Dodaj do ulubionych

Gorąca debata uczniów Cervantesa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 06:16
i dobrze sie stalo ze panowie z PiS odslonili swoje partyjne oblicza,
a co to znaczy ze kaze zwolnic dyrektora, moze jak sam nie rozumie tematu
zwolni sie z sejmu i przestanie zabierac glos w sprawach na ktorych sie nie
zna
MLODZIEZY DROGA WAM GRATULUJE TAKIEJ DYSKUSJI I TAK TRZYMAC !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: m.m. Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: 82.177.97.* 08.04.06, 07:02
      Jestem nauczycielką, więc wiem, jak wygląda tzw. "edukacja seksualna" w
      szkole. Otóż kilka lat temu koleżanka prowadząca te zajęcia, by pokazać
      uczennicom klasy piątej podpaski, pytała się ( na piśmie!) rodziców, czy
      wyrażają zgodę na to. Tak, tak, pani posłanko Dzieżgowska! To pani
      AWSowskiewemu rządowi zawdzięczamy takie sytuacje. Pani obecne kajanie się juz
      jako posłance PLATFORMY jest funta kłakóww warte! Pani w ogóle nie powinno być
      podczas tej dyskusji.
    • dziedzicznacytadelafinansjery Trzy słowa 08.04.06, 08:04
      1. Dlaczego poseł PiS "grzmiał" i "wyrwał się do odpowiedzi". Gdyby pierwsza
      odpowiadała p. Szczuka, to założę się, że nie byłoby napisane "pierwsza wyrwała
      się Kazimiera Szczuka" i coś tam "grzmiała"? Tak to prostymi środkami
      stylistycznymi od razu wpuszcza się czytelnika w pewien schemat interpretacyjny,
      daleki od obiektywizmu.

2. Cóż do powiedzenia na temat tolerancji ma p. Szczuka?

3. Czy pania dyrektor szkoły Cervantes to jest ta sama, która była panią
      dyrektor szkoły im. Świerczewskiego? Jak tak, to stawianie jej w gronie
      "budowniczych IV RP" jest nieporozumieniem

i czwarte słowo:

skąd pani Nowicka wie jak wychowywane były dzieci, które przychodzą do niej z
      niechcianą ciążą? I pytanie: czy do ciąży u dzieci bardziej przyczynia się
      "tradycyjne wychowanie" - cokolwiek to jej zdaniem oznacza - czy też kolorowe
      pisemka, w których pseudo-nastolatki opisują "swój pierwszy raz"?
      • errabundi Re: Trzy słowa 08.04.06, 10:32
        "Gazeta" ma prawo do reprezentowania swojej linii. Czy TVN24 jest obiwktywny, gdy z góry zakłada, że jego "widzowie to idioci" (wypowiedź jednej z ważniejszych redaktorek tej telewizji). Czy "Nasz Dziennik" jest obiektywny w doborze swojej tematyki i interpretacji?

Twoja opinia świadczy o nieznajomości zasad funkcjonowania mediów w normalnym świecie. Może wolałbyś takie jak w ROsji? Tam wszystkie gazety albo informują (tylko informują!) o czymś, co zdarzyło się kilka dni wcześniej, albo w ogóle przemilczą temat. W dodatku trafienie na sensowny komentarz i opinię jest niemożliwe.
        • Gość: ja Re: Trzy słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 17:13
          prezentowanie swojej lini to jedno, a pisanie prawdy to drugie. Pierwsze
          pytanie zostało skierowane do posła Pięty to odpowiedział. Słowo wyrwał się to
          już jakieś koloryzowanie. Wiem, bo byłam.
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Trzy słowa 08.04.06, 18:33
          Cieszę się, że znasz zasady funkcjonowania prywatnych mediów, ja też je znam
          (ale nie dzięki Tobie) i obawiam się, że tysiące czytelników ich nie znają - i
          będą uważali, np. że jak ktoś jest posłem PiS, to musi "grzmieć" i się
          "wyrywać", bo tak jest w gazecie napisane.

Tak jak na przykład osoby czerpiące wiedzę o świecie wyłącznie z Gazety
          Wyborczej są święcie przekonane, że "z Jarosławem Kaczyńskim" na kolezanki się
          nie chodziło i wszystko jasne, a kto o to pyta - temu materiał się zdejmuje.

Zresztą ja nigdzie nie napisałem, że Gazeta Wyborcza nie ma prawa do swojej
          linii i do braku obiektywizmu, ale ja też mam prawo wytykać manipulacje
          czytelnikiem, który być może poszukuje w Gazecie Wyborczej prawdy (są tacy
          ludzie, naprawdę), a nie takiej czy innej linii. Albo, co gorsza, spodziewa się,
          że to co czyta jest prawdą.

Co do Rosji, przemilczania i komentarzy... U nas też tych sensownych trzeba
          długo szukać, żeby się dogrzebać. A alkoholowe ekscesy eksprezydenta - chyba
          mieszczą się w Twoim opisie putinowskiego schematu jak najbardziej?
          • sneaker Re: Trzy słowa 10.04.06, 11:38
            "(...)Wyborczej są święcie przekonane, że "z Jarosławem Kaczyńskim" na
            kolezanki się
            nie chodziło i wszystko jasne..."

Nie tylko w Wyborczej, ale w wielu mediach, tylko panuje na o swoistego rodzaju
            embargo i nikt nie chce o tym napisać, ciekawostka przyrodnicza...
            No cóż, może kiedyś ktoś w końcu o tym otwarcie napisze, pozostaje czekać, aż
            hipokryzja zostanie ukarana.
            • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Trzy słowa 10.04.06, 21:20
              Embargo powiadasz? Chodzi, jak rozumiem o embargo dotyczące manipulacji Kunicy?
              Ale np. Rzepa dość rzetelnie opisałą sprawę. Nie bardzo więc rozumiem?
      • Gość: ferment Re: Trzy słowa IP: *.chello.pl 08.04.06, 12:27
        dziedzicznacytadelafinansjery napisał:
        i mnie się to podoba
        • aegis_of_heart dziedzicznacytadela chyba jednak pieprzy 08.04.06, 20:31
          > dziedzicznacytadelafinansjery napisał:
          > i mnie się to podoba

a mi się nie podoba.

Znając fajfusów z pissu, określenie "grzmiał" jest najdelikatniejsze. Pewnie się
          aż spocił z wysiłku umysłowego, biedaczek.

A palanta, który powiedział, że 10 przykazań zabrania mu słuchać o wychowaniu
          seksualnym, episkopat powinien pozbawić prawa do ślubu kościelnego - tak jak
          innych ludzi niedojrzałych do małżeństwa.
          • dziedzicznacytadelafinansjery Re: dziedzicznacytadela chyba jednak pieprzy 09.04.06, 21:22
            Czuję się zwolniony z obowiązku zniżania sie do pozimu rywsztoka,aby odpowiadać.
            Zwłaszcza, że nie bardzo jest na co.
      • Gość: Ojciec Dyrektor Re: Trzy słowa, a nawet 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 00:10
        Ch.. ci w dupę!
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Trzy słowa, a nawet 4 09.04.06, 21:26
          >Ch.. ci w dupę!

O - jakieś bijące ramię tolerancji się odezwało! Nie wiem tylko czy w Pańskich
          ustach jest to obelga czy może propozycja, więc z ufnością i radością pozostanę
          przy tej pierwszej interpretacji, natomiast swoją ofretę musi Pan skierować
          gdzie indziej.
      • Gość: jah Re: Trzy słowa IP: *.chello.pl 15.04.06, 12:43
        twój komentarz sugeruje, iż żywisz głębokie przekonanie o swoich własnych
        szerokich horyzontach,niestety;]
    • Gość: 1235 Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 08.04.06, 08:52
      pięta achillesowa
    • Gość: elb. debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 09:04
      Zaprosiliście tylko przedstawicieli 2-ch partii. Moim zdaniem na tego typu
      spotkania, jeśli decydujecie na zapraszanie polityków, to powinni oni
      reprezentować różne ugrupowania. Można by wnioskować z tego, że organizatorzy
      mają właśnie takie upodobania polityczne. Poza tym debata stała się bardzo
      polityczna, co zdecydowanie jest wielkim minusem... Kolejną sprawą, jaką chcę
      poruszyć, jest następująca wypowiedź:

„Chciałabym bardzo serdecznie podziękować uczniom Cervantesa za to, że
      zorganizowali taką dyskusję. Na tym przykładzie widać, że tyle mamy wolności,
      ile sobie jej wywalczymy. Weźmy sobie szkołę Cervantesa i weźmy szkołę Reytana,
      tam młodzież pozwoliła sobie zamknąć usta, młodzież z Cervantesa nie.” – Wanda
      Nowicka z Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny.

Przepraszam bardzo. Czy ktoś Reytaniakom zamknął usta ?! Czy to wszystko ma
      polegać na pierwotnej zabawie "kto pierwszy, ten lepszy", że jeśli Crv
      zorganizował pierwszy dyskusję to jest 'cacy', a Reytan 'beee' bo jeszcze nie?
      Wanda Nowicka widocznie chciała się przypodobać uczniom Crv, na prostej
      zasadzie "ty jesteś lepszy od niego". Uważam to za bardzo niestosowne.
      • Gość: wsw Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. IP: *.chello.pl 08.04.06, 09:17
        dlatego trzeba zabronic wszystich tego typu debat.
        wtedy niezaproszone partyje nei beda pokrzywdzone.
        alleluja i do przodu
      • Gość: jch Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 08.04.06, 09:51
        nie rozumiem,a chciałbym..!!!!!!!- z jednej strony krytykujesz momentami
        również i mnie irytujące wypowiedzi o charakterze politycznym,z drugiej zaś
        uważasz że powinni byli zostać zaproszeni przedstawieciele partii
        politycznych?! tu chyba nie oto chodziło..
        Posłowie PiSu zostali zaproszeni z wiadomych przyczyn- ich partia piórem
        ministra Zielińskiego zaczęła na całego blokować już nie parady równości, ale
        także dyskusje w szkołach. Moim zdaniem żadna inna opcja polityczna nie była
        tam potrzebna,byłoby jeszcze więcej przepychanek słownych (w stylu "Powstanie
        Styczniowe;Piłsudczycy;honor w Pana partii,etc." ) a coś mi się wydaje że Pan
        Borowski(bo to o Niego chyba Ci chodzi jako przedstawieciela drugiej partii)
        nie został przez organizatorów zaproszony jako panelowiec,jeśli w ogóle..
        ****A co do wypowiedzi W.Nowickiej,to faktycznie była ona dosyć niefortunna,
        jednak nie sądze by ta pani chciała w tej sytuacji kogokolwiek faworyzować..Mam
        tylko nadzieję,że z racji tej wypowiedzi nie czujesz jakiejś niezdrowej
        rywalizacji na linii Reytan-Crv. pzdr
        • Gość: ferment Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. IP: *.chello.pl 08.04.06, 12:35
          A może spróbować zamknąć szkołe przed goścćmi z poltyki i nowinek obyczajowych.
          może uczynić ją neutralną światopoglądową. Niech młodzież zechce się więcej
          uczyć. Sprawdzanie, czy wychowanie tradycyjne przyniosło niekorzytne rezultaty
          pozostawszy przyszłości.
          Dyskusje, także z udziałem młodzieży mogą swobodnie odbywać się poza szkołą. W
          szkole jest coraz mniej czasu na tradycję - wychowanie i edukowanie.
          Pora wrócić do realizowania celów dydaktycznych i wychowawczych.
          • aegis_of_heart Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. 08.04.06, 20:38
            Misiu, w polskiej szkole nic nie ma poza kulawą tradycją.

Jest kiepściutka edukacja (podczas gdy my udajemy przed samymi sobą, jaki to
            niby ten poziom jest wysoki, nie jest) i wychowanie w "kulcie", duchu
            bogoojczyźnianym (lektury i program) i zakłamanym-oportunistycznym (realia szkolne).

Przypomnij sobie - ile aktów małości i oportunizmu zauważyłeś u swoich nauczycieli?

A co do "zostawienia wychowania samemu sobie" - ono nie zostało zostawione -
            masz program, będziesz miał narodowy instytut wychowania.

A tymczasem jest masa spraw w tym trudnym świecie, o których trzeba z
            dzieciakami rozmawiać - o wychowaniu seksualnym, o etyce, o demokracji, o
            gospodarce, o demagogii w polityce, o życiu społecznym...

Rodzice, często zaganiani, z wycofanym ojcem, czasem z rodzin patologicznych, a
            czasem tylko "tumanowatych" a la konopielka - niekoniecznie spełniają się w tej
            roli. I tu jest miejsce dla szkoły: wychowanie w duchu patriotyzmu i
            *nowocześnie* rozumianego patriotyzmu.

Patriotyzm to ładna rzecz, ale nie powielajmy tej ^&%$ XIX-wiecznej kalki razem
            z radyjem, kaczorami i resztą ferajny. To im możesz dziękować, że wszyscy
            spieprzają na zachód albo czekaja jak tu nakrasc. Bo takie jest ich wychowanie i
            ich lekcja.

Pozdrawiam.
            • Gość: Gość portalu Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 22:44
              > Patriotyzm to ładna rzecz, ale nie powielajmy tej ^&%$ XIX-wiecznej kalki
              razem
              > z radyjem, kaczorami i resztą ferajny. To im możesz dziękować, że wszyscy
              > spieprzają na zachód albo czekaja jak tu nakrasc. Bo takie jest ich
              wychowanie
              > i
              > ich lekcja.

Cóż, na PiS nigdy nie głosowałem i nie zagłosuję. Ale zawsze myślałem, że 200
              tysięcy to uciekło za Jaruzela, potem następne tysięce za Kwacha, ale okazuje
              się, że dopiero parę miesięcy tzw. "kaczyzmu" sprawiło, że mamy w Polsce
              prawdziwy exodus. Zdumiewające.
              • dziedzicznacytadelafinansjery Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. 09.04.06, 22:15
                Od Generała ktoś by uciekał? No co Ty! Taki honorowy człowiek, tak się dobrze
                Polsce przysłuzył. Coś Ci się chyba pomyliło :)
          • dziedzicznacytadelafinansjery Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. 09.04.06, 22:18
            Wiesz, neutralna światopogladowo dla pewnych kręgów oznacza własnie :zamknięta
            na tradycję patriotyczną i religię, natomiast otwarta na pogadanki o
            homoseksualizmie. Ale chybba nie masz złudzeń, ze ci, którzy krzyczą
            najgłoscniej o neutralności światopoglądowej szkoły wcale o to nie walczą.
            Najlepszy przykład - czy debata z p. Biedroniem i p. Środą to neutralność
            śwatopoglądowa czy też nie. Oczywiście jak ktoś wyznaje światopogląd do nich
            zbliżony, to będzie to pogadanka neutralna jak łza.
        • Gość: elb Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 14:15
          Nie czuję "niezdrowej
          rywalizacji na linii Reytan-Crv". Poza tym żadnej rywalizacji tu nie widzę
          (chyba, że patrzę nie w tym kierunku). Ja napisałem, że JEŚLI już zapraszać
          polityków, to z różnych stron poglądowych, ale tematy dotyczące naszych władz
          zawsze wzbudzają kontrowersje.
      • Gość: absolwentka Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. IP: *.chello.pl 08.04.06, 12:18
        Z tego co mi wiadomo, to uczniowie Reytana nie zamierzają nic robić w tym
        kierunku. Ponadto w chwili obecnej większość z nich zgadza się z decyzją rady
        pedagogicznej...
        • Gość: elb Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 14:09
          a skąd Ty wiesz o tym, czy ktoś zamierza coś z tym robić, czy też nie ?! Tak
          samo nie możesz mówić, że większość uczniów się zgadza, bądź też nie, bo nikt
          nie pytał wszystkich uczniów, więc takie informacje są zakłamano-wyimaginowane.
          A Ania z 3 klasy wciąż płacze, że Biedronia nie wpuszczono...ludzie zejdźcie na
          Ziemię i operujcie faktami, a nie bajeczkami.
          • aegis_of_heart Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. 08.04.06, 20:41
            no ale po co tak atakujesz? Masz fakty? Nie? Wiec po co pyszczysz?

Wyglada to tak, ze paru osobom tutaj nie spodobaly sie czyjes poglady, i w imie
            obrony jakiegos durnego liceum chca innych szmacic.

Dajcie sobie siana, slyszalem o tym Reytanie i widze ladna lekcje nie tylko
            oportunizmu.
            • Gość: elb Re: debata polityczna i niesmaczna wypowiedź. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 22:12
              Nikt nie zapytał wszystkich uczniów co sądzą na ten temat i mówienie o
              większość, bądź mniejszości jest ewidentnym zakłamaniem - to już pisałem, ale
              specjalnie dla Ciebie napiszę raz jeszcze. Ja wcale nie bronię żadnego liceum,
              tylko uczniów, którzy tą wypowiedzią zostali przedstawieni jako
              małe,zastraszone dzieci, co jest również absurdem. Widać, że nie jesteś dobrze
              poinformowany, więc zanim zaczniesz się wypowiadać zachęcałbym do
              wcześniejszego zapoznania się z tematem, bo powtarzanie opinii innych wydaje mi
              się bardzo płytkie. Twoja wypowiedź również przedstawia poziom jaki
              reprezentujesz.
    • Gość: Zenon PiS - ciemnogród IP: *.compi.net.pl 08.04.06, 09:35
      Skąd się biorą tacy idioci?
      Czy bracia Kaczyńscy chcą zrobić z Polski jedno wielkie muzeum z biletami
      wstępu oczywiście?
      Temat wystawy: XIX wiek w świecie XXI wieku.
      • Gość: manxz Re: PiS - ciemnogród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 17:05
        BRAWO!!!
        Na to niestety wygląda...
    • Gość: - Te pisy i katoliki to straszne głupki..... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.04.06, 09:48
      • dziedzicznacytadelafinansjery To ja z takimi głupkami... 09.04.06, 22:13
        wolę stracić niż z takimi jak ty wygrać.
    • Gość: S. Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: netsystem4.netsystem* / *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 10:09
      Boshe, do tej pory to było tylko takie gadanie, że jaki to ten kraj jest
      beznadziejny ja chcę na zachód, ale teraz autentycznie boję się, co jutro
      wymyśli PiS, jaki będzie ich następny sposób na ograniczenie wolności
      Polaków... :(((
    • arahat1 najlepsze bylo: spieszyl sie na msze!!! najpierw 08.04.06, 10:20
      byd...... zlmalo pare razy swoj dekalog a pozniej polecial aby pokazac sie na
      kleczkach jaki to on swiety. czyzby seksowal pod koldrowa i ze samym soba bo tak
      boi sie tematu: wychowanie seksulane w szkole?
    • errabundi - A nie boicie się demoralizacji? 08.04.06, 10:28
      - pytał Górski (po czym przeprosił, że musi wyjść, bo spieszy się na mszę).

Dobry unik. Czy poseł Górski ma dzieci? Czy wie co to jest seks oralny? A może chodził na podryw jeszcze w liceum, żeby odkryć różnice między chłopcem a dziewczynką.

Pieprzeni hipokryci.
    • Gość: niewierzący Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 15:04
      Nie wierzę w uczciwą relację GW z debaty
    • Gość: manxz Pięta & Górski & (Pi)S-ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 16:58
      Tym panom to już nic nie pomoże!

PANOM JUŻ DZIĘKUJEMY!!!
    • bartekz1 Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa 08.04.06, 17:46
      I pomyśleć, że głosowałem na PiS... Ale ja byłem głupi. A skoro Pięta tak
      chętnie nazywa homoseksualizm "dewiacją" - największą dewiacją jest chcieć
      decydować o tym, jak inni mają żyć. Podobne poglądy do tych Pięty głosiła pewna
      znana partia niemiecka. Ta partia na szczęście od pięćdziesięciu lat już nie
      istnieje. Dla ułatwienia dodam, że w Polsce jest bardzo nielubiana...
      • Gość: ferment Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.chello.pl 08.04.06, 19:34
        bartekz1 napisał:

>- największą dewiacją jest chcieć
        > decydować o tym, jak inni mają żyć. Podobne poglądy do tych Pięty głosiła pewna
        > znana partia niemiecka. Ta partia na szczęście od pięćdziesięciu lat już nie
        > istnieje. Dla ułatwienia dodam, że w Polsce jest bardzo nielubiana...

Albo mam problemy z historią albo z rachunkami. Tobie rachunki zgadzają się z
        historią?
        No, chyba że myślimy o innej partii
        • bartekz1 Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa 08.04.06, 20:27
          Ojej, co Ty jesteś taki dokładny;-)
    • Gość: KitKa(t) Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.chello.pl 08.04.06, 18:22
      sformulowanie 'wyrwal sie do odpowiedzi' jest zle. Pani Czeladko nie popisala
      sie. Pan Posel zostal poproszony o zabranie glosu jako pierwszy, poniewaz taki
      mielismy plan i tyle.

relacja GW jak na niemal 4h debate jest nad wyraz krotka, wiec apeluje, by nie
      wyrabiac sobie opinii tylko i wylacznie na tej podstawie. kto byl, ten wie o co
      chodzi.
      powiedzianych zostalo wiele madrych rzeczy. kto sluchal uwaznie, powienien
      zapamietac co powiedziala pani Bortnowska-Dąbrowska, pani Nowicka. to naprawde
      wazne glosy.

dlaczego takie partie, a nie inne?
      pani Szczuka nalezy do Zielonych2004. wow, wielka sila polityczna. Pani
      Dzierzgowska jak sie dowiedzialem forum, nalezy do PO. nie wiedzialem,
      zapraszalismy ja jako byla v-ce minister oswiaty. panowie z PiS - to chyba
      jasne. pierwotnie wogole nie mialo byc 'partyjnych' - na ten krok
      zdecydowalismy sie, gdy debata wyszla poza mury szkoly!

pozdrawiam,
      Kamil Skowroński
    • aegis_of_heart Dzięki ci PiS 08.04.06, 20:49
      Dziekuje za IV RP. Za jej absurd i obskurantyzm.

i te wszystkie lekcje: małości, głupoty, oportunizmu, podłości i dulszczyzny.

Dziękuję za wszystkich żałosnych posłów, małych łajdaków, gnojków grożących
      zwolnieniem wszystkiego i wszystkich. Dziękuję za hucpę i chęć ścigania się z
      towarzyszami z PZPR i SLD.

Dziękuję za maluczkich umysłem i duchem, którzy nie rozumieją chrześcijaństwa i
      dziesięciu przykazań. Dzięki za nietolerancję, brak empatii i pomyślunku, że
      inni myślą inaczej niż JA.

Dzięki za brak rozwagi i wyobraźni oraz brak perspektywy dobra jednostek,
      społeczeństwa i państwa.

Dziękujmy za osobowość autorytarną i dowód, jak nisko może upaść człowiek - a
      właściwie jak może zostać na poziomie prymitywa.

Dziękuję ci PiS, tyś ostoją milionów!

A Ty, młodzieży, ucz się! Możesz byc tacy jak oni.

Ale masz wybór i możecie być kimś zupełnie innym. Pomyślcie kim chcecie być.

Pozdrawiam.
      • aegis_of_heart P.S. 08.04.06, 20:51
        Dawno temu na ekipę Gomółki mówiono "Dyktatura Ciemniaków".

Ciekawe, kiedy wróci to określenie... :]
    • vidi12 Re: SLD - wróć!!!! 08.04.06, 22:04
      Czas wreszcie odsunąć od władzy tych niebezpiecznych durni z PiS
    • Gość: Wacek Maupa Dajcie spokój. Facet jest chory. Pomóżcie mu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 22:18
      a nie wyśmiewajcie.
      Trzeba załatwić posłowi opiekę dobrych psychiatrów. Leczyć go a nie wysmiewać
      opisując majaczenie i paranoje którym ulega.
      Biedny, chory człowiek.
    • Gość: prawda Kaczyński = Stalin IP: *.pppoe.mtu-net.ru 08.04.06, 22:55
      i nic temu już nie zaprzeczy. a do tego sypia z kolegami...
      • Gość: x Re: Kaczyński = Stalin IP: *.aster.pl 09.04.06, 17:21
        Kaczyzm to pochodna stalinizmu.
        Wessali to z mlekiem matki.
    • Gość: ~~~~~~~~~~~~~~~~ Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.aster.pl 09.04.06, 10:08
      Tak jest jak partia którą popiera dziesięć procent dorwie się do władzy, a z
      drugiej strony chcieliście PIS to go macie.
      Można powiedzieć także inaczej- jaki naród tacy jego "przedstawiciele"
    • Gość: Domcia Pełen dramat! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 09.04.06, 11:33
      To już nie chodzi o to, czy poseł się wyrwał, czy nie wyrwał z odpowiedzią, ale
      z jaką odpowiedzią i jakie średniowieczne poglądy prezentuje.

Skoro PiS (czy część jego członków) uważa, że homoseksualizm jest zdobyczą
      cywiliazaji, to znaczy, że chciałby, abyśmy cofnęli się do czasów
      prehistorycznych, kiedy ludzie żyli w jaskiniach i seks był dla nich wyłącznie
      efektem prymitywnego popędu płciowego i metodą przedłużania gatunku. To nie są
      nawet średnowieczne poglądy, bo wiadomo, że zabawy homoseksualne wynikające z
      takich a nie innych preferencji seksualnych, istniały już w starożytności i
      były tam bardzo popularne.

A co do wychowywania dzieci w tzw. tradycyjny sposób, to nie przyniesie ono
      nikomu niczego dobrego. Bo prawdziwie dobrych wartości nie wpaja się siłą i
      ogranizceniem dostępu do wiedzy i świadomości o prawdziwym życiu.
      Takie metody, stosowane były przez hitlerowców i Stalina, którzy za wszelką
      cene starali się wytrzebić z narodu Polskiego (i nie tylko)ludzi światłych,
      uczonych, nauczycieli i innych wykształconych ludzi, którzy umieliby
      uświadamiać w narodzie ich patriotyzm i życiowe wartości. To dlatego do tej
      pory większość Polaków to ludzie niewykształceni -prości robotnicy (na
      szczeście liczba ta stopniowo się kurczy), zamknięci w swoim środowisku i nie
      rozumiejący otaczającej ich rzeczywistości, a znamienny wpływ na ich
      światopogląd mają księża i media sterowane przez ojca dyrektora Rydzyka. To
      jest dramat braku własnego, przemyślanego zdania i kierowania ludźmi jak stadem
      owiec przez wyrachowanych i żądnych władzy pseudo-duchowych przywódców.

Jeśli PiS chce takiej Polski, to faktycznie słowa niektórych polityków,
      określające metody jego rządzenia, jako stalinowskie czy PRL-owskie, nabierają
      sensowności i chyba trzeba się będzie zacząć bać...Nic dziwnego, że PiS był
      przeciwny wejściu Polski do UE - woli żyć w ciemnogrodzie i korzystać z
      ludzkiej ciemnoty do bezproblemowego kierowania krajem. PEŁEN DRAMAT!

P.S. Mam 30 lat i nie kieruję się ani kościelnymi, ani politycznymi
      wartościami, bo obie strony dają zarówno dobre, jak i bardzo złe przykłady
      moralności... To tyle...
      • Gość: ferment Re: Pełen dramat! IP: 87.207.204.* 09.04.06, 12:14

Odpowiadasz na :

Gość portalu: Domcia napisał(a):

P.S. Mam 30 lat i nie kieruję się ani kościelnymi, ani politycznymi
        > wartościami, bo obie strony dają zarówno dobre, jak i bardzo złe przykłady
        > moralności... To tyle...

Masz tyle lat? I piszesz takie niewiarygodne opowieści. Nie nazwę tych zdań
        b....ami, kiepską propagandą. Bardzo kiepska i prosta, nie chcę napisać p....a
        • Gość: Domcia Re: Pełen dramat! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 09.04.06, 20:17
          W ogóle nic nie napisałeś, tylko jakieś chaotyczne zdanie bez ładu i składu.
          Masz jakieś argumenty na.. no właśnie - właściwie na co? Bo nawet nie wiadomo,
          z czym tu polemizować...?
    • Gość: stop Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: 87.239.24.* 09.04.06, 12:07
      Do "intelygenta" z B-B. Palec jest niedaleko od piety
      w bucie.
      • Gość: Cezar Sumując IP: *.acn.waw.pl 09.04.06, 16:07
        Przeczytałem wszystkie Wasze wypowiedzi, zadałem sobie ten trud. Pomijając
        prymitywne obelżywe wypowiedzi i tak poziom dyskusji jest żenujący.
        Widać że mało kto z Was był na debacie, raptem kilku z wypowiadających sie.
        Zapraszać różnych przedstawicieli partii politycznych-że co?? Debata nie była o
        programach społeczno-edukacyjnych polskich partii a o Wolności słowa w szkole.
        A panowie posłowie PiSu reprezentowali Władzę. Ich partia rządzi, jej minister
        wysyła kretyńskie listy wiec ich zaproszono. A co do bytności przedstawicieli
        innych partii- ja tak samo jak Kamil dopiero teraz dowiedziałem sie iż ktoś z
        PO był, no a Borowski wpadł jako słuchacz i zabrał głos jak każdy z
        publiczności mógł. Ja również zabierałem.
        A wypowiedzi posłów PiS były kompromitujące gdyż:
        -nie odpowiadali na zadane pytania tylko mówili od rzeczy
        -nie znają swego zakresu władzy-sądzą że mają większą włądzę niż w świetle
        prawa jest im dana
        -Żenujące na całej lini stwierdzenie: "Uczeń ma tylko obowiazki, nie ma praw"
        wiem iż potem to zdanie odwołał ale...reprezentant Polaków /jako poseł/
        powinien wiedzieć ZAWSZE co mówi...żenada jak dla mnie
        -sprowadzenie dyskusji do problemu homoseksualizmu było udaną próbą uniknięca
        trudniejszych tematów

I można by mnożyć.

Ciekawą sprawą jest iż stanowisko PiSu popierało jedynie dwóch uczniów
        Lelevela. A cała reszta sali była w stosunku do nich w opozycji...

Tradycyjne wychowanie, a nowoczesne-nie znam takiego podziału. Jak ktoś
        zauważył że jest albo Dobre albo Złe wychowanie.

Ktoś pisał że należy zabronić wstępu organizacjom-Co Ci to da? Nikt nikogo nie
        zmusza do korzystania z możliwości które te organizacje tworzą. Ja chętnie
        korzystam.
        Zadam takie pytanie: Kościół też jest organizacją, zatem jego też wyrzućmy ze
        szkół? I kto PiŚnie?

Pozdrawiam Andrzej Burgs uczeń XIV LO im. Stanisława Staszica
        • Gość: ja Re: Sumując IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.06, 18:03
          to o jakosci wychowania powiedzial Krzysztof Lozinski, warto wejsc na strone
          wwwkropkakontratekstykropkapl i troche poczytac, sporo jest tam madrych rzeczy
    • colombina PiS pozostal mentalnie w PRL 09.04.06, 16:37
      PiS musi sie przeprogramowac, gdyz to mlode pokolenie Polakow jest wychowane w
      wolnosci i za morde sie nie da tak latwo wziac. Radze zmienic metody rzadzenia
      z nakazowo-rozdzielczych na demokratyczne. A wolna dyskusja to podstawa demokracji.
    • Gość: PiS jest normalny Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 21:54
      i nie pozwoli na propagowanie zboczeństw w szkole. Bardzo dobrze, że ktoś tym
      babom potrafił to powiedzieć. Pozdowienia dla wszystkich zwolenników
      normalności!
    • meta-kris Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa 10.04.06, 07:28
      Miło było zobaczyć salę takiej fajnej, ostro antyPiSowskiej młodzieży. Może
      Polska jeszcze nie całkiem stracona, może nie zrobią nam "rewolucją moralną"
      wody z mózgu.
      • Gość: Asienka aka Goya7 Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:07
        Hmm..ja nie wiem nic o debacie.. ale generalnie jestem przeciwko ogarniczaniu
        WOLNOSCI :/ do wolnosci slowa - ale nie takiej..ktora odbiera wolnosc drugiej
        osobie. Moim zdaniem w szkole powinny byc poruszane rozne
        tematy..homoseksualizm rowniez - bo czemu nie? do szkol nie chodza tylko sami
        katolicy...jak ktos nie chce, nie musi przeciez brac udzialu w danej debacie
        czy innej prezentacji tematu? no chyba, ze sie myle:/ a jesli nie musi brac
        udzialu, to po co zabraniac?
        Przygotowanie do zycia w rodzinie - tudziez inna nazwa -> wychowanie seksualne -
        jak dla mnie..jak najbardziej - rodzice najczesciej nie rozmawiaja z dziecmi
        na takie tematy, wiec taka wiedza powinna byc im przekazywana - a jesli nie
        jest..to nie dziwmy sie, ze potem nastolatki siegaja do kolorowych gazetek i
        stamtad czerpia wiedze..a pozniej sie dzieja inne, malo przyjemne rzeczy:/
        Wypadaloby uswiadomic jakie sa zagrozenia, bo przeciez czlowiek po urodzeniu
        sam takiej wiedzy nie nabedzie;/ . Moze jeszcze dojdzie do tego, ze beda
        kamienowac tych, ktorzy bez slubu sie kochaja i bez slubu maja dzieci? bo niby
        robia to nie wg DEKALOGU?

• Gość: ferment Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.chello.pl 04.05.06, 19:51
          . Moze jeszcze dojdzie do tego, ze beda
          kamienowac tych, ktorzy bez slubu sie kochaja i bez slubu maja dzieci? bo niby
          robia to nie wg DEKALOGU?

A gdzie wyczytałeś, gdzie usłyszałeś, ze kamieniowanie to zalecenie z Dekalogu?
          Możesz na ten temat coś napisać?
          • Gość: Asienka aka Goya7 Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:48
            o kamieniowaniu tak sobie NAPISALAM (jesli mozesz to nie zmieniaj mi plci) -
            nie chodzilo mi o kamienowanie ludzi wg dekalogu..tylko wymierzanie kary za nie
            przestrzeganie... nie tylko dekalogu...ale innych przykazan/zasad/etc...
            • Gość: Asienka aka Goya7 Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:50
              jak mozesz to czytaj tez troche miedzy wierszami...
            • Gość: ferment Re: Gorąca debata uczniów Cervantesa IP: *.chello.pl 04.05.06, 20:54
              Wybacz, nie zmieniam płci, pomyłka - literówka.
              Jeżeli nie wg Dekalogu ten pomysł z kamieniowaniem, to dlaczego przyszedł Ci do
              głowy?
              Mnie jakoś ze wspólczesnym chrześijaństwem się nie kojarzy, może o czym s nie wiem.
              A jest gdzieś w Piśmie o wymierzaniu kar doczesnych, Ty piszesz o kamieniowaniu,
              przez ludzi, za nieprzestrzeganie zasad wiary chrześcijańskiej?
              Zechcesz i na ten tamat napisać parę słów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka