zbyszek_33 06.04.07, 18:00 na wystawie w Galerii "Milano" przy Rondzie Waszyngtona: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34861,4035958.html Oglądałem w niedzielę, ale tylko przez szybę, niestety. Może warto sie wybrać ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pol-a Socmodernizm 07.04.07, 07:23 Ściśle rzecz biorąc socmodernizm, najbardziej zaskakujący a zarazem niedoceniany okres w dziejach XX-wiecznej architektury polskiej. Warto. Ale trzeba się pospieszyć, bo zostały t-ko dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek_33 Re: Socmodernizm ? 07.04.07, 14:56 Socmodernizm ? Nie jest pewien. Dwa obrazy, które widziałem, przedstawiały; 1. z 1937 - Przystań klubu wioślarskiego przy Wale Miedzeszyńskim, 2. z 1938 - Urząd Telekomunikacyjny i Telegraficzny przy ul. Nowogrodzkiej 45 www.warszawa1939.pl/obiekt_right.php?kod=nowogrodzka_45 Pozdrowienia Wielkanocne Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Socmodernizm takze z Pragi Południe 07.04.07, 19:33 Maja Kiesner maluje głównie socmodernizm www.inzynierska.pl/kiesner/ i to z peerelowskich pocztówek. Z naszej dzielnicy m.in. Stadion Ikslecia (on ma więcej moderny niż socrealu), Most Łazienkowski oraz przystań Ogniska przy tymże moście i Wale Miedzeszyńskim czyli dawny gmach YMCA, znacjonalizowany dekretem Bieruta, a zbudowany w tym samym roku, w kt. w POlsce proklamowano socrealizm, tj. w 1948. Czy to nie o ten budynek z charakterystycznymi (nieistniejącymi juź) harmonijkowymi schodami Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek_33 Re: Budynek Policyjnego Klubu Sportowego 08.04.07, 21:52 pol-a napisał: > Maja Kiesner maluje głównie socmodernizm www.inzynierska.pl/kiesner/ > i to z peerelowskich pocztówek. Z naszej dzielnicy m.in. Stadion Ikslecia (on > ma więcej moderny niż socrealu), Most Łazienkowski oraz przystań Ogniska przy > tymże moście i Wale Miedzeszyńskim czyli dawny gmach YMCA, znacjonalizowany > dekretem Bieruta, a zbudowany w tym samym roku, w kt. w POlsce proklamowano > socrealizm, tj. w 1948. Czy to nie o ten budynek z charakterystycznymi > (nieistniejącymi juź) harmonijkowymi schodami Ci chodzi? Nie budynek YMCA, lecz właśnie ten, który znalazłem w necie: www.ispan.pl/galeria/dekadaswingu.htm Myślę, że był usytuowany w pobliżu obecnej restauracji "Boathuouse" (przed 1990 O.W. Komendy Stołecznej Milicji) ul. Wał Miedzeszyński nr 389 lub obok nr 387. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś