Dodaj do ulubionych

146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!!

25.11.05, 11:34
Zakładam odzielny wątek bo ten problem zginął w innym.
Dziś jak każdego dnia jechałem rano 146 w kierunku dw. wschodni i jak zwykle
na r. Waszyngtona wysiadło 3/4 podróżnych. Czy to tak trudno zmienić trasę
np: do dw. centralnego??? Jest przy Emilce kilka zatoczek (np: 158, 151)
gdzie może zatrzymać się autobus. Po Praskiej stronie jeździ już 142, 147 i
702 a żaden nie przekracza Wisły. Wielu ludzi z okolic Wału Miedzeszyńskiego
a jest on dłuuuuuuugi, jedzie w kierunku centrum gdzie najłatwiej się
przesiąść w każdym innym kierunku a Ci co chcą jechać do dw. Wschodniego
(zaznacze, że jest to tylko 1/4 pasażerów) może się przesiąść.
Może wystosować jakieś pismo do ZTM????
Obserwuj wątek
    • Gość: von Friedenburg Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 11:57
      W pełni popieram!
    • 444a Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! 25.11.05, 12:08
      Nie jeżdżę 146, więc nie bardzo się znam. Natomiast wydaje mi się, że 146 był
      pomyślany właśnie jako łącznik do Wschodniego.
      • Gość: von Friedenburg Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 12:28
        Do Wschodniego w zupełności wystarczy 147
        • saabb Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! 25.11.05, 12:59
          właśnie, wystarczy 147 a nie wszystkie autobusy z Wału nie przekraczają wisły
          no może z wyjątkiem 359-chyba, które i tak wbija się w Wał tuż przy moście
          Siekierkowskim.
          Gdzie można napisać w tej sprawie??? Może uda się coś zmienić....
          • piiik Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! 25.11.05, 13:04
            Najlepiej napisz do swojej dzielnicy
          • Gość: aga Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.getinbank.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 13:54
            www.ztm.waw.pl

Niedawno napisałam w kwestii tramwaju i... cisza :(
            • Gość: aga Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.getinbank.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 13:54
              Oczywiście, w kwestii tramwaju, ale nie na Wawer :) Ciekawe, czy głos ludu się
              liczy dla ztm.
              • saabb Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! 25.11.05, 15:50
                nasmarowałem email do ZTM zobaczymy czy trafi do kosza czy tez ktoś go
                przeczyta w co wątpię.
                • Gość: asia Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 15:56
                  ja tez napisalam do ztm - prosze piszmy do nich caly czas!!!- bo ta strawe oleja. 359 jedzie przez Siekierkowski, ale na wysokosci Czerniakowskiej i Marszalkowskiej jedzi b.powoli. Szybciej po przesiadce do Centralnego dojedziemy 146, super by bylo jakby 146 dojezdzal do Centralnego. Jeszcze dodam, ze jezdzi b.rzadko i jest zawsze pelny.
        • 444a Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! 25.11.05, 16:17
          Na pocżatek podkreślam, że nie jeżdżę 146.
          Co do 2 autobusów, to przyczyn zjazdu do Wschodniego może być parę.

- jeden autobus to zbyt rzadko (nawet jeśli jeździ mało ludzi, bo liczy się też
          odstęp czasowy między następującymi po sobie), dlatego dwa. Np. nie można dać 1
          autobusu na 1h.
          - na trasie do Waszyngtona 146 uzupełnia inne, a później najbliższa wolna pętla
          jest na Wschodnim.
          • saabb Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! 25.11.05, 16:25
            Jeśli piszesz, że jeden autobus do wschodniego to mało to co powiesz, że do
            centrum nie ma żadnego. Druga sprawa to, że 146 i 147 jedzie najczęściej w
            odstępach 5-10 min więc i tak nie wypełnia się ta powstała luka. Kolejna sprawa
            i najważniejsza to, że można się przesiąść na waszyngtona tak ja to robi
            wiekszosc pasażerów teraz jadących do centrum. I nie wydaje mi się żeby 146
            było uzupełnieniem trasy do Waszyngtona bo tam całym Wałem nic innego nie
            jedzie. Można zrobić test i puścić 2 autobusy w odstępie 5 min, jeden do dw.
            wschodniego a 2 do centrum, wtedy zobaczymy ktorym autobusem podróżuje więcej
            ludzi.
    • Gość: iga Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.tele2.pl 25.11.05, 15:58
      jestem jak najbardziej za! Przecież to bez sensu, żeby obydwa autobusy kończyły
      trasę w tym samym miejscu i na dodatek nie przekraczały Wisły. Mógłby jechać
      mostem łazienkowskim, albo poniatoszczakiem. Już kiedyś sygnalizowałam to w
      mailu ztm- owi, ale zbyli mnie tekstem w stylu "myślimy także o rejonie Wawra".
      Może by tak zrobić jakiś zmasowany atak na ztm?:)
      • saabb Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! 25.11.05, 16:08
        jestem jak najbardziej za. Prosze wiec ślijcie maile do ZTM, może wspólnie coś
        zdziałamy.
        Jeśli to nie pomoże to będę interweniował w urzędzie gminy czy tam dzielnicy.
        • Gość: ja0306 Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.05, 15:08
          Może 303 należałoby wysłać z Gocławia na Błota i sprawa załatwione, brakuje
          jeszcze zamiany w 1xx. A tak najlepiej jest 146/147+TRAMWAJ JEROZOLIMSKI
          Chyba nikt tu nie widział korków w Al.Jerozolimskich że chcecie wysłać 146 lub
          147 na Zachodnią Warszawę-Lewą. Lepiej jest jak jest niż bezpośredni bus do
          korków w lewej Warszawie.
        • gazetix 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum !!! 28.12.05, 09:45
          mejla w tej sprawie do ZTM-u wysłałem , zachęcam innych do tego samego
    • Gość: "Ściśnięty" w 171 Linie: 146, 147, 359 - zmiany przebiegu tras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 22:23
      Witam.
      Przedstawiam kilka propozycji:

1) Trasy linii 146 i 147 powinny zostać skrócone do krańca DWORZEC
      WSCHODNI LUBELSKA - dzięki temu będzie możliwe (chociaż minimalne)
      zwiększenie częstotliwości kursowania tych linii;
      =====
      2) Linia 359 powinna zostać przekształcona w linię 1** (całodzienną,
      całotygodniową);
      =====
      3) Skierowanie linii 702 trasą: OTWOCK - ... - (Warszawa): Wał
      Miedzeszyński - Fieldorfa - Zamieniecka - Grochowska - WIATRACZNA.
      Na nowej trasie powinny zostać uruchomione przystanki przesiadkowe pod
      Trasą Siekierkowską w zespole MOST SIEKIERKOWSKI.
      Dzięki zmianie trasy linii 702 zostanie skrócony czas przejazdu na
      trasie: Otwock <===> Warszawa oraz zostaną odciążone linie: 146 oraz
      147 na Wale Miedzeszyńskim (na odcinku trasy: Trakt Lubelski <===>
      Fieldorfa);
      =====
      4) Linia 146 powinna zostać skierowana w obu kierunkach trasą:
      FALENICA - Bysławska - Patriotów - Michalinki - Włókiennicza -
      Olecka - Jachnowicza - Bysławska - Wał Miedzeszyński - Zwycięzców -
      Francuska - Aleja Zieleniecka - Zamojskiego - Lubelska - DWORZEC
      WSCHODNI LUBELSKA.
      Na nowej trasie powinny zostać uruchomione przystanki przesiadkowe pod
      Trasą Łazienkowską w zespole WAŁ MIEDZESZYŃSKI; dzięki tym przystankom
      będzie możliwa szybka i łatwa przesiadka do autobusów linii: 138,
      141, 151, 182, 188;
      =====
      5) Połączenie linii: 359 z 146 w jedną linię 146 kursującą w obu
      kierunkach trasą:
      FALENICA - Bysławska - Patriotów - Michalinki - Włókiennicza -
      Olecka - Jachnowicza - Bysławska - Wał Miedzeszyński - Trasa
      Siekierkowska - Most Siekierkowski - Trasa Siekierkowska -
      Czerniakowska - Gagarina - Spacerowa - Goworka - Waryńskiego -
      Marszałkowska - Aleje Jerozolimskie - DWORZEC CENTRALNY;
      =====
      5a) Skierowanie linii 147 w obu kierunkach trasą:
      WIŚNIOWA GÓRA - ... - Wał Miedzeszyński - Wersalska - Paryska -
      Francuska - Aleja Zieleniecka - Zamoyskiego - Lubelska - DWORZEC
      WSCHODNI LUBELSKA.

Prośby dotyczące powyższego proszę kierować -
      najlepiej 'telefonicznie' - do Biura Komunikacji:
      www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=179
      (nie do ZTM).
    • Gość: kleo Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.tele2.pl 28.11.05, 00:35
      a co myślicie o trasie, jaką nigdyś (w 1953 roku!!!) kursował 113? Myślę tu o
      trasie z 18. 10. 1953- dla zainteresowanych:
      www.przegubowiec.rulez.pl/hla/113.htm
      • saabb Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! 08.12.05, 15:25
        i dostalem taka odpowiedz z ZTM:)
        W dniu 08.12.2005r. Pana wiadomość została przekazana do Pionu Przewozów,
        który zajmuje się planowaniem układu komunikacyjnego.

Ciekawe czy cos sie bedzie dzialo dalej????
        • Gość: kleo Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.tele2.pl 08.12.05, 20:10
          Niestety, nie będzie się nic działo. Ok. roku temu wysłałam do ZTM-u maila z
          prośbą o rozważenie propozycji przekształcenia 359 w linię stałą i puszczenie
          linii nocnej Wałem. Odpowiedź była zbliżona do tej, którą Ty teaz dostałeś.
    • Gość: Andrzej Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 17:14
      Z jednej strony są np. autobusy jadące Grochowską do Wiatracznej i z nich na
      Gocławku 3/4 pasażerów przesiada się do tych samych tramwajów. I nie muszą te
      autobusy jeździć do Centrum. Podobnym punktem przesiadkowym jest rondo
      Waszyngtona.
      Z drugiej strony problem był już wiele razy poruszany, zatem coś trzeba z tym
      zrobić.
      Dla poprawy tej sytuacji proponowałbym wydłużenie linii 410 z Gocławia Wałem
      Miedzeszyńskim i Traktem Lubelskim do Wędkarskiej (powrót Wałem Miedzeszyńskim)
      lub nawet do Falenicy.
    • Gość: gosc Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.crowley.pl 29.12.05, 10:51
      masz pociągi, 521 i prywatne
      • Gość: kleo Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.tele2.pl 29.12.05, 13:12
        może mi powiesz, gdzie przy Wale są pociągi, 521 i prywatne? Mieszkam tu od 2
        lat i ich nie zauważyłam.
        • Gość: asia Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 16:51
          Kto może niech pisze do ZTM - 359 kiedyś nie jezdziło w weekendy i zmieniono to wiec może jest jakaś szansa. Ja napisałam.
          • Gość: kleo Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! IP: *.tele2.pl 30.12.05, 18:10
            359 nadal nie kursuje w weekendy. Miejmy nadzieję, że w końcu przekształcą go w
            linię stałą, bo trasę ma b. dobrą- można szybko przedostać się do centrum.
            Tylko co z tego, skoro ostatni odjeżdża o 20 i jeździ tylko w dni powszednie?
    • belisso Re: 146 - zmiana trasy na kierunek do centrum!!! 30.12.05, 21:42
      Podpisuje sie obiema rekoma i nogami!

Ja juz kidys wyslalem nawet LIST (w kopercie) do ZTM, gdy byl budowany Most
      Swietokrzyski... juz nie pamietam co odpisali (bo odpisali, tez w kopercie!),
      ale bylo cos o planach w Wawrze i ze mysla nad nim... To jeszcze bylo przed
      poszerzaniem Walu, teraz chyba tym bardziej jest to sensowne, bo obecny Wal jest
      chyba tysiac razy lepszy (pod wzgledem nawierzchni) od Patriotow, wiec na niego
      mogliby puscic nawet jakis przyspieszony autobus... niech zostanie 146 tak jak
      jest, a dajcie cos czerwonego dodatkowo do centrum ;)
      • Gość: "Ściśnięty" w 171 Linie: 146, 147, 359, 702 - zmiany przebiegu tras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 23:29
        Moje propozycje:

1) Trasy linii 146 i 147 powinny zostać skrócone do krańca DWORZEC WSCHODNI
        LUBELSKA - dzięki temu będzie możliwe (chociaż minimalne) zwiększenie
        częstotliwości kursowania tych linii;
        =====
        2) Linia 359 powinna zostać przekształcona w linię 1** (całodzienną,
        całotygodniową);
        =====
        3) Skierowanie linii 702 trasą: OTWOCK - ... - (Warszawa): Wał Miedzeszyński -
        Fieldorfa - Zamieniecka - Grochowska - WIATRACZNA.
        Na nowej trasie powinny zostać uruchomione przystanki przesiadkowe pod Trasą
        Siekierkowską w zespole MOST SIEKIERKOWSKI.
        Dzięki zmianie trasy linii 702 zostanie skrócony czas przejazdu na trasie:
        Otwock <===> Warszawa oraz zostaną odciążone linie: 146 oraz 147 na Wale
        Miedzeszyńskim (na odcinku trasy: Trakt Lubelski <---> Fieldorfa);
        =====
        4) Linia 146 powinna zostać skierowana w obu kierunkach trasą:
        FALENICA - Bysławska - Patriotów - Michalinki - Włókiennicza - Olecka -
        Jachnowicza - Bysławska - Wał Miedzeszyński - Zwycięzców - Francuska - Aleja
        Zieleniecka - Zamojskiego - Lubelska - DWORZEC
        WSCHODNI LUBELSKA.
        Na nowej trasie powinny zostać uruchomione przystanki przesiadkowe pod Trasą
        Łazienkowską w zespole WAŁ MIEDZESZYŃSKI; dzięki tym przystankom będzie możliwa
        szybka i łatwa przesiadka do autobusów linii: 138, 141, 151, 182, 188;
        =====
        5) Połączenie linii: 359 z 146 w jedną linię 146 kursującą w obu
        kierunkach trasą:
        FALENICA - Bysławska - Patriotów - Michalinki - Włókiennicza - Olecka -
        Jachnowicza - Bysławska - Wał Miedzeszyński - Trasa Siekierkowska - Most
        Siekierkowski - Trasa Siekierkowska - Czerniakowska - Gagarina - Spacerowa -
        Goworka - Waryńskiego - Marszałkowska - Aleje Jerozolimskie - DWORZEC CENTRALNY;
        =====
        5a) Skierowanie linii 147 w obu kierunkach trasą:
        WIŚNIOWA GÓRA - ... - Wał Miedzeszyński - Wersalska - Paryska - Francuska -
        Aleja Zieleniecka - Zamoyskiego - Lubelska - DWORZEC WSCHODNI LUBELSKA.

Prośby dotyczące powyższego należy kierować - najlepiej 'telefonicznie' - do
        Biura Komunikacji (nr tel.: 0-228-277-775, 0-228-288-255):
        www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=179
        b.komunikacji@warszawa.um.gov.pl
        (nie do ZTM).
        • Gość: zibi_72 Re: Linie: 146, 147, 359, 702 - zmiany przebiegu IP: *.aster.pl 31.12.05, 13:45
          Ja wiem, że wszystko zależy od tego, kto gdzie mieszka i dokąd musi jechać do
          pracy... Ale gdybym był na Waszym miejscu, wcale nie chciałbym zmiany trasy 146
          lub 147 na to, by kierowały się do Centrum. Tyle propozycji tu widziałem i żadna
          nie wydaje się sensowna. Bo autobusy na Moście Poniatowskiego i w kierunku
          Centrum na Wale stoją w korkach gigantach. Wolałbym wysiąść na R.Waszyngtona w
          tramwaj i w 5 minut być na miejscu.
          Sam, mieszkając przy R.Wiatraczna i pracując w Centrum od 9.00 prawie w ogóle
          nie wybieram jazdy 521 (niby przyspieszona...), bo tramwajem jestem szybciej na
          miejscu. Zdaję sobie sprawę, że przesiadki są "niemiłe" i niewygodne, ale ja
          osobiście wolałbym szybciej z przesiadką niż jednym autobusem drżąc o to, czy
          dziś są korki wielkie, bardzo duże czy tylko duże i czy w związku z tym dotrę na
          czas...

wsm.grochow.prv.pl/
          • Gość: kleo Re: Linie: 146, 147, 359, 702 - zmiany przebiegu IP: *.tele2.pl 31.12.05, 14:56
            ale 146 czy 147 nie muszą jechać mostem Poniatowskim. Wg ,mnie lepszym
            rozwiazaniem byloby puszczenie jednego z nich mostem Łazienkowskim, a następnie
            al. Ujazdowskimi. Tak czy inaczej, powinno się umożliwić przesiadki z Wału na
            most Łazienkowski.
            • Gość: zibi_72 do kleo IP: *.aster.pl 31.12.05, 15:46
              No to może 147 puścić Saską górą nad Trasą Ł, a potem w Zwycięzców i dalej
              Francuską do Wschodniego? Czy to by zadowoliło kleo?
              • Gość: kleo Re: do kleo IP: *.tele2.pl 03.01.06, 14:00
                wolałabym, żeby ten autobus jeździł do centrum, ale rozwiązanie, które podajesz
                też nie jest głupie, bo umożliwia przesiadkę w autobusy jadące trasą Ł.
                • saabb Re: do kleo 03.01.06, 20:37
                  hmmmm....wszystko ok tylko, znów przesiadka. Wystarczy jeden autobus do centrum
                  gdzie mozna sie przesiasc na rozne kierunki Warszawy a tak czekaja nas
                  podroznych 2 przesiadki lub wiecej. Latem moze nie jest to tak uciazliwe ale
                  proponuje tym co tak bronia starych tras postac kilka-kilkanascie minut zima na
                  Rondzie W. w blocie i calej masie roznej narodowosci "biznesmenow" z aktowkami
                  na kolkach.
                  Do tego 146 nigdy nie dojedzie do R. W. o stalej porze (+/- 3 min) i jakie
                  kolwiek planowanie podrozy mija sie z celem a los jest tak wspanialy, ze w 99%
                  przypadkow zadany autobus ucieka z pod nosa bo wpadles na goscia, ktory wyrasta
                  na srodku chodnika i mruczy: "papierosy, spirytus...." A potem czekasz jak pała
                  po kostki w blocie na kolejny autobus albo decydujesz sie na inny i w
                  perspektywie kilka przesiadek.
                  • allgau Re: do kleo 04.01.06, 19:02
                    najlepszym rozwiazaniem byłoby puszczenie 146 do Dworca Centralnego przez most
                    Poniatowskiego, tym mostem nie jeździ zbyt wiele autobusów i zawsze wkurza mnie
                    ten pas tylko dla Busów... no wiec niech chociaż bedzie wykorzystany!
                    • Gość: kleo Re: do kleo IP: *.tele2.pl 04.01.06, 20:47
                      może jechać mostem poniatowskiego, ale nie do dworca, bo tam jeździ już 359.
                      Moim zdaniem powinien jechać Nowym Światem
                      • saabb Re: do kleo 05.01.06, 10:21
                        ale nowym swiatem i gdzie dalej??? Na D.C. jest miejsce gdzie moze byc pętelka:)
                        • Gość: zibi_72 Re: do kleo IP: *.aster.pl 06.01.06, 08:33
                          Nadal nie rozumiem. Po jakieś kostki w błocie... Gdzie Wy macie rozumek? Tyle
                          linii tramwajowych na Rondzie Waszyngtona i wcale nie stać na mrozie i czekać na
                          autobus! Tramwaje podjeżdżają jeden po drugim... A autobus często wyjechać z
                          przystanku nie może, bo wszystko stoi... I ten pas "Bus only"... Najpierw trzeba
                          tam dojechać. Przez most P. autobus jedzie w korku tyle, że tramwaj, w momencie
                          osiągnięcia przez autobus pasa tylko dla siebie, jest już pod palmą :)
                          • saabb Re: do kleo 06.01.06, 11:04
                            Weż pod uwage to, ze jadac tramwajem do centrum znow sie trzeba przesiasc chcac
                            jechac w innym kierunku co za tym idzie liczba przesiadek wzrasta a z nimi i
                            czas podrozy bo nigdy nie trafi sie dokladnie tak zeby nie czekac.
                            • Gość: zibi_72 Re: do kleo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 17:51
                              W ten sposób to nikomu się nie dogodzi, bo każdy chcialby tramwaj lub autobus
                              spod domu do pracy, na uczelnię, do szkoly, babci itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka