fnop Ksenofobia ubber alles! 01.10.03, 11:08 to, co czytam na tym forum przeraża mnie; niektóre wypowiedzi są po prostu przesycone nienawiścią do innej rasy; zrzucanie winy na inne narody, uogólnianie i idealizowanie swojej nacji to nic innego jak ksenofobia; Wietnamczycy na bazarze handlują tak jak inni, bo taka jest już istota bazaru, ale żeby nie widzieć tego co robią Polacy? a kto kupuje ten towar, kto korzysta z niskich cen, kto jada w budkach z tanim jedzeniem? okropna hipokryzja to tak jakby Polacy nigdy nie handlowali na zagranicznych bazarach - robili burdy, pijackie awantury; do dziś kojarzą się z mafiami samochodowymi i prostytucją; w porównaniu z nimi Wietnamczycy to ludzie pracowici, skromni i sumienni - to, że zdarzają się wyjątki jest rzeczą normalną, ale generalnie stanowią dla nas przykład pod wieloma względami; chociażby ich solidarność, to, że się trzymają razem, a nie tak jak my Polacy szukają na każdym kroku powodu do kłótni. mówienie "jak się nie podoba to wracajcie do swojego kraju" jest zwykłym chamstwem, które stoi w jawnej sprzeczności do opinii Polaka jako osoby gościnnej; mają prawo tak samo krytykować bezdusznych urzędników i aparatczyków jak każdy inny, zwłaszcza, że mieszkają w tym kraju kilka, kilkanaście lat; zarzuty, że nic nie daają temu krajowi jest absurdalny - płacą VAT i akcyzę w towarach, kupują polskie towary, mieszkania, samochody etc. w sumie stanowią dużą siłę nabywczą; państwo do nich nie dokłada, bo sami dbają o swój interes; ale ludzie wykształceni w socjaliźmie i na państwowych posadach niegdy tego nie zrozumieją i woleliby być państwem zamkniętym, odgrodzonym od tego co się dzieje na świecie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawekpl Re: Ksenofobia ubber alles! IP: *.server.lan.at 01.10.03, 11:54 nareszcie rozsadna opinia. Przerazony jestem tym chamskim i agresywnym rasizmen w tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mulat Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie IP: 213.120.245.* 01.10.03, 11:11 proponuję wywalić z Polski wszystkich obcokrajowców, włacznie z tymi obrzydliwymi firmami inwestujące grubą kasę w tym kraju (pasożyty) i przygarnąc zpowrotem całą Polonię. Korzyści będą pewnie ogromne. Będzie jak w raju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario ZAMKNAC STADION 10 lecia IP: *.p.lodz.pl 01.10.03, 11:15 Jestem za calkowita likwidacja tego syfu w srodku stolicy. Bylem tam raz i mi wystarczy. Przeniescie sobie to na jakies peryferie. Najbardziej mnie rozsmieszyl napis JARMARK EUROPA. Precz z korupcja i lapowkarstwem.Nie chce wiecej afer!!!!!! Przy wladzy osoby wyksztalcone i sprawdzone.Pelna odpowiedzialnosc za swoje czyny. Mam nadzieje ze kiedys bede przy wladzy!! Odpowiedz Link Zgłoś
santakasia Re: ZAMKNAC STADION 10 lecia 01.10.03, 11:39 nie chodzi o to, czy stadion powinien być, czy nie. chodzi o to, jak potraktowali tych biednych ludzi. dużo osób od nich kupuje, a nie ma takich, którzy by się za nimi wstawili. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: DZ protestuje!!! ;))) 01.10.03, 11:47 tytuł wątku jest kłamliwy!!! DZ nie ma stadionu!!! Proszę o sprostwoanie tego natychmiast:) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TK Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 01.10.03, 12:03 zdelegalizować bazar zdelegalizować Wietnamczyków zdelegalizować pana zdelegalizować panią zdelegalizować wszystko wprowadzić godzinę policyjną o 15:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie IP: 195.116.5.* 01.10.03, 12:14 Proszę o więcej takich akcji łącznie ze strażą graniczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie IP: *.Red-213-98-52.pooles.rima-tde.net 01.10.03, 12:36 Za kazdym razem jak czytam takie artykuly zastanawiam sie jak szybko zapominamy, ze to jeszcze niedawno nas Polakow wypedzano z zagranicznych bazarow. Poza tym jezeli Wietnamczyce sa na stadionie to chyba dlatego ze maja klientow na swoj towar i bedac legalnie lub nie w Polsce maja prawo do godnego traktowania, szczegolnie przez przedstawicili wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm I BARDZO DOBRZE, TYLKO MAŁO! CO TO ZA KRAJ.... IP: *.cs.bialystok.pl 01.10.03, 12:38 Popieram takie akcje!Nasz kraj jest dziwny, słyniemy z gościnności, ale to przesada.Gdzie to możliwe aby obcokrajowiec prowadził interes, nawet bez legalnego pobytu?!To skandal!Oni mają wieksze prawa od Polaków!Na nas czycha ZUS, Izba Skarbowa i szereg innych instytucji!A na nich?Tylko jakas kontrola od czasu do czasu, przepadek towaru , może mandat...ha ha. Jakby na mnie trafiło coś takiego,że mam towar bez rachunku,to miałbym konfiskatę, sprawę,wysoki domiar skarbowy!Już bym się nie podniósł!A oni?!Stracą towar, to odrobią!I nic pozatym.Zajmują pozatym miejsca pracy dla Polaków!Ja mieszkam w Białymstoku, tu jest jeszcze gorzej!Rosjanie pozajmowali rynki, i smieja się w oczy wszystkim kontrolom. Twierdzą,że towar przywieźli od siebie, a w rzeczywistości to z W-wy!I handlują w najlepsze, a Polak nie ma gdzie, bo pozajmowane!Czy to jest normalne,że ja płacąc podatki i ZUs nie mam gdzie handlować? Cudzoziemiec ma wieksze prawa?Mamy tyle służb,aż za dużo, niech ktoś się weźmie do roboty, nie tylko pokazówki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIETNAMKA.GAZETA@WP.PL Re: I BARDZO DOBRZE, TYLKO MAŁO! CO TO ZA KRAJ... IP: 193.0.68.* 01.10.03, 15:09 Jak stadion sie sputoszeje, to myslisz, ze Polacy bedą mieli gdzie handlować? załoze sie, że NIE. Bo polacy nie chca wstac o 2 nad ranem, i, co najważniejsze, nie umieją sie dogadac z innymi handlujacymi. Miejsce, gdzie stoja Wietnamczycy teraz, było puste i martwe! Polki nie Wietnamczycy! Były pole do budowy bazaru, lecz Polacy nie kiwneli palcem, nie wpadli na ten pomysł! Wietnaczycy zrobili z zerowej ziemii w bazar, daja ludziom prace (34 POLSKICH firm transportowych obslugluje wietnamczykow ze stadionu - jeden z przykładow). dlaczego w Was tak duzo agresji? Wiecej rozsadku proponuje! mowicie, ze polacy tez byli za granica po chleb i wolnosc. Mam nadzieje, ze Wietnamczycy beda mieli lepsza pamiec. Jak Wietnam bedzie demokratyczna, przyjezdzaja do Wietnamu, moze Afrykanczycy, Kubanczycy... Bedziemy ich przyjmowac i pomagac. A nie tepic. pozdrawiam! Wietnamka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Wynocha z Polski!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 19:35 Won ze Śląska, polska chołoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prowokator z Wietnamu Re: Wynocha z Polski!!! IP: *.chello.pl 02.10.03, 17:49 Gość portalu: Hanys napisał(a): > Won ze Śląska, polska chołoto. Mi się wydaje że tak się pisze "hołota" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prowokator z Wietnamu Wynocha z Globu ziemskiego IP: *.chello.pl 02.10.03, 17:47 maxim_01 napisał: > Żółta chołoto!!!! Och, Ty! wynoś się z globu ziemskiego!!! Polacy pozostali, głupi i durni, zacofani i zakompleksieni!!! Wynoście się z globu ziemskiego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 13:04 Faszyści w kominiarkach, zostawcie ludzi w spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamnik Jak już państwu brakuje kasy IP: *.man.polbox.pl 01.10.03, 13:06 to jest w stanie nawet mordować gości, aby i ich złupić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re: Jak już państwu brakuje kasy IP: *.lublin.mm.pl 01.10.03, 14:02 Dzieci i młodzierz wietnamska pojawili się po wojnie z Ameryką. Codzili do szkoły, studiowali, pracowali, zakładali rodziny. Byli otoczeni szacunkiem i sympatią. Pracowici i uczciwi. Zadomowili się w Polsce. zaufali Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik bazar atrakcja Warszawy IP: *.kabel.telenet.be 01.10.03, 13:28 duzy, orientalny bazar w +/- srodku miasta, gdzie handluje sie wszystkim i wschod spotyka sie z zachodem, jest niewatpliwie miejscem wyrozniajacym Warszawe, i to wcale nie w negatywnym sensie. cos w rodzaju bazaru w Instanbulu. bedac w Wwie sam czesto wpadam i polecam znajomym pytajacym co warto zobaczyc w Wwie. oczywiscie sa pewne rzeczy negatywne, np. portfel warto jest dobrze schowac, ale czym sie to w koncu rozni od ul. Zabkowskiej czy Targowej? wladze powinny dazyc do stopniowego UCYWILIZOWANIA zycia bazarowego, a nie przeprowadzac widowiskowe akcje z grubej rury bo tylko tym moga sie wylazac w statystykach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant USZCZELNIC POLSKA GRANICE IP: *.as1.dbn.dublin.eircom.net 01.10.03, 13:34 Dlaczego wladze naszego kochanego panstwa nie wezma sie za uszczelnienie granic panstwa i dobranie sied do d... rekinom polskiego przemytu? Nie skoncentruja swoje wysilki na nich a nie na Wietnamczykach. Ja sam handlowalem na Wegrzech i w Polsce. Zawsze przyjmowano mnie z grzecznosacia i uprzejmoscia za granica. Wielu Polakow handlowalo w Niemczech, Czechoslowacji, Bulgarii, Rumunii, ZSRR, Jugoslawii, ale widac, ze teraz pamiec nas zawodzi po 15 latach DOBROBYTU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NORWEGIA ZAPOMNIAL WOL JAK CIELECIEM BYL!!!!!!! IP: *.cm.chello.no 01.10.03, 14:19 Czy Polacy nie pamietaja siebie kilkanascie zaledwie lat temu,na bazarach Europy????Dajcie tym ludziom spokoj bo historia lubi sie powtarzac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rufus Re: ZAPOMNIAL WOL JAK CIELECIEM BYL!!!!!!! IP: *.tnt9.dca5.da.uu.net 01.10.03, 16:06 Zostawic ich w spokoju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mahesz Znieść paszporty! IP: *.onhill.gda.pl 01.10.03, 13:59 Znieść paszporty! Ludzkość jest jedna, a ten, kto ją dzieli, powienien zasiąść przed trybunałem w Hadze za zbrodnie przeciwko ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jak. Re: Jak można likwidować tyle miejsc pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 14:09 Jak powyżej i źródło o wiele tańszych zakupów dla niezamożnych ludzi. A co w zamian proponujesz i za czyją kasę. Pani radna, moze kolejnego GEANTA lub Leclerka! Nie bedzie wietnamczyków, to będa wyrobnicy Polacy za 700 zł brutto pracujacy dla jakiś zachodnich potentatów. Zastanów sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celnik BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.lcs.net.pl / 192.168.0.* 01.10.03, 15:17 95% Wietnamczyków nie placi zusu i podatkow. Wszyscy wątpiący w słusznośc dzialan celników niech posluchają Polaków handlujących takim samym towarem, np. w warszawskich sklepach. Po rozpoczęciu dzialan na stadionie pojawili się przedstawiciele Ambasady Wietnamu i straszyli ochłodzeniem stosunków Polska - Wietnam!! Pojawil suię też ksiądz!!! (?) dumnie nadstawiający piers za swoje"owieczki". Tymczasem te owieczki mialy lewe faktury od nieistniejących firm, niewazne paszporty lub ich brak!!! Stowrzyli państwo w państwie i podnoszą larum, gdy ktoś próbuje zrobic z tym porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilia z USA Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: 193.0.68.* 01.10.03, 15:37 Pan nigdy nie był zagranicą? i nie miał nikogo zagranicy? Celnik udawany! Polak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: 193.0.68.* 01.10.03, 15:42 Nie zrobisz z tym porzadku bo Ty nie jestes w stanie to zrobic. To polityka. Jestes dumny z tego, ze nosisz mundur, a uslyszalem wyzwiska od mudurowanych. W imieniu mojego narodu, nie wyzywaj tych ludzi. Ja, obywatel Polski nie zycze sobie takiego brania sie za zrobieniem "porzadek". To wasi koledzy Celnicy przemycaja towary. Wietnamczycy nie moga placic podatek, przez to, że umysły urzednikow sa ograniczone. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duszpasterz Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 16:19 Byłem świadkiem, i to bezsilnym, nalotu. Nie nadstawiałem piersi dumnie za katolików z Wietnamu, bo powodów do dumy nie było. Z bólem serca obserwowałem, co się działo w Ojczyźnie "gościnności". Uzbrojeni funkcjonariusze, w kominiarkach, już samym widokiem wzbudzali postrach nawet u swoich. Nie dziwię się, że Wietnamczycy w popłochu uciekali. Po raz trzeci w ciągu jednego miesiąca urządzono tak masową akcję i tylko wobec Wietnamczyków. Wiem dobrze, jak bardzo Wietnamczycy pragną uregulować swój pobyt w Polsce, płacić ZUS i podatki. Pytanie tylko, dlaczego im się tego nie umożliwia. Od 1 września obowiązuje ustawa o cudzoziemcach, oferująca przywilej abolicji. Została przyjęta z nadzieją przez Wietnamczyków, którzy rozpoczęli gremialnie starania o legalizację, żeby móc płacić podatki itp. To oczywiście potrwa jakiś czas, bo procedury są długotrwałe. Tymczasem nasilenie akcji celników akurat w tym czasie, gdy Wietnamczycy podejmują starania o uregulowanie spraw pobytu, każe wątpić w szczerość intencji ustawodawcy. Nie sądzę bowiem, żeby tak szeroko zakrojoną akcję, skierowaną przeciwko jednej tylko nacji można było zainicjować bez wiedzy wyższych czynników. Wczoraj właśnie zakończyła się wizyta polskiej delegacji senackiej w Wietnamie, o której szeroko relacjonował Dziennik Telewizyjny. Czyżby ta zbieżność była przypadkowa? Żeby nie było niejasności. Nie kwestionuję legalności kontroli celnej w ogóle. O tej akcji jednak sądzę, że prawo zostało potraktowane instrumentalnie i pod pretekstem kontroli celnej państwo przeprowadza czystkę etniczną. Wcale nie jestem z tego dumny, bo i z czego? ks. Edward Osiecki, duszpasterz katolików wietnamskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trybun Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 16:25 Mówi się, że Wietnamczycy nie płacą podatków. Nikt nie wspomni, jaki strumień pieniędzy oni pompują w polską gospodarkę. Wietnamczyk płaci za mieszkanie, za taksówki, kupuje żywność. (Nawiasem mówiąc, niektóre korporacje taxi prosperują w Warszawie dzięki Wietnamczykom). Oprócz tego musi wykupić rozmaitym urzędnikom i funkcjonariuszom. Są również inne wydatki, których nie wspomnę. A na dodatek mit o bogactwie sprawia, że niejednokrotnie Wietnamczyk jest ofiarą napadu przez opryszków. Te zrabowane pieniądze również "zasilają" polski obieg finansowy. Tak naprawdę, to my potrzebujemy Wietnamczyków. Kolejny mit to ten, że kupiec wietnamski zniszczył polski przemysł tekstylny. Jest to zafałszowanie rzeczywistości. To nie dlatego ten przemysł upada. Wszyscy wiedzą, że przyczyną jest rabunkowa prywatyzacja i zgoda na to, by wielkie zachodnie supermarkety eliminowały polskie wyroby ze swoich sklepów. Proszę mi pokazać, który supermarket sprzedaje polskie wyroby? Kupiec wietnamski sprzedawałby polskie wyroby, gdyby mógł mieć do nich dostęp. Kupcowi jest obojętne, czym handluje, ważne tylko, by się opłacało. Dlaczego my sami zrujnowaliśmy nasze fabryki i wytwórnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądny Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 16:46 Panie celniku, Gość portalu: celnik napisał(a): > 95% Wietnamczyków nie placi zusu i podatkow. Ma Pan może jakieś dane potwierdzające takie oszacowanie, czy tylko "pi razy oko" ? Nie przeczę, że bardzo wielu Wietnamczyków nie płacą ani ZUS'u ani podatków, ale to nie jest w stu procentach ich wina, kiedy polskie władze d/s cudzoziemców robią wszystko, aby przede wszystkim odmówić im możliwości legalnego pobytu, wbrew, jak można przypuszczać, intencjom ustawodawców. Od lat robią to konsektwennie i skutecznie. Trzeba przyznać, że tutaj w żadnym wypadku nie można powiedzieć, że polskie władze dają cudzoziemcom większe prawa niż własnym obywatelom. Wielu Wietnamczyków, płacących regularnie ZUS'u,VAT,CIT w wyskokości kilku tysięcy złotych miesięcznie, nie dostali przedłużenia zgody na dalszy pobyt bez żadnego uzasadnienia. Jeśli chodzi o sprawiedliwość, można iść jeszcze dalej i spytać co Wietnamczycy mają z tego ZUS'u. Jak człowiek może liczyć na emeryturę jeśli nie jest w stanie przewidzieć czy za rok jeszcze będzie mógł w Polsce przebywać. A czy Pan wie że do całkiem niedawna cudzoziemcy przebywający w Polsce nawet na podstawie dwuletnich kart pobytu, z mocy ustawy, NIE mogą opłacić składek ubezpieczenia zdrowotnego, nawet gdyby chcieli, i mają korzystać z opieki lekarskiej wyłącznie na zasadach pełnopłatności ? Prawie wszyscy Wietnamczycy handlujący na Stadionie traktują składki ZUS'u wyłącznie jako formę opłat po prostu za to, że są, i trudno im się dziwić. Oczywiście, wiem że skoro jest prawo, trzeba się stosować, chcę tylko przedstawiać jak to wygląda z miejsca siedzenia Wietnamczyków. Co do opłat celnych, mogę też ryzykować stwierdzeniem, że 60% procent towarów handlowanych na stadionie idzie na reeksport do Rosji, Ukrainy, Białoruś i tzw. Wschód. Tak więc tak naprawdę te opłaty celne nie są do końca w 100% należne polskiemu budżetowi. Jeszcze raz wyjaśniam, że nie uważam, iż nie powinni płacić tych opłat, skoro polskie prawo to nakazuje, ale "krzyk i larum", na ile to oni "oszukują" Skarb Państwa, nie jest do końca sprawiedliwe. >Wszyscy wątpiący w słusznośc dzialan celników niech posluchają >Polaków handlujących takim samym towarem, np. w warszawskich >sklepach. Nie kwestionuję słuszności tych działań, ale po co zaraz z długą bronią i kominiarkami. Czy naprawdę były jakieś podstawy,czy w przeszłości były jakieś incydenty, aby można uzasadnić stosowanie aż takich środków ? > Po rozpoczęciu dzialan na stadionie pojawili się >przedstawiciele Ambasady Wietnamu i straszyli ochłodzeniem >stosunków Polska - Wietnam!! No i czemu Pan się dziwi, że człowiek robi to co do niego należy. Ambasada jest po to, żeby bronić własnych obywateli. Jestem pewien że polskie służby dyplomatyczne w podobnych okolicznościach nie poprzestaliby na jakichś tam straszeniach. Biorąc pod uwagę, że wczoraj właśnie konkludowała swoją trzydniową wizytę w Wietnamie delegacja polskiego Parlamentu z Marszałkiem Senatu na czele, podczas której debatowano nad sposobami rozszerzenia kontaktów handlowych między oboma krajami, nie pozostaje mi nic innego jak gratulować Panu i Pana przełożonym znakomitego wyczucia czasu i dyplomatycznego taktu. No to tyle i pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celnik DO ROZSĄDNEGO IP: *.lcs.net.pl / *.lcs.net.pl 01.10.03, 22:02 Po pierwsze, dziekuje za pozdrowienia, rowniez pozdrawiam. Po drugie, funkcjonariusze celni nie są i pewnie długo jeszcze w naszym kraju nie bedą uzbrojeni. Po trzecie minely juz zdecydowanie czasy, kiedy 60% (kiedys nawet wiecej) towarów ze stadionu wyjezdza na wschód. Po czwarte, kontrole na Stadionie odbywaje sie klika razy w tygodniu przez caly rok, więc dziekuje za gratulacje wybrania odpowiedniego czasu na wczorajsze dzialania. Po piąte, zapewniam Pana, że nie chciałby Pan wziąc udziału nawet w jednej akcji np. własnie na stadionie, gdzie w twoim kierunku lecą butelki, kamienie, nie mówiac juz o wyzwiskach. Pobicia funkcjonariuszy i przepychanki są porządku dziennym. A tak na koniec. Niech Pan mi wierzy, że kwoty uszczupleń celnych i podatkowych wynikających z faktu niezgłaszania towarów właściwym organom to rząd kilkudziesięciu milionów złotych rocznie, a wartość przemycanych towarów do Polski jest jeszcze kilkakrotnie wyższa. I tak naprawdę na koniec. N Stadionie, oprócz zorganizowanych grup przestępczych Wietnamczyków (proszę sobie wyobrazić, że są takie), "urzędują" Ormianie. Czy w ich przypadku (ogólnie podobnym)również wypowie się Pan w tak wyważonym tonie ?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądny Re: DO ROZSĄDNEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 00:22 Panie celniku, Dziękuję za odpowiedź. Ustalmy może najpierw, czy we wczorajszej kontroli funkcjonariusze byli wyposażeni w broń. GW i ksiądz Osiecki twierdzą, że byli. Pan utrzymuje,iż celnicy uzbrojeni nie byli. A może wam towarzyszyli uzbrojeni funkcjonariusze innych służb, policji celnej czy zwykłej ? W każdym razie temat broni nie był podnoszony jako zarzut wobec celników w szczególności, a raczej dotyczył całej kontroli. A więc broń była czy jej nie było ? Co do tego oszacowania 60%, pozwolę sobie zachować odrebne zdanie. Co do wyczucia czasu, doskonale wiem ze naloty nie są od wczoraj. Jednak chyba nie zaprzeczy Pan, że na terenie Stadionu jeszcze nigdy wcześniej nie miały one takiej skali i były przeprowadzone w tak spektakularny sposób jak przedwczoraj. Wyczucie czasu polega m.in. wlaśnie na tym, aby nie sprawiać wrażenia, iż zbieg okoliczności nie był zbiegiem okoliczności. No ale rozumiem że w końcu to nie należy do Panów ustawowego zakresu obowiązków. Odnośnie zagrożeń wobec funkcjonariuszy, w pełni rozumiem Panów. W Wietnamie też mam krewnych którzy pracują w służbach porządkowych. Jednak to nie usprawiedliwia zachowań niektórych Pana kolegów. No ale na to już Pan odpowiedział. Co do Ormian...to może ma Pan faktycznie rację. Argumentu, iż wyroby chińskie czy tureckie są tanie, bo często są wytwarzane przez więźniów czy dzieci, po prostu nie kupię. Są to "łatwe" argumenty żeby usprawiedliwić nierentowność własnego przemysłu. Nie zaprzeczalnym faktem jest, iż cały świat, nie tylko Polska, z USA na czele, przeniósł produkcję przemysłu lekkiego (i nie tylko) do Chin. Więźniowie i dzieci wyzyskane niewątpliwie są, ale z paru przypadków uczyniono argument na wszystko. Moja wypowiedź nie jest prostestem przeciw kontrolom jako takim. Nie kwestionuję też wiele spraw przez Pana poruszanych. Chciałem przede wszystkim przedstawić punkt widzenia Wietnamczyków i pokazać, że nie jesteśmy bandą oszustów i darmozjadów niosących nieszczęścia Polakom jak tu na tym forum nas przedstawiają co niektórzy. Z poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celnik Re: DO ROZSĄDNEGO IP: *.lcs.net.pl / *.lcs.net.pl 02.10.03, 15:09 Witam. Od razu do rzeczy. Jak pisalem, nie mylcie nas z innymi sluzbami. Dla przecietnego zjadacza chleba stadion kontrolują cernicy i policja. A tymczasem w ostatniej akcji bylismy my, BDS (skarbówka tzn. wywiad skarbowy) i uks. Celnicy nigdy w Polsce nie mieli broni i niech to Pan przyjmie do wiadomosci. Nie nasza to wina, ze na pierwsza wspolna akcje z słuzbami skarbowymi ci odstatni wygladali jakby szli na wojnę! o do skali naszych dzialan, to zapewniam Pana, ze beda sie powtarzac. Zauwazyl Pan pewnie, ze kupienie plyt czy odziezy podrabianej na stadionie zaczyna byc problemem. Caly szkopul w tym, ze na nasze dzialania nie ma w spoleczenstwie przyzwolenia. Ten kto sprzedaje przemycone papierosy , alkohol, płyty czy podrabiane ciuch, w ogolnym odczuciu nie robi nic zlego. Ito jest tragedia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądny. Re: DO ROZSĄDNEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 16:46 Witam i dziękuję za odpowiedź, Więc broń była, ale nie w posiadaniu celników. Dobrze, ześmy to ustalili. Zwykłego zjadacza chleba, na widok broni, raczej mało interesuje która właściwie służba ją nosi. Nie jestem przeciw kontrolom. Prawo jest, to trzeba go egzekwować. Problem leży w tym, że urzędnicy w praktyce robią wszystko, aby utrudnić Wietnamczykom jego przetrzegania. Ustawa swoje, interpretacje swoje, a praktyka jeszcze gorsza. Jak człowiek nie może mieć zalegalizowanego pobytu, to nie może mieć zarejestrowanej dzialalnośći, a co za tym idzie nie może wziąć faktury za swoje towary, nawet gdyby chciał, opłacić ZUS'u i podatków, a zarabiać musi. Nawet bardzo często tym, którzy od paru lat już mieli spółki z o.o. z polskimi pracownikami, opłacali wszystkie świadczenia i podatki, po prostu odmawiają przedłużenia pobytu. Bo tak. No to zaczną brać towar bez faktury. Przyjdą Panowie i kółko się zamyka. Dla nich to też tragedia. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celnik Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.lcs.net.pl / *.lcs.net.pl 01.10.03, 20:22 To znowau ja, celnik. Do wszystkic, których moja wypowiedz urazila. Jestem funkcjonariuszem. Nie ja ustalam prawo w Polsce, wysokosc podatkow czy sprawy zwiazane z ZUSEM. Mam zakres swoich obowiązków, które wykonuję. Jade na bazar, kontroluje stoisko. Sprawdzam, czy handlarz ma zarejestrowaną dzialalnosc, czy placi podatki i czy towar, ktorym handluje pochodzi z legalnego żrodla. To wszystko. Prosze sobie wyobrazic, ze nawet wczoraj podczas "gnębienia" Wietnamczyków rozmawialismy z handlującymi w tych sektorach Polakami, których jedynym zarzutem wobec nas "dlaczego tak rzadko tu przyjezdzacie". A prawda jest taka, ze podczas calej akcji bralo udzial 12 celników i okolo 25 insp. skarbowych. A tak na marginesie, to celnicy chodzą bez broni, a kominiarki chronią nasze twarze przed zemsta (tak, byly takie przypadki) handlarzy tracacych towar. Poza tym zapewniam, ze Wietnamczyk, ktory podczas akcji legitymowal sie chociaz minimum dokumentow wymaganych kontroli celnej odchodzil z usmiechem i nie tracil towaru. Oczywiscie rowniez pamietam, jak lata temu Polacy jezdzili do naszych sąsiadów i nielegalnie handlowali. W zwiazku z tym mamy nie przeprowadzac kontroli? Mimo wejcia ustawy, ktora daje organom celnym mozliwosc sprawdzania legalnosci pobytu tak naprawde my tego nie robi,y, bo nie wiemy jak! Interesuje nas towar. Abolicja dotyczaca cudzoziemcow, polega na tym, ze muszą byc w Polsce od co najmniej 6 lat, muszą miec dach nad glową, legalną pracę i srodki finasowe na 1 rok pobytu. Muszą byc w Polsce legalnie. Na koniec mala dygresja dotyczaca tego, kto "tak naprawdę wykończył polski przemysl włókienniczy" Na cene 1 koszuli wyprodukowanej w Polsce sklada sie wiele czynników (koszt materialu, placa, podatki, ubezpieczenia itp.) W Chinach czy Turcji pracują często 8-10 letnie dziecci za jedzenie. (to są fakty) Jak Polska fabryka ma konkurowac z towarami naplywającym z tych krajów? A,że pozwolono, przez tyle lat, na zalanie naszego kraju tandetą z tych Państw to nie wina funkcjonariuszy, tylko urzedników i polityków. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sm Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 01.10.03, 23:09 Panie celniku, bylam swiadkiem poprzednich nalotow na wietmaskie budy. Funkcjonariuszy wyzywali nas od kolor skory, smieli sie miedzy soba, myslac, ze my Wietnamczy nie rozumiemy Waszego jezyka. Slyszalam krzyki, placze, widzialam takze jak pan w czarnej masce, z dluga bronia bil bezprawnie wietnamczyka. To, ze byliscie zamaskowani nie usprawiedliwi was od takich czynow. Co to bylo za zachowania, kiedy ubieracie sie w mundurkach z godlem polskim, godnym szanowania wyzywaliscie nas od "kur.." i "spier.."? Uczylam sie w polskiej szkole, a teraz na studia. Uczylam sie historii polskiej kiedy to zolnierz polski bronil sie ojczyzny, nigdy sie nie poddawal nawet gdy Polska znanazla sie pod okupacja Niemiecka, Rosyjska.., bronil sie takich wartosci jak milosc do ojczyzny, do rodakow. Polska byla i mam nadzieje, ze jest narodem goscinnym. Za czasow kiedy moj ojciec tutaj jeszcze studiowal chwalil sie z znajomosci z Polakami, ze byli bardzo goscinni, otwarci, chetni do pomocy. Nadal nasza rodzinna utrzymuje bliskie kontakty z jego przyjaciolmi. Myslalam, ze na forum gazety zajrza ludzie wyksztalceni, a tu na moje zdziwienie takie slowa "won", nawet tu piszecie trujacych slow. Dziwi mnie fakt, ze jakis pan napisal "za duzo jest obcokrajowcow, wystarczy zajrzec np: na Uniwersytecie Warszawskim". To, ze duzo osob tam studuje swiadczy tylko o tym, ze jestesmy na rownym poziomie z Polakami. Dlaczego tyle zlosliwosci? Dlaczego Polacy narzekaja, a sami kupuja rzeczy na stadionie? Widzialam jak pred rozpoczeciem roku szkolnego jak cala rodzina wybrala sie tam, zeby dobrac dziecku jakies buty, plecaki..Po prostu dlatego, ze nie stac im na zakupy w markowych hipermarketach jak Galeria Mokorow czy Klif. Prawda jest taka, ze w tych czasach jedni biedni sa jeszcze bardziej biedni a drudzy bogaci bardziej sie wbogacaja. A kiedy wejdziemy do UE jeszcze sytuacja bedzie jeszcze gorzej. Jesli chcecie zrobic porzadek w Polsce, moze zacznijcie od porzadku w rzadzie czy tam w sejmie kiedy to takie zjawiska jak korupcja to pelno! Przeciez sprawa Rywina ile juz trwa i ilu politykow za soba pociaga? A poza tym to tylko przykrywka do innych spraw! Prosze Was tylko o wiecej zrozumialosci dla tych, krorzy jak Wasi rodacy za obczyznie staraja sie o lepszy byt! Pozdrawiam goraco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celnik Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.lcs.net.pl / *.lcs.net.pl 01.10.03, 23:23 Prosze Pana. Jest mi bardzo przykro z powodu zachowan niektórych funkcjonariuszy. po raz n-ty piszę na tym forum, ze celnicy w Polsce nie mają broni!!! Nie mylcie nas z innymi słuzbami! Zachowanie niektorych funkcjonariuszy wynikac ze zdenerwowania czy stresu (nasza praca nie nalezy do przyjemnych) często takze jest swaidomie prowokowane przez kontrolowanch. A także wynika to po prostu kultury osobistej.... Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cabalerro75 Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 19:49 Jasne Panie Celniku!!!!! Pieknie to tak patrzec i czytac na necie, jak pan tak zachecająco mówi i przeprasza za kolegów, ale przeciez WAS tak ucza zebyscie byli tak nastawieni , zero litości! bo to są PRZESTĘPCY,widziałem jak chłopaszek zasikał sobie spodnie bo miał kilka plyt CD, a cenik go prowadził jak psa.Bo korzysci też są z tych łapanek!!!! Nie zgodzi sie pan ze mną??????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wietnamka.gazeta@w Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: 193.0.68.* 02.10.03, 12:20 Nie ja ustalam prawo w Polsce, wysokosc podatkow czy sprawy > zwiazane z ZUSEM. Mam zakres swoich obowiązków, które wykonuję. Jade na bazar, > kontroluje stoisko. Pan jest maszyną do wykonywania rozkazu. Nie dyskutujemy o tym, czy wykonac rozkaz(chociaż chetnie pokaze Panstwu swiadkowie, ktorzy byli ciezko bici przez Pana lub panskich kolegow!!!). Nie rzucali kamieniami! (bardzo trudno jest znalezc na stadionie kamienie - codziennie sluzba porzadkowa sprzata, kamienie nie maja szans sie tam znalezc!!!) Funkcjonariuszy wyzywali ich, smiali sie z niepopranosc polszczyzny... Prosze sobie wyobrazic, ze nawet wczoraj podczas "gnębienia" > Wietnamczyków rozmawialismy z handlującymi w tych sektorach Polakami, których > jedynym zarzutem wobec nas "dlaczego tak rzadko tu przyjezdzacie". Doping, oczywiscie sie przyda. nie sadze, zeby tym Polakom, z ktorymi rozmawiał lepiej szlo po sputoszeniu stadionu. Nie przyciagaja kupujacych bo ich towar jest mało atrakcyjny (nie tylko drozsze, ale i brzydsze). Abolicja dotyczaca cudzoziemcow, polega na > tym, ze muszą byc w Polsce od co najmniej 6 lat, muszą miec dach nad glową, > legalną pracę i srodki finasowe na 1 rok pobytu. Muszą byc w Polsce legalnie. Byłam z urzedzie składac wniosek o udzielenie karte pobytu (abolicje). Urzedniczka nie chciała przyjąc wniosku bo "abolicja jest tylko dla tych, ktorzy stracili prawa pobytu w tym roku"! Byłam zdumiona! W ustawie nic o tym nie ma! Urzedniczka wymysliła (nie samodzielnie). Jestem pewna, ze tez jest tylko maszynka. ktos jej to nauczył!!! Kto? Panie celniku, jak mozna miec legalna prace niebedac legalnym? "Srodki finansowe" sa roznie interpretowane. Pan jest w stanie powiedziec jaka to wysokosc? W ustawie tego nie znalazłam, a w jednym pokoju urzedu usłyszałam 750zl na miesiac, w drugim 1500zl, do trzeciego pokoju nie weszlam. czy Pan, wykonujący rozkaz interesuje jaka jest intencja przelozonych? czy Panu w ogole nie obchodzi? Jesli mysli Pan, ze poprawił Pan stanu rzeczy, to Pan sie mylił. Zeby dalej dykutowac, potrzebny jest rozum, otwartosc, wrazliwosc spoleczno polityczna, a nie tylko "rzeczowa". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Krzysztoń Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.is.uw.edu.pl 02.10.03, 16:19 Szanowny Panie, Celnicy nie byli uzbrojeni i była ich garstka. Byli za to eskortowani [przez uzbrojonych po zęby czarno umundurowanych funkcjonariuszy, bardzo, bardzo aktywnych. Jeden z nich, chwaląc się posiadanie m jakiegoś "dyplomu na ten temat" tłumaczył mi podczas poprzedniej akcji, że "Żółtych" trzeba usunąć z Polski... (Czy jakieś służby wydają dyplomy, służące do czyszczenia pałek?). Kiedy mu się nie udało oświecić mnie, potraktował jako zdrajcę narodu? rasy? i najpierw próbował sprowokować, potem wezwał do opuszczenia chodnika (sic!) a następnie, łamiąc prawo, wyprowadził mnie przemocą. Nie szarpałem się, bo spod kominiarki wystawała część twarzy, każdy by się wystraszył. Byłem świadkiem szarpania, znieważania. Mnie m. in. tłumaczyli funkcjonariusze, że są tu po to, żeby się "Żóltkom" odechciało życ nad Wisłą niezależnie od abolicji. To jest ok? Taka jest polityka europejskiej, rządzącej w Polsce lewicy? Jeśli nie, kto ustala politykę mojego państwa? Ta gromada [---], których widziałem w akcji? Niech Pan nie epatuje czytelników sukcesami pańskich służb w walce z piractwem! Problem stanowi działalność "majors", wielkich koncernów płytowych, niszczących lokalne rynki i lokalną kulturę. "Majors" stoją przed sądem w Unii Europejskiej i USA a w Polsce współpracują z władzami celnymi, prawda? akie sukcesy macie w walce z handlem narkotykami? Może tu za duże pieniądze wchodzą w rachubę, żebyście się o sukcesy starali? Jeśli taka masa nielegalnego, przemyconego towaru zalega, waszym zdaniem, stadion, to jak ten towar się tu dostał? Mafia wwozi go przemocą, taranując szlabany graniczne? Pańskie informacje o zorganizowanej przestępczości wietnamskiej są wyssane z palca. Proszę podać źródło informacji! i zrobić to otwarcie. Ja podpisuję się nazwiskiem, a Pan? Potrafię Pana zrozumieć... Z należnymi wyrazami Robert Krzysztoń robert.krzyszton@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z Wietnamu Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.chello.pl 02.10.03, 17:40 Gość portalu: Robert Krzysztoń napisał(a): > Z należnymi wyrazami > Robert Krzysztoń > robert.krzyszton@wp.pl Drogi Robercie! Kończąc odpowiedź adresowaną do anonimowego celnika (sadzę, że można go zidentyfikować)bym napisał: Z STOSOWNYMI WYRAZAMI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z Wietnamu Re: BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.chello.pl 01.10.03, 23:51 Panie celniku!!! Podziękowania od gościa z Wietnamu, który nazwał pana Naczelnikiem a w końcu, dyrektorem, choć nie zgadza się z pana opiniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak rozsądny AAA BRALEM UDZIAL W NALOCIE IP: *.chello.pl 01.10.03, 23:53 ale innym razem na pewno bym przypominał panu o HIPOKRYZJI CELNIKÓW. Dobrze pan wie,panie celniku!, że wszystkie kontenery z Wietnamu, Chin są oclone, bo inaczej sie nie da!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rufus Dlaczego "na wietnamskich" handlarzy IP: *.tnt9.dca5.da.uu.net 01.10.03, 16:10 a nie na wszystkich nielegalnych handlarzy? Czy kryterium nalotu byla azjatycka twarz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Solidaryzuję się z Wietnamczykami IP: *.acn.waw.pl 01.10.03, 18:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Solidaryzuję się z Wietnamczykami IP: *.acn.waw.pl 01.10.03, 19:05 ...a rasistami gardzę.Bardzo lubię kupowaću Wietnamczyków i będę to robił.To na prawdę przesympatyczni ludzie,a jakie ładne są Wietnamki:)Są to na ogół biedni ludzie i trzeba im dać szansę taj jak Polakom dają szansę na świecie. A co z Polaczkami wyjeżdżającymi chociażby do USA,żeby tylko zarobić?Może to ich powinno się represjonować i deportować. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: Solidaryzuję się z Wietnamczykami 01.10.03, 20:23 Gość portalu: Warszawiak napisał(a): > ...a rasistami gardzę.Bardzo lubię kupowaću Wietnamczyków i będę to robił.To na > > prawdę przesympatyczni ludzie,a jakie ładne są Wietnamki:)Są to na ogół biedni > ludzie i trzeba im dać szansę taj jak Polakom dają szansę na świecie. > A co z Polaczkami wyjeżdżającymi chociażby do USA,żeby tylko zarobić?Może to > ich powinno się represjonować i deportować. Masz racje, u wszystkich trafiaja sie czarne owce. Nielegalni Polacy nie sa represjonowani, robia dolarki, ale jezeli ktory sie wychyli (przestepstwo, kontrola) to wylatuje z hukiem i ma szlaban na wize na jakis czas. Jesli idzie o Wietnamczykow, to jest tak samo. W ostatnich czasach w Stanach pojawily sie nowe mafie: polska, rosyjska i wietnamska. Na koniec: czasami wole Azjatow niz polaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlueEyes Re: Solidaryzuję się z Wietnamczykami IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 21:33 tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlueEyes Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 21:29 Bądźmy ludźmi! Zadajmy sobie pytanie czy Ci ludzie naprawdę są winni? Może jedyną ich winą jest to , ze trafili w zły moment i w złe miejsce. Ilu Polaków pracuje na czarno na Zachodzie i w Stanach? Czy tam tez spotyka ich to samo ? mam nadzieje , ze nie , bo któż wówczas stanie po ich stronie?! Ci którzy do dziś tego nie rozumieją mam nadzieję, że niedługo przekonają się , iż kiedyś sami będą musieli walczyć o swój byt. Popatrzcie z drugiej strony : ile Polaków znajduje pracę na Stadionie? Ile Polaków utrzymuje się przy życiu dzięki Stadionowi? To przecież nie tylko miejsce pracy dla cudzoziemców!!! Likwidacja Stadionu spowoduje drastyczny wzrost polskiego bezrobocia. Kto tym ludziom zapewni pracę? Państwo? Widzicie sami jak nasz rząd działa, ciągłe strajki Wam nie wystarczają? Bo ja mam tego dość. Bądźmy narodem tolerancyjnym, by i Nas tolerowano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie IP: *.batek.pl 02.10.03, 11:25 Co Ty piszesz człowieku?To banda cwaniaków, która z pewnością nie zasili szeregów bezrobotnych, dadzą sobie radę gdzie indziej.Tak samo jak było pod Pałacem, krzywda im sie nie stała nawet wywalczyli budowę następnej obrzydliwej hali w centum miasta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asfat Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 10:31 Panie Celniku. Musi pan wiedzieć że towary sprzedane na bazarze stadionu są oclonne przez Polskich celników. Chiny czy Wietnam są to kraje dalekie od Polski. Kontenery przejechały legalnie przez granicę Polską. i dobrze wie pan, że przeważnie te towary są importowane przez firmy polskie należące do Polaków. Nie ma tutaj pojęcia "towar pada się z nieba na Polskę". Jeżeli jest tak się dzieje to wina celników, a nie Wietnamczyków. Te towary są tanie bo są produkowane w Chinach i Wietnamie. Wszyscy dodrze wiedzą że nie chcecie sprawdzić czy towary oclone. Bo jeśli chcecie to musicie kontrolować importerów a nie tylko handllujących wietnamczyków. A więc tu pada pytanie dlaczego to robicie??? Robicie to bo za łatwo wietnaczykom zabrać towary a potem sprzedać te towary na ''lewo'' , albo za grube lewe pieniędzy będzie oddali wietnaczykom. Ten cyrk trwał od wielu lat. Przedtem mało kto napisał o nalocie w gazecie , bo chodziliście często w małych grupach, teraz razem w dużej grupie. Dlaczego wietnaczykom tak łatwo da się zastraszyć, nie dlatego że towary są nie oclone. Dobrze wiecie że oni nie mają prawa pobytu w Polsce. boją się siedzieć w arescie deportacyjcym. Muszę panu informować , że łatwo Wietnaczykom zalegazować pobyt w Ameryce czy na Zachodzie niż w Polsce. Bo Polscy urzędnicy jak pan nie są tolerowani. Nie lubicie azjatyków. Dajcie Wietnaczykom prawo pobytu , chociaż tymczasowe jak w Niemczech , Wtedy oni mogą legalnie handlować na bazarzie i płacić podatek jak inni. Problem jak nalot na stadionie zniknie się. Proszę nie mówcie że towary są nielegalne. Nie zabierajcie im towary bo kupili od hurników za cięsko pracowane pieniądze. Teraz nie mogą wrócić do Wietnamu bo nie mają już pieniędzy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z Wietnamu Zdaniem zainteresowanego IP: *.chello.pl 02.10.03, 17:41 Gość portalu: asfat napisał(a): Brawo! kolego! Chyba jesteś z Wietnamu? Tak trzymać!!! > Panie Celniku. > Musi pan wiedzieć że towary sprzedane na bazarze stadionu są > oclonne przez Polskich celników. Chiny czy Wietnam są to kraje > dalekie od Polski. Kontenery przejechały legalnie przez granicę > Polską. i dobrze wie pan, że przeważnie te towary są > importowane przez firmy polskie należące do Polaków. Nie ma > tutaj pojęcia "towar pada się z nieba na Polskę". Jeżeli jest > tak się dzieje to wina celników, a nie Wietnamczyków. Te towary > są tanie bo są produkowane w Chinach i Wietnamie. Wszyscy > dodrze wiedzą że nie chcecie sprawdzić czy towary oclone. Bo > jeśli chcecie to musicie kontrolować importerów a nie tylko > handllujących wietnamczyków. A więc tu pada pytanie dlaczego to > robicie??? > Robicie to bo za łatwo wietnaczykom zabrać towary a potem > sprzedać te towary na ''lewo'' , albo za grube lewe pieniędzy > będzie oddali wietnaczykom. Ten cyrk trwał od wielu lat. > Przedtem mało kto napisał o nalocie w gazecie , bo chodziliście > często w małych grupach, teraz razem w dużej grupie. Dlaczego > wietnaczykom tak łatwo da się zastraszyć, nie dlatego że towary > są nie oclone. Dobrze wiecie że oni nie mają prawa pobytu w > Polsce. boją się siedzieć w arescie deportacyjcym. Muszę panu > informować , że łatwo Wietnaczykom zalegazować pobyt w Ameryce > czy na Zachodzie niż w Polsce. Bo Polscy urzędnicy jak pan nie > są tolerowani. Nie lubicie azjatyków. > Dajcie Wietnaczykom prawo pobytu , chociaż tymczasowe > jak w Niemczech , Wtedy oni mogą legalnie handlować na bazarzie > i płacić podatek jak inni. Problem jak nalot na stadionie > zniknie się. > Proszę nie mówcie że towary są nielegalne. Nie > zabierajcie im towary bo kupili od hurników za cięsko > pracowane pieniądze. Teraz nie mogą wrócić do Wietnamu bo nie > mają już pieniędzy. > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cabalerro75 Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 19:33 To Jest Chore Co one robią, ale niema na to leku!!!! Jestem z Byłego ZSSR i mieszkam tu 11 lat i tyle jestem na nie legalu,czyli każda moja próba zarobienia pieniedzy jest wykroczeniem!!!!! Na początku kiedy przyjechałem do polski w 93 roku miałem 17 lat uciekłem z wojny w samym prostym znaczeniu tego zdania,no to co Polska raj na ziemi, ale trzeba było zarobic.Wiec handlowałem na ryneczku towarem agd, róznie to bywało aż..........Pięknego dnia na gieldzie samochodowej pojawili sie Celnicy, myslałem że po kradzione auta albo coś innego ,ale długo nie byłem w niepewnosci aż doszli do mojego stanowiska i kazali pakować towar, majątek mojego życia.Pytam gdzie? dlachego??Odpowiedz była,-jestes legalnie tutaj?Bo jak nie,to dostaniesz deport!!!!To nie są kłamstwa!!!No i wzieli towar i zostałem na lodzie! Rozumiem WAWA inne miasto stolica, hurtownie olbrzymie pieniądze, ale ja miałem tylko za 4000 zł towaru.Więc zostawili mnie bez środków życia, i co mysłicie??Co zrobiłem? Zacząłem handlowac piratskimi CD, na nezdrowym układzie, bo tak ma byc i koniec,ale też długo nie pohandlowałem. Cenicy wpadali na rynki jak burza, Nic nie mam przeciw temu, bo to piraty itd, I znowu na lodzie + odpracowałem za ten towar co zabrali, bo to tez Nie mój.No i teraz pusty wesoły chociarz mam narzeczona , Chciałbym wziąc slub z nia bo mamy tylko siebie nawzayem.Pytanie czy ta abolicja zadziała??? Chyba nie Bo jestem karany za CD. i tu sie konczy historyjka. Pozdrawiam wszystkich na GLOBIE!!!!!Bądzcie Ludzmi tylko to zwycięży!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złota wietnamka Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie IP: *.is.uw.edu.pl 03.10.03, 16:09 Mysli Pan, że my tego nie widzimy? Oczywiscie, ze najbiedniejsi staja się nedznikami. wątpię w intencji władzy. Niestety. Nie wiem czy politykom (ci, ktorzy są pokazani i ci, którzy są ukryci) nie chodzi o eliminacji i podzielenia biednych, bogadszych... Ale oczywiscie to "slepa" metodia. Niczego nierozwiazujaca. Przykro mi strasznie, że Pan się w CD musiał się wpakować. Może najpierw się pobrać na podstawie czystego (białego) paszportu? Pozdrawiam serdecznie wietnamka.gazeta@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: Nalot na wietnamskich handlarzy na Stadionie 30.10.03, 14:49 Gość portalu: Cabalerro75 napisał(a): > To Jest Chore Co one robią, ale niema na to leku!!!! > Jestem z Byłego ZSSR i mieszkam tu 11 lat i tyle jestem na nie > legalu,czyli każda moja próba zarobienia pieniedzy jest > wykroczeniem!!!!! Na początku kiedy przyjechałem do polski w 93 > roku miałem 17 lat uciekłem z wojny w samym prostym znaczeniu > tego zdania,no to co Polska raj na ziemi, ale trzeba było > zarobic.Wiec handlowałem na ryneczku towarem agd, róznie to > bywało aż..........Pięknego dnia na gieldzie samochodowej > pojawili sie Celnicy, myslałem że po kradzione auta albo coś > innego ,ale długo nie byłem w niepewnosci aż doszli do mojego > stanowiska i kazali pakować towar, majątek mojego życia.Pytam > gdzie? dlachego??Odpowiedz była,-jestes legalnie tutaj?Bo jak > nie,to dostaniesz deport!!!!To nie są kłamstwa!!!No i wzieli > towar i zostałem na lodzie! Rozumiem WAWA inne miasto stolica, > hurtownie olbrzymie pieniądze, ale ja miałem tylko za 4000 zł > towaru.Więc zostawili mnie bez środków życia, i co mysłicie?? Co > zrobiłem? Zacząłem handlowac piratskimi CD, na nezdrowym > układzie, bo tak ma byc i koniec,ale też długo nie > pohandlowałem. Cenicy wpadali na rynki jak burza, Nic nie mam > przeciw temu, bo to piraty itd, I znowu na lodzie + odpracowałem > za ten towar co zabrali, bo to tez Nie mój.No i teraz pusty > wesoły chociarz mam narzeczona , Chciałbym wziąc slub z nia bo > mamy tylko siebie nawzayem.Pytanie czy ta abolicja zadziała??? > Chyba nie Bo jestem karany za CD. i tu sie konczy historyjka. > Pozdrawiam wszystkich na GLOBIE!!!!!Bądzcie Ludzmi tylko to > zwycięży!!!!!!!!!!! zycze Ci powodzenia w tym cyrku.,ale przecietny Polak nie ma pojecia o prezpisach dotyczacych obywatelii innych panstw. Moj maz jest Szwedem i w zyciu nie przeniesiemy sie do Polski wlasnie z powodow przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N. Lista dyskusyjna Polska-Wietnam IP: *.acn.pl 21.10.03, 23:23 zapisy na forum: groups.yahoo.com/group/polska-wietnam/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale-jaja TOLERANCJA - ludzie - TOLERANCJA IP: 204.101.196.* 23.10.03, 20:15 95% wypowiedzi to absolutny rasizm. Możecie założyć nowe aryjskie panstwo polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: TOLERANCJA a bezprawie 30.10.03, 14:44 jezeli ktos handluje bez zezwolen to to jest bezprawie , we wszystkich krajach odbywaja sie naloty na takie miejsca. Po drugie osoba przebywajaca na terenie Polski jest obowiazana do posiadania wizy. Chyba nikt nie chce zeby pOlska na przedpolach EU stala sie sieliskiem roznych ciemnych spraw. Wystarczy to co jest. A ze prawo polskie dla obcokrajowcow jest granda ,bezprawiem i nadaje sie tylko do tego zeby potestowac u rzecznika praw obywatelskich to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś