Dodaj do ulubionych

Modernizm... na obrazach

06.04.07, 18:00
na wystawie w Galerii "Milano" przy Rondzie Waszyngtona:

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34861,4035958.html
Oglądałem w niedzielę, ale tylko przez szybę, niestety.
Może warto sie wybrać ?
Obserwuj wątek
    • pol-a Socmodernizm 07.04.07, 07:23
      Ściśle rzecz biorąc socmodernizm, najbardziej zaskakujący a zarazem
      niedoceniany okres w dziejach XX-wiecznej architektury polskiej. Warto. Ale
      trzeba się pospieszyć, bo zostały t-ko dwa dni.
      • zbyszek_33 Re: Socmodernizm ? 07.04.07, 14:56
        Socmodernizm ? Nie jest pewien. Dwa obrazy, które widziałem, przedstawiały;
        1. z 1937 - Przystań klubu wioślarskiego przy Wale Miedzeszyńskim,
        2. z 1938 - Urząd Telekomunikacyjny i Telegraficzny przy ul. Nowogrodzkiej 45
        www.warszawa1939.pl/obiekt_right.php?kod=nowogrodzka_45
        Pozdrowienia Wielkanocne
        • pol-a Socmodernizm takze z Pragi Południe 07.04.07, 19:33
          Maja Kiesner maluje głównie socmodernizm www.inzynierska.pl/kiesner/
          i to z peerelowskich pocztówek. Z naszej dzielnicy m.in. Stadion Ikslecia (on
          ma więcej moderny niż socrealu), Most Łazienkowski oraz przystań Ogniska przy
          tymże moście i Wale Miedzeszyńskim czyli dawny gmach YMCA, znacjonalizowany
          dekretem Bieruta, a zbudowany w tym samym roku, w kt. w POlsce proklamowano
          socrealizm, tj. w 1948. Czy to nie o ten budynek z charakterystycznymi
          (nieistniejącymi juź) harmonijkowymi schodami Ci chodzi?
          • zbyszek_33 Re: Budynek Policyjnego Klubu Sportowego 08.04.07, 21:52
            pol-a napisał:

> Maja Kiesner maluje głównie socmodernizm www.inzynierska.pl/kiesner/
            > i to z peerelowskich pocztówek. Z naszej dzielnicy m.in. Stadion Ikslecia (on
            > ma więcej moderny niż socrealu), Most Łazienkowski oraz przystań Ogniska przy
            > tymże moście i Wale Miedzeszyńskim czyli dawny gmach YMCA, znacjonalizowany
            > dekretem Bieruta, a zbudowany w tym samym roku, w kt. w POlsce proklamowano
            > socrealizm, tj. w 1948. Czy to nie o ten budynek z charakterystycznymi
            > (nieistniejącymi juź) harmonijkowymi schodami Ci chodzi?

Nie budynek YMCA, lecz właśnie ten, który znalazłem w necie:
            www.ispan.pl/galeria/dekadaswingu.htm
            Myślę, że był usytuowany w pobliżu obecnej restauracji "Boathuouse" (przed 1990
            O.W. Komendy Stołecznej Milicji) ul. Wał Miedzeszyński nr 389 lub obok nr 387.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka