Gość: pola IP: *.stacje.agora.pl 28.04.04, 20:28 Taką galeryjkę wyszperałem. Może ktoś zidentyfikuje te rejony? www.guma.powernet.pl/galerie/mperchuc/mperchuc.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiwi Re: zdjęcia Grochowa IP: *.chello.pl 28.04.04, 22:21 Czy zdjęcie nr 2 to nie jest ulica Mińska u wylotu Chodakowskiej, stara zrujnowana fabryka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoKo KSP Re: zdjęcia Grochowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 22:34 kiwi ja też tak pomyslałam :)Ale mnie uprzedziłaś z wpisem ;) tak to musi byc ta stara fabryka, którą teraz zreszta rozbierają :( Ma powstać na jej miejsce jakiś nowoczesny budynek :/ (o ile się nie mylę... ale chyba jednak nie ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: zdjęcia Grochowa IP: *.chello.pl 29.04.04, 22:08 Zdaje się, ze rozkradaja a nie rozbierają. O ile wiem, konserwator zabytków wymusił na inwestorze zachowanie elewacji parteru od frontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoKo KSP Re: zdjęcia Grochowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.04, 07:44 A tu znalazłam nie co o Olszynce... www.przegubowiec.com/foto/krance/ppd/olszynka.htm (zjęcie autobusu z mojej pętli) www.pragapld.waw.pl/dzielnica/rezerwat.htm (o rezerwacie + zdjęcia) www.tkk.net.pl/marcoos/podstr/grochow.htm (zdjęcia mojej bocznicy kolejowej :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: zdjęcia Grochowa IP: 5.5R* / *.nokia.com 29.04.04, 17:09 Dwójka jest na pewno zrobiona na Mińskiej. Jedynka chyba też, a jeśli nie to gdzieś blisko. W ogóle to mam wrażenie że te "grochowskie" zdjęcia były wszystkie robione na Kamionku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: zdjęcia Grochowa IP: *.idea.pl 05.05.04, 21:21 Zdjęcie nr 2 to niszczejący budynek pofabryczny z czerwonej cegły przy Mińskiej. Ma już znacznie mniej szybek w oknach niż na fotce. Co to była za fabryka? Trójka to urokliwa, "paryska", zaniedbana kamieniczka na rogu Gocławskiej i Kamionkowskiej. Ale zwróccie uwagę na czwórkę i szóstkę. Na zdjęciach widnieją przedwojenne latarnie pastorały! Oryginały tu dziś w W-wie wielki rarytas. Może ktoś zidentyfikuje te miejsca? Czy gdzieś jeszcze na Grochowie można znaleźć pastorały? Odpowiedz Link Zgłoś
moniuszko1 Latarnie-pastorały 05.05.04, 22:31 Są na pewno na ul. Kawczej, ale to nie Kamionek, tylko okolice bazaru Szembeka. Może to Kawczą pan Perchuć sportretował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Latarnie-pastorały IP: *.stacje.agora.pl 07.05.04, 12:03 Kawcza to urokliwa uliczka, niewiele zmieniła się od lat 30. XX w. W którymm miejscu są pastorały? Byłem tam dwa tygodnie temu i przynam, że nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
moniuszko1 Re: Latarnie-pastorały 07.05.04, 15:48 Serio? Muszę pojechać tam i sprawdzić, bo wydaje mi się, że je tam widziałam... Albo może na którejś z sąsiednich uliczek w okolicy. Jak zobaczę, to zrobię zdjęcie (nie wiem, czy takie dobre jak p. Perchuć). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Latarnie-pastorały IP: *.stacje.agora.pl 07.05.04, 16:01 A może potem załączyłabyś gdzieś zdjęcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Latarnie-pastorały IP: *.stacje.agora.pl 20.05.04, 11:33 Moniuszko Pierwsza, no i co z Kawczą i przyległościami? Odpowiedz Link Zgłoś
moniuszko1 Re: Latarnie-pastorały 20.05.04, 22:49 Mam to w grafiku, ale ostatnio plan dnia mam bardzo napięty:))) Ale jak obiecałam, to będą. Tylko nie mam pomysłu, jak je załączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoKo KSP Re: Latarnie-pastorały IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.04, 07:51 No właśnie... jak je załączyć :/ Szkoda że na forum nie ma takiej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
moniuszko1 Re: Latarnie-pastorały 21.05.04, 21:28 Zrobiłam dziś zdjęcie. Dowiedziałam się jednak z pewnego źródła, że to są częściowe falsyfikaty, tzn. klosze są nowe, mają jakieś 15 lat. Ale podstawy są oryginalne, przedwojenne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Latarnie-pastorały IP: *.stacje.agora.pl 28.05.04, 20:24 No to wyrwę się na Kawczą w wolnej chwili. Moniuszko Pierwsza, zdjęcia mogłabyś upublicznić inaugurując blog w portalu gazeta.pl. - oni zakładają tam za darmo. Natomiast przygnębił mnie strasznie spacer po Mińskiej. Ten pofabryczny budynek pewnie z początku XX w. popada w ruinę. Charakterystycznych okienek już nie ma - zamurowano całe witryny. Jeszcze rok-dwa i go rozkradną albo sam się zawali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoKo KSP Re: Latarnie-pastorały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 09:15 Moniuszko, możesz też założyć album :) np. w www.album.com.pl (nie jest to idealny serwis ale zawsze coś, zdjęcia zamieszczasz za darmo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoKo KSP Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 19:15 Zrobiłam kilka zdjęć, w sumie nie zbyt ciekwae ale będę album uzupełniać :) Właściwie jedyne zdjecie warte uwagi to zdjęcie nr. 61722 - niesamowite, że taki domek się tu u nas zachował :) Zapraszam: www.album.com.pl/album.php?id=4629 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.stacje.agora.pl 03.06.04, 21:51 DoKo, nie ustawaj w fotografowaniu.:) Bardzo niebywałe rejony wynalazłaś. Wkrótce ja też coś dołączę. Przy jakiej ulicy jest ten niesamowity drewniaczek? Podobny miała moja babcia ale daleko stąd. Czy Ty mieszkasz przy ul. ks. Sztuki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoKo KSP Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 22:36 Tiaa... Przy Sztuki mieszkam tak jakby :) drewniaczek jest, o ile dobrze pamiętam przy ul. Żółkiewskiego :) Dziękuję za uznanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.stacje.agora.pl 04.06.04, 16:01 Co oznacza tak jakby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manna Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.tele2.pl 06.06.04, 09:14 Zdjęcie 3 to prawdopodobnie ulica Paca, tam też są latarnie z pastorałami jak się idzie w kierunku Parku Polińskiego. Zdjęcie 8 to róg ulicy Wiatracznej i Prochowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: 5.5R* / *.nokia.com 06.06.04, 19:11 Zdjęcie 3 faktycznie wygląda jak z Paca, ale jeśli tak, to jest mocno stare - bo ten budynek w tej chwili wygląda mocno nieciekawie, jest od kilku lat zamurowany i przeznaczony do wyburzenia. A pastorały nawet jak kiedyś były na Paca to w tej chwili ich na pewno już nie ma, przynajmniej na odcinku między parkiem a Wiatraczną... Ulica była remontowana ze 2-3 lata temu, myślę ze aktualne latarnie pochodzą właśnie z czasu tego remontu, więc jesli były pastorały to pewnie skończyły swój żywot właśnie wtedy. Nawiasem mówiąc zdjęcia 4 i 6 też mi się jakoś nieśmiało kojarzą z okolicami Paca/Prochowa/Kobielska między Wiatraczną a parkiem, szczególnie z ulicą Prochową. Ale nie umiem powiedzieć dokładnie gdzie były robione. A co do ósemki - jak będę jutro szedł do pracy to zweryfikuję i się odezwę. Być może masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.stacje.agora.pl 07.06.04, 17:48 Cały czas wydaje mi się, że trójka to kamienica nieco odsunięta od skrzyżowania Gocławskiej z Kamionkowską, szczytem zwrócona do tej pierwszej. Ósemkę z kolei postawiłbym w okolicy placu Szembeka chyba przy ul. Kordeckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoKo KSP Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 08:46 A może napiszmy do pana Perchucia i poprostu zapytajmy...?? :) Czy cała zabawa w zgadywaniu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: 5.5R* / *.nokia.com 08.06.04, 11:54 Byłem dwukrotnie na wizji lokalnej (idąc wczoraj z pracy i dzisiaj do pracy ;- ) ) i chciałem powiedzieć że ósemka to napewno nie jest róg Wiatracznej i Prochowej choć podobieństwa niewątpliwie są. Ale to nie jest to miejsce - o ile można założyć że zdjęcie jest stare i w międzyczasie wyrosło drzewo oraz przy okazji wymiany chodnika na kostkę zlikwidowano schodki prowadzące do zamurowanej witryny sklepowej, o tyle na zdjęciu nie ma 2 rynn na obrzeżach skosu które wyglądają na równie stare jak sama kamienica. Więc to nie jest raczej to miejsce i ten budynek. Natomiast co do trójki i Paca to tak jak wcześniej mówiłem - podobieństwa niewątpliwie są duże, nawet bardzo duże. Ale ten budynek w tej chwili jest tak zdewastowany że trudno naprawdę wyrokować jak wyglądał parę lat temu. Ogólny układ budynku z pewnością zgadza się dokładnie więc to może być to miejsce. Z drugiej strony nie zdziwiłbym się wcale gdyby podobnych budynków było na Grochowie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś