elle666 15.05.05, 15:00 juz niedlugo tam sie wprowadzam i interesuje mnie wszystko zwiazane z tą ulicą, a przede wszystkim nazwa. i czy to prawda, że jest Matka Boska Tarnowiecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej_b2 Re: ul. TARNOWIECKA 15.05.05, 17:30 Wiele lat mieszkałem na ul. Tarnowieckiej, która jeszcze długo po ostatniej wojnie biegła po linii prostej od Grochowskiej do wału przeciwpowodziowego (obec. ul. Ostrobramskiej). Ulica powstała w latach 20-tych i sąsiadowała z tzw. „Hechalucem”, tj. organizacją syjonistyczną, której zadaniem było przygotowywanie w latach 30-tych Żydów do wyjazdem do Palestyny. Nazwa ulicy jak i wiele innych na Grochowie pochodzi od miast zamieszkania przybyszów, którzy przyjeżdżali tu z całej Polski w poszukiwaniu lepszego bytu po 1916 r. tj., po przyłączeniu Grochowa do Warszawy; i tak np. Tarnowiecka od Tarnowa , Pustelnicka od Pustelnika, Osiecka od Osieka i td. Zabudowa ulicy zaczęła się pod koniec lat 20-tych. Domki były niskie, wykonywane sposobem gospodarczym z wyjątkiem kilku 2, 3-piętrowych, skupionych w pobliżu ul. Grochowskiej (stoją do dziś). Tuż przy wale były typowe gospodarstwa rolne. Budowali te skromne domy chłoporobotnicy, robotnicy pobliskich fabryk, rzemieślnicy, czasem urzędnicy a tuż przed wojną em. wojskowi i inteligencja. Wojna nie zostawiła tu większych śladów. Ulicę wybrukowano i podłączono do wodociągów pod koniec lat 40-tych. Klimat prawie że wiejski trwał tu do końca lat 70-tych, gdy powstało nowoczesne osiedle mieszkaniowe. O Matce Boskiej Tarnowieckiej nikt nic nie słyszał na Grochowie. Na wszystkie inne pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elle666 Re: ul. TARNOWIECKA 15.05.05, 20:24 bardzo dziekuje za wyczerpująca odpowiedz, milo spotkac kogos kto ma tak szeroką wiedze, tym bardzie, ze zawsze lubie wiedziec cos o miejscu w ktorym bede mieszkac.interesuje mnie jeszcze, czy gdzies w necie sa jakies fotografie tych terenow (im starsze tym lepsze). poza tym na forum pojawil sie wątek o towarzystwie przyjacioł grochowa. czy Ty moze cos wiesz wiecej o jego działalnosci ( o il e takowa istnieje, bo zrozumialam, ze generalnie z tym krucho). moze warto by takie towarzystwo przywrocic do zycia. tym bardziej, ze na grochowie jest tyle starych zabytkowych domow wartych zapewne odrestaurowania. ciekawe, czy wogóle ktos sie tym zajmuje od tej strony, czy tez grochów bedzie kolejnym miejscem ktore padnie łupem developerów budujacych bez ładu i składu, a starej tkanki miejskiej nie da sie juz pozniej odtworzyc Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: ul. TARNOWIECKA 15.05.05, 21:37 Dziękuję za miłe słowa, ale myślę, że nie zasłużyłem na nie. A wracając do rzeczy, poruszasz wiele wątków, więc spróbuję po kolei do nich ustosunkować się. Co do fotografii to niestety w necie nt. Grochowa są tylko śladowe ilości, ale poleciłbym co najmniej trzy książki: J. Poliński: Grochów przedmurze Warszawy w dawniejszej i niedawnej przeszłości. W-wa 1938; Praca zbiorowa: Dzieje Pragi. W-wa 1970; J. Kasprzycki. Korzenie miasta. T.III Praga. W-wa 1998. Nakład wszystkich niestety wyczerpany, ale są dostępne, np. w Bibliotece Pedagogicznej przy ul. Goławskiej 4. W książkach tych jest dużo informacji, ilustrowanych wieloma zdjęciami. W budynku Biblioteki też ma siedzibę Towarzystwo Przyjaciół Grochowa, ale o ile wiem przeżywa uwiąd starczy Na forach: "Pragi Płd..." i "Zabytki W-wy" prowadzę z Kolegami różne ciekawe dyskusje i z nich myślę, można sporo skorzystać. Jeśli chodzi o obiekty zabytkowe, to na Grochowie, włączając i Kamionek, jest niewiele, a to co zostało popada w ruinę. Wystarczy przejechać się ul. Grochowską lub al. Waszyngtona i spojrzeć powyżej parterów, by dojść do smutnego wniosku, że prawie cała Dzielnica dosłownie sypie się (tylko o partery dbają sklepikarze), nie mówiąc już o bocznych ulicach. I tu niestety, masz rację, że istnieje jakby wyczekiwanie, na degradację substancji, by tereny oddać developerom. No, ale przepraszam na koniec za minorowy ton i mimo oto życzę wiele samych dobrych dni po zamieszkaniu przy Tarnowieckiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elle666 Re: ul. TARNOWIECKA 16.05.05, 17:28 wielkie dzieki za informacje. swoją droga szkoda ze takie towarzystwo nic nie robi - szczegolnie, ze jest sporo zabytkow do odrestaurowania a teraz dodoatkowo tyle mozliwosci zdobycia na to pieniedzy z UE. sama znam sie na tym calkiem niezle i chetnie bym sie właczyła, nawet spoleczenie, w podobna dzialalnosc ale widac nie ma do kogo sie przyłaczyc. no chyba ze Ty wiesz cos na ten temat? bo na razie to chyba moja aktywnosc skonczy sie na zasadzeniu kilku drzewek na tarnowieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: ul. TARNOWIECKA 16.05.05, 19:16 elle666 napisała: ... czy to prawda, że jest Matka Boska > Tarnowiecka? Może nie tak słynna, jak MB Częstochowska czy Ostrobramska, ale jest. Oczywiście w Tarnowie:-) Nalezy jej szukać w drewnianym, zabytkowym kościółku p.w. Najświętszej Maryi Panny Wniebowziętej "na Burku" w Tarnowie "W ołtarzu znajduje się obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem (gotycko renesansowy) z XVI w. malowany na desce, przemalowany w barokowej manierze, zapewne w XVIII w., pokryty częściowo sukienkami haftowanymi oraz koronami i blachami z XVIII i XIX w. słynący łaskami" O wszystkim można przeczytać tu: www.tarnow.pl/historia/zabytki/kosciol_nmp.php Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: ul. TARNOWIECKA 17.05.05, 06:54 Owszem wiem coś na ten temat, że ryzykowne jest rzucanie się na głęboką wodę, więc nie podzielam takiego dużego entuzjazmu. Dlatego myślę, że lepiej posadzić kilka drewek i z tego właśnie powodu mój kasztanek już nieźle sobie rośnie na posesji przy ul. Jarocińskiej. A sprawa z zabytkami jest przecież bardzo skomplikowana, i dla mnie jest ciekawsza w aspekcie historycznym. Co do interpretacji Kol. „palkera” to jest do przyjęcia, ale nie ma rodowodu grochowskiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Matka Boska Tarnowiecka IP: *.chello.pl 23.10.05, 11:15 jest nie z Tarnowa, a z Tarnowca Odpowiedz Link Zgłoś