Dodaj do ulubionych

2 plus 1 trafili się na Grochowie

29.09.11, 18:03
Kolejny raz pozwole sobie dopisać kilka wersów do mitologii naszej dzielnicy. Otóż okazuje się Grochów zapisał się w europejskiej historii lżejszej muzy, bo Ci, o kt. jest niżej na przełomie lat 70. i 80. popularni byli nie tylko w Polsce ale i na Zachodzie.
Pisze dziś o tym Onet:
"Zaczęło się trochę jak w baśni o Kopciuszku, poznającym na balu księcia, czy raczej króla życia, bo tak nazywano towarzysko usposobionego Kruka. Skończyło zdecydowanie mniej bajkowo, choć liczni fani Elżbiety Dmoch i grupy 2 plus 1 nadal wierzą, że ich ulubienica jeszcze na scenę wróci. Niestety, z każdym rokiem ich wiara słabnie. Bo nic przecież takiego obrotu spraw nie zapowiada.

Gdy się poznali, Elżbieta (ur. 29 września 1951 w Warszawie) miała zaledwie siedemnaście lat. Była utalentowana artystycznie, od wczesnego dzieciństwa brała lekcje śpiewu i uczęszczała do szkoły muzycznej, a od niedawna występowała z rockową grupą Nieznajomi. – Graliśmy w szkole na Grochowie na studniówce – wspomina Cezary Szlązak, długoletni członek 2 plus 1. – Janusz wypatrzył piękną wysoką dziewczynę, która wystartowała w konkursie piosenki podczas tego wieczoru.

Wtedy, w 1968 roku, nie było jeszcze 2 plus 1 – Janusz Kruk prowadził grupę Warszawskie Kuranty. "
Cały artykuł jest tu:m.onet.pl/muzyka/4864040,detal.html
A Was, forumowicze szlachetni, prosze o podpowiedz. Gdzie odbyla sie slynna grochowska studniowka, bez ktorej byc moze nie byloby zwiazku Elzbiety Dmoch i Janusza Kruka, a co za tym idzie, nie powstalaby takie szlagiery naszej ery, jak WINDA DO NIEBA i tuzin innych? Pomozecie? W koncu szkol srednich nie bylo wtedy u nas duzo :)
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: 2 plus 1 trafili się na Grochowie 30.09.11, 20:16
      Pani Dmoch mieszkała kiedyś na Stanów Zjednoczonych 20a.
      • Gość: ja Re: 2 plus 1 trafili się na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 16:30
        St.Zjednoczonych 20a to jest pawilon handlowy a nie budynek mieszkalny.
        • Gość: kris Re: 2 plus 1 trafili się na Grochowie IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 20:30
          Ela Dmoch pracowała kiedyś w Rawarze przy Poligonowej, pamiętam jak wspominał o tym mój ojciec.
        • sibeliuss Re: 2 plus 1 trafili się na Grochowie 03.10.11, 09:37
          Gość portalu: ja napisał(a):

> St.Zjednoczonych 20a to jest pawilon handlowy a nie budynek mieszkalny.

20B - czyli Saska 51.
    • Gość: igabor Re: 2 plus 1 trafili się na Grochowie IP: *.skynet.net.pl 22.05.12, 16:12
      Ela chodziła do Szkoły Podstawowej Nr 54 na Kordeckiego 54. Mieszkała blisko. Na rogu Grochowskiej i Nasielskiej. Grochowska 166. Pięknie śpiewała już w podstawówce. Na balu na zakończenie szkoły (w czerwcu 1965r.) zaśpiewała "Żółte kalendarze" Piotra Szczepanika. Pięknie. Pamiętam jednak, że większe wrażenie tego dnia zrobiła na mnie Ksenia Ł., która genialnie wykonała "Eurydyki" Anny German. Mimo swoich 14 lat obie dziewczyny miały bardzo dojrzałe głosy.
      Nie udaję, że wiem w którym Liceum śpiewała Ela w 1968 roku na balu maturalnym. Wybór nie jest duży. Na Grochowie były dwa LO. W grę wchodzi LO XIX (przy Zbaraskiej) - raczej nie (bo do tej szkoły chodziłem, ale mój bal był rok później) lub LO XLVII (przy Międzyborskiej). Jeśli ten konkurs był na Pradze Południe, to dochodzą jeszcze 3 vszkoły. Na Gocławku było LO XXIII, a na Saskiej Kępie LO IV (przy Saskiej), w Aninie LO XXVI (przy Alpejskiej).
      • Gość: as Re: 2 plus 1 trafili się na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 23:24
        Ela śpiewała z nami w chórze szkolnym w Szkole Podst. 54, który był prowadzony przez p.Sójkę i zawsze była kreowana na solistkę z racji niskiego, mocnego i dojrzałego jak na ten wiek głosu. Wtedy ćwiczyłyśmy piosenki Filipinek, m.in. "Bal Arlekina" i "Walentyna Twist". Wspomniana Ksenia Ł. nie tylko ładnie śpiewała, ale też tańczyła, z racji nauki baletu. To były czasy... Też skończyłam XIX-tkę, Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka