slonce_15 01.04.10, 12:09 Hej, cześć... Jestem polonistką, która pracuje w Polsce ( pieniądze są powalające)... Czy ktoś się orientuje, czy poloniści są potrzebni w angielskich szkołach? Jeśli tak, to co trzeba zrobić, aby uczyć? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
steph13 Re: Nauczyciele w Anglii 01.04.10, 12:36 slonce_15 napisała: > Czy ktoś się orientuje, czy poloniści są potrzebni w angielskich szkołach? Zapotrzebowanie jest tak samo rozlegle jak na dyplomowanych ekspertow w Swahili w polskich szkolach. Get the picture? Odpowiedz Link
flying_mum Re: Nauczyciele w Anglii 01.04.10, 17:10 Steph - muszę cię zmartwić - zapotrzebowanie jest i jakby rośnie - to przez tę podłą nową emigrację po 2004 roku co najechała kraj:) Ale czy z tego da się wyżyć? Bo o etacie to nie ma co marzyć, raczej godziny porozrzucane po szkołach. Odpowiedz Link
wubbzy Re: Nauczyciele w Anglii 12.04.10, 22:00 Pierwsze słyszę, zeby było jakiekolwiek zapotrzebowanie na polonistów w szkołach angielskich - nauczycieli dwujęzycznych tak i owszem, jesli znasz bardzo dobrze język mozesz dostać pracę w charakterze asystenta nauczyciela i uczyć dzieci polskie/innych narodowosci angielskiego. Zazwyczaj to nie jest pełen etat i jeździsz po róznych szkołach, pieniadze beznadziejne niestety. Możesz spróbować zahaczyć się na 3 godzinki w polskiej szkole sobotniej, to wszystko... Uprawnienia masz do nauczania, ale co z tego, bądźmy realistami. Zresztą tutejsza szkoła wyglada zupełnie inaczej niż w Polsce. Jestem anglistką i po 1,5 roku pracy własnie jako teaching assistant postanowiłam zmienić zawód i obecnie sie uczę. Nie mówię jednak, że się nie da, bo da się jesli jesteś bardzo zdeterminowana, moja koleżanka Polka uczy w szkole w Londynie. Odpowiedz Link