Dodaj do ulubionych

dobry kurs samoobrony dla mlodziezy?

IP: *.devs.ac-net.pl 28.04.03, 23:24
Jesli ktos wie o dobrze prowadzonych zajeciach (chodzi o rzeczy sprawdzone) z
samoobrony dla 15-latkow, najlepiej na Grochowie, to prosze o namiary.
Chodzi mi o to, zeby nacisk byl polozony na rozwoj sprawnosci ogolnej i
praktyczna umiejetnosc poradzenia sobie w roznych trudnych sytuacjach, nie
zas na jakies filozofie/meblowanie glowy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Teresa Re: dobry kurs samoobrony dla mlodziezy? IP: *.devs.ac-net.pl 03.05.03, 11:51
      Podpowiedzcie cos, prosze! Jezeli nie na Grochowie, to gdzie?
      Nie wierze, ze nikt nie wie. Moze dobry oboz latem dla poczatkujacych?
      p l e a s e
    • Gość: xxxx Re: dobry kurs samoobrony dla mlodziezy? IP: *.igf.fuw.edu.pl 05.05.03, 13:57
      Kiedyś był TKKF Stadion na ul. Walecznych. Nie wiem jak dzisiaj.
      Polecam BKKK Bielański Klub Karate Kyokushin, daleko ale warto. Najlepszy klub
      w Wawie, poza tym ma chyba zajęcia gdzieś na Pradze i w Rivierze, znajdź
      telefon pod 913.

> Chodzi mi o to, zeby nacisk byl polozony na rozwoj sprawnosci ogolnej i
      > praktyczna umiejetnosc poradzenia sobie w roznych trudnych sytuacjach, nie
      > zas na jakies filozofie/meblowanie glowy.

Na rozwój ogólny ciałą zwykle zawsze kładą nacisk. A co do "praktycznych
      umiejętności" to lepiej daj sobie spokój, bo chłopak za bardzo uwierzy w
      siebie. Niestety jak ktoś ma pistolet to i karateka nie pomoże. Biegłośći w
      walce nabiera się w każdym stylu po paru latach. Jest Krav Mag ale to służy do
      lepszej ucieczki.
      Pierwsze czego uczą w dobrej szkole walki to to żeby się nie pchać do bójek
      m.lin. dlatego że karateka odpowiada jak za użycie niebezpiecznego narzędzia.

A co do filozofii/meblowania to co masz na myśli?
      • Gość: Teresa Re: dobry kurs samoobrony dla mlodziezy? IP: *.devs.ac-net.pl 06.05.03, 00:26
        Dzieki za informacje.
        Co do tego meblowania - to przyznaje, ze chodzi raczej o niejasne obawy, ze gdy
        wybiore konkretna sztuke walki wschodniej, to wiazac sie to moze z
        przekazywaniem roznych tresci odmiennych od swiatopogladu zbudowanego na
        chrzescijanstwie. Wolalabym sie teraz skupic na ciele a bardzo ciekawe
        filozofie Wschodu zostawilabym ew. na pozniej.
        Oswiec mnie, jesli sie myle, najwyrazniej znasz sprawe z doswiadczenia
        Pozdrowienia T
        • Gość: Tlik Re: dobry kurs samoobrony dla mlodziezy? IP: *.igf.fuw.edu.pl 11.05.03, 17:38
          > Dzieki za informacje.
          > Co do tego meblowania - to przyznaje, ze chodzi raczej o niejasne obawy, ze dy
          > wybiore konkretna sztuke walki wschodniej, to wiazac sie to moze z
          > przekazywaniem roznych tresci odmiennych od swiatopogladu zbudowanego na
          > chrzescijanstwie.

Wiesz ale "siatopogląd chrześcijański" to słowo wytrych. Trochę brzmi to jakbyś
          bała się innych treści niz Ty uważasz za słuszne.
          Ale nie masz się co obawiać bo tak z 95% trenerów karate to katolicy.
          Poza tym "prawdziwego"-medytacyjnego kungfu/karate to w Polsce nie ma.

Tak się w ogóle składa, że jestem ateista-buddystą.

Pozdrawiam.
          • Gość: Teresa dziekuje Tlik IP: 193.91.26.* 11.05.03, 21:29
            Uspokoiles mnie. Tak, wole mojego syna nie popychac w zadnym kierunku, poza
            nasza wiara. Ja okres goracych poszukiwan i fascynacji innymi wierzeniami,
            takze magia i okultyzmem, mam za soba, zatoczylam kolo i wyladowalam w punkcie
            wyjscia. Nie mam watpliwosci, ze moj syn tez bedzie poszukiwal swojej drogi i
            swojego miejsca, bo jest myslacy, ale ja nie musze tego etapu wywolywac czy
            przyspieszac.
            Na razie wazne sa fizyczne umiejetnosci w zakresie samoobrony.
            Zatem dziekuje, rowniez pozdrawiam
    • Gość: drZbuszu Re: dobry kurs samoobrony dla mlodziezy? IP: *.cors.gov.pl 20.05.03, 15:48
      Gość portalu: Teresa napisał(a):

> Jesli ktos wie o dobrze prowadzonych zajeciach (chodzi o rzeczy sprawdzone) z
      > samoobrony dla 15-latkow, najlepiej na Grochowie, to prosze o namiary.
      > Chodzi mi o to, zeby nacisk byl polozony na rozwoj sprawnosci ogolnej i
      > praktyczna umiejetnosc poradzenia sobie w roznych trudnych sytuacjach, nie
      > zas na jakies filozofie/meblowanie glowy.

na grochowie to zapraszam do szkoly podstawowej nr 141 (chyba) im. majora
      sucharskiego (na pewno) na szaserow przy wspólnej drodze - klub karate
      shotokan - wtorki i czwartki start o 18.30 (grupa poczatkujaca). mozesz wpasc
      popatrzec porozmawic z senseiem i pozbyc sie obaw co do szkodliwego meblowania
      glowy ;-))) mozesz nawet przez caly godzinny trening nie spuszczc owego
      pietnastolatka z oczu - część rodzicow zauwazylem siedzi i czeka godzinke na
      swoje pociechy; tylko nie licz ze w ciagu kilku tygodni piętnastolatek zostanie
      mistrzem karate... no chyba ze z pomoca czarnej magii ;-)))

pozdr
      dr
      • Gość: asl Re: dobry kurs samoobrony dla mlodziezy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 19:21
        Jak trenowałem za bardzo młodu to wk...ło mnie jak grupki rodziców siedziały i
        gapiły się m.in. na mnie.
        • Gość: drZbuszu Re: dobry kurs samoobrony dla mlodziezy? IP: *.cors.gov.pl 02.06.03, 11:18
          Gość portalu: asl napisał(a):

> Jak trenowałem za bardzo młodu to wk...ło mnie jak grupki rodziców siedziały
          i
          > gapiły się m.in. na mnie.

hehe mam identyczna opinie jak ktos chce sobie popatrzec to niech idzie do zoo
          albo do teatru, ale nic nie poradzisz tak to juz jest... drzwi przed rodzicami
          za bardzo zamknac nie mozna...

pozdr
          dr
    • qubacz Re: dobry kurs samoobrony dla mlodziezy? 28.05.03, 11:43
      Niech sie uczy od najlepszy - Sambo na Mysliwieckiej
      www.sambo.pl
      Ewentaulnie brazylisjskie jujitsu na Gwardii/Raclawicka no ale tam nie ma juz tak wysoiego poziomu trenerskiego
    • Gość: Teresa Re: dobry kurs samoobrony dla mlodziezy? IP: *.devs.ac-net.pl 05.06.03, 00:13
      Jakis czas tu nie zagladalam, bo nie spodziewalam sie dalszego ciagu.
      Wszystkim dziekuje za polecane namiary i opinie. Najgorsze jest to, ze moj syn
      sie wcale nie kwapi, to ja uwazam umiejetnosc samoobrony za pozadana. Dlatego
      szukam dobrze prowadzonych zajec, aby sie zachecil i zaskoczyl "od
      pierwszego wejrzenia".
      Pozdrawiam Was wszystkich
    • Gość: sammi Re: dobry kurs samoobrony dla mlodziezy? IP: *.chello.pl 07.06.03, 12:56
      Warszawski Klub Karate Kyokushin. Na Grochowie zajecia sa na Kobielskiej 5 w
      Gimnazjum nr 24.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka