Dodaj do ulubionych

Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badaniach!

18.01.12, 00:02
Witam Wszystkich!
Jeżeli macie chwilkę wolnego czasu to zapraszam do udziału w badaniach na temat życia Polaków w Londynie.Badania są anonimowe, wypełnienie ankiety potrwa ok. 20 min. Razem możemy zmienić negatywny, fałszywy wizerunek na nasz temat. Zapraszam!

www.ankietka.pl/ankieta/75743/ankieta-dla-polakow-pracujacych-i-mieszkajacych-w-londynie-po-1-v-2004-roku.html
Z góry dziękuję!
Joanna Porada
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 25.01.12, 00:00
      Ankieta trochę nie-teges. Jak ktoś ma zaznaczyć odpowiedź odnośnie dojazdu do pracy czy ilości dnie w pracy skoro w ogóle nie pracuje ?
      • badania22 Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 25.01.12, 00:24
        Ankieta jest jak najbardziej "TEGES". Nie wiem tylko czy zwróciłaś uwagę, że jest to ankieta dla Polaków PRACUJĄCYCH I MIESZKAJĄCYCH w Londynie. Należy czytać ze zrozumieniem.....pozdrawiam:)
        • golfstrom Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 13.02.12, 01:09
          Jak sie kogos prosi o przysluge, to sie powinno dwa albo trzy razy zastanowic, zanim sie odpisze. Bo wychodzi straszna arogancja w przeciwnym wypadku. Wiadomo, ze nikt nie lubi byc krytykowany, ale nie trzeba od razu isc na zwarcie.

Tak swoja droga, bardzo ekskluzywna ta ankieta. gospodynie domowe: nie, Polonia spoza Londynu: nie. W sumie gdyby sie ttak kierowac doslownie nazwa, to kobiety tez nie powinny jej wypelniac, bo wszak ankieta jest na temat Polakow, a nie Polek.
          • badania22 Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 13.02.12, 02:07
            do golfstrom....
            Drogie Panie! Jestem Wam bardzo wdzięczna za każdą wypełnioną ankietę. To dla mnie ogromna pomoc. Nikogo w żadnym wypadku nie chciałam urazić i nie wiem dlaczego tak odebrałaś któryś z moich wpisów. Ankieta nie jest ekskluzywna. To, że tylko Londyn - już tłumaczę - będzie to monografia emigracji Polaków do Londynu począwszy od XVIII, poprzez wiek XIX i XX ze szczególnym zwróceniem uwagi na migracje po 1 maja 2004 r. Badania finansuję i przeprowadzam sama; ta ankieta to tylko jedna z wielu metod badań; z paniami, które nie pracują przeprowadziłam wywiady pogłębione, podobnie jak z innymi osobami. Ta ankieta bada akurat te osoby, które pracują i mieszkają w Londynie; przepraszam, jeśli ktoś poczuł się urażony - nikogo nie pomijam, praca nie będzie opierać się tylko na tej ankiecie. Ciężko jest skonstruować narzędzie tak, aby wszystkim się podobało, w zasadzie można czepiać się każdego zdania - zdaję sobie z tego sprawę.... Ile osób tyle opinii....i szanuję to, krytyka działa budująco. Boli mnie tylko to, że zarzuciłaś mi arogancję, a może to była moja reakcja na czyjąś - rzuconą naprędce kąśliwą uwagę? Ja też jestem tylko człowiekiem.
            Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. I dziękuję za każdą wypełnioną ankietę.
            • golfstrom Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 13.02.12, 22:08
              >To, że tylko Londyn - już tłumaczę - [...]

Widzisz, o ile latwiej byloby "sprzedac" te ankiete zaczynajac od takiego lub podobnego wyjasnienia...

> Boli mnie tylko to, że zarzuciłaś mi arogancję, a może to była moja reakcja na czyjąś -
              > rzuconą naprędce kąśliwą uwagę? Ja też jestem tylko człowiekiem.

Ja wiem, ze to byla reakcja na czyjes niezadowolenie, ja to doskonale rozumiem. Ale ostatecznie to Ty masz wiekszy interes w tej ankiecie niz my, wiec tez powinnas byc bardziej ostrozna z wchodzeniem w przepychanki. Czysta matematyka. Zamiast isc w argumenty personalne, rozsadniej byloby sie zastanowic, czemu ludzie tak reaguja. A reaguja, bo na przyznam dosadnie wyrazona watpliwosc "A czemu tak?" slysza odpowiedz "Bo tak i juz". Dlatego Twoja odpowiedz brzmi arogancko, mimo dodanego po 10 min "dziekuje". Fraza "Szwankuje czytanie ze zrozumieniem" dewaluuje sie w zastraszjacym tempie i niestety, coraz rzadziej oznacza, ze ktos jest dowcipny i inteligentniejszy od rozmowcy, a coraz czesciej, ze jest takim samym pieniaczem tylko brak mu odwagi, zeby wprost napisac "Wez sie ode mnie odpi&*$ol". Warto miec tego swiadomosc.

Nie wiem, czy jestes na emigracji, czy nie, czy bylas i jak dlugo. Powiem Ci z wlasnego doswiadczenia - jako emigrantka reaguje ogromnie nieufnie na wszelkie proby "badania" podejmowane przez ludzi wciaz w Polsce, ktorych nie znam. Bo zbyt czesto jest to proba wsadzenia mnie do jednej z dwoch dostepnych szufladek lub nawrocenia na jedyna sluszna polskosc.

Kiedy sie mnie kolezanka pyta "No i jak Ci sie wiedzie w tym Londynie?" to sie usmiecham i traktuje to jako ironiczne okreslenie emigracji, bo w Londynie nigdy nie mieszkalam, ale obydwie wiemy, o co chodzi.
              Kiedy bez zadnego kontekstu widze badanie pod tytulem "Polacy mieszkajacy i pracujacy w Londynie" to sobie mysle "Lo Jezu". Z roznego typu rozmow wiem, ze nie ja jedna. Tego rowniez warto miec swiadomosc, wystepujac z podobna prosba. Nie dlatego, ze to nie mozliwe, zeby sie przez sciane nieufnosci przebic, ale dlatego zeby wiedziec, jak swoj projekt przedstawic.

Pozdrawiam i szczerze zycze powodzenia.
      • badania22 Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 25.01.12, 00:38
        ....ale oczywiście bardzo dziękuję, że próbowałaś.
    • emka_uk Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 25.01.12, 13:20
      Też uważam, że ankieta jest bezsensu- i do tego zamieszczona na forum Polki w Anglii.

"Razem możemy zmienić negatywny, fałszywy wizerunek na nasz temat."

No tak- ci co nie pracują nie mają żadnego wpływu na wizerunek Polonii- niepracujący nie istnieją- zwłaszcza mamy-domowe- pełnoetatowe.
      Dzięki za pamięć o nie-pracujących lub pracujących inaczej.
      • badania22 Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 25.01.12, 17:52
        Z osobami, które nie pracują przeprowadziłam wywiady pogłębione. Ankiety to jedna - z wielu części moich badań. Nie wyrażajcie swoich negatywnych opinii, jeżeli nie posiadacie wiedzy na temat całego zjawiska.
      • badania22 Re: do emka_uk 25.01.12, 17:58
        Nie wszystkie Polki W Anglii to - tak jak Ty - pełnoetatowe mamy. To również kobiety, które osiągają duże sukcesy na polu zawodowym i pną się po szczeblach kariery. Czy myślisz, że one nie zaglądają na takie fora? Nie mierz wszystkich swoją miarą.... I nie mów, że coś jest bez sensu, jak nie masz o tym pojęcia.
        • emka_uk Re: do emka_uk 25.01.12, 19:52
          No i co z tego, że nie wszystkie- wiele z nich jest. No ale widać dla ciebie to podludzie - sądząc po komentarzu bo przecież najważniejsze jest to, że wiele z nich "osiąga sukcesy na polu zawodowym"- a urodzenie dziecka i decyzja o pozostaniu z nim w domu to już jakaś masakra w ogóle. Pal sześć, że wiele z tych pełnoetatowych mam kiedyś też pięło się po "szczeblach kariery" i nagle w życiu wybrały inne priorytety.
          No i gdzie ja mierzę innych swoją miarą ?- stwierdzam fakt i tyle- nie dorabiaj sobie do mojej wypowiedzi jakiejś własnej ideologii.
          No i daruj sobie rady odnośnie wypowiadania się- to jest forum publiczne, a nie "Pracujące Polki w Anglii".

p.s
          Jak już skończysz te swoje "badania" to pochwal się ile z tych kobiet-Polek w Anglii jednak jest pełnoetatowymi mamami ale ile to te "karierowiczki" i nie zapomnij przepytać wszystkie :)
    • anetafw Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 26.01.12, 09:36
      ankieta fajna, ale musialam troche pokrecic, bo pracuje na zmiany w trybie 4x4 a w zeszlym roku - 2x2x3. stad ilosc godzin w tygodniu bardzo rozna. jak i dojazd do pracy i czas wolny.
      • badania22 Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 26.01.12, 19:50
        Do anetafw - Bardzo dziękuję, że znalazłaś czas i wypełniłaś ankietę. Pozdrawiam serdecznie!
    • azbestowestringi Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 26.01.12, 21:13
      szkoda, ze tylko londyn , a nie wioski pod manchesterem :)
      • robak.rawback Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 07.02.12, 21:18
        jesli sie chce zeby ludzie wypelniali ankiete to sie mowi po co ta ankieta i do czego ma sluzyc.
        szczerze powiedziawszy to nie wiem kogo obchodzi wizerunek polonii;
        chyba tylko media w polsce.
    • margaretka_5 Re: Szanowne Panie! Zapraszam do udziału w badani 09.02.12, 15:37
      Przecież ludzie nawet jednej narodowości róznią się między sobą. Więc jaki niby jest i jaki miałby być ten wizerunek? Wspólny? Przecież każdy żyje inaczej, po swojemu.. I jak będziemy razem to zmieniać dokładnie? Czy to będzie jakiś artykuł, z czyjej inicjatywy itd...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka