Dodaj do ulubionych

Osiedle LAS- problemy

14.12.06, 12:09
zaczynam nowy temat, z propozycja aby teraz tutaj kontynuwać poruszane tematy
w kilku innych wątkach.
Tak naprawdę trudno już cokolwiek nowego napisać. Jak jest wszyscy widzą i
część odczuwa. W Lesie można zauwazyć podziały, nie tylko na już tych
oklapanych "nowych z koszarów" i starych, ale także ostatnio zaczyna być
wyraźny podział na ulicę Sęczkową (w wiekszej czesci zamieszkaną przez
"starych", zupełnie nieinteresujących sie tymi problemami osiedla) i na dużo
bardziej aktywną ulicę Poprawną. i z tego co widać Poprawna coś "robi".
Jeśli chodzi o radnych, to z pewnością większość głosów jakie zebrali było
oddawanych przez "nowych", którzy nie za bardzo orientują sie kim są Ci ludzie
, skąd pochodzą, a jacy są aktywni to było widac na ostatnim spotkaniu.

Jakimś wyjściem byłaby zmiana Rady tego osiedla i powołanie ludzi
reprezentujących obie te główne ulice Lasa.
Poza tym patrząc sie na frekwencję tych spotkań (gdzie było może 3% )
mieszkańców, to nic sie nie da powiedzieć. Przychodzi garstka ludzi a reszta
siedzi w domu i ogląda TV. To tylko świadczy że tak naprawde te błoto chyba
neiwielu mieszkancom przeszkadza i to jest podstawowy problem.
Ten brak zainteresowania świadczy o poziomie tego osiedla.
Obserwuj wątek
    • robertrobert1 Re: Osiedle LAS- problemy 14.12.06, 18:28
      aakk26 napisała:

> wyraźny podział na ulicę Sęczkową (w wiekszej czesci zamieszkaną przez
      > "starych", zupełnie nieinteresujących sie tymi problemami osiedla)

Nie wiem skad ten osad. Zdecydowanie wiecej nowych mieszkancow mieszka wlasnie
      przy Seczkowej gdyz wlasnie przy Seczkowej powstaja nieustannie segmenty.
      I np ja wlasnie mieszkam przy Seczkowej wiec, jak widzisz, sie zywo interesuje.

> i na dużo
      > bardziej aktywną ulicę Poprawną. i z tego co widać Poprawna coś "robi".

Tylko co...nieustanne pyskowki... to jest wlasnie to "cos"?
      Widzisz, ja mam taka zasade, ze jezeli nie mam nic sensownego do
      powiedzenia ...milcze.

> Ten brak zainteresowania świadczy o poziomie tego osiedla.

Nie koniecznie. Czesto godzina (nawet 18.00) jest godzina zaporowa.
    • Gość: darecki Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 21:25
      > wyraźny podział na ulicę Sęczkową (w wiekszej czesci zamieszkaną przez
      > "starych", zupełnie nieinteresujących sie tymi problemami osiedla) i na dużo
      > bardziej aktywną ulicę Poprawną. i z tego co widać Poprawna coś "robi".

Stwierdzenie że są ludzie nieinteresujący sie problemami to chyba lekka
      przesada.Ludzie którzy mieszkają na tym osiedlu od wielu lat po prostu stracili
      wiarę że można coś zrobić aby żyło się jak w Warszawie a nie jak na wsi.Od
      dyskusji dróg i kanalizacji nam nie przybędzie, jeżeli radni oraz skuteczna
      rada osiedla nie będą w stanie wywalczyć pieniędzy na inwestycje w Gminie.

• lesniok1 Re: Osiedle LAS- problemy 14.12.06, 21:49
        myślę, że jedność Lasa należy zacząć budować od szkoły i ul kadetów. starzy,
        młodzi, nowi i tubylcy wszyscy powinniśmy się za to wziąć. bezpieczeństwo
        naszych pociech i przechodniów na ul kadetów jest sprawą priorytetową.
        bezkompromisowa walka z urzędasami musi wydać owoce. podobno za brak reakcji ze
        strony władz publicznych na określone zagrożenia, można ubiegać się o
        odszkodowania. poza tym myślę, że należałoby z imienia i nazwiska skarżyć
        każdego urzędasa( burmistrza, prezydenta lub innego) nie zapewniającego nam
        bezpieczeństwa w ruchu drogowym do prokuratury. stwórzmy decydentom z ich życia
        koszmar, porównywalny z tym, z którym borykamy się w codziennych korkach,
        narażeni na ochlapanie, zepchnięcie z chodnika a często i potrącenia. może to
        otrzeźwi towarzystwo wzajemnej politycznej "samby" -przed i -po wyborczej.
        • aakk26 Re: Osiedle LAS- problemy 15.12.06, 15:26
          Właściwie jak sie tak czyta te nasze komentarze, to można stwierdzić, że tak
          mniej lub wiecęj sie wszyscy ze soba zgadzamy. Oczywiście każdy ma jakies swoje
          odmienne uwagi, no i jak najbardziej czesto słuszne troche egoistyczne
          spojrzenie, bo każdy ma nieco inna sytuację (jedni są czesciej pieszymi, inni
          rowerzystami, a jeszcze inni nie poruszają sie po Lesie inaczej niż samochodem),
          a to powoduję że i oczekiwania są trochę inne.
          ale generalnie wiadomo o co chodzi, tyle tylko,że....co dalej...
          • Gość: krzysieks1984 Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 16:40
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44907
            Założyłem forum specjalnie dla Osiedla Las i mojego Osiedla Zastowa.
            Zapraszam.
            A co do tematu to :

-należy działać w sprawie jak najszybszej budowy nowo-Bora ,wyprowdzenie ruchu
            międzydzielnicowego poza środek osiedla.

-dokończenie budowy ciągu Wąbrzeska-Kadetów wraz z nową jezdnią
            asfaltową,chodnikiem i ścieżką,budowa brakującego odcinka Kadetów od Sęczkowej
            do Wału jezdnia południowa,przebudowa północnej .
            Droga mająca charakter zbiorczy z ograniczeniem dla samochodów ciężarowych.

-Sęczkowa i Poprawna przebudowa ulic ,budowa policjantów-drogi lokalne.

-budowa Nowozabielskiej droga mająca podobny charakter jak Wąbrzeska-Kadetów z
            ograniczeniem dla samochodów ciężarowych.

-Kanalizacja całego Osiedla.

-puszczenie wgłąb osiedla Las linii 151 lub dowolnej z Gocławia,na trasie:
            Bora-Komorowskiego-Nowozabielska-Kadetów-Wąbrzeska-Lucerny i w kierunku
            południowym.

-119 przeniesienie linii na ciąg Kadetów-Wąbrzeska-Trakt Lubelski-Zwoleńska-
            ...Międzylesie.

-uruchomienie linii 5xx na trasie Falenica-Bysławska-Wał Miedzeszyński-Trasa
            Łazienkowska do DW .Centralnego lub przez Saską Kępe i Most Poniatowskiego.
            Zastępstwo za 119.

-budowa nowych przystanków Wąbrzeska nż koło kościoła-już jest,Nowozabielska na
            rogu Nowozabielskiej/Kadetów,Gułowska.

Tak to widzę z punktu widzenia Zastowa.
            Mogą się Państwo z tym niezgadzać,ale jeśli w Lesie ma się coś poprawić,to
            muszą zajść tym podobne zmiany.

• robertrobert1 Re: Osiedle LAS- problemy 15.12.06, 22:44
              Gość portalu: krzysieks1984 napisał(a):

> -budowa Nowozabielskiej droga mająca podobny charakter jak Wąbrzeska-Kadetów
              z
              > ograniczeniem dla samochodów ciężarowych.

Zdecydowanie wolalbym aby bylo na odwrot czyli ciezarowki wjezdzaja a osobowe
              maja zakaz. Przynajmniej ruch na niej bylby o 100 razy mniejszy.
              • Gość: krzysieks1984 Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 23:31
                Ale większe zagrożenie dla przechodniów,rowerzystów,a tak postawiłoby się znak
                zakazu wjazdu dla cieżarówek,które omijały by osiedle Las ulicą Nowobora i
                Trasą Siekierkowską.Poza tym Nowozabielska i Kadetów miała by charakter
                zbiorczy dla całego osiedla Las,Sęczkowa i Poprawna były by naprawde lokalnymi
                drogami prowadzącymi z jednej strony do zbiorczej Wąbrzeskiej-Kadetów,z drugiej
                strony do Nowobora,jako trasy tranzytowej.
                Obecny ruch przez osiedle przebiegał by Nowobora.
                A ruch na Wąbrzeskiej ograniczałby się dla ruchu autobusów,oraz dla dojazdu do
                Lasa,z Lasa do Wału,oraz dla ruchu w kierunku południowym,który kierowany byłby
                z Wąbrzeskiej na Nowozabielską,Bronowską i do Wału.

• Gość: lolita Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.pwpw.pl 11.04.07, 14:16
                  Mam działkę przy ulicy Wabrzeskiej,W wszym Urzędzie jest bagno, nic nie można
                  załatwić, dostałam odmowę warunków zabudowy, odwołałam się do Samorządowego
                  Kolegium Odwoławczego, jak nie wygram sprawy podam Wawer do Sądu.
                  >>>>>Byłam u Burmistrza tylko się śmiał, oni chyba dużo takich machloi robią,
                  podobno Vizavi kościoła ma działkę urzędnik z ochrony środowiska, który zasiada
                  w Pałacu Kultury, on tak mąci. Zapomniałam działka znajduje się przy samej
                  ulicy tam gdzie jest nasypana ziemia ( po lewej stronie), a onimi mówią że tam
                  jest ochrona rzeźby tego terenu, barany.
                  Sami wszyscy wiecie,że tam ma jeździć autobus, który będzie wawer łączył z
                  gocławiem, no i ta nowa projektowana Bora - Komorowskiego.
              • Gość: kleo Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 01:42
                > Zdecydowanie wolalbym aby bylo na odwrot czyli ciezarowki wjezdzaja a osobowe
                > maja zakaz.

Wybacz ale to, co byś wolał nie ma najmniejszego znaczenia.
                • robertrobert1 Re: Osiedle LAS- problemy 16.12.06, 16:24
                  A co ma znaczenie?
                  • Gość: Bobi Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 22:53
                    To się okazuje na koniec.
                    Ale raczej twoje chciejstwo się nie okaże. Chyba że masz na drugie HGW.
            • Gość: konrad.boryczko Re: Osiedle LAS- problemy IP: 212.2.100.* 16.12.06, 16:58
              -należy działać w sprawie jak najszybszej budowy nowo-Bora ,wyprowdzenie ruchu
              międzydzielnicowego poza środek osiedla.

... w srodek innego osiedla. Kilkunastokrotnie zreszta wiekszego. A co!
            • Gość: mieszkaniec Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 22:11
              Ulica Wąbrzeska-Kadetów to droga powiatowa przewidziana dla linii autobusowej.
              Powinna być szeroka i mieć ścieżkę rowerową, aby można było dojechać do Wału i
              ciężarówką i rowerem.
              Najlepiej jest odsunąć ruch od swojego domu. Projektowana ulica Bora
              Komorowskiego zniszczy najciekawszy teren w osiedlu Las.
    • Gość: lesnik Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.broadband.pl 11.04.07, 16:44
      Wie ktoś coś może o terminach rozpoczęcia budowy:
      kanalizacji i dróg na:
      Poprawnej
      Stoczniowców
      Sęczkowej
      Nowozabielskiej
      Ostatnio mieli zacząć w październiku, chyba?
      • Gość: kleo Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 20:19
        o tym, kiedy się rozpocznie, nie wiem (podejrzewam, że nikt nie wie), ale coś
        się chyba ruszyło...
        www.wawer.warszawa.pl/wawer/index.php?site=ogloszenia&id=615
        www.wawer.warszawa.pl/wawer/index.php?site=ogloszenia&id=613
        www.wawer.warszawa.pl/wawer/index.php?site=ogloszenia&id=588
        • aakk26 kanalizacja 12.04.07, 13:47
          ulica pooprawna powinna być skonczona do czerwca a w drugiej połowie roku Sęczkowa.
          tak sa przygotowane plany finansowe.
          z tego co widać, wygląda to raczej na dobry żart, bo odkąd pamietam było już
          kilka tych "ścisłych i pewnych" terminów.
          nic ...tylko czekac i żyć nadzieją.

a mam pytanie do was, czy już załatwiliście wszystkie dokumenty potrzebne do
          podłączenia do kanalizacji?
          czy już to robić, czy czekac z tym na jakies konkretne ruchy? i ile Was to
          kosztowało do tej pory?
          • Gość: aaaa Re: kanalizacja IP: *.pwpw.pl 16.04.07, 15:33
            ok. 3000 tyś wszystko od a do z.
            • aakk26 Re: kanalizacja 17.04.07, 11:22
              a czy podłączają sie do szamba? tzn czy jest możliwośc podłaczenia rury
              kanalizacyjnej do odbirnika-szamba, czy tez wszystko trzeba przebudowywać?
              • Gość: Gość z daleka Re: kanalizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 12:24
                Rozmawiałem kiedyś ze kimś, kto się znał na kanalizacji i twierdził, że można
                podłączyć do szamba.

A tak z ciekawości: były wybory do rady osiedla. Czy udało się nowym mieszkańcom
                wejść do rady ?
                • Gość: kumpl Re: kanalizacja IP: *.pwpw.pl 17.04.07, 13:25
                  posłuchajcie
                  - dość droga jest mapka, więc najlepiej z sąsiadami zrobić składkę i jedną
                  wspólną mapkę, obejmuje kilka działek
                  - można wykorzystać szambo, tylko trzeba zakupić studzienkę
                  - zależy jak daleko idzie rura kanalizacyjna od waszego domu,
      • Gość: Las_mieszkaniec Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 20:47
        Witam

Mam pytanko czy coś się dzieje w kwestii budowy kanalizacji w Lesie.
        Może ktoś coś słyszał.
        Widać że Kadetów bez zmian !
        • aksa00 Re: Osiedle LAS- problemy 24.04.07, 10:15
          słychac to cały czas i to od dawna, tylko nic nie widać.
          • Gość: kleo Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 01:56
            dowiedziałam się dziś, że pierwszy odcinek Sęczkowej (od Kosmatki do Kadetów)
            mają ponoć zacząć robić w sierpniu...
          • Gość: mieszkaniec Re: Osiedle LAS- problemy IP: 192.156.102.* 30.04.07, 11:48
            co do nowych informacji.
            mpwik oglosilo przetarg na wykonanie robot. otwarcie kopert ma byc 10 maja.
            www.mpwik.com.pl/1/10619.html
            problem w tym ze czas na wykonanie jest ponad 10 miesiecy. w zwiazku z tym
            problem moga miec osoby ktore staraja sie o doplate z BOS-iu. warunek chyba jest
            taki ze umowa na odbior sciekow mialaby byc podpisana w tym roku. z takim
            terminem jest to nierealne.

nie wiem co bedzie w sprawie nowej nawierzchni na poprawnej. podejrzewam ze rada
            osiedla bedzie musiala swoje "wychodzic" w gminie zeby bylo to zrobione razem z
            kanalizacja.

dodatkowo ciekawa sprawa jest z telefonami. od 10 miesiecy firma ktora ma
            podpisany kontrakt z tpsa na obsluge naszego rejonu jest odsylana z kwitkiem
            przez urzednikow. a tak moze bylby polozoby swiatlowod i wreszcie skonczylyby
            sie problemy z nowymi numerami i internetem. coz - nie od dzis wiadomo jaki jest
            stosunek urzednikow wawra do jakiejkolwiek sprawy.

na razie pozostaje nam dalej chodzic w kurzu, zrywac podwozia na dziurach i nie
            przejmowac sie pekajacymi scianami w domach kiedy przejezdza tir. z
            ustesknieniem czekam na jakis wiekszy deszcz ;(
            • kair1203 Re: Osiedle LAS- problemy 11.11.07, 18:04
              Utwardzona jezdnia na ul. Poprawnej nabiera realnej postaci. W
              internecie znalazłem
              informację o przetargu na jej budowę. Termin realizacji: 180 dni od
              rozstrzygnięcia przetargu (otwarcie ofert 08.11.2007)

Opis zamówienia

Budowa jezdni w technologii podbudowa z betonu asfaltowego wraz z
              wykonaniem z kostki brukowej chodnika i wjazdów do posesji oraz
              wykonanie elementów odwodnienia i usunięcie kolizji w zakresie sieci
              energetycznych i telekomunikacyjnych w ulicy Poprawnej w Warszawie
              na odcinku dł. 938,00 m od ul. Stoczniowców do ul. Kadetów.

ogloszeniabzp.um.warszawa.pl/zamowienie.php?zamowienie=17728
              • robertrobert1 Re: Osiedle LAS- problemy 11.11.07, 21:42
                No to w wakacje mieszkancy Poprawnej beda mieli cywilizowana droge
                ale nie cywilizowane zycie gdyz caly ruch z Seczkowej tam sie
                przeniesie. Pozniej przez kolejne 180 dni mieszkancy Seczkowej beda
                jezdzili przez Poprawna.
    • nana2005 Re: Osiedle LAS- problemy 24.04.07, 22:51
      chciałabym kupic małą działkę w Wawrze Las. Jeśli ktoś z Państwa słyszał o
      takiej prosiłabym o informacje. Dziękuję.
      • Gość: Leśniok Re: Osiedle LAS- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 11:25
        Proszę o kontakt ghost3605@wp.pl

> chciałabym kupic małą działkę w Wawrze Las. Jeśli ktoś z Państwa słyszał o
        > takiej prosiłabym o informacje. Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka