09.11.10, 08:36
Jak ktoś jeszcze nie wie to wczoraj ministrowie spraw zagranicznych unii europejskich głosowali za zniesieniem wiz dla Albańczyków i od 15 grudnia nie będą potrzebne wizy by podróżować i przebywać do 3 miesięcy w strefie Shengen .Oczywiście by pracować dalej potrzebne będzie pozwolenie.

Żegnajcie zaproszenia smile
Obserwuj wątek
    • ally-t Re: Wizy 09.11.10, 11:37
      Dzieki Iwi, moglabys wyslac jakis link z oficjalna informacja na ten temat? (jesli takowy posiadasz naturalnie). K x
      • iwi41 Re: Wizy 09.11.10, 12:06
        Z gazety po albańsku:

www.rilindjademokratike.com/RD%209%20nentor/politika.htm
        i po angielsku:

ec.europa.eu/enlargement/press_corner/whatsnew/visa_en.htm
        • ally-t Re: Wizy 09.11.10, 12:36
          super, dzieki!
          • annarexha Re: Wizy 11.11.10, 12:02
            i po polsku tvp.info/informacje/swiat/albanczycy-i-bosniacy-bez-wiz-do-ue/3264669
            • sylwia13dwa Re: Wizy 13.11.10, 18:43
              Wiecie o tym że na każdy dzień pobytu musi mieć 85 eur przy sobie więc jak chce przylecieć do polski na 10 dni to musi mieć 850 eur.
              • rene_1234 Re: Wizy 19.11.10, 01:00
                > Wiecie o tym że na każdy dzień pobytu musi mieć 85 eur przy sobie więc jak chce
                > przylecieć do polski na 10 dni to musi mieć 850 eur.

Nie , nie musi.
                • iwi41 Re: Wizy 23.11.10, 23:50
                  Nie musi mieć 85 euro tylko 100 zł na dzień pobytu.

Tutaj jest wykaz ile pieniędzy potrzeba do jakiego kraju:

www.shkodraonline.com/comment.php?comment.news.4158
    • bionda83 Re: Wizy 24.11.10, 03:23
      a pamietacie jakie Polacy mieli restrykcje? nikt nikomu kieszeni nie sprawdza, tyle wiem od albańskich znajomych nie z gazet.
      • iwi41 Re: Wizy 24.11.10, 13:29
        Wiesz takie jest prawo może będą sprawdzać może nie.Sama pamiętam jak kiedyś(gdy jeszcze Polska nie była w UE) ode mnie żądali na granicy okazania rezerwacji hotelu(jechałam na wakacje).Zdarzyło mi się to tylko jeden raz.Nigdy nie wiadomo na jakiego służbiste się trafi.A tak naprawdę to wszystko się okaże po 15 grudnia.
        • bionda83 Re: Wizy 15.12.10, 09:55
          od dziś bez wiz big_grin czekam na znajomych tylko śniegu się boją ........
    • zanzara217 Re: Wizy i po wizach 31.12.10, 18:24
      I jak sprawa wyglada teraz z podrózami w Albanii? WIadomo ile osób wyjechało po 15.12 ?Czy był nagle owczy pęd na lotniskach itp ? Czy po prostu normalnie ,bez szaleństw?
      • iwi41 Re: Wizy i po wizach 17.01.11, 14:58
        Bez jakiś większych szaleństw.Jak oglądałam w tv to przed Nowym Rokiem na jednym przejściu granicznym między Albanią a Grecją większe kolejki były w kierunku z Grecji do Albanii jak z Albanii do Grecji. A tak w temacie wiz to z nowym rokiem Chorwacja zniosła obowiązek posiadania wiz dla Albańczyków i ku mojemu zdziwieniu też Serbia.

A i jeszcze z większych szoków ciekawe czy wiecie(zgadniecie) jaką kwotę trzeba posiadać na dzień pobytu w Polsce wg. albańskiej telewizji ABC ?
        • agnieszkatka Re: Wizy i po wizach 17.01.11, 23:39
          50 euro??
          • kasia.2211 Re: Wizy i po wizach 18.01.11, 14:16
            A nie dało by się napisać np. jakiegoś oświadczenia że przyjeżdżając będą mieszkać w prywatnym domu czy mieszkaniu (oczywiście u kogoś z rodziny czy znajomych) i że my tu pokrywamy koszty ich pobytu?
            • iwi41 Re: Wizy i po wizach 18.01.11, 15:39
              Byli byśmy najdroższym krajem UE bo 500 PLN na dzień pobytu - to była oczywiście informacja nie prawdziwa pokazywała się w pasku na dole ekranu i aż kilka razy przecierałam oczy ze zdziwienia .Mam nadzieję,że nikt w to nie uwierzył.
              A tak poważnie to ktoś jechał po zniesieniu wiz?Sprawdzają jakoś te środki pieniężne?
              • anilek26 Re: Wizy i po wizach 22.01.11, 00:48
                na granicy grecko-albańskiej nie sprawdzane są te środki i powiedzmy sobie szczerze, Grecy jeszcze na tym dobrze wyjdą, bo wielu rodziców przyjechało na Święta do Grecji do dzieci, zakupy robiło się większe, koszty zużycia wszystkiego wzrosły, rodzice już powyjeżdżali, a i podczas Świąt mniej Albańczyków jechało do samej Albanii...
                • sylwia13dwa Re: Wizy i po wizach 22.01.11, 11:27
                  Tak mój mąż był u mnie od 4 stycznia do 16 leciał malevem przez Budapeszt żadnych kontroli nic ani słowem nikt sie niespytał
                  kontrol jest w pierwszym państwie które należy do uni w którym ląduje a wiec Bdapeszt ale niewychodził i nie opuszczał bezcłuwni miejsca po doprawach tak że nie sprawdzali go z samolotu do samolotu bez problemów bałam się potem że coś bedzie nie tak w polsce ale mnie poinformowali ze jeżeli Budapeszt GO WPUŚCIŁ to niema już żadnych kontroli i może swobodnie po wszystkich krajach shengen sie poruszać do 3 miesięcy bez kontroli. powodzenia
                  • monika_niti Re: Wizy 11.03.11, 10:04
                    Hej dziewczyny tongue_out chcialam sie dowiedziec, czy moza ktoras z Was jechala autokarem z Grecji do Polski przez Wlochy ze swoim mezczyzna tongue_out chodzi mi o to, ze chcemy sie wybrac teraz na wielkanoc i nie wiem jak to jest z tym przejazdem... Ma ktoras z Was jakies informacje, co jest potrzebne i czy trudno jest na granicach?? Moj tu w Grecji ma wszystkie papiery i nowy paszport.. Pozdrawiam i dziekuje za kazda wiadomosc tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka