Dodaj do ulubionych

Kebabiarnie na Pradze Południowej

15.12.04, 16:48
Ostatnio ich przybywa. Niedawno pojawił się nowy na Wiatraku w budce koło
reklamy Poldrobu z jajkiem. W kebabiarnie przepoczwarzył się też bar Layla (?)
naprzeciwko szpitala „na Grenadierów”. Jest też grecka knajpka Rodos w
przywiatrakowych Grzybkach z bardzo zacnym kebabem. Zdaje się też, że słynny
bar Arizona koło Szembeka teraz nazywa się Istambuł (turczejemy?) i serwują
tam rzeczoną potrawę. Ktoś tam może degustował? Gdzie jeszcze w naszej
pięknej dzielnicy można zjeść przyzwoity kebab? Bardzo pochlebne recenzje
zbiera kebabiarnia przy Francuskiej - ponoć numer jeden w W-wie?.
Obserwuj wątek
    • Gość: esmeralda_pl Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej IP: *.future-net.pl 15.12.04, 17:17
      Numer jeden to zdecydowanie te kebabiarnie koło kina Bajka... Ale ten nasz na
      Saskiej Kępie, to może numer 1 po tej stronie Wisły :)
      Koło mnie przy Białowieskiej (dawniej Małpi gaj) jest też jedna kebabiarnia...
      Prowadzi ją bodajże Albańczyk
      • pol-a Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 15.12.04, 17:24
        Ten przy Francuskiej wygrał chyba jakiś plebiscyt.
        A co to był Małpi Gaj?
        • Gość: esmeralda_pl Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej IP: *.future-net.pl 15.12.04, 17:30
          Przyznam się, że średnio wiem... Czytałam kiedyś, że Robert Gawliński, chłopak
          z ul Rybiej, bywał na Małpim gaju - tam teraz w tych okolicach (albo po drugiej
          stronie Grenadierów) było miejsc spotkań młodych ludzi... Jakieś dzikie
          krzaczory czy coś...
          • pol-a Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 15.12.04, 17:47
            A w którym dokładnie miejscu jest dziś kebabiarnia zamiast Małpiego Gaju? Może
            ktoś coś dopisze nt. tego zagadkowego miejsca?
            Małpi Gaj miało chyba co drugie miast w Polsce. Moje rodzinne mazowieckie
            miasteczko też. U nas to był obrośnięty dziwacznymi, karłowatymi, z gałęziami
            poskręcanymi jak węże, skwer z lodziarnią w centrum.
            A Gawliński może przy Rybnej mieszkał? Bo Rybiej nie ma na planie W-wy. Wiem,
            że wychowywał się u dziadków na Grochowie. Jeżeli mieszkali przy Rybnej, to
            zadroszczę, bo to jedna z najbardziej malowniczych uliczek Kamionka. W części
            wyłożona jest jeszcze polnymi kamieniami.
            • Gość: esmerlada_pl Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej IP: *.future-net.pl 15.12.04, 17:49
              Masz rację, na Rybnej - sorry za pomyłkę :)
              Wiem tylko tyle, że to w serku Białostocka, Grenadierów...
              • pol-a Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 15.12.04, 17:54
                Pewnie masz na myśli Białowieską, ale nie domyślam się, co to znaczy „w
                serku”?:)
                • Gość: esmeralda_pl Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej IP: *.future-net.pl 15.12.04, 22:17
                  tam gdzie zakręca Białowieska jest taki skwerek... trójkątny trochę, więc
                  serek...
      • krzyk007 Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 15.12.04, 21:33
        Gość portalu: esmeralda_pl napisał(a):

> Numer jeden to zdecydowanie te kebabiarnie koło kina Bajka... Ale ten nasz na
        > Saskiej Kępie, to może numer 1 po tej stronie Wisły :)

Eeee tam, najlepszy po lewej jest w Saharze (róg Królewskiej/Marszałkowskiej).
        Mniejszy niż koło Bajki, ale moim zdaniem lepszy w smaku - poza tym można
        posiedzieć w ciepłym lokalu i harbatę dają gratis.

Pzdr
        Krzych
        • sebekwww Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 15.12.04, 22:20
          Kebab z Efesu (róg Francuskiej i Zwycięzców) może śmiało konkurować z tymi z
          drugiej strony Wisły, a moim zdaniem jest nawet od nich lepszy (pycha baraninka).

Poza tym Po lewej stronie wisły chyba najlepszego kebaba mają w barku na ul
          Przeskok na przeciwko sądu administracyjnego - nazywa się to Alikebab czy jakoś tak.

Pozdrawiam
          S.
          • Gość: Kuba Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej IP: *.acn.waw.pl 16.12.04, 11:45
            Przy Francuskiej/Zwycięzców juz kilka razy dostałem spalone (porządnie) mięso w
            kebabie. Ciekaw jestem, czy Wam też sie to kiedyś przytrafiło? Przecież
            niemożliwe, żebym miał takiego pecha. Gorzkiego smaku nie można się wtedy
            pozbyć przez pół godziny. Gdyby nie to, to kebab byłby dobry, choć drogi i
            stosunkowo niewielki. Teraz się trochę boję ryzykować i jadę pod Bajkę z lewej
            strony.
            • pol-a Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 16.12.04, 18:24
              Mój lewobrzeżny nr 1 to kebabiarnia Luskor przy Al. J. Pawła.
              Na prawym brzegu odradzam natomiast degustację w restauracji Atena na Kamionku,
              przy Grochowskiej blisko bazaru Rogatka. Haniebny kebab barani wykąpany w
              jogurtowo-oleistej brei udającej sos. Tfu! Lepperowi bym go nie podał.
              Jest też budka tej firmy przy urzędzie dzielnicy: G-ska róg TErespolskiej. Może
              tam lepiej?
              • esmeralda_pl Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 16.12.04, 19:24
                jak studiowałam na dziennikarstwie, to chodziliśmy ze znajomymi do Egipcjanina
                vis-a-vis naszego instytutu... Kiedyś kolega powiedział Mohamedowi, że odda mu
                naszą koleżankę za 1000 kebabów... A tamten chyba wziął sobie to do serca... Od
                tego czasu Kasia bała się nawet przechodzić koło tego lokalu
                • niech Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 16.12.04, 22:05
                  Mozliwe ze Efes sie popsul. Prawie zadna knajpa - zwlaszcza popularna - nie
                  utrzyma poziomu tak dlugo. Wydawalo mi sie ze i Istanbul popsul jakosc potraw.
                  Ja sie przejadlem kebabami - wiec nie jestem okurantny. Ale na Miedzynarodwej
                  miedzy Brazylijska i Zwyciezcow jest budka z tureckim kebabem. Sam widok budki
                  mowi za reszte - koszmar. To bedzie szybki pad. A propos padow. Na granicy Prag
                  przy przystanku autobusowym kolo Teatru Powszechnego stracilismy az trzy
                  kebabiarnie. Wieksza stala sie knajpa wietnamska, sasiednia mniejsza zniknela
                  wraz z budka, ta kolo KFC (ponoc libanska) tez sie w cos przemienila.
                  Zdecydowanie efekt oddzialywania polnocnopraskich klimatow - nadal zdecydowanie
                  bardziej daleko niz bliskowschodnich.
                  • Gość: Barry Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej IP: *.foo.org / *.centercorporation.pl 17.12.04, 16:59
                    Efez nadal jest niezły, tyle tylko że jak dłuższy czas nikt nie kupuje kebaba,
                    to mięso się wysusza i przypala...
                    Jeśli chodzi o wylansowane przez GW kebabownie obok kina Bajka, to są niezłe,
                    ale z kuchnią turecką i grecką nie mają wiele wspólnego. Tę z lewej strony
                    prowadzi sympatyczny łysy Palestyńczyk. Co do szyldów 'bar turecki, grecki
                    itd', znam trochę Grecję i Turcję, bardzo lubię te klimaty (nauczyłem sie nawet
                    greckiego) i mogę 'autorytatywnie orzec', że w Warszawie prawie nie ma greckich
                    fast foodów, a tureckich jest bardzo mało. Najbardziej turecki jest Efez na
                    Kępie, a najbardziej grecki panteon w Galerii Mokotów. Reszta to mniej lub
                    bardziej udane podróbki. Na Grochowie znam bar Atena przy
                    Terespolskiej/Grochowskiej (mieszkam obok), ale ten gość nie rozumie po
                    grecku ;)
                    • pol-a Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 19.12.04, 12:36
                      Barry, może przetestujesz nową kebabiarnię z Wiatraka? Bo oni się
                      reklamują „oryginalny keba turecki”.

„Kebab czeta” serwują też w stołówce akademika SGGW Sezam przy Grenadierów. Ale
                      nie degustowałem.

A lokal vis-a-vis szpitala „na Grenadierów” ma dwie nazwy. Większy „szyld” z
                      przyklejanych liter głosi „Frisco”, zaś kartka na szybie informuje o
                      nowootwartym barze Layla. W każdym razie cały zakład nie wygląda
                      apetycznie.
                      • Gość: Barry Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej IP: *.foo.org / *.centercorporation.pl 27.12.04, 11:40
                        Poddałem rzeczony lokal osądowi mojego podniebienia, przy czym stwierdzam:

1. Lokal prowadzą nawet nie Albańczycy, tylko Polacy, a więc kompletna ściema.
                        2. Kebab zawiera swojskie akcenty typu plasterki ogórka kiszonego, kapustka
                        itd., przy czym tych przysmaków nigdy nie uświadczyłem w krajach Lewantu.
                        3. Smak jest nienajgorszy, głównie dzięki użyciu granulowanego czosnku do sosu.
                        Mięso pochodzi z jakiegoś skrzydlaka, prawdopodobnie indyka, którego w krajach
                        Lewantu również się nie uświadczy, chyba że na jakiejś fermie.
                        4. Natomiast wyposażenie i ogólny wygląd lokalu nie są zbyt apetyczne, toteż
                        degustacji dokonałem na wyraźną prośbę zasłużonego forumowicza, dzięki któremu
                        dowiedziałem się sporo o dzielnicy, w której od niedawna mieszkam oczywiście
                        też w przedwojennej modernistycznej kamienicy i prawdopodobnie też z nieco
                        obłupaną elewacją :)). Pozdrawiam!
                        • pol-a Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 30.12.04, 10:55
                          Hmm, Barry, mam nadzieję, że Twoja wątroba wybaczy, że Cię podpuściłem na
                          degustacje w tym zakładzie. Wygląda na to, że właściciele powinni szyld
                          przeredagować i reklamować, że serwują „kebab po polsku”.
                          Winszuję mieszkania. W którym miejscu jest Twoja kamienica? Napisałbyś coś o
                          wystroju? Ja się tylko wytłumaczę, że moja ma elewację (nawet kolor jest, na
                          dodatek nie szary) w całkiem niezłym stanie. Kilkanaście lat temu był remont.
                          Ponoć pomogło, że pomieszkiwała tam jakaś kierowniczka z Zarządu
                          Administrowania Nieruchomościami.
                          • Gość: Barry Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej IP: *.foo.org / *.centercorporation.pl 03.01.05, 16:30
                            Dzięki. Wątroba nie ma wyjścia, musi wytrzymać, poza tym nie ma ze mną łatwego
                            życia, więc jest przyzwyczajona :))
                            Co do kamienicy, to jest to była czynszówka (oficyna, w podwórku), w rejonie
                            skrzyżowania Grochowskiej z Terespolską. Pochodzi z 1936 roku i ma dobrze
                            zachowaną klatkę schodową w stylu modernistyczno - funkcjonalistycznym
                            (przynajmniej tak oceniam na bazie ograniczonej wiedzy o architekturze).
                            Mieszkanie jest wysokie na 3.20, a w miejscu pieca była możliwość zrobienia
                            kominka (którą wykorzystałem). Generalnie na Grochowie jest super i moi
                            znajomi - mieszkańcy "lepszej lewej strony" - powoli zaczynają zazdrościć ;).
                            Napisz pls coś więcej o swojej kamienicy, nie wiem tylko czy nie lepiej na
                            priva (bokon@pf.pl), bo osoby niezainteresowane kamienicami, a zgodnie z
                            tytułem postu poszukujące apetycznych kebabów, mogą się zdenerwować :D

• pol-a Kebaby i akwarium 08.09.05, 20:56
                              (Barry, przepraszam kompletnie zapomniałem o Twojej prośbie, wkrótce strzelę Ci coś na temat
                              powyższy na priva)
                              Padł Rodos w przywiatrakowych Grzybkach, ale mamy nowy lokal. I to jaki!. "Akwatyczny". Mieści sie na
                              tyłach seledynowego (?), trójkątnego mieszkaniowca RSM Młodych na Przyczółku Grochowskim. Nazywa
                              się Aqua Bar, a nazwę uzasadnia akwarium z narybkiem, które cieszy oczy gości. Lokal mały jest, a
                              przez szybę sprawia przyjemne wrażenie. Był tam kto?
                              • e-mka Re: Kebaby i akwarium 09.09.05, 14:47
                                Podciągam pytanie pol-a, bo recenzją tej kebabiarni zainteresowana jestem
                                szczególnie. To najbliżej mnie położona kebabiarnia i jakość jej kebabów
                                obchodzi mnie bardzo : ) Oraz innych wyrobów (czy są??) kucharza gotującego w
                                Aqua Barze : ) jakiej narodowości jest kebab z Poligonowej? i przy okazji - czy
                                sąsiadujące z nim, nowotworzone delikatesy Api już sprzedają?
                                em.
                                • pol-a Kebab na mikrofalach 09.09.05, 16:10
                                  Odradzam wizytę w całodobowej kebabiarni przy Rondzie Waszyngtona. Jedzenie odgrzewają w
                                  mikrofalówce. A gorących napojów nie podają. Źadnej kawy czy herbaty.
                                • e-mka Aqua Barek Bosfor 14.09.05, 17:17
                                  Sama sobie odpowiem, bo jadłam dziś w Aqua Barku Bosfor przy Poligonowej 1...
                                  kebab jak kebab, tyle że w miłym dla oka wnętrzu (na standardy kebabiarni
                                  oczywiście)... pachnie nowością, wykończenie nienachalne i nie nazbyt
                                  plastikowe – 3 stoliki w środku, jeden na zewnątrz (z widokiem na trawnik, na
                                  którym administracja budynku posadziła małe śliwy, ładne są), spore akwarium w
                                  drewnianej obudowie, telewizor pod sufitem, ale mocno śnieżył : )
                                  menu typowe: kebaby (7-13 zł), zapiekanki, hamburgery, mięso z warzywami, z
                                  dodatków ryż, smażone ziemniaki (nie widziałam ryb), ja jadłam danie dnia,
                                  czyli kurczaka curry smażonego z warzywami + surówką z kapusty pekińskiej
                                  (mocno średnia)... kebab jest pochodzenia tureckiego, na deser można zjeść
                                  baklawę (piekielnie słodkie ciastko z ciasta jakby francuskiego, ze słodkim
                                  miodowym farszem, posypane pistacjami, 4,50 zł), alkoholu brak
                                  obsługuje miła pani, właściciela nie widziałam
                                  otwarte 11.00-21.00 (ale nie dopytałam czy w weekendy też)
                                  aha – dowożą jedzenie „w okolicy”, czyli pewnie załapią się mieszkańcy
                                  Poligonowej, Kompasowej, Busolowej, Motorowej, Kakowskiego, może Pekinu?
                                  tel. do Aqua Barku to 511-571-024
                                  em.
    • kevin33 Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 13.12.13, 21:15
      A ja polecam nowe miejsce na Przyczółku Grochowskim, zwanym "Pekinem".Jest to budka wolno stojąca, można zjeść pyszne burgery, frytki belgijskie z pysznymi sosami( własnej roboty )mmm,pychotka!Miłośnicy kebaba tez moga tam zajrzeć.Ostatnio nowościa sa tam zapiekanki i hotdogii.Nie jadłem, ale widziałem jak inni jedli,i wyglądały smakowicie.Ceny sa też OK.Dużym plusem jest to, że można zamówić jedzonko przez tel i z dowozem do klienta.Nazwy nie pamiętam,ale mieści sę na Ostrzyckiej,tuż przy Bibliotece Narodowej,przy Ostrobramskiej
      • Gość: gizmo Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.13, 21:37
        Kevinie, nie ma Biblioteki Narodowej przy Ostrobramskiej. Może miałeś na myśli Wypożyczalnię dla Dorosłych i Młodzieży Nr 78 przy Majdańskiej 5?
        • Gość: tia CBW IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.12.13, 22:23
          Centralna Biblioteka Wojskowa raczej.
          • Gość: Kevin33 Re: CBW IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.02.14, 23:26
            No jasne ze chodzilo mi o biblioteke wojskowa! Przepraszam, nastapila pomylka! Dzieki za sprostowanie
            A jedliscie juz tam moze?
      • agness850 Re: Kebabiarnie na Pradze Południowej 21.02.14, 19:57
        A ja wręcz przeciwnie! Ten kebab stoi obok mojego domu bo mieszkam na sławetnym "Pekinie" ;) jadłam kebab w drugim dniu od otwarcia. Pan bez krępacji zagrzał przy mnie placek z mięsem w mikro. Mięso suche i mimo użycia mikro zimne. Chyba się stresował bo zapomniał także dodać sosu. Jedyne co było na plus, to obsługa bo naprawdę się starali i byli mili no i frytki mają cudowną posypkę :) Nie jadłam ani zapiekanek ani hamburgerów, może się jeszcze skuszę ale trochę się zniechęciłam po tym kebabie ;) Na Pekin dowożą za to z Kebab King i jeżeli chodzi o ten lokal to nigdy się nie zawiodłam. A w ogóle w Warszawie to polecam AMRIT KEBAB - najlepszy kebab jaki jadłam w życiu. Mają niestety tylko 2 restauracje (na Żoliborzu i gdzieś na Pradze Północ chyba) ale na Pekin nie dojeżdżają :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka