Dodaj do ulubionych

Gdzie Grochów, gdzie Gocław?

10.11.04, 18:07
Przed wojną ponoć cała ul. Ostrobramska figurowała na Grochowie. Zdaje się,
że wraz z wytyczeniem Trasy Ł. strona po której dziś ulokowała się Promenada
i Polsat, to Gocław, a zabudowania vis-a-vis to jeszcze/już Grochów? Jak
było/jest naprawdę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mat Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocław? IP: 5.6R* / *.nokia.com 10.11.04, 18:13
      A przed wojną w ogóle było coś takiego jak Gocław? Poza szykowanym lotniskiem
      oczywiście. Jeśli już było to pewnie gdzieś nad Wisłą, bliżej Saskiej Kępy.
      Wydaje mi się że zamieszkana okolica kończyła się właśnie gdzies w okolicach
      dzisiejszej Ostrobramskiej a dalej były po prostu pola i łąki aż do Wisły. Więc
      nie było powodu by nazywać te rejony inaczej niż Grochów a dalej na wschód
      Witolin. Zresztą chyba niestety trzeba uznać i dziś że Grochów kończy się na
      Ostrobramskiej, choć te bloki, szczególnie te między Ostrobramską a Łukowską,
      nijak nam do ogólnego obrazu dzielnicy nie pasują (a pasują jak ulał do
      gierkowskiego Gocławia)...
      • pbd2 Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocław? 10.11.04, 18:38
        Os. Ostrobramska to chyba jednak Witolin (przynajmniej geograficznie - zajmuje
        pół dawnego Witolina), nie wiem, co wymyślili spece z MSI, znając ich
        orientację w topografii miasta, to mogli nawet przyłączyć je do Olszynki :)),
        tzw. Pekin to raczej na pewno Grochów. Przedłużenie Ostrobramskiej w kierunku
        al. Stanów Zjednoczonych, które rozpołowiło dawne osiedla południowego Grochowa
        (resztki Nasypowej, Cyrklowej, Motorowej itp. plączą się jeszcze po obu
        stronach dwupasmówki)rzeczywiście przesunęło południową granicę Grochowa na
        północ. Taka miejscowość/dzielnica jak Gocław chyba przed wojną nie istniała,
        ale jeszcze sprawdzę.
    • pbd2 Trochę się dowiedziałem 10.11.04, 20:07
      Poszukałem, porównałem plany i wychodzi co następuje:
      "Encyklopedia Warszawy" z 1970 roku (czyli sprzed budowy osiedli na terenie
      lotniska) informuje: "GOCŁAW, Gościesław - osiedle w dzielnicy Praga Południe
      między obecnymi [dzisiaj także - przyp. mój pbd2] ulicami: Międzyborską,
      Nasypową i Kwarcianą". Czyli coś takiego jak Gocław było przed blokami. Według
      planu przedwojennego (Kasprzycki, "Korzenie...")osiedle to było od terenów już
      grochowskich oddzielone ciągiem równoległych ulic Poligonowej (kawałek istnieje
      do dziś), Kotłowej (zniknęła, było to przedłużenie Rembertowskiej do Cyrklowej -
      dziś i w l. 70 - tych Kwarcianej)i Lubaszowskiej (nie istnieje, to z kolei
      było przedłużenie Białowiejskiej do tejże Cyrklowej, dziś Kwarcianej).
      Przekładając to na dzisiejszy stan:ulice Latyczowska, Lechitów, Poligonowa,
      Kompasowa, Busolowa, plus ewentualnie dzisiejsza Cyrklowa (boczna Kwarcianej)i
      kawałek dzisiejszej Żymirskiego (przed wojną nieistniejącej)to już Gocław,
      natomiast resztki uliczek Attykowej i Tarczowej (bez dojazdu??? - tak na planie
      z 1998 roku), Motorowa, Ostrzycka, Opinogórska i północny kawałek Żymirskiego
      to jeszcze Grochów. Najlepiej tak w ogóle zapytać miejscową ludność, gdzie
      mieszka - wtedy można zbadać tzw. świadomość topograficzną mieszkańców.
      PS. "Encyklopedia Warszawy" dodaje, że "obecnie na terenie os. Gocław budowany
      jest zespół mieszkalny Przyczółek Grochowski". Czyli po wojnie to granice
      Gocławia musiały się w ogóle przesunąć na północ i to ho, ho!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka