Dodaj do ulubionych

521 co 30 minut

12.05.13, 12:07
Nie wiem, czy niektórzy obrońcy 521 to zauważyli, ale ZTM podaje , że 521 zostanie, ale poza szczytem będzie tylko co 30 minut!!! A wtyczki do wiatraka zostają tylko w szczycie.
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek_S Re: 521 co 30 minut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.13, 12:23
      Wcale nie z satysfakcją , ale mogę chyba napisać " Ja wiedziałem , że tak będzie!" Przynajmniej przeczuwałem. ZTM początkowo skracając do Wiatracznej chciał dać częstotliwości co 10 minut w szczycie[ w godzinach 6-9 i 14-19] , co 15 poza i weekend. Po protestach zostawia podobny odcinek jak Falenica - Wiatraczna ale wydłuża to trasę o 100% , przy takiej samej zaplanowanej ilości autobusów przypadającej na linie 521 jak na krótszej trasie. Co zmniejsza częstotliwość z 15 minut na 30 poza szczytem i weekend. Pytanie jak będzie w szczycie czy co 10 minut [ niestety wątpię] , czy co 15 minut[ pewniejsze].
      Nie wiem co z tym zrobić , ale mi się to osobiście bardzo nie podoba.

• jhbsk Re: 521 co 30 minut 12.05.13, 12:24
      ZTMowskie dziady nie są wstanie pojąć, że obrzynanie tej bardzo potrzebnej linii to czyste świństwo wobec pasażerów.
      • Gość: Krzysiek_S Re: 521 co 30 minut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.13, 12:31
        To jest powolna agonia tej linii , niestety. Teraz niestety odbija się też na odcinku z Grochowa do Falenicy, który nie miał być ruszany pod względem częstotliwości i zastąpiony inną linią.

• aninianin Re: 521 co 30 minut 12.05.13, 12:32
        Nie, to Wasza wina.
        Mila byc czesta linia do wiatraka, to poruszyliscie niebo i ziemie by tak nie bylo.
        Mysleliscie, ze autobusy sa z gumy? A brygady Wam doloza, jak wszedzie tna?
        Macie co chcieliscie, linie do centrum co 30 minut.
        Cieszcie sie.
        • Gość: Krzysiek_S Re: 521 co 30 minut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.13, 12:34
          Aninianin nie zaogniaj sytuacji mleko się już wylało. Te trzeba coś wykombinować, żeby to posprzątać bez szkód.
          • Gość: oko i bardzo dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.13, 23:47
            Ostatnio częściej niż dawniej jeżdżę "do miasta" i widać że na peronie czeka ponad 50 osób rano a 10-20 poza szczytem (Anin), a na przystanku max. 10, a i to rzadko, a wiele z nich patrzy co pierwsze przyjedzie - a przecież nie wszyscy jadą do centrum. Przykład Kolei Śląskich pokazuje że z dofinansowaniem transportu nie ma żartów, nie można utrzymywać rozrzutności bo to się zemści. Trzeba tu konsekwentnie postawić na kolej. Dobrze ZTM zrobił, krzykacze nie mają o co krzyczeć bo formalnie wszystko świetnie!

Społecznikowski hamletyzator chciałby "posprzątać bez szkód" - jak to rozumieć? Przywrócić kursy co 10 minut? Zlikwidować wspólny bilet na kolej? Przestać utrzymywać fikcję i skrócić to nieszczęsne 521 do Wiatracznej, a choć trochę się upomnieć o lepszą komunikację zastępczą w razie kłopotów na kolei? A może nie jest ona potrzebna, przecież tramwaj + skrócone 521 dadzą radę?
            • Gość: Aga Re: i bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.13, 13:37
              Daj już spokój z tym 521, cała masa ludzi się cieszy, że jest alternatywa dla SKM.
              A za pół roku znowu zima i SKM będzie jeździła jak mróz i śnieg pozwoli.
              • aninianin Re: i bardzo dobrze 13.05.13, 14:40
                To będziesz czekala sobie 30-40 minut na przystanku, powodzenia.
                • Gość: Aga Re: i bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.13, 15:37
                  Dlaczego mam tyle czekać na przystanku?
                  • aninianin Re: i bardzo dobrze 13.05.13, 16:15
                    Bo czestotliwosc 521 od czerwca dzieki fanatycznym obroncom to bedzie 30 minut , czyli co 30 minut autobus , a poniewaz ta linia leci z centrum to czasami bedzie co 40 minut.
                    • Gość: Aga Re: i bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.13, 20:35
                      chyba nie będzie tak źle - informacja ZTM: Linia zostanie na obecnej trasie do Szczęśliwic. Będzie jednak kursowała co 30 minut. Dodatkowo, w godzinach szczytu, będą uruchamiane kursy skrócone z Falenicy do Wiatracznej.
                      • aninianin Re: i bardzo dobrze 13.05.13, 22:04
                        W godzinach szczytu bedzie wiec:
                        -co 30 m centrum, co 15-wiatraczna, dzis masz co 10 minut.
                        -poza szczytem i weekendy teraz masz co 20, bedzie co 30.

a po 20 pewnie co 60 minut bedzie.

To nie jest zle?
                        • Gość: oko Re: i bardzo dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 22:51
                          To jest złe, bardzo niedobrze że linię tak rozrzedzono poza szczytem, na odcinku Falenica-Wiatraczna jest potrzebna znacznie częściej. Do tego prowadzi pieniactwo. Teraz w całej dzielnicy Wawer, nie licząc Anina i Międzylesia, nie ma chyba normalnej linii autobusowej, tylko jakieś relikty co 30 minut, ale jeździ już X lat więc musi tak dalej być.
                          • Gość: eF. Re: i bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 11:22
                            nie rozumiem... komu potrzebne jest częstsze kursowanie tej linii, skoro wg Ciebie wszyscy jeżdżą SKM?
                            • Gość: oko Re: i bardzo dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.13, 11:44
                              To jest właśnie przykład na czytanie ze zrozumieniem. Zawsze, nieodmiennie i konsekwentnie piszę że w rejon Grochowskiej i Wiatracznej pociągiem wygodnie się nie dojedzie, a są to okolice bardzo dla linii otwockiej istotne i linia z Falenicy do Wiatracznej musi być.

Jaka dyskusja jest możliwa przy takim poziomie zrozumienia? Tylko wykrzykiwanie "tak musi być" i tyle...
              • Gość: oko Re: i bardzo dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 16:11
                Właśnie wróciłem, w obie strony SKM. To co mnie zaciekawiło to niestety rozkład kolei nie jest dobry, byłem w Międzylesiu ok. 14 i jest ponad 20 minut bez pociągu, a potem dwa pociągi jeden tuż po drugim . I chyba z 20 osób czekało twardo w ogóle nie patrząc w stronę przystanku, a tam przejechały 3 pustawe minibusy. 521 - z wolnymi miejscami siedzącymi też jechało, minęliśmy je w Aninie - wsiadło na przystanku chyba 3 osoby a na kolejowym znowu z 15.

Utrzymywanie takiej linii na zasadzie "a jak będzie zima i śniegi spadną" jest zupełnie bez sensu. Linia do Wiatracznej dowiezie do tramwajów, do Trasy Łazienkowskiej. A gdyby trzeba było, powinna być uruchamiana komunikacja zastępcza. Ale tutaj to na odcinku Falenica-Otwock, i np na ul. Grójeckiej, bo tam nie ma linii autobusowych zastępujących tramwaj. I na Waszyngtona gdyby tramwaje miały awarię.
                • jhbsk Re: i bardzo dobrze 14.05.13, 11:44
                  Żal d.. ściska, że potrzebna linia została.
                • Gość: Aga Re: i bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 17:22
                  Pokaz komunikacji zastępczej to miałeś wczoraj w centrum Warszawy. Zamknięte dwie stacje metra - totalny paraliż.
                  • Gość: oko Re: i bardzo dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.13, 21:05
                    No i co z tego? To wręcz argument przeciw 521, bo autobusy jeździły na zamkniętym odcinku, tramwaje też, były linie zastępcze, przedłużono kilka innych... widać jaka jest pojemność komunikacji szynowej. 521 co 30 minut przewiezie ok. 200 osób na godzinę - tyle co nic!
                    • Gość: Aga Re: i bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.13, 09:49
                      Zanim Ci zorganizują komunikację zastępczą, to na piechotę do Centrum dotrzesz - to było o tym. A póki co, SKM niestety nie jest metrem, a szkoda.
                      • Gość: oko Re: i bardzo dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 10:10
                        No ale ciągle nie bardzo widzę z tego konkluzje inne niż to że transport szynowy ma gigantyczne możliwości i linia autobusowa tego nie zrekompensuje? A i tak lepszą rekompensatą będzie często jeżdżąca linia do Wiatracznej niż rzadziej do centrum. Na odcinku do W. są dostępne główne arterie: Trasa Łazienkowska, Al. Stanów Zjednoczonych, tramwaj na Waszyngtona i na Grochowskiej, nie licząc mniejszych.

W każdym wielkim mieście od czasu do czasu wyłącza się fragment metra czy kolei i powoduje to utrudnienia, to część uroku życia w takim środowisku. Gdy byłem w Londynie i wyłączono srebrne metro Jubilee którym na co dzień dojeżdżałem, ludzie się tłoczyli w autobusach i nikt się nie oburzał.
                        • Gość: Aga Re: i bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.13, 10:54
                          "Transport szynowy ma gigantyczne możliwości" i dlatego nie postuluję, żeby likwidować SKM. Zróbmy z niej naziemne metro, jestem za.
                          Bezpośredni autobus do Centrum też jest niezbędny i nie uważam, że to szczyt luksusu. Przesiadki nie są żadnym udogodnieniem.
                          • Gość: oko Re: i bardzo dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 12:00
                            Linia autobusowa na Wiatraczną jest niezbędna, do centrum nie. Pokazuje to wielkość jej przewozów, już teraz ma częstotliwość żałosną i nic się nie dzieje. Pasażerowie uciekli do pociągów :)
                            • Gość: Aga Re: i bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.13, 19:44
                              Jechałam dzisiaj o 17.00 z Międzylesia do Centrum. Autobus był tak załadowany, że ledwo wsiadłam. Na Wiatracznej nie zrobiło się pusto. Odnoszę wrażenie, że Twoje spostrzeżenia to tylko obserwacje z pociągu. Chyyba się nie przekonamy.
                              • Gość: oko Re: i bardzo dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 21:07
                                Nie w tym rzecz by zrobiło się pusto (to przy pl. Zawiszy), ale mocno się przeluźnia tam, i wsiadają też tacy co czekają na tramwaj a widzą że 521 jedzie to się podwiozą. Najlepszym dowodem na spadek popularności tej linii jest brak protestów po dramatycznym zmniejszeniu częstotliwości, gdyby taki los spotkał 525, 523, 520... to by na pewno inaczej to wyglądało.
                  • robertrobert1 Re: i bardzo dobrze 15.05.13, 09:52
                    Gość portalu: Aga napisał(a):

> Pokaz komunikacji zastępczej to miałeś wczoraj w centrum Warszawy. Zamknięte dw
                    > ie stacje metra - totalny paraliż.

Bo ludziom nie chce się d...py ruszyć by przejść kilka przystanków. 10 czy 15 miunut spacerku nikomu jeszcze nie zaszkodziło a raz na kilka lat można.
        • robertrobert1 Re: 521 co 30 minut 14.05.13, 12:47
          Po co autobusowa linia z Falenicy do Centrum Warszawy skoro pod nosem jest komfortowe połączenie kolejowe...
          Ja absolutnie jestem za tym aby komunikacja się nie dublowała a wszędzie tam gdzie jest komunikacja szynowa komunikacja kołowa powinna mieć charakter dowozowy.
          • Gość: baśka Re: 521 co 30 minut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.13, 23:39
            Po to, że jakbyś spojrzał ociupinkę dalej niż czubek własnego nosa, to może zauważyłbyś, że z komunikacji zbiorowej korzystają również matki z małymi dziećmi, ludzie starsi, nie zawsze sprawni, często mający trudności z poruszaniem się i dla nich 2 przesiadki lub dostanie się na wspaniałe perony może być drogą nie do przebycia.
            Może to dla Ciebie szok, ale naprawdę nie jesteś sam na świecie. Pora się z tym pogodzić i zauważyć, że dookoła żyją inni ludzie. Nie wszyscy tacy mądrzy, wspaniali i sprawni jak Ty, ale mimo to są mieszkańcami tak jak i Ty, płacą podatki i mają takie samo prawo do korzystania z wygodnej i dogodnej dla nich komunikacji zbiorowej. Chcesz jeździć skmką, proszę bardzo, droga wolna, ale daj żyć innym.

Czytam ten wątek, jak i poprzedni i czasem oczom nie wierzę. Jak można do wszystkiego podchodzić tak egoistycznie? Mnie jest 521 niepotrzebne, to niech skasują. Ja równie dobrze mogłabym napisać, że mi skmka niepotrzebna, no to niech skasują, a jak się komuś nie podoba... no to pech, zawsze można sobie kupić helikopter.
            • Gość: oko Re: 521 co 30 minut IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 08:48
              A czy utrzymywanie 521 nie jest egoistyczne? Może ktoś z wózkiem, bez przesiadki potrzebuje podjechać z Falenicy do Szpitala Bielańskiego? Do Centrum Onkologii na Ursynowie? Do Szpitala Bródnowskiego? Płacą podatki więc dlaczego nie ma dla nich stosownej linii?

Skończy się to tak jak się obecnie kończy sen pod nazwą Koleje Śląskie - cięciem 1/3 kursów bez żadnej rekompensaty.

Wszystko zmierza w kierunku który da owym 521 Oburzonym powody do zadowolenia. Jeden kurs na 2 godziny - potrzebujący pojedzie, inni nie będą (chyba?) czekać?
              • robertrobert1 Re: 521 co 30 minut 16.05.13, 09:36
                Dokładnie. Już 20 lat temu zachodziłem w głowę jak komunikacja miejska się utrzymuje skoro na jednej trasie było ponad 8 linii. Taka logistyka byłaby nie domyślenia w świecie zachodnim. Najlepsza logistyka to ... JEDNA TRASA JEDNA LINIA. z podziałem na linie przyspieszone i długodystansowe jeżdżace co 10 15 minut i linie dowozowe, lokalne jeżdżące co 20 30 minut, linie, które działają lokalnie a ich trasa jest tak pokręcona, że szybciej jest z buta pokonać kilka przystanków.
                Doskonale wiem, że aktualna sytuacja komunikacyjna w tym komunikacja szynowa jest pod psem ale właśnie takie myślenie jak powyżej da jak najszybszy rozwój i poprawę. Gdy dzielnica będzie się skupiać aby na jednej trasie zadowolić wszystkich czyli kierowców indywidualnych, rowerzystów, komunikację kołową i komunikację szynową to wówczas przy niskim budżecie nic z tego nie wyjdzie.
                Tylko separacja i podział da odpowiednie rezultaty ale ... toż to rewolucja i ingerencja w wolność, nieprawdaż...
    • miky To przecież oczywiste 13.05.13, 08:48
      Chodzi o oszczędności. Zatem ZTM przyznało na tą linię takie a nie inne środki i musi się w nich zmieścić. Skoro autobusy mają jeździć dłuższą trasą, będą jeździć rzadziej. Nobla nie trzeba;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka