Dodaj do ulubionych

Plac Przymierza.

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.01, 19:01
Na miejscu kina Sawa stawia sie cos nowego, no i dobrze, ale w otoczeniu 2-3
pietrowych budynkow postawili nam ośmiopitrowego giganta. Zaazem jak tamtedy
przejezdzam, to sie zastanawiam kto i ile za to wzial, bo chyba bez duzego
szmalu nikt by nie wydal pozwolenia na taka gigantyczna wille w ololicy willi i
malych budyneczkow. To zgroza, nie uwazacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: Plac Przymierza. IP: *.zigzag.pl 20.08.01, 21:55
      a jaka skale mialo kino Sawa?Ja zupelnie nie pamietam.Budynek,ktory na jego
      miejscu buduja jest wiekszy od pobliskich willi,ale architektura wyraznie
      nawiazuje do stylu przedwojennego.Dla mnie wieksza groza sa bloki powtykane w
      ten rejon przez wladze ludowa,ktora chciala zapewne ukarac za "burzuazyjny"
      charakter Saska Kepe.

pozdrawiam
      • Gość: Gremar Re: Plac Przymierza. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 19:37
        Coz, zawsze moze byc gorzej. Bloki w okolicy sa paskudne, ale one po pierwsze
        byly postawione za starego rezimu i nikt nie mial wtedy nic do gadania, a po
        drygie nie staly przy samej ulicy, nie tworzyly zwartej zabudowy. Teraz nagle
        pojawia sie DWA kolosy, nie znam sie na architekturze, ale one dla mnie sa
        nieporownywalnie ciezsze od blokowiska na Miedzynarodowej czy slupkow przy
        Wandy. Dalej uwazam, że ta nowa inwestycja to absolutny skandal, zwlaszcza
        jesli wezmie sie pod uwage, ze Echo Investment nie dostalo pozwolenia na tak
        wysoki bydunek stojacy dalej od ulicy a blisko 11 pietrowych budynkow osiedla
        Miedzynarodowa (przy Zwyciezcow). Dali im zgode na budowe, ale kazali "zdjac"
        dwa pietra.
    • Gość: turtle Re: Plac Przymierza. IP: *.com.pl 21.08.01, 15:50
      i tak nie jest żle. zdaje się że w planach był jeszcze wyższy budynek, ale
      mieszkańcy sie nie zgodzili. w sumie to wygląda on fatalnie jak się patrzy na
      Saską Kępę z mostu łazienkowskiego, przytłacza okolicę trochę jak ta krowa na
      Mokotowie.
      • d.z Re: Plac Przymierza. 11.10.01, 08:21
        A mnie tam kina Sawa bardzo żal!
        Mogłem sobie do niego piechotą chadzać. Repertuar był nawet "na czasie", a
        ponieważ "publika" miejscowa, to i kłopotów specjalnych nie było. Nienumerowane
        miejsca, bo nigdy pełnego składu nie było - można było sobie odpowiednie
        miejsce wybrać, a i obsługa (niezmieniana od lat) poznawała starych bywalców i
        nawet z nimi dyskutowała. Ale cóż "poszło" pod młotek. Ponoć inwestor
        obiecywał, iż zastanowi się nad salką kinową na 60 osób. Dobrze by było
        ponieważ w obecnych mulitpleksach i innych tam, ja się źle czuję.
        • sloggi Re: Plac Przymierza. 11.10.01, 12:22
          Rzecz można indywidualista :)
          Kino brzydkie było jak kupa, a do tego przez ten nowy budynek sam Plac stał się
          zwykłym skrzyżowaniem. Dotychczas skwerek przed kinem był namiastą placu.
          Nawet na rozkładach autobusowych 151 przystanek nazywa się Wandy, a nie Plac
          Przymierza.
          • d.z Re: Plac Przymierza. 11.10.01, 12:25
            sloggi napisał(a):

> Rzecz można indywidualista :)
            > Kino brzydkie było jak kupa,
            No pewnie, a kino Świt, to co "wszechświatowa" atrakcja niby...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka