatny (ok. 10 lat temu zwrócony przedwojennym właścicielom, którzy teraz sprzedali go deweloperom), a dla tego terenu nie ma planu zagospodarowania przestrzennego (jak ktoś chce wiedzieć dlaczego nie ma, to osobno wyjaśnię). W takiej sytuacji nie można było odmówic pozwolenia na budowę. Pozwoleń nie wydaje się bowiem, na zasadzie racjonalnej analizy, ale wyłacznie w oparciu o przepisy prawa. A one mówią (ustawa o planowaniu przestrzennym), że jak nie ma planu, to nalezy budowac takie budynki, jak w bezpośredniej okolicy. A co jest w okolicy? Bloki przy Bartosika i Afrykańskiej.

Rzeczywiście, jestem "od parków: a nie "od dróg". Zarząd Dzielnicy składa się z 5 osób. Każda z nich odpowiada za konkretne dziedziny. Ja za drogi nie odpowiadam, nie mam więc 100% wiedzy w zakresie dróg i komunikacji. Stąd też trudno mi odnieść się do wypowiedzi optymistyczny2. Mogę tylko powiedzieć, ze władze Dzielnicy nie ustalają tras autobusów - odpowiada za to ZTM, który jest jednostką ponaddzielnicową. W tych sprawach w swoim czasie lobbował Wiceburmistrz Marek Karpowicz - spróbuję się od niego dowiedzieć, co się dzieje w tej sprawie.

Panie Robercie!
                          Tak, w sprawie szybkiego tramwaju na Gocław można liczyć na moje poparcie. Jestem zdecydowanie za! Taki tramwaj jest potrzebny i jest realny. Jeśli będę w samorządzie w przyszłej kadencji bede o to walczył.
                          Proponuję żebyście Państwo pytali kandydatów na radnych z Gocławia czy chcą tramwaju.
                          A na razie polecam grupę na fb dotyczącą tego tematu: www.facebook.com/#!/group.php?gid=148164671880739

pozdrawiam
                          Adam Grzegrzółka

P.S. Przepraszam że tak długo ... :)
                          • Gość: yaro przeprosiny IP: *.aster.pl 21.10.10, 00:37
                            Panie Adamie,
                            na początku chciałbym Pana przeprosić. Po Pana informacji, że nie kandyduje Pan z Gocławia mylnie przyjąłem, że nie kandyduje Pan z dzielnicy w ogóle, w związku z tym moje posądzenia że po wyborach to co dzielnicy dotyczy będzie miał Pan (...) były niesłuszne i za to przepraszam.

Nie zmieniam jednak zdania, że dzielnica (a konkretnie jej radni) kiepsko sobie radzą z wywalczeniem jakiś sensownych inwestycji drogowych, które w całej dzielnicy są potrzebne. Pisząc "inwestycje drogowe" mam na myśli zarówno nowe drogi, jak i nowe rozwiązania komunikacyjne (tramwaj, metro, linie autobusowe). Z Pana informacji wynika, że dzielnica nie odpowiada za drogi ponadlokalne bo to jest w gestii ZDM i ZMID, dzielnica nie ustala tras autobusów bo za to odpowiada ZTM - fajnie, tylko że jednocześnie obiecuje Pan, że w razie wyboru na radnego będzie Pan walczył o tramwaj. To ja się pytam JAK? Będzie miał Pan jakieś instrumenty w tym zakresie, pozwalające spełnić te obietnicę? Jeśli tak, to jakie to są instrumenty, jakie KONKRETNIE działania będzie mógł Pan podjąć w tym zakresie? Proszę zrozumieć mój sceptycyzm - jeśli słyszę, że dzielnica (czyli radni) nie odpowiada za drogi ponadlokalne i że nie wyznacza tras autobusów i jednocześnie słyszę że radny będzie walczył o tramwaj bo jest on realny to chciałbym wiedzieć jak chce to robić? Radny nie może wywalczyć nowych dróg i nowych tras autobusowych bo za to nie odpowiada ale może wywalczyć wyznaczenie i pobudowanie nowej trasy tramwajowej.....? Proszę też zwrócić uwagę, że w realizacji linii tramwajowej dla Gocławia najwięcej szkody robią...radni naszej dzielnicy! To przecież radni z Saskiej Kępy są tu chyba głównymi hamulcowymi. Swoim działaniem szkodzą zresztą samej dzielnicy bo nie patrzą na interes dzielnicy jako całości tylko na interes własnego osiedla a takie działanie moim zdaniem dyskwalifikuje ich jako radnych dzielnicy....

Jeśli zaś chodzi o osiedle Saska - jak rozumiem w najbliższych latach brak szans na realizację Trasy Tysiąclecia a więc przyszli mieszkańcy tego osiedla zakorkują Bora-Komorowskiego i Nowaka-Jeziorańskiego bo będą to dla nich jedyne ulice pozwalające z tego osiedle wyjechać? A dzielnica i radni nie mogą nic w tym zakresie zrobić? To kto może? Proszę też o ul. lokalnej-płudniowej - czy będzie to ulica wyjazdowa z osiedla Saska łącząca je z ul. Bora-Komorowskiego? Pytam jako mieszkaniec okolicznych bloków (i Pana potencjalny wyborca, bo kandyduje Pan w moim okręgu...:-) - czy za parę lat kilka tysięcy mieszkańców osiedla Saska może zakorkować Nowaka-Jeziorańskiego i Bora-Komorowskiego bo będą to dla nich JEDYNE ulice pozwalające na wyjazd z osiedla nowych tras i nowych połączeń autobusowych dla tego osiedla (choćby z Nowaka-Jeziorańskiego) nie będzie?
                            • Gość: Adam Grzegrzółka Re: przeprosiny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.10.10, 01:36
                              Nie gniewam się. :)

Za budowę dróg ponadlokalnych dopowiada Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych (ZMID), a za remonty i utrzymanie takich dróg (np. Ostrobramskiej, Fieldorfa, Bora-Komorowskiego, Grochowskiej, Zamienieckiej) Zarząd Dróg Miejskich (ZDM).
                              W sprawie budowy Al. Tysiąclecia (od Wału Miedzeszyńskiego do Al. Stanów Zjednoczonych), czy tramwaju na Gocław, radni i Zarząd Dzielnicy mogą tylko lobbować. Taki lobbing w sprawie tramwaju się rozpoczął. Komisja Zagospodarowania Przestrzennego Rady Dzielnicy przyjęła stanowisko wzywające władze miasta do rozpoczęcia tej inwestycji. Efektem m.in. tego stanowiska jest podjęcie prac nad studium przebiegu tego tramwaju.
                              Sprawę chwilowo przyblokowali radni - ale nie dzielnicy, tylko miasta. Źle się stało, że z ostatniej sesji Rady Miasta zdjęto ten punkt. Ale jestem przekonany że i tak studium trasy tramwaju w przyszłym roku powstanie.

Ulica lokalna-południowa połączy ul. Jana Nowaka-Jeziorańskiego z ul. Bora-Komorowskiego.
                              Deweloper wybuduje też lokalną jezdnię Al. Tysiąclecia z włączeniem w ul. Ostrobramską. Na razie będzie to jednak tylko "wpięcie się" w jezdnię w stronę Grochowa. To za mało - konieczna jest budowa wiaduktu nad Al. Stanów Zjednoczonych i "wpięcia" w stronę Śródmieścia. O to także zabiegamy w mieście. Docelowo to będzie główna droga dojazdowa do osiedla Saska.

W sprawie linii autobusowych przyznaję się do niewiedzy - nie znam planów dotyczących obsługi tego osiedla, ale zgadzam się, że autobusy na ul. Bora Komorowskiego nie wystarczą. Myślę że po oddaniu osiedla Saska i budowie ul. Nowopoligonowej (wreszcie udało się uporać z wykupem gruntów, inwestycja powinna ruszyć w 2011), trzeba będzie gruntownie przemodelować trasy autobusowe w tym rejonie.

Adam Grzegrzółka
                              • optymistyczny2 Panie Burmistrzu! To jak to jest z tym ZTM-em? 21.10.10, 10:00
                                Panie Burmistrzu! Coś mi się nie zgadza. Zawsze, gdy dzwoniłem do ZTM-u, żeby coś zmienić/ uprawnić w komunikacji, to się dowiadywałem, że to nie my, to dzielnica... A dzielnica mówi, że to nie my, to ZTM... Fajnie to sobie wszystko wymyśliliście, kompletne rozmycie odpowiedzialności i można całą kadencję przesiedzieć. Ja znam tempo działania naszych władz: remont kładki na Motorowej prawie rok, kilka lat czekania na silną linię zwykłą na Trasie Łazienkowskiej - cały czas słyszałem "niedasie" albo "apoco", a teraz do 382 nie można czasem szpilki wetknąć - zapewne osoba odpowiedzialna w dizelnicy za komunikację nie zna tej trasy, bo nigdy nie jechała autobusem. Powiem wprost: osoby odpowiedzialne w nasej dzielnicy za infrastrukturę komunikacyjną na Przyczółku i Gocławiu przy najszybszej okazji powinny zostać wymienione, bo zupełnie nie znają naszych potrzeb i są nieskuteczne. Gocław od czasu wymalowania buspasów stoi cały w korku i nikt z tym nic nie robi. Jak tak dalej pójdzie, to trzeba będzie na to Wasze huczne otwarcie parku przyjść i powiedzieć tym wszystkim oficjelom do kamery, jak to jest u nas "świetnie" i jak to się o nas "dba". Remontowaliście Jeziorańskiego w związku z otwarciem Tesco, to nie można było wtedy zbudować przystanków, abyśmy mieli dojazd do Tesco i Promenady? Park zresztą zaraz zamieni się w ruinę, bo nikomu nie przyszło do głowy, żeby go ogrodzić. Czy przewidzieliście Państwo przynajmniej jakiś monitornig?
                                • Gość: Adam Grzegrzółka Re: Panie Burmistrzu! To jak to jest z tym ZTM-em IP: *.pragapld.waw.pl 21.10.10, 17:23
                                  Sprawa jest bardzo jasna.
                                  Odsyłam do oficjalnej strony ZTM, gdzie wymienione są zadania tej instytucji: ztm.bip.um.warszawa.pl/menu_podmiotowe/Przedmiot_dzialalnosci/Przedmiot+działania+ZTM.htm
                                  Zacytuję fragmenty:
                                  "Przedmiotem działania Zarządu Transportu Miejskiego jest:
                                  - zarządzanie transportem zbiorowym aglomeracji warszawskiej,
                                  - tworzenie form organizacyjnych transportu zbiorowego odpowiadających potrzebom aglomeracji warszawskiej,
                                  - prowadzenie prac nad właściwym i sprawnym funkcjonowaniem tego transportu, a w szczególności:
                                  (...)
                                  2. zbieranie danych i prowadzanie analiz w zakresie potrzeb przewozowych,
                                  3. planowanie, organizacja i koordynacja układu komunikacyjnego oraz rozkładu jazdy (...)
                                  4. zlecanie przewoźnikom wykonywania usług przewozowych i kontrola jakości ich realizacji,
                                  5. nadzór nad bieżącym funkcjonowaniem transportu zbiorowego"
                                  "11. realizacja zadań inwestycyjnych zgodnie z harmonogramami rzeczowo-finansowymi w zakresie budowy, rozbudowy, modernizacji obiektów i urządzeń oraz zakupów inwestycyjnych związanych z transportem zbiorowym"
                                  Całość pod podanym wyżej linkiem.

Dzielnica nie ma żadnych uprawnień w zakresie komunikacji zbiorowej i nigdy nie miała.

A co do Parku to będzie w nim ochrona a docelowo także monitoring.

Adam Grzegrzółka

• dinowar Ale co z kładką dla pieszych nad Kanałkiem Gocł.? 23.10.10, 18:32
                            Czy będzie tam, nad kładką, most? Kładką przechodzi dziennie po klika tysięcy osób - w tym przede wszystkim dzieci do 2 szkół (m.in. niepełnosprawni do szkoły zintegorowanej). Jak to będzie zrobione? Na razie robotnicy zniszczyli jedej z chodników wzdłuż Kanału, zasypali część Kanału i podobno szykują się do rozbiórki dotychczasowj kładki.
                            • Gość: Luna Re: Ale co z kładką dla pieszych nad Kanałkiem Go IP: *.polsat.net.pl 25.10.10, 12:16
                              Podpisuję się pod pytaniem o przejście tymczasowe oraz docelowe przejście którym dzieci będa mogły przejść do szkoły. Sprawa pilna jutro juz może nie byc mostku.
                  • Gość: alex Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: 178.73.49.* 19.01.11, 18:18
                    A może ktoś z szanownych forumowiczów lub P. Burmistrz wie kiedy ktoś wreszcie uprzątnie to wysypisko śmieci które utworzyło się nad jeziorkiem gocławskim? przecież tam się nie da przejść- oczy pękają. butelki, porzucone worki ze śmieciami, puszki po piwie i codzienne libacje po ławeczkach po których pełno butelek i opakowań po pizzy. straż miejska woli ganiać starsze panie za spacery z psami- sam byłem świadkiem ( widać mniej się boją).
                    Pozdrawiam
        • Gość: xyz Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.home.aster.pl 12.12.10, 13:31
          Poważna budowa,inwestorem ponoć jest dzielnica,a tablicy informacyjnej nadal brak.Czemu?
    • Gość: jkm Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 08:55
      Na końcu ul.Nowaka-Jeziorańskiego budują rondo. Od 25 X 2010 wszystkie dojazdowe ulice będą zamknięte. Tak jest napisane na tablicach informacyjnych umieszczonych na tychże ulicach.
      • optymistyczny2 Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie 27.10.10, 12:02
        Ciekawe, czy przy okazji zrealizowane zostaną postulaty mieszkańców o puszczenie ulicą Nowaka-Jeziorańskiego komunikacji autobusowej? Później będzie "po ptakach", podobnie jak przy okazji remontowania tej ulicy przed otwarciem Tesco.
        P.S. Kanałek przy górce na wysokości ul. Kwarcianej został już zasypany. Ciekawe czy to czasowe rozwiązanie?
        • Gość: grk Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.aster.pl 01.12.10, 00:53
          Nie narzekajcie tak! przez ostatnie 10 lat i tak dużo zostało zrobione na Gocławiu. Być może mieszkańcy względnie nowych bloków o tym nie wiedzą...
          Przede wszystkim Wał Miedzeszyński ma już kilka pasów!
          Po drugie Mamy most i trasę siekierkowską.
          Po trzecie poszerzono ulicę Fieldorfa, która była ulicą jednopasmową.
          Po czwarte, zbudowane odcinek Jeziorańskiego of Fieldorfa do Promenady.
          Po piąte, to w ogóle zbudowano ulicę Jeziorańskiego w stronę ul. Poligonowej.
          Po szóste poszerzono 'Bora Bora' choć na odcinku, który sam w sobie niewiele daje.
          Reasumując, wszyscy chcielibyśmy mieć jak najwygodniej ale nie na wszystko znajdą się pieniądze no i nie od zaraz. Gdyby tak było to żylibyśmy w pięknym kraju a cała Warszawa ze swoimi dzielnicami rozwiązywała by problemy na bieżąco.

A tak poza tym to zgadzam się i jestem gorącym zwolennikiem zarówno przedłużenia Jeziorańskiego do Trasy Olszynki jak i Trasy Tysiąclecia; autobusów na tej ulicy oraz tramwaju i metra. Przydałaby się też przecinka z Międzyborskiej bezpośrednio do Jeiorańskiego - między 'nowym' osiedlem i zakładami RadWaru.

Patrząc jednak za okno proponuję jednak skupić się w chwili obecnej na efektywnym odśnieżaniu naszych parkingów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam Pana Burmistrza i forumowiczów! Wierzę, że nasze postulaty zostaną wypełnione w najszybszym możliwym czasie!

• Gość: oczko Metro i Trasa Tysiąclecia. IP: *.home.aster.pl 01.12.10, 08:13
            Jak dwadzieścia parę lat temu sprowadzałem się na Gocław ,to też wierzyłem ,wierzyłem że powstanie metro. Nie kto inny tylko władza Warszawy obiecała to mieszkańcom Gocławia . Były postulaty,były konkretne plany.Teraz okazuje się że się nie da.Nikomu już na tym nie zależy ,a dla młodych działaczy z Gocławia ten temat przeszedł chyba już do historii. Obym się mylił.
          • wajego Nie chcę wyjść na malkontenta, ale 01.12.10, 09:04
            Przede wszystkim Wał Miedzeszyński ma już kilka pasów!
            To autentyczny sukces, jedyny z Twojej listy.

> Po drugie Mamy most i trasę siekierkowską.
            Dla mieszkańców Gocławia mało istotne, zresztą to już inna dzielnica. Ale w sumie niech Ci będzie.

> Po trzecie poszerzono ulicę Fieldorfa, która była ulicą jednopasmową.
            Poszerzono, bo nie było dokończonej Trasy Siekierkowskiej i trzeba było jakoś tranzyt puścić. Poza tym Fieldorfa od zawsze była zaprojektowana jako dwupasmówka z miejscem na tramwaj.

> Po czwarte, zbudowane odcinek Jeziorańskiego of Fieldorfa do Promenady.
            Sukces. 500 metrów drogi wytyczonej w l. 70, inwestycja na 3 miesiące.

> Po piąte, to w ogóle zbudowano ulicę Jeziorańskiego w stronę ul. Poligonowej.
            j.w.

> Po szóste poszerzono 'Bora Bora' choć na odcinku, który sam w sobie niewiele daje.
            Sam sobie odpowiedziałeś;) Inwestycja zbędna (póki co), pieniądze wyrzucone w błoto. BoraBora korkuje się na odcinku za Meissnera do Saskiej. A o poszerzeniu w tym miejscu ani widu ani słychu.

Wymienione przez Ciebie inwestycje (mostu nie liczę) to naprawdę tak dużo jak na 10 (a w zasadzie 20) lat na 100 tysięcznym w międzyczasie osiedlu.

Obserwuję Gocław od momentu podjęcia decyzji o jego powstaniu. Mieszkam tu od 5 lat. I z rzeczy istotnych nie zrobiono nic. Jeśli chodzi o inwestycje publiczne jest dramat. Ciągle nie da się z osiedla wyjechać (indywidualnie i zbiorkomem), nie ma gdzie zaparkować, nie ma infrastruktury kulturalnej (to raczej wina spółdzielni), wielkopłytowce się grodzą. Jest coraz gorzej. 5 kilometrów od PKiN...
            pzdr.
            • Gość: wawer Jak ten Gocław szybko rośnie ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.12.10, 13:56
              .. jeszcze wczoraj miłał 45 tys. mieszkańców, a dziś już 100 tys! ;)

Przypmomnę, że cała Praga Południe ma 180 tys. mieszkańców, z czego na Grochowie mieszka ok. 100 tys, a na Saskiej Kepie ok 35 tys.

• cinnamonki Re: Nie chcę wyjść na malkontenta, ale 11.06.11, 20:51
              Mieszkasz tu AŻ 5 lat? No to gratulacje ;) Pomieszkaj 30 i wtedy zobaczysz, że faktycznie - od cholery się tu zmieniło. Ja tam jestem z tych zadowolonych i jeśli kolejne mieszkanie - też na Gocławiu.
              • wajego Re: Nie chcę wyjść na malkontenta, ale 11.06.11, 22:39
                Na Gocławiu 5, ale wcześniej, jeśli to coś zmienia, ponad 30 na Grochowie. Nie łap mnie za słówka, bo to do niczego nie prowadzi;)
                Losy dzielnicy znam z autopsji od urodzenia i nóż sie w kieszeni otwiera jak patrzę, że to wszystko z dnia na dzień dziadzieje. Kurczę, centralna dzielnica Warszawy, a od lat wybieramy nieudaczników...
          • robertrobert1 Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie 12.12.10, 20:43
            A po co odśnieżać parkingi? Przecież nimi donikąd nie dojedzież. Jak chcesz apelować o odśnieżanie to zabirz sie za odśnieżanie dróg rowerowych bo na nich to wielkie chaldy śniegu są ze wszystkich stron.
            • Gość: jkm Re: Co budują/ kopią na końcu Nowaka-Jeziorańskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 08:58
              Ty jąkalski, weż się udaj do psychiatry.
              • optymistyczny2 Czy nowym odcinkiem pojedzie autobus? 22.12.10, 10:33
                Proszę o informację osoby zorientowane. Czy nowym odcinkiem ulicy zostanie puszczony autobus ZTM?
                • Gość: ja Re: Czy nowym odcinkiem pojedzie autobus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 13:57
                  Nie.
                  • Gość: Waldemar Morawiec Re: Czy nowym odcinkiem pojedzie autobus? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.11, 18:02
                    no to od dziś jeździmy po nowy rondzie :-)
                    • optymistyczny2 Re: Czy nowym odcinkiem pojedzie autobus? 05.05.11, 10:22
                      Szkoda tylko, że to nowe rondo niczego tak naprawdę nam nie zmieniło, poza PR-owym efektem dla urzędników z Pragi-Południe. Nadal nie ma przejazdu wzdłuż ulicy Poligonowej, jakby nie można było skoordynować prac i od razu zbudować brakujący odcinek. Takie małe rondo buduje się kilka tygodni, a nie pół roku, jak to miało miejsce tutaj. Na razie nie ma też dalszego odcinka drogi na nowe osiedle Saska, droga kończy się w polu, brak przejścia pieszego z Przyczółka na Gocław w stronę szkoły przy Bartosika. Nie ma też obiecywanego autobusu i pewnie długo jeszcze nie będzie... Zabieg PR-owy, że niby inwestycja... ale efekt żaden. Ciekawe co i kiedy się zadzieje w kolejnym etapie?
                      • ewelinablanka Re: Czy nowym odcinkiem pojedzie autobus? 06.05.11, 09:35
                        Przedmiotem budowy był fragment ul. Jana Nowaka Jeziorańskiego od ul. Kapelanów do Kanału Gocławskiego, to jest do granicy naszej działki. Oprócz ronda powstała jezdnia, chodniki, oświetlenie ulicy, przepust na kanale oraz cała infrastruktura podziemna. Oczywiście, ulica zostanie przedłużona w kierunku osiedla na koszt inwestora osiedla to jest Dom Development S.A. na gruntach których on jest właścicielem. Ulica Poligonowa jest obecnie w końcowej fazie projektowania. Projekt obejmuje jej przebudowę od nowopowstałego ronda do ul. Ostrobramskiej. Skoordynowanie tych dwu zadań nie było możliwe z uwagi na skromne środki finansowe Dzielnicy. Nie wszystko można jednocześnie wykonać. Odnośnie linii autobusowej, informuję, że jej uruchomienie leży w gestii ZTM, jednak po naszej stronie pozostają do zaprojektowania i wykonania przystanki autobusowe oraz likwidacja progów zwalniających w ulicy Rechniewskiego. Realizacja tego zamierzenia związana jest również z posiadaniem znacznych środków finansowych, o które Dzielnica się stara.
                        Ewelina Wydział Organizacyjny
                        • Gość: Adam Grzegrzółka Re: Czy nowym odcinkiem pojedzie autobus? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.11, 00:33
                          Gwoli ścisłości - przyczyną tego, że jeszcze nie ma ul. Nowopoligonowej (czyli połączenia Nowaka-Jeziorańskiego z Ostrobramską) nie jest brak pieniędzy, ale problemy z wykupem gruntów, zmiany w prawie i konieczność zmian projektowych.
                          Grunt potrzebny pod tą ulicę był współwłasnością 4 osób. Część z nich była skłonna go sprzedać, z dwiema, a potem już tylko z jedną był problem. Po kilkunastu miesiącach udało im się wewnętrznie porozumieć i miasto mogło odkupić działkę. Równolegle zaczął powstawać projekt ulicy. Nie mogliśmy jednak ogłosić przetargu na budowę, ponieważ w 2010 r. weszła w życie ustawa nakazująca poinformować na pół roku przed rozpoczęciem budowy jakiejkolwiek ulicy wszystkich potencjalnie zainteresowanych (operatorów TV kablowej, telekomunikacji itp.) o planowanej budowie, by mogli umieścić w drodze swoje kanały. Więc musieliśmy poczekać te 6 miesięcy, mimo że byliśmy gotowi i mieliśmy pieniądze.
                          Na przełomie 2010 i 2011 roku Sąd Okręgowy dla Warszawy-Pragi kupił budynek przy ul. Poligonowej, gdzie zamierza przenieść swoją siedzibę. Zwrócił się z prośbą o wprowadzenie do projektu ulicy zmian, które uwzględnią szczególną funkcję pełnioną przez Sąd i co za tym idzie większe obciążenie komunikacyjne. Te zmiany są obecnie wprowadzane i uzgadniane z inżynierem ruchu, policją, itp. Zmodyfikowany projekt będzie gotowy w drugiej połowie roku.
                          Myślę jednak, że z pracami ruszymy dopiero wiosną 2012, żeby nie rozkopywać okolicy na zimę, bo jak pokazał przykład Nowaka-Jeziorańskiego, nie jest to efektywne.

pozdrawiam
                          Adam Grzegrzółka
                          wiceburmistrz Pragi Południe
                          • Gość: MM Re: Czy nowym odcinkiem pojedzie autobus? IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.05.11, 15:06
                            Panie Burmistrzu, zapowiadał Pan tutaj na forum, że w maju odbędzie się spotkanie z ZTM? Czy coś już wiadomo w tej sprawie, a jeżeli nie, to kiedy? Z góry dziękuję i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka