Dodaj do ulubionych

zdjęcia Grochowa

IP: *.stacje.agora.pl 28.04.04, 20:28

Taką galeryjkę wyszperałem. Może ktoś zidentyfikuje te rejony?

www.guma.powernet.pl/galerie/mperchuc/mperchuc.htm
Obserwuj wątek
    • Gość: kiwi Re: zdjęcia Grochowa IP: *.chello.pl 28.04.04, 22:21
      Czy zdjęcie nr 2 to nie jest ulica Mińska u wylotu Chodakowskiej, stara
      zrujnowana fabryka?
      • Gość: DoKo KSP Re: zdjęcia Grochowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 22:34
        kiwi ja też tak pomyslałam :)Ale mnie uprzedziłaś z wpisem ;) tak to musi byc
        ta stara fabryka, którą teraz zreszta rozbierają :( Ma powstać na jej miejsce
        jakiś nowoczesny budynek :/ (o ile się nie mylę... ale chyba jednak nie )
        • Gość: kiwi Re: zdjęcia Grochowa IP: *.chello.pl 29.04.04, 22:08
          Zdaje się, ze rozkradaja a nie rozbierają. O ile wiem, konserwator zabytków
          wymusił na inwestorze zachowanie elewacji parteru od frontu.
    • Gość: DoKo KSP Re: zdjęcia Grochowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.04, 07:44
      A tu znalazłam nie co o Olszynce...

www.przegubowiec.com/foto/krance/ppd/olszynka.htm (zjęcie autobusu z
      mojej pętli)

www.pragapld.waw.pl/dzielnica/rezerwat.htm (o rezerwacie + zdjęcia)

www.tkk.net.pl/marcoos/podstr/grochow.htm (zdjęcia mojej bocznicy
      kolejowej :) )
    • Gość: Mat Re: zdjęcia Grochowa IP: 5.5R* / *.nokia.com 29.04.04, 17:09
      Dwójka jest na pewno zrobiona na Mińskiej. Jedynka chyba też, a jeśli nie to
      gdzieś blisko. W ogóle to mam wrażenie że te "grochowskie" zdjęcia były
      wszystkie robione na Kamionku ;-)
      • Gość: pola Re: zdjęcia Grochowa IP: *.idea.pl 05.05.04, 21:21
        Zdjęcie nr 2 to niszczejący budynek pofabryczny z czerwonej cegły przy
        Mińskiej. Ma już znacznie mniej szybek w oknach niż na fotce. Co to była za
        fabryka?
        Trójka to urokliwa, "paryska", zaniedbana kamieniczka na rogu Gocławskiej i
        Kamionkowskiej. Ale zwróccie uwagę na czwórkę i szóstkę. Na zdjęciach widnieją
        przedwojenne latarnie pastorały! Oryginały tu dziś w W-wie wielki rarytas. Może
        ktoś zidentyfikuje te miejsca? Czy gdzieś jeszcze na Grochowie można znaleźć
        pastorały?
        • moniuszko1 Latarnie-pastorały 05.05.04, 22:31
          Są na pewno na ul. Kawczej, ale to nie Kamionek, tylko okolice bazaru Szembeka.
          Może to Kawczą pan Perchuć sportretował?
          • Gość: pola Re: Latarnie-pastorały IP: *.stacje.agora.pl 07.05.04, 12:03
            Kawcza to urokliwa uliczka, niewiele zmieniła się od lat 30. XX w. W którymm
            miejscu są pastorały? Byłem tam dwa tygodnie temu i przynam, że nie zauważyłem.
            • moniuszko1 Re: Latarnie-pastorały 07.05.04, 15:48
              Serio? Muszę pojechać tam i sprawdzić, bo wydaje mi się, że je tam widziałam...
              Albo może na którejś z sąsiednich uliczek w okolicy. Jak zobaczę, to zrobię
              zdjęcie (nie wiem, czy takie dobre jak p. Perchuć).
              • Gość: pola Re: Latarnie-pastorały IP: *.stacje.agora.pl 07.05.04, 16:01
                A może potem załączyłabyś gdzieś zdjęcie?
                • Gość: pola Re: Latarnie-pastorały IP: *.stacje.agora.pl 20.05.04, 11:33
                  Moniuszko Pierwsza, no i co z Kawczą i przyległościami?
                  • moniuszko1 Re: Latarnie-pastorały 20.05.04, 22:49
                    Mam to w grafiku, ale ostatnio plan dnia mam bardzo napięty:))) Ale jak
                    obiecałam, to będą. Tylko nie mam pomysłu, jak je załączyć.
                    • Gość: DoKo KSP Re: Latarnie-pastorały IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.04, 07:51
                      No właśnie... jak je załączyć :/ Szkoda że na forum nie ma takiej opcji.
                  • moniuszko1 Re: Latarnie-pastorały 21.05.04, 21:28
                    Zrobiłam dziś zdjęcie. Dowiedziałam się jednak z pewnego źródła, że to są
                    częściowe falsyfikaty, tzn. klosze są nowe, mają jakieś 15 lat. Ale podstawy są
                    oryginalne, przedwojenne.
                    • Gość: pola Re: Latarnie-pastorały IP: *.stacje.agora.pl 28.05.04, 20:24
                      No to wyrwę się na Kawczą w wolnej chwili. Moniuszko Pierwsza, zdjęcia mogłabyś
                      upublicznić inaugurując blog w portalu gazeta.pl. - oni zakładają tam za darmo.
                      Natomiast przygnębił mnie strasznie spacer po Mińskiej. Ten pofabryczny budynek
                      pewnie z początku XX w. popada w ruinę. Charakterystycznych okienek już nie ma -
                      zamurowano całe witryny. Jeszcze rok-dwa i go rozkradną albo sam się zawali.
                      • Gość: DoKo KSP Re: Latarnie-pastorały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 09:15
                        Moniuszko, możesz też założyć album :) np. w www.album.com.pl (nie jest to
                        idealny serwis ale zawsze coś, zdjęcia zamieszczasz za darmo).
                        • Gość: DoKo KSP Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 19:15
                          Zrobiłam kilka zdjęć, w sumie nie zbyt ciekwae ale będę album uzupełniać :)
                          Właściwie jedyne zdjecie warte uwagi to zdjęcie nr. 61722 - niesamowite, że
                          taki domek się tu u nas zachował :)
                          Zapraszam:
                          www.album.com.pl/album.php?id=4629
                          • Gość: pola Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.stacje.agora.pl 03.06.04, 21:51
                            DoKo, nie ustawaj w fotografowaniu.:) Bardzo niebywałe rejony wynalazłaś.
                            Wkrótce ja też coś dołączę. Przy jakiej ulicy jest ten niesamowity drewniaczek?
                            Podobny miała moja babcia ale daleko stąd. Czy Ty mieszkasz przy ul. ks.
                            Sztuki?
                            • Gość: DoKo KSP Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 22:36
                              Tiaa... Przy Sztuki mieszkam tak jakby :) drewniaczek jest, o ile dobrze
                              pamiętam przy ul. Żółkiewskiego :) Dziękuję za uznanie :)
                              • Gość: pola Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.stacje.agora.pl 04.06.04, 16:01
                                Co oznacza tak jakby?
                                • Gość: Manna Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.tele2.pl 06.06.04, 09:14
                                  Zdjęcie 3 to prawdopodobnie ulica Paca, tam też są latarnie z pastorałami jak
                                  się idzie w kierunku Parku Polińskiego. Zdjęcie 8 to róg ulicy Wiatracznej i
                                  Prochowej.
                                  • Gość: Mat Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: 5.5R* / *.nokia.com 06.06.04, 19:11
                                    Zdjęcie 3 faktycznie wygląda jak z Paca, ale jeśli tak, to jest mocno stare -
                                    bo ten budynek w tej chwili wygląda mocno nieciekawie, jest od kilku lat
                                    zamurowany i przeznaczony do wyburzenia. A pastorały nawet jak kiedyś były na
                                    Paca to w tej chwili ich na pewno już nie ma, przynajmniej na odcinku między
                                    parkiem a Wiatraczną... Ulica była remontowana ze 2-3 lata temu, myślę ze
                                    aktualne latarnie pochodzą właśnie z czasu tego remontu, więc jesli były
                                    pastorały to pewnie skończyły swój żywot właśnie wtedy. Nawiasem mówiąc zdjęcia
                                    4 i 6 też mi się jakoś nieśmiało kojarzą z okolicami Paca/Prochowa/Kobielska
                                    między Wiatraczną a parkiem, szczególnie z ulicą Prochową. Ale nie umiem
                                    powiedzieć dokładnie gdzie były robione.

A co do ósemki - jak będę jutro szedł do pracy to zweryfikuję i się odezwę. Być
                                    może masz rację.
                                    • Gość: pola Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.stacje.agora.pl 07.06.04, 17:48
                                      Cały czas wydaje mi się, że trójka to kamienica nieco odsunięta od skrzyżowania
                                      Gocławskiej z Kamionkowską, szczytem zwrócona do tej pierwszej. Ósemkę z kolei
                                      postawiłbym w okolicy placu Szembeka chyba przy ul. Kordeckiego.
                                      • Gość: DoKo KSP Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 08:46
                                        A może napiszmy do pana Perchucia i poprostu zapytajmy...?? :) Czy cała zabawa
                                        w zgadywaniu? :)
                                      • Gość: Mat Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: 5.5R* / *.nokia.com 08.06.04, 11:54
                                        Byłem dwukrotnie na wizji lokalnej (idąc wczoraj z pracy i dzisiaj do pracy ;-
                                        ) ) i chciałem powiedzieć że ósemka to napewno nie jest róg Wiatracznej i
                                        Prochowej choć podobieństwa niewątpliwie są. Ale to nie jest to miejsce - o ile
                                        można założyć że zdjęcie jest stare i w międzyczasie wyrosło drzewo oraz przy
                                        okazji wymiany chodnika na kostkę zlikwidowano schodki prowadzące do
                                        zamurowanej witryny sklepowej, o tyle na zdjęciu nie ma 2 rynn na obrzeżach
                                        skosu które wyglądają na równie stare jak sama kamienica. Więc to nie jest
                                        raczej to miejsce i ten budynek.

Natomiast co do trójki i Paca to tak jak wcześniej mówiłem - podobieństwa
                                        niewątpliwie są duże, nawet bardzo duże. Ale ten budynek w tej chwili jest tak
                                        zdewastowany że trudno naprawdę wyrokować jak wyglądał parę lat temu. Ogólny
                                        układ budynku z pewnością zgadza się dokładnie więc to może być to miejsce. Z
                                        drugiej strony nie zdziwiłbym się wcale gdyby podobnych budynków było na
                                        Grochowie więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka