Dodaj do ulubionych

Liście lecą z drzew

IP: 212.160.172.* 22.10.12, 10:00
W ubiegłych latach dzielnica grabiła liście. Teraz jak na razie nie zauważyłem takiej akcji.
Czy wiecie czy w tym roku będzie?
Gdzie można wyrzucać liście legalnie (poza własnym śmietnikiem)? Czy dzielnica/miasto organizuje takie punkty?
Obserwuj wątek
    • miedzylesianin1 Re: Liście lecą z drzew 22.10.12, 11:03
      Nasza dzielnica jest dziadowską dzielnicą. Są pieniądze na premie, ale nie ma na wywóz liści.
      Rembertów, czy Wesoła maja na to pieniądze, nasza nie. Myślą zapewne, że mieszkamy w blokach - tak jak np. Śródmieście. Parę lat temu była akcja zabierania liści - były zapisy i trzeba było zadeklarować il. worków 120-litrowych będziesz mieć - jeśli pomyliłaś się np. o 1 worek, to nie zabierali :-) Rembertów zabierał wszystko jak leci. Ale tam w urzędzie pracują ludzie myślący. U nas też pracują myślący, ale myślący inaczej :-)
      Pozostaje:
      a) spalania na podwórku i wytwarzanie gigantycznego dymu + rakotwórcze substancje
      b) oddanie śmieciarzom - dasz im parę złotych, to zabiorą
      c) wyrzucenie liści do lasu - ponoć w zeszłym roku była taka wypowiedź jednej z urzędniczek z naszego ratusza. Czy to zgodne z prawem - nie wiem. Pozostaje kwesta do którego lasu?

Najważniejsze, aby aby kasa na premie i zbliżające się 13-tki. Kogo obchodzą liście?? Masz obywatelu drzewa liściaste, to masz problem - trzeba było posadzić sobie np. świerk lub tuje - zero liści na jesień. Urzędnik, to nie śmieciarz i nie ogrodnik, on jest od innych spraw, ważniejszych spraw, a nie od liści! A to, że nasza gmina ma najwięcej terenów zielonych, to ich nie obchodzi.

A może zrobić akcję i wysłać zgrabione liście do urzędu? Będą sobie mogli ogacić swoje stołki :-) bo zima tuż, tuż.
      • Gość: Ala ma kota Re: Liście lecą z drzew IP: 212.160.172.* 22.10.12, 12:26
        a. palić nie będę, sam za to nasyłam SM
        b. mogę oddać śmieciarzom, ale jakoś nielogiczne mi się wydaje płacenie za wyrzucenie ściółki na wysypisko śmieci
        c. tak mnie to nęci, ale wolą się podpytać. Na pewno nie wyrzucę w worku, bo to już kretynizm

• ceziu75 Re: Liście lecą z drzew 22.10.12, 11:35
      Tak to prawda Urząd Dzielnicy Wawer ma dziadoskich urzędników w wydziale ochrony środowiska. Każdy problem azgłaszany to odpowiedź wina mieszkańców jacy tu mieszkają. Brak na ulicach kontenerów do segregacji śmieci, spod urzędu gminy zniknął ostatni zdaje się. Chyba niema drugiej takiej Dzielnicy, a w Polsce odzyskuje się 4% surowców w Szwecji 94%.
      Grożą nam kary ze strony KE, a Dzielnica wawer likwiduje ostatnie pojemniki do segregacji:).
      Swoisty fenomen :). Co tu dużo mówić o pojemnikach, kontenerach na liście.. niedoczekanie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka