Dodaj do ulubionych

Oferta monitoringu z Solid Security

08.02.05, 09:02
Witam zainteresowanych!

Zgodnie z obietnicą spotkałam się wczoraj z przedstawicielem firmy Solid
Security. Ochraniają na Tarchominie osiedla BMI i Dom Development + wiele
mniejszych, których nazwy nie powtórzę. Po wstępnych rozmowach dostępne są 3
opcje /w kolejnosci atrakcyjności:-)/:
1. Ochrona fizyczna - przy 77 mieszkaniach koszt na osobę to ok 150 zł. Przy
takim rozlokowaniu osiedla powinni być dwaj straznicy. Od tej formy ochrony
podobno się odchodzi - są problemy z zebraniem składek, ludzie przestają
płacić i skuteczność ochrony nie jest wystarczająca.
2. Monitoring - specjalne czujki w mieszkaniach /np. otwarcie drzwi,
balkonu,okna i czujki ruchu w pomieszczeniach/ - ich naruszenie skutkuje
sygnałem dźwiękowym i sygnałem do patrolu interwencyjnego, który zajwia się
na miejscu do kilku minut /osoby korzystające z tego systemu potwierdzają, że
rzeczywiście tak się dzieje/.
a) monitoring indywidualny - dla pojedynczego mieszkania - koszt jednorazowy
to ok 1500 zł netto /konieczność zakupu własnej centralki, czujki / +
miesięczny abonament ok. 70 zł - czujki mogą być połączone z centralką kablem
lub drogą radiową, system jest uzbrajany pilotem i tak samo deaktywowany
b) monitoring zbiorowy - np. wspólny system dla jednej klatki /ok 10
mieszkań, część z garażami/ lub po kilka osób z sąsiednich klatek.
Kupujemy jedną centralkę /większą/, która zostanie umieszczona w
pomieszczeniu gospodarczym na parterze. Przy wejściu na klatkach będą
zainstalowane czytniki kart zbliżeniowych. Po wyjściu z
mieszkania, ,wyprowadzeniu auta z garażu uzbrajamy system alarmowy poprzez
zbliżenie karty do czytnika. Analogicznie rozbrajamy alarm wchodząc do domu.
Dla osób, które będą chciały systemem objąć również garaż w mieszkaniu
zostanie umieszczony dodatkowy element pozwalający na ponowne uzbrojenie
samego garażu - już po wejściu do mieszkania. Nie zanudzam dalszymi
szczegółami, to przy okazji.
Koszt tego wspólnego monitoringu to ok 300-500 zł za instalację na mieszkanie
i ok 40 zł netto abonement.
Wszelkie ceny rozumiem jako wyjściowe i do negocjacji. Rozwiązanie trzecie
wydaje mi się bardzo rozsądne, z mojej klatki /kl. II, budynek D/ sa już
chętne 3 osoby.
Do piątku dostanę konkretną ofertę na piśmie i wtedy warto byłoby się już
spotkać wśród zainteresowanych osób.

Dla zainteresowanych telefon do mnie 0 694 022 665.

Pozdrawiam,

Aśka
Obserwuj wątek
    • omim Re: Oferta monitoringu z Solid Security 08.02.05, 09:22
      Super, wielkie dzięki za info.
      Wczoraj Paweł spotkał się ze specem z ALAMEIN. W tym tygodniu mają przesłać nam
      dokładną ofertę. Jak twierdzi - jednak ocharona tylko dla naszego osiedla
      będzie znacznie tańsza. O szczegółach powiadomimy
      Pozdrawiam,
      M.
      • mokd Re: Oferta monitoringu z Solid Security 08.02.05, 10:22
        wielkie dzieki za info. ja jestem jak najbardziej "za". mam nadzieje, ze
        wspolnie uda nam sie wybrac najlepsza oferte. pozdrawiam, G.
    • alo5 Re: Oferta monitoringu z Solid Security 08.02.05, 12:31
      Fajnie że ktoś się w koncu zaja sprawą ochrony/ monitoringu- dzięki! w razie
      robienia listy chętnych, też bym się pisał. Myślę że wartoby sprawdzić również
      konkurencję.
      • joannady Re: Oferta monitoringu z Solid Security 08.02.05, 13:49
        Inne firmy sprawdzę na pewno, jednak najpierw chcę mieć w ręku konkretną ofertę
        z Solid Security. Będzie jakaś podstawa do dyskusji z innymi firmami.

Pozdr,
        Aśka
        • zuemu Re: Oferta monitoringu z Solid Security 09.02.05, 11:10
          Witajcie,

Dziś Emu ma umówione spotkanie z przedstawicielem firmy Eko Trade - oni
          ochraniają osiedle Grzymalitów ( niebieskie).
          Będziemy mieli kolejną ofertę do rozpatrzenia.
          Dobrze było by zrobić spotkanie osób, które zbierały oferty i przedyskutować je
          wszystkie.
          Pozdrawiamy,

zuza i emu
          • omim Re: Oferta monitoringu z Solid Security 09.02.05, 11:41
            my jeszcze czekamy. Mają przesłać do końca tego tygodnia mail'em
            Pozdrawiam, M.
            • joannady Re: Oferta monitoringu z Solid Security 11.02.05, 11:07
              Hej,

Mam już w ręku szczegółową ofertę z Solid Security. Uważam, że powinniśmy się
              pilnie spotkać i omówić dalsze działania.

Może jakaś kawa w Bomi lub coś w tym stylu?

Pozdr,

Aśka
              • omim Re: Oferta monitoringu z Solid Security 11.02.05, 11:23
                Hej,
                My niestety nadal czekamy. możemy się spotkać w niedzielę :-)
                Pozdrawiamy,
                Małgorzata i Paweł
                • joannady Re: Oferta monitoringu z Solid Security 11.02.05, 11:30
                  OK, chętnie, tylko raczej pod wieczór.
                  We wcześniejszych mailach zostawiałam tel do siebie. ZAdzwonicie, to się
                  umówimy?
                  Jakby co to mieszkam pod nr 15, klatka II, budynek D.

Pozdr,
                  Aśka
                  • joannady Re: Oferta monitoringu z Solid Security 14.02.05, 09:45
                    Hej Sąsiedzi?

Mimo zapowiedzi nikt się do mnie nie odezwał w niedzielę...To kiedy się
                    spotykamy? Ustaliłam z Solid, że w tym tygodniu się jakoś zorganizujemy i damy
                    im znać co i jak.

Pozdr,

Aśka /694 022 665/
                    • qy5 Firma ochroniarska Pallas 14.02.05, 10:24
                      Ja mam namiary na firme ochroniarska Pallas, która ochrania osiedle przy ul.
                      Strumykowej. Firma podobno jest solidna, poza osobą ochrnaiajacą firma montuje
                      takze sytem kamer. Postaram sie o oferte i moze wspólnie uda nam wybrać
                      akceptowalne warunki dla wiekszosci lokatorów. Jak bede mial oferte skontaktuje
                      sie. Pozdrawiam QY5
                    • omim Re: Oferta monitoringu z Solid Security 14.02.05, 12:58
                      My jednak w niedzielę nie mogliśmy :-( dzwonić tylko po to, aby powiedzieć, że
                      sie nie spotkamy to jakoś nie miąło sensu. Poza tym niestety jeszcze czekamy na
                      spisaną ofertę z ALAMEIN.
                      Pozdrawiam,
                      M.
                      • zuemu Re: Oferta monitoringu z Solid Security 14.02.05, 21:20
                        Cześć,

Może byśmy się jeszcze wstrzymali ze spotkaniem, bo my mamy otrzymać ofertę
                        dopiero w przyszłym tygodniu.
                        Jak ją już będziemy mieli, to się odezwiemy i wtedy rozpatrzymy wszystkie
                        możliwości.
                        Pozdrawiam serdecznie,

zuza
                        • mokd Re: Oferta monitoringu z Solid Security 18.02.05, 07:37
                          Witam! nasza sytuacja robi sie coraz powazniejsza. wczoraj wieczorem moj sasiad
                          z parteru opowiadal mi, ze dzien wzcesniej ktos probowal wlamac sie do jego
                          mieszkania!!! mieszkamy w ostatniej klatce bloku "D", tej, z ktorej kilka
                          tygodni temu zginal rower z 6 pietra! to zaczyna byc przerazajace! w dodatku w
                          domu byl jego 12-letni syn, ktory slyszac, ze ktos majstruje przy zamku tak sie
                          wystraszyl, ze w skarpetkach wyskoczyl przez balkon i pobiegl po sniegu! szukac
                          pomocy na ulicy! biedny chlopiec... pomogla mu jakas kobieta, ktora wezwala
                          policje, ta przyjechala szybko i zatrzymala prawdopodobnego sprawce. policja
                          przyznala, ze maja juz kilka powiadomien o wlamaniach lub probach wlamania z
                          naszego osiedla. musimy cos zrobic i to szybko, bo tak jak juz kiedys
                          mowilismy - jestesmy jedynym osiedlem niestrzezonym w okolicy, wiec amatorow
                          cudzej wlasnosci bedzie u nas coraz wiecej!
                          pozdrawiam, G.
                          • omim Re: Oferta monitoringu z Solid Security 18.02.05, 09:14
                            Nie mamy jeszcze obiecanej oferty, ale dzisiaj ponaglimy i albo wóz, albo
                            przwóz. Może jednak spotkajmy się jakoś w ten weekend i przynajmniej pomyślmy
                            co dalej robić, sprawdźmy to, co mamy i zacznijmy działać?
                            Pozdrawiamy,
                            M i P
                          • annkord Re: Oferta monitoringu z Solid Security 18.02.05, 09:46
                            Witam sąsiadów,
                            To już przesada! Biedny chłopiec. Policja twierdzi, ze było kilka zgłoszeń
                            próby włamania do mieszkań, ale napewno było tych prób więcej, ale nie zostały
                            zgłoszone. Musimy się spotkać i omówić temat ochrony. Im szybciej podejmiemy
                            decyzję tym lepiej. My z mężem napewno będziemy, proponujemy sobotę.
                            pozdrawiam A.

• omim Re: Oferta monitoringu z Solid Security 18.02.05, 09:52
                              Sobota generalnie nam pasuje. Jednak potrzeba więcej chętnych?
                          • dzimaj Re: Oferta monitoringu z Solid Security 05.03.05, 16:48
                            a co tu da ochrona, ochroniarz nigdy nie wchodzi do klatki , i jak ktoś chce to
                            i tak złodziej ukradnie co chce. Chcemy walczyc ze złodziejami jak nikt z nimi
                            właściwie nie wygrywa. ochrona nic tu nie pomoże.
                            Marcin
    • qy5 Re: Oferta monitoringu 18.02.05, 11:36
      Szanowni sąsiedzi sytuacja staje się poważna w związku z tym co zaczyna sie
      dział na naszym osiedlu i nie chodzi tutaj o jakies nieuzasadnione obawy tylko
      z tego co czytam na forum nasilaja sie próby właman do mieszkan. Wiec decyzja o
      ochronie osiedla jest oczywista dla mnie i mam wrażenie że nikt z nas nie życzy
      sobie nieproszonych gości. Zwracam się zatem z prośba do tych sąsiadów, którzy
      maja poczucie wspólnoty i odpowiedzialnosci za nasze osiedla aby zwracali uwage
      na to kto sie kreci po osiedlu i w razie koniecznosci interweniowali. Ja ze
      swej strony na pewno nie bede ignorował takich osób czy sytuacji. Spotkac sie
      musimy zatem w sprawie ochrony i podjac decyzje.
      Pozdrawiam
      QY
      • martin55 Re: Oferta monitoringu 18.02.05, 12:27
        Witam,
        To, że na naszym osiedlu dzieją się już takie rzeczy przestaje mnie dziwić.
        Śmiało mogę stwierdzić, że dla 70% z nas (mieszkańców) to co dzieje się wokół
        naszego domu ma głęboko gdzieś. Dla złodzieja sforsowanie bramy nie stanowi
        większego problemu (powie że roznosi ulotki i go wpuścicie). Wejście na klatki
        to też nie problem - są ciągle otwarte... Ilu z nas stara się je domknąć za
        sobą, nie walić tymi drzwiami? Co nam da monitoring przy nie zamkniętych
        drzwiach na klatce schodowej? Kto będzie płacił za nieuzasadnione wezwania
        ochrony. Jestem pewien że będzie ich dużo bo niestety mieszkamy z kim
        mieszkamy. Wkurza mnie to bo chyba powinniśmy postawić też lokaja na klatkach
        by je za nami domykał. Jak można być tak bezmyślnym, przecież to są Wasze
        mieszkania...
        Ludzie pomyślcie, sprawdzenie czy drzwi na klatkę się zamknęły zajmie Wam 1
        sekundę - czy to dla Was zbyt dużo? Obecnie jest to nasza jedyna ochrona przed
        złodziejami i mniej lub bardziej nieproszonymi gośćmi.
        • omim Spotkanie zainteresowanych 18.02.05, 13:22
          Widać dużo głosów za rozwiązaniem kwestii, ale raczej niewiele osób opowiada
          się za spotkaniem :-(
          Proponuję spotkanie w sobotę tam gdzie wcześniej proponowała JOANNADY. No
          właśnie Joannady możesz napisać, gdzie dokładnie to miejsce?

Pozdrawiam,
          M.
          • mokd Re: Spotkanie zainteresowanych 18.02.05, 14:21
            czesc. ja jak najbardziej zgadzam sie na spotkanie, tylko oby nie w godzinach
            rannych, bo mnie nie bedzie. jesli mialoby do niego dojsc w sobote, np. ok.
            godz. 16 to ja z pewnoscia bede. G.
            • omim Re: Spotkanie zainteresowanych 18.02.05, 15:19
              Gosia,

Skontaktuj się ze mną. Posiałam gdzieś Twój nr tel :-(

M.
        • mokd Re: Oferta monitoringu 18.02.05, 14:27
          jak najbardziej zgadzam sie z toba. z tym, ze to nic nie da. o wszystkim
          pisalismy i mowilismy juz tyle razy, ze temat stal sie chyba zbyt nudny, by go
          powaznie traktowac. zreszta samo pisanie nie pomoze. trzeba reagowac na
          wszelkie nieprawidlowosci a to juz wychodzi nam znacznie gorzej niz pisanie...
          dlatego tez jakas frma ochrony jest konieczna. musimy tylko wspolnie zdecydowac
          jaka. boje sie tylko, ze to takze okaze sie bardzo trudne, bo podejscie
          wiekszosci mieszkancow do spraw osiedla jakie jest kazdy widzi... G.
          • zuemu Re: Oferta monitoringu 18.02.05, 15:35
            Cześć,

Też chętnie się spotkamy, choć nie otrzymaliśmy jeszcze oferty z firmy
            ochroniarskiej, na którą z utęsknieniem czekamy.
            Może wspólnie dojdziemy do jakichś wniosków i coś się zmieni, bo zaczyna być
            coraz mniej przyjemnie...

Do zobaczenia.

Zuza, blok D klatka II
          • alo5 Re: Oferta monitoringu 22.02.05, 16:38
            Gosia, ponieważ nie wiele osób z naszego osiedla korzysta z forum, również nie
            wiele osób wie o naszych staraniach i rozmowach na temat ochrony, myślę, ze
            jeżeli robilibyśmy spotkanie w tej sprawie to nalezałoby wywiesić ogłoszenie na
            klatkach, tak żeby osoby zinteresownae mogły uczestniczyc w spotk. co o tym
            sądzisz?
            Andrzej
            • mokd Re: Oferta monitoringu 23.02.05, 08:55
              czesc Andrzejku! tak, oczywiscie zgadzam sie z toba. jak tylko zbierzemy
              wszystkie oferty "do kupy" to wywiesimy zawiadomienia o spotkaniu a nawet
              wrzucimy je do skrzynek. juz o tym myslelismy :o) Pozdrawiam, G.
    • omim Oferta ochrony ALAMEIN 21.02.05, 19:41
      Witam Sąsiadów!

Dzisiaj otrzymaliśmy do ręki obiecaną dla naszego osiedla ofertę ochrony
      osobistej. Warunki wyjściowe wyglądaja następująco:
      - cena 1 roboczogodziny - 6,90 netto dla jednego pracownika ochrony - minimum
      1,5 pracownika na 24 godziny, czyli w godzinach nocnych - dwóch. Daje to nam
      9093,61 zł miesięcznie brutto (cena jednak jest do znegocjowania);
      - Patrole posiłkowane policją i innmi służbami miejskimi w cenie;
      - O budki dla ochroniarzy martwi się firma :-) Do nas jedynie należy
      przygotowanie jakiegoś pomieszczenia socjalnego.

Firma oferuje również instalację monitoringu - cena w standardowej ofercie -
      1089,46 brutto, a abonament od 75 zł miesiecznie. Szczegółowa oferta może być
      przygotowana, gdy juz zdecydujemy się na tę formę ochrony (jest nieco bardziej
      czasochłonna). Istnieje również możliwość rozłożenia kosztu na raty.

Pozdrawiam,
      M.
      • omim Re: Oferta ochrony ALAMEIN 21.02.05, 19:48
        Jeszcze jedno - zgodnie z zapewnieniem kirownika firmy dzisiaj w nocy ma
        kilkakrotnie przejeżdżać obok naszego osiedla patrol interwencyjny (standardowa
        procedura we wszystkich strzeżonych jednostkach).

M
    • zbigi_d Re: Oferta monitoringu z Atena Security 22.02.05, 08:49
      Witam,
      Byc moze jeszcze dzis lub jutro dostaniemy oferte jeszcze jednej firmy - Atena
      Security - ochraniaja oni osiedla min. gdzies na ursynowie -> rozmawialismy z
      przedstawicielem telefonicznie, po tych rozmowach podobno przyjezdzal i ogladal
      sobie nawet nasze osiedle -> tak jak pisalem powyzej rozmawialismy z nim rowniez
      wczoraj i zobowiazal sie przeslac emailem konkretna oferte - maja calkiem
      konkurencyjne ceny (z relacji znajomych za osiedle ok 70 mieszkan zycza sobie ok
      70PLN/miesiecznie) - no i rowniez proponuja kilka rozwiazan technicznych.

Jak tylko cos wiecej uda sie dowiedziec napisze - bedziemy mieli wowczas juz
      naprawde dosc dobry poglad na ceny i na to jakie sa wogole mozliwosci.
      pozdr
      Zbigi & Luiza
      • zbigi_d Oferta monitoringu z Atena Security - szczegoly 22.02.05, 09:42
        W wiec mam oferte - w postaci pliku .doc -> tak wiec jesli ktos chcialby sie
        dokladniej z nia zapoznac to moge wyslac emailem

Wariant I:
        Proponowana stawka za jedną roboczogodzinę pracownika ochrony:

pracownik ochrony - 7,20 PLN + 22%VAT

Zakładany system ochrony:

Jeden pracownik ochrony pracujący w systemie całodobowym.

Kalkulacja:

1prac. x 24h x 30dni x 7,20PLN + 22%VAT = 5 184,00 PLN + 22%VAT

Wartość kontraktu miesięcznie średnio wynosi:

5 184,00 PLN + 22%VAT

Przy kompleksowej ochronie Państwa obiektu ATENA SECURITY oferuje dodatkowo GRATIS:

- nadzór nad realizowanym kontraktem,
        - system napadowy,
        - monitorowanie,
        - dojazd grup interwencyjnych ,
        - winiety stałe dla każdego samochodu upoważnionego do wjazdu na teren osiedla,
        - budka na terenie osiedla

Wariant II
        Proponowana stawka za jedną roboczogodzinę pracownika ochrony:
        pracownik ochrony : 7,10 PLN + 22%VAT

Zakładany system ochrony:

Jeden pracownik ochrony pracujący w systemie całodobowym
        + jeden pracownik ochrony pracujący od 20.00 do 6.00.

Kalkulacja:

1prac. x 24h x 30dni x 7,10PLN + 22%VAT = 5 112,00 PLN + 22%VAT
        1prac. x 10h x 30dni x 7,10PLN + 22%VAT = 2 130,00 PLN + 22%VAT

Wartość kontraktu miesięcznie średnio wynosi:

7 242,00 PLN + 22%VAT

Przy kompleksowej ochronie Państwa obiektu ATENA SECURITY oferuje dodatkowo GRATIS:

- nadzór nad realizowanym kontraktem,
        - system napadowy,
        - monitorowanie,
        - dojazd grup interwencyjnych ,
        - system elektronicznego nadzoru pracy pracowników ochrony,
        - winiety stałe dla każdego samochodu upoważnionego do wjazdu na teren osiedla,
        - budka na terenie osiedla

Oczywiscie sa ta ceny wyjsciowe -> i napewno podlegaja negocjacjom ;-)

pozdr
        Z&L

• omim Re: Oferta monitoringu z Atena Security - szczego 22.02.05, 09:51
          Zbigi,
          Możesz przesłać ofertę na omim@gazeta.pl. Z góry dzięki.
          Pozdrawiam,
          M.
          • zbigi_d Re: Oferta monitoringu z Atena Security - szczego 22.02.05, 09:59
            Witam,
            wlasnie wyslalem.
            pozdr
            Zbigi
            • omim Re: Oferta monitoringu z Atena Security - szczego 22.02.05, 10:13
              jeszcze nie otrzymałam, a adres wpisałam poprawny
        • looiz Re: Oferta monitoringu z Atena Security - szczego 22.02.05, 10:11
          czesc!
          Ja tylko nie bardzo rozumiem, co znaczy bezplatny monitoring, czy system
          napadowy... Sprobuje z nimi pogadac w wolnej chwili.
          pzdr
          Luiza
          • x-ceed Re: Oferta monitoringu z Atena Security - szczego 24.02.05, 15:11
            looiz napisała:
            > Ja tylko nie bardzo rozumiem, co znaczy bezplatny monitoring, czy system
            > napadowy...

Witam,
            z tego co wiem, to ten system napadowy to po prostu wlaczanie urządzen
            alarmujących za pomocą pilota. Pomimo tego, że jest monitoring i czujki
            zainstalowane w mieszkaniach to w każdej chwili (i miejscu) można włączyć alarm
            pilotem, np jeśli widzimy coś co wg nas wymaga interwencji ochrony, ale dzieje
            się to w miejscu gdzie nie ma czujek (np. na parkingu). Przynajmniej tak to
            działa w firmie Falck.
            pozdrawiam,
            Wojtek
    • omim czy jeszcze jakieś oferty? 24.02.05, 12:21
      Sąsiedzi!
      Ja z zapytaniem jak w temacie. Czy ktoś jeszcze coś sprawdza i na coś czeka?
      Może już po mału zaczniemy kopiować w kilkudziesięciu egzemplarzach to co mamy?
      Ja wykonam kopie oferty ALAMEIN dla wszystkich mieszkań. Asia, dasz radę
      skopiować SOLID? Zbyszek, Atenę Security?

Pozdrawiam,
      M.
      • mokd Re: czy jeszcze jakieś oferty? 24.02.05, 12:42
        czesc Gosiu. wczoraj widzialam sie z Emu i Zuza i wiem, ze oni jeszcze na cos
        czekaja. pozdrawiam, G.
        • omim Re: czy jeszcze jakieś oferty? 24.02.05, 12:51
          Tak, jeszcze na jakąś oferte czekają :-( Pomyślałam jednak, ze może zaczniemy
          kompletować dokumenty przynajmniej te, które mamy. moze terenix pomógłby nam
          zorganizować jakieś wspólne na ten temat spotkanie?
          M.
          • mokd Re: czy jeszcze jakieś oferty? 24.02.05, 13:36
            wlasnie dzwonilam do terenixu w sprawie podjazdu do mojego garazu - prawie
            wszyscy sa tam na urlopach... "maja ferie". nie liczylabym wiec na nich...
          • joannady Spotkanie - analiza ofert 25.02.05, 13:08
            Hej Aktywiści:-)

Proponuję spotkać się w sob lub nd i przejść przez oferty, które zebraliśmy.
            Porównamy stawki, wybierzemy to co warte dalszej negocjacji i stworzymy jakąś
            rekomendację do wiadomości wszystkich mieszkańców.
            Gosia, Emu, Zuza, co Wy na to?

Pozdr,
            Aśka
            • omim Re: Spotkanie - analiza ofert 25.02.05, 13:13
              Oczywiśćie jestem jak najbardziej "za". Bardzo odpowiada nam sobota - między
              jednym a drugim kuciem ściany :-)
              Uważam, że Zbigi też powinien do nas dołączyć (oferta Ateny).
              • joannady Re: Spotkanie - analiza ofert 25.02.05, 14:32
                To dajcie mi znać na komórkę gdzie i jak...tylko raczej wieczorkiem
                • mokd Re: Spotkanie - analiza ofert 25.02.05, 14:50
                  my tez za, tylko raczej pozniej niz wczesniej :o)
              • zbigi_d Re: Spotkanie - analiza ofert 25.02.05, 17:12
                Witam,
                Jesli chodzi o sobote wieczor to dla mnie nie niestety nie jest to optymalny
                termin -> weekend bede prawdopodobnie w rozjazdach.. wiec jesli juz to bardziej
                bylbym za spotkaniem w srodku tygodnia ... np. pn,wt lub sroda...bo od czwartku
                dla odmiany jestesmy na urlopie ...

A nawiazujac do propozycji skopiowania ofert firm ochroniarskich dla wszystkich
                mieszkancow to ja bym proponowal zrobic jakis zbiorczy dokument zawierajacy
                najsensowniejsze z nich i dopiero porobic ksero..

pozdr
                • mms38 Re: Spotkanie - analiza ofert 26.02.05, 00:53
                  jestem przerażona...
                  troche zaniedbałam uczestnictwo w naszym forum - to się zmieni, kiedy już
                  zaczniemy żyć - w pełnym tego słowa znaczeniu - sprawami osiedla, a to już w
                  kwietniu:) o ile te wszystkie beszczelne próby - i nie tylko - włamań i
                  kradzieży nas nie odstraszą... :(
                  jeśli jednak zdecydujecie się na spotkanie w sprawie ochrony w ten weekend,
                  chętnie wezmę w nim udział:) w tygodniu niestety nie mam czasu, a w piątek
                  wyjeżdzam.
                  oczywiście jesteśmy za!!!
                  pozdrawiamy,
                  m&m
                  • mokd Re: Spotkanie - analiza ofert 01.03.05, 09:55
                    a jednak zyjesz! :o)
                    czesc Marta. spotkania nie bylo, zbieramy jeszcze oferty ale z pewnoscia
                    wkrotce sie odbedzie i to w jakis weekend, bo tylko wtedy wiekszosc z nas ma
                    czas. dzieki za wsparcie! ciesze sie, bo im wiecej nas na klatce tym lepiej -
                    klatki mozna laczyc :o) pozdrawiam, G.
                    • joannady Re: Spotkanie - analiza ofert 01.03.05, 10:51
                      Hej Wszystkim,

Mam prośbę do osób, które zebrały oferty z agencji ochrony. Zróbcie mi kopię i
                      wrzućcie do skrzynki na listy - budynek D, klatka II, m.15.
                      Przeanalizuję całość, zrobię jakiś mix i rozniosę taką kompleksową, skróconą
                      ofertę po klatkach.

Zainteresowani zgłoszą się do mnie i wtedy zrobimy zebranie.

Pozdr,

Aśka
                      • omim Re: Spotkanie - analiza ofert 01.03.05, 12:04
                        Asiu,

Mogę przesłać Ci na mail ALAMEIN oraz ATENĘ (za pozwoleniem Zbyszka?)

M.
                        • joannady Re: Spotkanie - analiza ofert 01.03.05, 13:49
                          Hej,

Przeslij mi to na adres: jaonna.dymowska@telekomunikacja.pl

Pozdr,
                          A
                          • qy5 Włamania do samochodów i próba kradziezy 03.03.05, 08:09
                            Szanowni sąsiedzi w nocy 1 marca na osiedlu Terenixu przy ul. Grzymalitów
                            okradziono kilka samochódów, a jeden z nich próbowano wyprowadzic blokując
                            brame wjazdową na osiedle. Wezwano nawet policje. Zlodzieje staja sie coraz
                            bardzej bezczelni i pewni siebie. Pozostaje wiec kwestią czasu kiedy u nas
                            zacznie dochodzic do podobnych nieprzyjemnych zdarzeń. Kilka z nich juz miało
                            miejsce. Decyzja wiec w sprawie ochrony powinna zapaść więc jak naszybciej.
                            Nikt chyba z nas nie chciałby doświdczycz na własnej skórze podobnych sytuacji.
                            Zróbmy wszystko co mozemy aby na własnym osiedlu czuć sie bezpiecznie.
                            Pozdrawiam
                            QY
                            • omim Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 03.03.05, 11:26
                              Słuszna opinia, ale niestety ja osobiście wątpię, że dojdziemy jakoś do
                              porumienia w sprawie ochrony na naszym osiedlu. Nieststy wciąż znaczne grono
                              sąsiadów nawet o ochronie nie myśli. Mało tez jest osób zaangażowanych w tę
                              kwestię...
                              Asia obiecała, że do końca tego tygodnia przygotuje jakąś złożoną ofertę
                              wszystkich propozycji, jakie otrzymaliśmy. jestem ciekawa ile osób wogóle się
                              tym zainteresuje.
                              Pozdrawiam,
                              M.
                              • doozers Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 03.03.05, 14:08
                                Witam,

Niestety jest duże grono osób
                                (patrząc po nickach pewnie ze 2/3 mieszkancow),
                                które nie mają pojęcia o tym forum
                                ani też o tym co tu się dzieje
                                i o czym toczą się dystkusje.

Dlatego nawet jak pojawią się zebrane oferty
                                w skrzynkach pocztowych, to ludzie nie będą wiedzieli
                                skąd cała akcja, skąd to się wszystko wzięło,
                                bo nie będa mieli całego obrazu sytuacji.
                                I najprawdopodobniej staną okoniem,
                                albo stwierdzą że ich to nie dotyczy.

Mogą sobie też nie zdawać sprawy z zagrożenia
                                i z tego ile juz wlaman u nas bylo.

Mysle ze dobrze by bylo zrobic
                                akcje reklamowa naszego forum.
                                Wiem że już kiedyś była,
                                ale to było dawno.
                                Podać dokładny adres,
                                bo wbrew pozorom nie tak łatwo tu trafić
                                jak człowiek jest "zielony" w kwestiach internetu.

I myślę, że dobrze by było żeby w skrzynkach
                                wylądowała nie tylko zebrana oferta firm ochroniarskich
                                ale też opis przedstawiajacy obraz całej sytuacji
                                tak jakby czytający nie miał zielonego pojęcia
                                o tym, o czym wiedzą stali bywalcy.

W przeciwnym razie będzie jak z placem zabaw.
                                A tam chodziło o dużo niższe kwoty
                                i to jednorazowo.

Pozdrawiam,
                                Jacek
                                • jacek.o Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 03.03.05, 15:43
                                  Szanowni Sąsiedzi,
                                  ja również jestem zainteresowany ochroną na naszym osiedlu, ale z racji
                                  wykonywanego zawodu rzadko wchodzę na forum... może faktycznie warto by było
                                  wywiesić ogłoszenie o spotkaniu na temat ochrony... jeżeli tylko czas pozwoli -
                                  chętnie wezmę w nim udział. Poza tym, jeżeli nawet są osoby, które nie wezmą
                                  udziału w zebraniu to chyba mamy jakieś prawo większością głosów przyjąć
                                  projekt i ustanowić go jako obowiązujący ? Przecież wiadomo, że nigdy nie uda
                                  nam się zebrać wszystkich, czy wszystkich przekonać, ale jako wspólnota mamy
                                  jakieś prawa do podejmowania decyzji... chyba, że się mylę... przynajmniej tak
                                  było jak mieszkałem w poprzedniej wspólnocie...
                                  pozdrawiam
                                  jacek
                            • mitrowar Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 04.03.05, 17:19
                              Czy mozna wiedziec na ktorym osiedlu na Grzymalitow?
                              • qy5 Włamania do samochodów i próba kradziezy 05.03.05, 08:15
                                Witam
                                Na osiedli Terenixu tym od strony Wisły przy osiedlu Faelbetu. Wiec jak widac
                                nawet ochroniaże Faelbetu nie byli dla nich żadna przeszkodą. Można
                                przypuszczac, że jesli nie zdecydujemy sie na ochrone to wcesniej czy późnej
                                może to spotkac każdego z nas, a tego żadnemu z sąsiadów nie życzę.
                                Pozdrawiam
                                QY
                                • dzimaj Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 05.03.05, 16:42
                                  Szanowni mieszkańcy

Odpuście sobie marzenia o bezpieczeństwie w momencie założenia ochrony
                                  fizycznej czy monitoringu. Zaniim przeprowadziliśmy się tutaj mieszkaliśmy na
                                  innym osiedlu na Tarchominie, które były chronione przez firmy
                                  ochroniarskie.Guzik to dawało, samochody jak były tak są okradane, to tylko
                                  pozorne poczucie bezpieczeństwa, poza tym większość firm ochroniarskich nie
                                  odpowiada za mienie. szlak mnie trafiał jak wracałem w nocy do domu i musiałem
                                  czekać aż się ochroniarz obudzi w budce i otworzy bramę. W styczniu 2005 na
                                  osiedlu Kamińskiego na Tarchominie obrobiono 7 samochodów a ochroniarzy mają
                                  chyba ze czterech. Uważam że jedynym zabezpieczeniem są porządne drzwi
                                  wejściowe najlepiej 2x, kraty w oknach, i porządne ubezpieczenie od kradzieży i
                                  innych zdarzeń.Płacenie 100 zł za ochronę to jakaś porażka i kiepski żart. Nie
                                  wiem ile zarabiacie, ale ja tyle nie dam żeby jakiś wartownik mógł spać w budce
                                  bo dostaje 800 zł za miesiąc i ma gdzieś czy ktoś się włamuje czy nie. Na
                                  chronione osiedla zawzze można wjechać ciężarówką , coś pościemniać i wywyieżć
                                  komuś całe mieszkanie i każdy ochroniarz powie że to nie jego wina. Poza tym
                                  nie wiem jak dla Was , ale my już mamy 600 zł czynszu za 68m kw. Osiedle musi
                                  być kiepsko zarządzane, bo na moim poprzednim osiedlu w takim mieszkaniu jak
                                  teraz miałbym ochronę już w tym czynszu.
                                  Ja się nie przyłączam do tego pomysłu, chyba że chcecie żeby się kręcił
                                  komornik codziennie po naszym osiedlu :(
                                  Tak w ogóle to keidy będzie można wybrać jakąś sensowną administrację osiedla
                                  bo to co jest teraz jest żałosne, raz w tygodniu, złamanego komputera na
                                  biurku, bez telefonu stacjonarnego. Mogę polecić o wiele lepsze administracje,
                                  które założe się wynegocjują ceny, i czynsz będzie na pewno mniejszy.
                                  Marcin
                                  • qy5 Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 06.03.05, 08:13
                                    Witam sąsiadów
                                    Szanowny Panie Marcinie ma Pan racje, niestety. To prawda że większość firm
                                    ochroniarskich w ten sposób pracueje, guzik tak naprawde ich obchodzi co sie
                                    dzieje na osiedlach ale zdarzaja sie tez firmy w miare solidne oczywiscie
                                    wszystko zalezy od człowieka ktory siedzi w budce. Uważam jednak ze nie należy
                                    z góry rozkładac rąk i mówić ze skor sa złodzieje to nie ma sensu podejmować
                                    działan bo i tak sie włamią to jest sprzeczne z zasadami meskiego ducha walki :)
                                    Panie Marcinie. Ochrona oczywiscie solidna na pewno bedzie jakims utrudnieniem
                                    dla złodzieja i od nas zalezy jak ona bedzie funkcjonowała w dużej mierze.
                                    Jesli ochroniarz widzi ze mieszkancom mało zalezy na bezpieczenstwie nie
                                    domykaja bram czy drzwi do klatek to dlaczego jemu ma zalezec, jesli nikt z
                                    mieszkanców nie interesuje sie co sie dziej na osiedli to ochroniaz tez tego
                                    nie bedzie robił, niestety ten brak zainteresowania widac takze w całym naszym
                                    spoleczenstwie i w wielu róznych dziedzinach zycia. Oczywiscie idealna sytuacja
                                    było by zeby wszyscy mieszkancy naszego osiedla zwracali uwage na to co sie
                                    dzieje i respektowali przyjete rozwiazania od tych najmniejszych po te naprawde
                                    istotne jak bezpieczenstwo. Niestey niedomknieta furtka czy parkowanie w
                                    niedozwolonych miejscach jest standardem. Ewentualna decyzja w sprawie ochrony
                                    oczywiscie musi byc poprzedzona dyskusja wszystkich mieszkanców i decyzją
                                    wiekszosci. Koszty sa znaczne podzielam Pana zdanie i tez dla mnie kwota jest
                                    duza ale moze wspólnie uda sie nam znalesc jakies rozwiazanie. Natomiast sprawe
                                    kosztów zażądzania moze uda sie tez obnizyc temat na pewno wymaga
                                    przedyskutowania na najblizszym zebraniu wspólnoty.
                                    Pozdrawiam QY5
                                  • mokd Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 07.03.05, 07:46
                                    czesc! ciesze sie, ze pojawil sie nowy glos na forum. jednak tak od razu
                                    miec "gdzies" wole wiekszosci forumowiczow to chyba lekka przesada. oczywiscie,
                                    ze ochrona (nawet najlepsza) to nie wszystko. jednak co innego proponujesz?
                                    poza wysokim ubezpieczeniem? przepraszam ale przy zarobkach, ktore podales to
                                    nawet wysokie ubezpieczenie jest malo realne - jak zaplacisz skladke? ja mam
                                    ubezpieczenie ale ono nie ochroni mnie przed nerwami czy nie daj Boze atakiem
                                    bezposrednim! polecam zapoznac sie z historia syna (12 lat) moich sasiadow - co
                                    im po ubezpieczeniu, skoro ten chlopiec wyskoczyl w skarpetkach przez balkon ze
                                    strachu?! pewnie, ze trzeba zaczac od dbania o bezpieczenstwo przez kazdego z
                                    nas - od zamykania bramy i furtki poczynajac - tylko, ze jak masz okazje
                                    przeczytac tu - nasze apele o tak podstawowe sprawy nic nie daja...
                                    nikt z nas nie chce placic za duzo - i tu sie kolo zamyka - im nas wiecej tym
                                    taniej! nie chce Cie zameczac tymi oczywistosciami. na koniec chcialabym
                                    wspomniec jeszcze o jednym - oczywiscie z uczciwoscia agencji ochrony bywa
                                    roznie. rozumiem, ze masz zle doswiadczenia, jednak to My mamy wplyw na to jak
                                    pracuja i na warunki umowy - musimy je doprecyzowac i pozniej wymagac. moze to
                                    naiwny sposob myslenia ale chyba jedyny w obecnej sytuacji... zreszta ja znam
                                    wiele przykladow na wlasciwa prace ochraniarzy, takze na Tarchominie...
                                    jesli sie myle, czekam na propozycje! pozdrawiam, G.
                                    p. s. co do zarzadu osiedlem to zgodnie z postanowieniami umowy, ktora kazdy z
                                    nas podpisal z terenixem, to oni zarzadzaja nami do konca tego roku. zgadzam
                                    sie, ze robia to zle.
                                    • joannady Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 10.03.05, 14:34
                                      Cześć wswzystkim!

Widzę,żę pojawiły się na forum nowe głosy - to miło, nawet jeśli krytyczne. Co
                                      do organizacji ochrony to nikt nikomu nic nie narzuca - po prostu jeśli komuś
                                      zależy na bezpieczeństwie to łatwiej o nie zadbać i o niebo taniej jeśli
                                      zrobimy to w grupie.
                                      A co do konkretów, to proponuję by na zapowiedzianym zebraniu wspólnoty do mnie
                                      lub do Gosi zgłosiły się osoby zainteresowane na prawdę tematem. Kiedy
                                      stwierdzimy ile nas na prawdę jest możemy przejść do konkretnych negocjacji z
                                      agencjami. Sądząc po głosach z forum o ochronie fizycznej możemy zapomnieć -
                                      otwarta pozostaje kwestia monitoringu, gdyż jest on mozliwy do realizacji w
                                      mniejszym gronie.
                                      Nadal pozostaję otwarta na wyjaśnienia i zachęcam do kontaktu telefonicznego.

Pozdrawiam,

Aśka
                                    • dzimaj Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 14.03.05, 17:27
                                      nie mam od razu "gdzieś" , bo z tym problemem walczyłem już na poprzednim
                                      osiedlu, tam mogłem przełknąć tą ochronę (Osiedle Strumykowa zaraz przy szkole
                                      podst.) bo opłata miesięczna wynosiła ostatnio jakieś chyba 40 zł za miesiąc.
                                      można było to wynegocjować z ochroną, bo po pierwsze właściciel tej agencji
                                      mieszka właśnie na tym osiedlu, po drugie tam było chyba ponad 200 mieszkań i
                                      koszty się rozkładały, a my tutaj ile mamy mieszkań? Poprostu jak słyszę że
                                      miałbym płacić ponad 100 zł za ochronę na miesiąc to poprostu się wkurzam, bo
                                      jeśli tu są naprawdę tak kasiaści ludzie to będę się musiał temu
                                      podporządkować, mam tylko nadzieję że kraj jest biedny i nie wszystkich stać na
                                      takie coś.
                                      Apropo ubezpieczenia za mieszkanie i tak muszę ubezpieczać mieszkanie bo mam
                                      kredyt i cesję ubezpieczenia dla banku. Ubezpieczenie kosztuje mnie 425 zł za
                                      rok na wartość mieszkania 234 tys zł. i 10 tys. na to co mi ukradną. Do tego
                                      mam drzwi drugie antywłamaniowe, nie jakiejś syfiastej GERDY tylko porządnego
                                      producenta ktróy zakłada drzwi w ambasadach i jeszcze nigdy nie zostały
                                      sforsowane przez złodzieja , no chyba że jakiś dynamit. Drzwi ważą 100 kg
                                      kiedyś podobno brali się za nie strażacy i nie dali rady musieli wchodzić
                                      oknem. Nie chcę tu nic reklamować,jak ktoś chce mogę dać namiary wiem że to i
                                      tak nie chroni mnie przed tym że dostanę w łeb i ktoś sobie poprostu wejdzie do
                                      domu, ale taka ochrona też im nic nie zrobi, bo i tak jak złodziej chce to się
                                      dostanie na osiedle , do klatki i się zaczai. Ubezpieczenie uważam to podstawa
                                      bo jakby odoukać wybuch gazu czy inne zdarzenie losowe , to tracę najcenniejszą
                                      materialną rzecz jaką mam:mieszkanie. niewiem jak można tego nie mieć bo
                                      ubezpieczamy tani samochód a nie myślimy o drogim mieszkaniu. Ochrona osiedla
                                      to taka głupia moda w Warszawie i nikt nie stara się z tym polemizować.
                                      Widziałem już 3 agencje ochrony na moim byłym osiedlu i będę dozgonnie
                                      twierdził, że nie ma idealnej. Kiedyś nie mogłem wyjechać w nocy z osiedla z
                                      rodzącą żoną bo pieprzony obibok spał w budce a jak się obudził to nie wiedział
                                      gdzie ma pilota od bramy. Ale co tam wszyscy cały czas twierdzili, że ochrona
                                      jest potrzebna i daje poczucie bezpieczeństwa.
                                      Kto chce niech sobie robi monitoring to chyba jest najlepsze wyjście i
                                      bezpieczniejsze niż ochrona fizyczna , stać kogoś niech sobie płaci, nie
                                      zmuszajmy tych których nie stać, którzy mają kredyty i których budżety rodzinne
                                      ledwo się trzymają kupy.
                                      ole!!!
                                      Dzimaj
                                      55d
                                      • mokd Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 15.03.05, 07:56
                                        czesc! alez my nikogo do niczego nie zmuszamy! zgadzam sie z Toba, ze w tym
                                        wypadku szkoda, iz mamy tak male osiedle (75 mieszkan) ale co mamy zrobic?!
                                        mamy je rozbudowac zeby pomniejszyc koszty ochrony?! rozumiem, ze Tobie
                                        wystarcza ubezpieczenie - ja takze je mam ale nie pomoze mi ono w uwolnieniu
                                        sie od mysli "czy jak wroce do domu to bede jeszcze miala rower lub telewizor"?
                                        jak wiesz z ubezpieczeniem jest tak, ze milo sie je placi, bo wszyscy sa dla
                                        ciebie mili w firmie, w ktorej kupujesz polise ale niech sie cos stanie... oj,
                                        juz tacy mili nie sa... w dodatku oddaja ci namiastke tego co twoje rzeczy byly
                                        warte...
                                        wiem, ze nie ma "zlotego srodka", jednak z cala pewnoscia nie bedzie
                                        nawet "srebrnego" jesli nie zaczniemy go szukac....
                                        raz jeszcze powtorze - nie chcemy nikogo do niczego przymuszac, jednak nie da
                                        sie ukryc, ze im nas bedzie wiecej tym koszty ew. ochrony beda mniejsze...
                                        pozdrawiam, G.
                                        mozesz podac nr. swojego mieszkania? zaznacze Cie jako osobe niezainteresowana,
                                        przez co unikniesz naszego "najscia" w domu :o)
                                        p. s. nie jestem "bogaczem" i dlatego wole "dmuchac na zimne". juz raz
                                        stracilam wszystko - uwierz mi, wiem dobrze jak moze byc ciezko.
                                        • dzimaj Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 18.03.05, 12:18
                                          55d/36, mimo to zapraszamy :)
                                          • mokd Re: Włamania do samochodów i próba kradziezy 18.03.05, 12:26
                                            dzieki! :o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka