Dodaj do ulubionych

Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce?

10.01.06, 12:52
Radio Zet ogłosiło swego czasu, że najkrótsza ulica w Polsce - 39,5 m długości, 4 m szerokości -
jest w Myślenicach. Ale grochowska Chroszczewska (łączy się z Grenadierów vis a vis dawnego
akademika SGGW) liczy 20, no może góra 25 średnich kroków. Czyli jakieś 25, góra 30 m. Od
Grenadierów do szlabanu chroniącego wjazd do parkingu przy biurowcu Blue Point (dalej drogi nie
ma) . Jeśli się nie mylę, to na Grochowie mamy najkrótszą ulicę Polski!
Sądząc z mapy Chroszczewska kiedyś była jednak dłuższa. Skróciła ja budowa Blue Pointa. Może
ktoś pamięta, jak z Chroszczewską było?
Obserwuj wątek
    • 9b9 Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? 10.01.06, 13:17
      Nie radio pozal sie bozez Zet, tylko Jedynka:)))
      www.radio.com.pl/jedynka/zimazradiem_2003/naj-21-02.asp
      Poza tym
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=32078287&a=32127277
      Generlanie polecam caly watek:)

No i jazda obowiazkowa
      miniurl.pl/5302
      Ciekawa ta Twoja obserwacja.
      • 9b9 Uzupebnienie 10.01.06, 13:20
        "W Mysłowicach znajduje się najkrótsza ulica w Polsce ul. Przemszy o długości
        39,5 m i szerokości 4 m. Najdłuższa w Polsce liczy 15,6 km - jest to ulica
        Puławska w Warszawie."
        Ze strony
        chorzow.pttk.pl/index.php?menu=4&nr=8
        Zaintrygowales mnie.
      • pol-a Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? 10.01.06, 13:23
        A, miałem czapkę na uszach i nie dosłyszałem : )
        Jeżeli ta uliczka w Kwidzynie ma 15 m, to Chroszczewska będzie w klasyfikacji krótkich zaraz za nią,
        albo ... przed, bo mam wrażenie, że ją (Chroszczewską) przeszacowałem : )
        • rosada Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? 10.01.06, 13:35
          A ja chciałem z ul. Głuchą wyjechać... ;) Iiiiiiiiii, nawet się nie będę
          wychylał...
          • Gość: az Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:55
            Jest jeszcze Drezdeńska na Saskiej Kepie - ulica widmo... nawet nie wiem ile
            metrów liczy.
            • pol-a Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? 10.01.06, 14:17
              Chroszczewską zobowiązuję się zmierzyć linijką przy najbliższej okazji i wyniki ogłosić szerokiej
              publiczności. Żeby uatrakcyjnić oczekiwanie na pomiary :) dodam, że numerację Chroszczewskiej
              posiada Tęczowe Przedszkole w bardzo ciekawym budynku z lat 60. z szarej cegły cementowej i z ko
              kolumienkami, które mieści się z jakieś 30 m dalej i Chroszczewską się do niego nie dojdzie - trzeba
              przez parking strzeżony. A tuż przy skrzyżowaniu z Grenadierów stoi dobrze zakonserwowana
              jednopiętrowa funkcjonalistyczna willa z lat 30. XX z podświetlanym na niebiesko medalionem Matki
              Boskiej. A naprzeciwko jest drzewo z kapliczką.
    • Gość: Staś Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? IP: *.aster.pl 10.01.06, 14:33
      Obawiam się że ul. Dowcip jest jeszcze krótsza, ale ona jest w Śródmieściu.
      Pozdrawiam S.
      • rosada Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? 10.01.06, 15:09
        Aaaaaaaa czekajcie, coś mi świta, że Trasa (Aleja) Tysiąclecia może też
        konkurować,bo faktycznie to stoi przy niej (podobno) tylko jeden budynek. Tak
        mi się zdaje.
        • 9b9 Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? 10.01.06, 15:22
          Eeee, nie. Przy Al. Tysiaclecia miescila sie zajezdnia tramwajowa (widziales
          tramwaj dlugosci 15 metrow? :))
          Poza tym to nie ta Praga:)
          • e-mka Najkrótsza jest na Gocławiu 10.01.06, 19:34
            Zareklamować muszę, że najkrótsza ulica w Polsce jest na Gocławiu. Ulica
            to bez początku i bez końca. Z samym środkiem. Jest tak krótka, że odkryłam
            ją dopiero ostatniej soboty. Stoi na niej tylko jeden dom. Opuszczony, okno
            zaklejone folią i taśmą, na płocie dynda zardzewiała skrzynka listowa. Ulica
            posiada tabliczkę z numerem i nazwą. Mam uzasadnione obawy, że moje odkrycie
            odbije się echem w mediach.
            Ulica nazywa się ....... LECHA : ))))) Prawda, jak aktualnie??? A numer jej
            to 15. Nawet zdjęcie zrobiłam, ale w instrukcji forum przeczytałam, że można je
            zamieścić tylko „w specjalnych galeriach”. Jakby ktoś mi pomógł to zamieszczę
            (kiedyś na naszym forum zdjęcia były; doko_ksp - jak Ty te zdjęcia wklejałaś?)
            Dodam, że ulicy nie ma na aktualnym planie Warszawy. Jest Lechitów (równoległa
            do Latyczowskiej, prostopadła do Poligonowej). Za to ja jej nigdy nie
            widziałam.
            • Gość: Przemek Burkiewicz Re: Najkrótsza jest na Gocławiu IP: *.aster.pl 10.01.06, 19:52
            • przemyslaw.burkiewicz Re: Najkrótsza jest na Gocławiu 10.01.06, 19:57
              Witam,
              Ulica Lecha nie istnieje. Od pewnego czasu nosi nazwę "Lechitów", lecz na
              pewnym małym domku zachowała się stara, nieaktualna tabliczka z nazwą. Mozesz
              podesłać fotkę na mój gazetowy mail?
              Ja do konkursu na najkrótszą ulicę w Polsce wystawiłbym bez wahania kilka ulic:
              Palmirską (niezaznaczony na mapach odcinek między Bukowiecką a Kanałkiem
              Żerańskim), Marii Magdaleny na Annopolu i Morawską na Marymoncie.
              Pozdrawiam.
              • e-mka Lecha, Lechitów, oto jest pytanie 10.01.06, 20:23
                Oto jest pytanie filozoficzne - czy nie istnieje ulica, którą widać, a istnieje
                ta, której nie widać?
                Fotkę z ul. Lecha na Twój adres e-mail posłałam, pozdrawiam, em.
                • przemyslaw.burkiewicz Re: Lecha, Lechitów, oto jest pytanie 10.01.06, 20:58
                  Dziękuję za fotkę.
                  Na Gocławiu byłem jakieś trzy - cztery lata temu. Wtedy domek nr 15 przy
                  tajemniczej ulicy Lecha był jeszcze zamieszkany.
                  Pytanie rzeczywiście filozoficzne, choć wydaje mi się, że znam na nie
                  odpowiedź. Otóż stara tabliczka "Lecha" jest wmurowana w fasadę budynku. Ponad
                  nią widać metalowe (aluminiowe) pozostałości po nowej tabliczce - niebiesko-
                  czerwonej, Mejskiego Systemu Informacji. Widać okazała się łatwiejszym łupem
                  dla kolekcjonerów-wandali niż stara. Ciekawe też, dlaczego bez szwanku ocalały
                  szyby latarenki adredowej, której konstrukcja jest w stanie opłakanym.
                  Pozdrawiam!
                  • rosada Re: Lecha, Lechitów, oto jest pytanie 10.01.06, 22:58
                    emka, fotkę możesz wkleić na
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=33243999
                    proponowałem, żeby tam dawać wszystkie fotki związane z tematami i postami na
                    Forum Pragi Płd, Wawra, Rembertowa i Wesołej. Jeszcze raz zachęcam. ;)
                    • doko_ksp Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? 11.01.06, 08:48
                      Do tej pory za najkrótszą znaną mi ulicę w okolicy miałam ul. Dęby, tymczasem ma
                      ona aż 5 milimetrów (na mapie oczywiście ;) ) podczas gdy Chroszczewska liczy
                      dokładnie 1 milimetr! ( w dodatku jest znacznie węższa)
                      Skala 1: 22 500
                      • doko_ksp Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? 11.01.06, 09:08
                        PS. Nie dokonałam pomiarów na mapie ul. Lecha/Lechitów ;) ponieważ przysłania mi
                        ją napis "Przyczółek Grochowski"... Przy Lechitów i Chroszczowskiej ta moja
                        ulica Dęby wygląda niemal jak Marszałkowska! ;)

E-mko, był u Ciebie listonosz :) Ten elektroniczny, wirtualny... ;)
                        • e-mka Re: Chroszczewska: najkrótsza ulica w Polsce? 11.01.06, 09:19
                          Cześć doko_ksp! Dziękuję, listonosz dotarł, gdy już spałam. Jesteś wielka!
                          Twój sposób wydał mi się czytelny i prosty. Jak wrócę do domu, to
                          zdjęcie ul. Lecha wkleję na nasze forum. Mam też parę innych zdjęć, które mogą
                          odryć nowe, nieznane oblicze Gocławia i Przyczółka G : ) Pozdrawiam!
                          • pol-a Która najkrótsza? 11.01.06, 10:54
                            Która więc ulica w stolicy jest najkrótsza?
                            • przemyslaw.burkiewicz Re: Która najkrótsza? 11.01.06, 16:26
                              Przemysława Burkiewicza - tak krótka, że nie ma jej na mapach i nie zawieszono
                              tabliczek, gdyż tabliczki są dłuższe od jezdni :)

Obstawiam odcinek Palmirskiej między Bukowiecką a Kanałkiem Żerańskim.
                              Pozdro!
                        • e-mka Najkrótsza - uliczka Lecha 11.01.06, 21:07
                          Oto corpus delicti, najkrótsza uliczka Gocławia, a może i całej Warszawy.
                          doko_ksp w podziękowaniu za pomoc techniczną dedykuję : )
                          img351.imageshack.us/img351/2792/pict0035medium5do.jpg
                          • e-mka Re: Najkrótsza - uliczka Lecha 11.01.06, 21:23
                            oj, za bardzo chyba zdjęcie zmniejszyłam? przepraszam za słabą jakość : (
                            będę się douczać, obiecuję!
                            • pbd2 A po co zmieniali nazwę? 18.03.06, 14:59
                              Jeżeli kiedyś to była ulica Lecha, a teraz jest Lechitów, to powstaje pytanie:
                              kto za tym wszystkim stoi???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka