Dodaj do ulubionych

śmieciowisko w Międzylesiu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 16:52
ostatnimi dniami znalazłem skrót do mojego nowozasiedlonego segmento-bloku od
autobusu przy Centrum Zdrowia Dziecka przez taki międzydomowy lasek (lewa
strona ul. Kossowskiego). No i okazało się, że jak snieg stopniał lasek
okazał się jednym wielkim smietniskiem zawalonym licznymi butelkami po
wszelkiej masci alkoholach i kubeczkami jednorazowymi który miejscowe
pijaczki otrzymują od ekspenientek sprzedajacych alkohol w przyprzystankowym
sklepie. Czy w jakiś sposób można zakazać takich praktyk i do kogo zwrócić
się aby wysprzatano las? Od niedawna jestem wawiak i nie znam za bardzo
struktur administracyjnych i kompenetncji dzielnic i miasta stołecznego. W
moim rodzimym drgim co do wielkości mieście w RP porządkiem w miejskich
lasach zajmował się Wydział Leśnika Miasta. A tutaj kto ??
Obserwuj wątek
    • woodman Re: śmieciowisko w Międzylesiu 23.03.05, 17:54
      Idz z tym na Zaganska do urzedu dzielnicy waw wawer i zloz pismo na ten temat w
      wydziale ochrony srodowiska, i na bierzaco zglos w tym samym miejscu cala sprawe
      strazy miejskiej. Maja obowiazek to posprzatac i pilnowac porzadku.
      Napisz jak ci poszlo
      • odpi Re: śmieciowisko w Międzylesiu 24.03.05, 09:50
        nieśmiało proponuję zapoznanie się z ustawą o lasach (np. z art.9 i innymi
        tejże ustawy) po wcześniejszym ustaleniu czyją własnością jest ten las.
        Podpowiadam dla ułatwienia, że na pewno nie jest własnością Skarbu Państwa, nie
        należy też prawdopodobnie do gruntów leśnych nad którymi ze strony miasta
        zarząd sprawuje ZOM www.zom.waw.pl/
        Czyli odsyłanie na Żegańską to półśrodek, który jest też zanieczyszczaniem
        środowiska wadliwymi informacjami.
        Ja nie życzę sobie np. by pieniądze Dzielnicy Wawer były przeznaczane na
        sprzątanie prywatnych lasów, które i tak stopniowo są wyłączane z produkcji
        leśnej i zabudowywane segmento_blokami (ze sporym zyskiem właścicieli)
        zwłaszcza we wskazanej okolicy.
        O obowiązkach Straży Miejskiej innym razem ....
        • Gość: boards_of_warsaw Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: *.acn.waw.pl 24.03.05, 13:43
          w takim razie uprzejmie doniosę do Straży Miejskiej i jesli to prywatny las to
          wlepią mandat włascicielowi. Jesli to "komunalny" to samorząd posprzata lub
          zleci posprzatanie. Dobrze kumam czaczę? :-)
          • odpi Re: śmieciowisko w Międzylesiu 24.03.05, 15:54
            W Wawrze podobnie jak w całej Warszawie pojęcie lasu komunalnego prawie nie
            funkcjonuje. Wszystkie wawerskie zagajniki i lasy oprócz Lasu Wilanowskiego
            (tak to nie pomyłka)są prywatne, lasy pod opieką ZOM to inna bajka. Cząść z
            tych prywatnych mimo, że od lat opuszczona, ma księgi wieczyste i raczej
            komunalizować takich gruntów nie wypada. Te które były komunalizowane trafiły
            na rynek i znów są prywatne.
            Straż Miejska ustalając właściciela, fajnie jak jest jeden, gorzej jak ma 5
            spadkobierców i współwłasność nie zniesioną z dalszą rodziną, angażując cały
            swój potencjał "nie ugryzie" zagadnienia. Pojedynczy strażnik w geodezji dowie
            się, że jest ustawa o ochronie danych osobowych, i pójdzie dalej zakładać
            blokady na koła, a zresztą kto mu odszuka działkę ewidencyjną na mapach gdy
            przyjdzie do geodezji z nazwą ulicy pzechodzącej w pobliżu zaśmieconego lasu.
            Rozdrobnienie gruntów jest ogromne, granice nie wytyczone ..szukaj wiatru w
            polu.
            Mówiąc krótko pomysł posprzątajmy sami jest najlepszy, na biednego mi nie
            wyglądasz, więc "dycha do dychy i brzęczą kielichy". Ci co tam trunkują w
            krzakach sami posprzątają, tylko te parę dych im dać trzeba, i nie źlić się na
            nich tylko wykorzystać ich aktywność, a nie Straży Miejskiej która do
            blokowania kół ma najlepsze predyspozycje.
            Pozdr. ;)
    • Gość: wlodek Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: *.itl.waw.pl / *.itl.waw.pl 24.03.05, 14:31
      a może razem posprzątamy ten lasek. (proponuję tydzień po świętach)
      • woodman Re: śmieciowisko w Międzylesiu 24.03.05, 22:55
        ODPI masz racje ale biorac pod uwage caly obszar lesny Wawra jest tu troche
        wiecej lasow panstwowych.
        A jesli sami zaczniecie sprzatac to jest ryzyko, ze z workami w rekach bedziecie
        wygladac tak
        jakbyscie smiecili i ktos moze zadzwonic do strazy miejskiej. A za to sa kary.
        Wydaje mi sie ze Urzad Dzielnicy powinien wam wystawic papier ze spolecznie
        sprzatacie ten teren.
        • boards_of_warsaw Re: śmieciowisko w Międzylesiu 25.03.05, 14:47
          Kochani, od sprzątania korona z głowy mi nie spadnie.... ale ja jeszcze raz
          dzisiaj przeszedłem się tym laskiem i przyznam się, że w życiu nie widziałem
          takiej meliny zrobionej z lasu i nie wiem ile czasu i srodków by na to było
          trzeba. A lasek jest chyba w oryginale sympatyczny... . Polecam wszystkim
          lustrację podczas Wielkanocnego spaceru. Namiary: Lasek pomiędzy ul.
          Kossakowskiego i Czeladniczą (pomiędzy Dzieci Polskich a Dzidka Warszawiaka).
          Najlepsze dojście własnie od Kossakowskiego na tyłach nowowznoszonego pawilonu
          handlowego na przystanku Centrum Zdrowia Dziecka.
          • Gość: boards_of_warsaw Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: *.acn.waw.pl 30.03.05, 16:43
            zgłosiłem do Dzielnicy! :-)))
            • odpi Re: śmieciowisko w Międzylesiu 31.03.05, 09:14
              Widać okres świąteczny podładował Ciebie energią, zaliczyć WOM, geodezję
              dzielnicową a i hipotekę (są tam jeszcze drzwi obrotowe przedwojenne!?)to
              wyczyn który docenić należy ;)
              Oprócz władających zbójnogórskim kirkutem pewnie ustalałeś właściciela lasu ze
              śmietniskiem na Wiśniowej Górze, ciekawi mnie to odrobinę, pod względem
              ewentualnych ruchów czynionych przez władze samorządowe w kierunku
              skonsumowania mienia do którego nikt głośno się nie przyznaje.
              A żarna dzielnicy zaczną mielić Twoje zgłoszenie, jak żarna historii powoli,
              skutecznie, dokładnie i wnikliwie.
              Tylko śmiecie mogą sfermentować albo jeszcze ktoś je 'podprowadzi' do czasu
              wydania werdyktu :))
              Pozdr.

• Gość: rowerowy Zbojnogor Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: 195.117.230.* 01.04.05, 21:26
                Teren Zbojnogorskiego bylego Kirkuta-(wg. Talmudu pomimo ekshumacji miejsce
                pozostaje swiete po wsze czasy) w kwadracie ulic Izbickiej, Przeleczy,
                Cyganskiej, Kwitnacej Akacji z resztkami podmoklosci srodwydmowych w centrum
                tego obszaru(dawny staw tzw Rajsiak) jest niezwykle malownicze. Polecam do
                wycieczek rowerowych.
                Czy cos lub ktos juz zagraza temu dziewiczemu zakatkowi?
                • Gość: boards_of_warsaw Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: 212.180.161.* 02.04.05, 17:46
                  Z pewna nutą samozadowolenia informuje, iż w dniu wczorajszym widziałem kilku
                  Panów sprzatajacych teren problemowego lasku. Tak więc odnotowuje to jako swój
                  mały sukces :-) Pozdrawiam!
                  • woodman Re: śmieciowisko w Międzylesiu 02.04.05, 19:10
                    I tak trzymac!!! High Five!!!
                    DZIELNICA FALENICA (tak jak przed wojna, od Miedzylesia do Swidra)
                    Wiecej Inicjatyw i Samorzadnosci!
                    • boards_of_warsaw Re: śmieciowisko w Międzylesiu 04.04.05, 19:37
                      no to z pełną satysfakcja informuje, że w piatek odebrałem email informujący
                      mnie, że lasek (Kossakowskiego-Czeladnicza) został uprzątnięty. Przyznam, że
                      jestem bardzo miło zaskoczony efektem zwłaszcza, że było co do roboty! Trochę
                      przykro, że sytuacja na nowo zaczyna się powtarzać i dziś z rana już sam
                      posprzątałem puszki, trzy butelki i kubeczki jednorazowe. Ale zamierzam
                      zaintersować właścicieli trzech okolicznych sklepów (za których przyczyną
                      poniekąd jest ten bałagan) problemem. ALE NAJWAŻNIEJSZE CHYBA ŻE ZACZĘŁO SIĘ
                      DOBRZE, prawda? :-)))
                      • boards_of_warsaw Re: śmieciowisko w Międzylesiu 07.04.05, 05:15
                        no i srodowym popołudnirm kolejna reklamóweczka poimprezowego asortymentu...
                        przy wyjsciu z lasu natknąłem sie na kolejna takową imprezke i stanowczo
                        upomniałem kolesiów ( takich a'la 60-cio latków) i ..... chyba zostali moimi
                        kumplami :-)
                        • Gość: boards_of_warsaw Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: *.acn.waw.pl 12.04.05, 11:06
                          Tu Wasz nieustający międzyleski korespondent... :-) No więc jako, że sytuacja
                          ponowiła się i codzień popołudniem z lasu wynoszę po reklamówie różnegorodzaju
                          butelek, puszek, ramek po papierosach, opakowań po chipsach puściłem email do
                          Strazy Miejskiej o objecie nadzorem terenu. Póki co nikogo z tej instytucji nie
                          zauważyłem. Kolejny krok - Dzielnicowy (ustaliłem, że jest Nim niejaki Pan
                          Jacek). cdn....
                          • Gość: boards_of_warsaw Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: *.acn.waw.pl 18.04.05, 11:22
                            Straż Miejska okazuje się woli z uporem maniaka legitymować handlujacych na
                            Wileńskim, którzy nic sobie z tego nie robią aniżeli ganiać pijaczków po lesie.
                            No to w takim razie uruchamiam plan "B"....
                            • jhbsk Re: śmieciowisko w Międzylesiu 18.04.05, 13:12
                              Straż miejska pewnie jak zwykle uważa, że nie ma możliwości zrobienia
                              czogokolwiek. Trzymam kciuki za plan B.
                              • Gość: boards_of_warsaw Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.05, 12:27
                                Z pewną satysfakcją informuję, że (mam nadzieję) w wyniku moich licznych
                                interwencji w najbliższym czasie przedmiotowy lasek zostanie ponownie
                                uprzatniety nie tylko ze smieci popijaczkowych ale także zostanie wyczyszczony
                                ze zbednego drzewostanu (chorych drzew, dziko rosnacych krzaczorów, zwalonych
                                pni)ktore to byly najlepszym schronieniem dla amatorów trunków. Las
                                najzwyczajniej zostanie "przeswietlony". Tym samym niesamowicie dziękuję Pani z
                                Urzedu Dzielnicowego w Wawrze która swoją postawą bez wapienia mi w tym
                                wszystkim pomogla!!!
                                Tak więc bierzmy się za kolejne inicjatywy lokalne :-)
                                • Gość: Zbojnogor Re: zaniedbane cmentarze IP: 195.117.230.* 23.04.05, 20:56
                                  Brawo i gratulacje!
                                  A oto nastepny temat o ktorym juz pisalismy:
                                  Zapomniane cmentarze w dzielnicy Warszawa-Wawer

1. kirkut w dzielnicy Wawer, w
                                  osiedlu Radosc-Zbojna Gora.
                                  Kirkut powstal tu prawdopodobnie pod koniec XIX wieku.
                                  Znajduje sie w fatalnym stanie (zasmiecenie, dewastacja) nikt sie nim nie
                                  opiekuje..
                                  Polozony jest na rogu ulicy Izbickiej i Kwitnacej Akacji.

2. Cmentarz ewangelistow niemieckich z II pol. XIXw polozony w osiedlu
                                  Aleksandrow (W-wa Wawer) przy ulicy Zagorzanskiej na wydmie. Jest
                                  zaniedbany, na polowie pagurka odbywaja sie regularne popijawy dresiarskie
                                  (zrobili sobie nawet lawy i stoly)
                                  Polowe wydmy na ktorej znajduje sie ten malowniczy cmentarzyk wsrod debow, ktos
                                  wyeksploatowal na potrzeby budowlane (kopanie piasku)
                                  Czy moglibysmy zorganizowac sprzatanie i pielegnacje (?
                                  Co wy na to?
                                • Gość: wlodek Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:26
                                  boards_of_warsaw, czyli jednak coś działa w tej dzielnicy
                                  • Gość: boards_of_warsaw Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.05, 22:24
                                    Nieuczciwe będzie pisać, że NIE! ale trzeba do tego wytrwałosci i co gorsza nie
                                    Masz mandatu do działania ze strony zaintersowanych wspołmieszkańców. ZERO
                                    zaintersowania, że zaraz smieci przejdą przez siatke ogradzajacą posesję. jest
                                    to dla mnie niezrozumiałe!
                                    Co do KIRKUTA to mam namiar na pewną Panią z Gminy Zydowskiej i mam zamiar z
                                    Nią porozmawiać jak to widzi Gmina. Oczywiście fajnie bedzie znaleźć
                                    zapaleńcoów wśród mieszkańców dzielnicy. Bo temat ten może przegrać np z
                                    populistycznym choć niewatpliwie waznym asfaltowaniem ulic. Trzeba uświadomić
                                    potrzebę pielęgnowania dziedzictwa DZIELNICOWEGO!
                                    • Gość: Zbojnogor Re: śmieciowisko w Międzylesiu IP: 195.117.230.* 27.04.05, 21:57
                                      Po pierwsze trzeba stworzyc wizerunek akcji.
                                      Zeby zainteresowac mieszkancow, akcja musi byc pod egida Urzedu Dzielnicy i
                                      innych instytucji badz organizacji.
                                      Na poczatek public relations.

Bardzo mi sie podobala akcja bratniego Swidra (kolo Otwocka)
                                      Polecam za wzor:
                                      www.linia.com.pl/forum/czytaj.php?f=4&i=40719&t=40719

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka