elioli Re: Uczestnicy forum - elioli 03.08.05, 09:32 Witam, Mam na imie Eliza, jestem z Krakowa. Mam dwie kochane coreczki (2latka, 6 miesiecy). Jutro wyjezdzam do Anglii do meza. Mam duzo obaw jak sie wszystko ulozy ale mam takze nadzieje, ze bedzie dobrze. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
small_elephant Re: Uczestnicy forum 03.08.05, 12:32 witam na forum! jestem polka, ktora szanuje reguly i ktora mieszka w anglii. nie mieszkam w londynie, ale w pieknym miescie na poludniu. pracuje w nieruchomosciach i jestem z tej pracy bardzo zadowolona. w anglii jestem nieco ponad rok i naprawde mi sie tu podoba. jednym z powodow jest zapewne moj maz, ktorego tu poznalam :) bardzo sie ciesze, ze istnieje to forum, ktore odkrylam zupelnie przypadkowo. to mile poczytac o doswiadczeniach innych polek w anglii. mam tu wiele kolezanek, ale nie zawsze jest okazja, zeby spytac je o rade. zwykle one mnie pytaja, bo w naszej paczce ja jestem najdluzej w anglii. nie wiem, na ile czas mi pozwoli udzielac sie na forum. najpierw chcialabym je dobrze przestudiowac i zobaczyc, jakie sa tu watki, zeby sie nie powtarzeac. pozdrawiam Odpowiedz Link
friscodisco Re: Uczestnicy forum 03.08.05, 14:33 Czesc :) Mam na imię Marcin,mam 27 lat i pochodzę z Warszawy i od 13 sierpnia będę na północy Londynu w okolicy Bush Hill Park. Gdybyscie mieli jakies pytania do mnie - zachęcam do mailowania. Odpowiedz Link
notti Re: Uczestnicy forum 03.08.05, 18:10 Krotko. Pawel 36 lat, zona + 2 dzieci 15 i 12, wszyscy juz w Anglii, ja najdluzej bo od roku. Mieszkamy w Nottingham. Pozdro. :D Odpowiedz Link
leggetta Re: Uczestnicy forum 04.08.05, 23:12 Jestem nowa wiec sie przedstawie: Jestem na wyspie od prawie dwoch lat, rzucilo mnie i meza do Kornwalii.Przyjechalam tutaj z Poznania. Zyjemy sobie spokojnie i cicho ukladajac sobie swiat z dala od ojczyzny. Oczywiscie tesknimy za wszystkim co polskie na szczescie juz wkrotce jedziemy tam w odwiedziny!:)) Wypatrzylam Wasze forum podczas przerwy lunchowej w pracy. Od tej pory juz ta godzinna przerwa mi sie nie dluzy:)) Odpowiedz Link
papilia Re: Uczestnicy forum 10.08.05, 12:46 Tez jestem nowa i tez z Poznania. Jestem w Londynie z mezem i naszym synkiem Stasiem (6 miesiecy) w UK prawie 1,5 roku. Stas urodzil sie juz w Londynie, ale zdazyl juz odwiedzic Polske i poznał dziadkow. Obserwuje forum "z dala od Polski" od długiego czasu i teraz trafilam na "Polki w Anglii" i sa dni że nie moge sie oderwać od kompa.To istna skarbnica wiedzy! Odpowiedz Link
toneo Re: Uczestnicy forum 17.08.05, 20:39 witam :) Mam na imie Marta Jestem tutaj, bo bylam kilka razy w Amglii i jestem nią zauroczona. Po studiach chcę się tam wybrać na kilka lat - jeśli nie na stałe :) Odpowiedz Link
aitee aitee 17.08.05, 20:59 Jestem w Uk od października 2001 od czasu, kiedy wyszłam za swojego angielskiego męża ;) Mieszkamy w Derby, mamy 15 miesięczną córeczkę Emmę i oczekujemy drugiego potomka w styczniu/lutym 2006. Siedzę w domu z małą. Należę do tych emigrantów, którzy nie narzekają i nie krytykują ciągle nowej ojczyzny ;) Odpowiedz Link
youmou Re: Uczestnicy forum 18.08.05, 13:43 Mam na imię Alicja (youmou to imię mojej ulubionej afrykańskiej piosenkarki) Trafiłam na forum, gdy szukałam informacji o UK - planujemy (ja i mój chłopak) wyjazd do UK w celach zarobkowych i w celu szkolenia języka. Później chcemy podróżować. Jeśli nam się spodoba, to zostaniemy w UK na stałe. Na razie głowimy się, jak załatwić Andrijowi wizę.. Odpowiedz Link
klaudiowanie Re: Uczestnicy forum 19.08.05, 17:08 Witajcie:) Mam na imie Klaudia, 29 lat i obecnie przebywam w Lerwick na Szetlandach. Dzieki Waszemu forum o wiele sprawniej przebiegla moja podroz na szetlandy (chocby info o tanich liniach autobusowych)Dzieki. A teraz bedac nieco daleko od stalego ladu chetnie podyskutuje na forum razem z Wami. Odpowiedz Link
and1024 Re: Uczestnicy forum 31.08.05, 00:26 Witam Nazywam sie Andrzej - mam 29 lat. Mieszkam w Farnborough (40min od London Waterloo). W Anglii jestem od 1 kwietnia 2005. Zonka Ania i synek Kubus sa na razie w Polsce, ale zobaczymy jak bedzie dalej. Pracuje w dzialce telekomunikacyjnej. Praca jest extra. Ludzie extra. Wszedzie wokol mnie pola golfowe. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Andrzej Odpowiedz Link
trejsi Re: Uczestnicy forum 25.08.05, 12:19 Witam wszystkich! Zdecydowałam sie dopierao teraz na dołączenie do Waszego grona, mimo że czytam TO forum od długiego czasu. Obecnie jestem jeszcze w Polsce, ale za miesiąc razem z mężem będziemy już w Angli, prawdopodobnie w Plymouth lub okolicy. Co mogę powiedzieć o sobie? Mam 26 lat i mieszkam (jeszcze) na śląsku. Od dwóch lat jestem mężatką. Mam wspaniałego męża. Skończyłam pedagogikę zdrowia i oligofrenopedagogikę, ale nie pracuje zawodowo. Do W.B. wyjeżdżamy za pracą, bo tutaj jest nam ciężko finansowo. Mam cudowną czarną kotę, którą niestety muszę zostawić w Polsce i jest mi strasznie smutno z tego powodu. Mam nadzieję, że jak wyjade to będę miała dostęp do internetu i dzięki temu do Was, bo bardzo polubiłam WAS wszystkie. Odpowiedz Link
kicia_kicia Re: Uczestnicy forum 26.08.05, 11:19 Witam.Dziekuje za przyjecie mnie na forum.Mam 29 lat i oboje z mezem jestesmy w Londynie.Mamy synka Szymona(3 m-ce)Mimo ze mieszkamy tu juz pare lat,na forum znalazlam duzo pomocnych informacji.CHETNIE TU BEDE ZAGLADAC. Dzieki dziewczyny. Odpowiedz Link
elli_nika Re: Uczestnicy forum 26.08.05, 21:19 Witam, Jestem anglistką i choć na stałe mieszkam w Polsce, ze względów służbowych często odwiedzam Wyspy ;-) Podczytywałam to Forum od jakiegoś czasu, bardzo mi miło, ze zostałam na nie przyjęta ;-) Odpowiedz Link
effata 145. echo444 27.08.05, 00:43 Do listy dopisuje sie mama Ewa z Moniką szesciolatką. Mieszkamy na Fulham w Londynie.Pozdrawiamy wszystkie mamy i dzieciaki, a szczegolnie Agnes z Elą i Antosiem. Odpowiedz Link
effata 146. a.rokosz 27.08.05, 00:43 Hej Effata! 16 września lecę do męża do Rochester. Mamy tam wynajęty dom i będe szukać pracy w Medwayi Maidstone. Bromley chyba nie tak daleko? Aha! Mam 15 mies. córeczkę, która dołacza do nas w październiku z babcią. Mała uwielbia towarzystwo dzieci,ale jest raczej spokojna i nieśmiała,wieć rozrabiaki raczej odpadają. A jakie sa Twoje dzieciaczki? Pozdrówki A. Odpowiedz Link
effata 147. seven_sisters 27.08.05, 00:44 Witam serdecznie wszystkich! Jestesmy z mezem w Londynie od lata 2004, mieszkamy na Fuhlam, a przyjechalismy tutaj z wielu powodow od ekonomicznych do ideologicznych, a glownie zeby udalo nam sie wreszcie (mam juz prawie 30 lat!) zrealizowac to, co w Polsce nam sie do tej pory nie udawalo - zajmowac sie profesjonalnie fotografia i miec dzieci:) Z fotografia sie juz prawie udalo, bo maz pracuje w studio i agencji fotograficznej, natomiast o dzieci chcemy sie zaczac starac za pol roku (dokladnie, co do dnia hehehe). Ja mam spokojna posade w firmie finansowej i odpoczywam po 7 latach wyczerpujacej pracy w szkole jako anglistka... Najbardziej czekam na TEN dzien i wszystkie wysilki skierowuje teraz na przygotowanie sie do nowej roli (lacznie z mocnym zaciskaniem kciukow:). Doceniam UK za sprawnie zorganizowane panstwo, a Londyn za tolerancje, wolnosc i swobode, choc oczywiscie baaardzo tesknie za krajem rodzinnym i nie za bardzo wyobrazam sobie, zeby moje dzieci mogly byc malymi Anglikami. No, ale zobaczymy jak sie to wszystko potoczy, na razie jest dobrze! Do zobaczenia na forum! Odpowiedz Link
effata 148. wdrodze 27.08.05, 00:45 Na forum gazety bywam juz od jakiegos czasu,ale tu wypowiadam sie po raz pierwszy i dziekuje za przyjecie do grona! Mam na imie Agnieszka,z wyksztalcenia dziennikarz ale pracuje w roznych zawodach.Od roku jestem w Anglii,w Newton Abbot (poludniowy-zachod)i pracuje w Nursing Home starajac sie pracowac bardziej nad angielskim i zmienic pozniej prace na lepsza.Nie znam tu duzo Polakow,moj maz jest Anglikiem i w grudniu spodziewamy sie pierwszego dziecka.Z przyjemnoscia poszerze grono znajomych,moze nawet przyjaciol, szczegolnie ze czytajac to forum wiele osob polubilam.Pozdrawiam wszystkich serdecznie! Odpowiedz Link
sealpup_uk 150. sealpup_uk 27.08.05, 11:02 Mam nadzieje, ze nie pomylilam numeru. :) Nazywam sie Marta, mam 24 lata i obecnie mieszkam w Reading. Wczesniej mieszkalam w Redditch kolo Birmingham (prawie pol roku), potem chwilke w Londynie i w koncu w Reading. Obecnie nie pracuje, w ogole moja historia jest ciut skomplikowana. Mam jednak zamiar zaczac prace po powrocie z urlopu w Polsce w polowie wrzesnia. :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
fifkaa Re: Uczestnicy forum 30.08.05, 12:23 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Nazywam się Kaśka i mam 22 lata. Obecnie mieszkam w małym miasteczku niedaleko Bielska-Białej, ale już wkrótce (prawdopodobnie w listopadzie) wyjadę na podbój Anglii!!!;-) A co!! Zamieszkam u mojego starszego brata w Southampton i mam ogromną nadzieję, że znajdę jakąś pracę, co by na darmo nie jechać:-) Odpowiedz Link
evita1972 Re: Uczestnicy forum 31.08.05, 12:14 Hej mam na imie Ewa,przyjechalam 2 lata temu do Anglii,gdzie po dotarciu do Cambridge osiadlam na stale pracujac w jednym z Colleges i zakladajac rodzinke.Obecnie ciesze sie zdrowiem coreczki-Gabrysi przebywajac na urlopie macierzynskim. Odpowiedz Link
ehandz Re: Uczestnicy forum 31.08.05, 22:50 Witam. Mam na imie Ewa, pochodze z Podhala (goralka ;))) Mieszkam w Manchesterze z mezem i prawie 2 letnim synkiem Dominikiem. Rozwazam wlasnie czy wrocic do Polski i konczyc studia, czy zostac tu z mezem, znalezc jakas szkole... Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Uczestnicy forum 04.09.05, 20:00 Witam, jestem na tym forum juz jakis czas, ale zapomnialam sie przedstawic. Mam na imie Kamila, 26 lat i mieszkam w Oxfordzie od wrzesnia zeszlego roku. Przyjechalam tu prosto po studiach w Polsce, Australii i Niemczech, gdyz ukochany (pol Polak, pol Austriak) zechcial tu kontynuowac studia (studiowal tu juz wczesniej 3 lata) i zdecydowalismy, ze tu bedziemy ukladac sobie zycie. Pracuje juz prawie rok w firmie konsultingowej jako research executive, ale strasznie chcialabym to zmienic, robic cos bardziej kreatywnego (a mam wiele pomyslow), cos, gdzie moglabym sie pelniej realizowac i co dawaloby mi wieksza satysfakcje (obecna praca mnie zwyczajnie nudzi). Mam nadzieje, ze Anglia da mi szanse :) Odpowiedz Link
ninagrela Re: Uczestnicy forum 04.09.05, 23:12 witam serdecznie, Wraz z czworka dzieci (od 6 do 12 lat) mieszkamy tutaj od kwietnia. Maz przyjechal rok wczesniej. Ja na razie nie pracuje, staram sie szkolic swoj jezyk, a jestem po fil.rosyjskiej, polskiej i germanskiej. W Polsce pracowalam w szkole jako nauczyciel j.niemieckiego i chcialabym to robic rowniez tutaj. Odpowiedz Link
neeki neeki 05.09.05, 13:34 czesc. mam na imie Dominika, w Londynie mieszkam od 2 lat. przyjechalam tu na 2 miesiace , potem wciagnelo mnie to miasto i zostalam. obecnie mieszkam na Archway, ale mysle o przeprowadzce. Odpowiedz Link
en_ka Re: Uczestnicy forum 06.09.05, 11:55 Witam, mam na imię Natalia, lat 29.narzeczony zarabia w Londynie, a ja tęsknię w Katowicach. kilka razy rozważałam możliwość wyjazdu, ale boję się zostawić pracę w międzynarodowym koncernie na rzecz przysłowiowego sprzątania u anglika (nie zarabiam kokosów, ale jestem u siebie i nikt nie traktuje mnie jak obywatela 2 kategorii - a tego boje się najbardziej). od dłuższego czasu czytuję Wasze forum - podba mi się przyjazna atmosfera i to że świetnie sobie radzicie w Anglii - wiem jak to trudno odnaleźć się w obcym kraju, nawet wtedy gdy ma się przy sobie rodzinę czy przyjaciół. kilka dni temu zalogowałam się i postaram się odzywać jak najczęściej. pozdrawiam Odpowiedz Link
flamenca Re: Uczestnicy forum 07.09.05, 17:55 Czesc, nazywam sie Monika. Od miesiaca mieszkam w Londynie. Dolaczylam do meza, ktory jest tutaj od polowy maja. Nie mamy jeszcze dzieci ale w niedalekiej przyszlosci prawdopodobnie bedziemy je planowali. Na razie zas mamy malego pieska, za ktorym bardzo tesknimy. Niedlugo wracamy do Polski, zeby pozamykac do konca wszystkie sprawy. Przywozimy nasz samochod, rowery, mnostwo rzeczy i pamiatek a przede wszystkim ukochanego psa. W Polsce wiodlo nam sie calkiem niezle, jednak potrzebowalismy zmiany. Chcielismy sie dalej rozwijac i doswiadczyc czegos zupelnie nowego. Udalo nam sie znalezc fajne mieszkanie oraz prace. W Polsce pracowalam jako badacz rynku w agencji badan marketingowych. Tutaj za jakies 2 tygodnie zaczynam prace w nowej firmie, na takim samym stanowisku. Rozpoczyna sie nowy etap mojego zycia. Bardzo sie ciesze, ale tez troche obawiam o przyszlosc. Mam jednak nadzieje, ze jakos przetrwam pierwsze miesiace, a potem bedzie juz tylko lepiej. Forum poczytuje regularnie, podoba mi sie jego profil i poruszane tematy - wiele sie dowiedzialam i mysle, ze bede tutaj czestym gosciem. Odpowiedz Link
werrka Re: Uczestnicy forum 09.09.05, 13:19 Mam na imię Monika. Jestem jeszcze w Polsce, ale w grudniu 2006 będę już w Anglii, jako ostatnia dojadę do rodziny, teraz poprostu trochę długo gaszę światło i zamykam drzwi :))). Od dłuższego czasu poczytuję sobie to forum i chłonę wszelkie nowe informację. Właściwie to dzięki forumowiczom jestem dla mojej rodziny w Anglii alfą i omegą... hihihihi... a przecież to oni od zawsze operowali angielskim, mają niezłe IQ i są tam na miejscu. Myślę, że trochę potrwa zanim będę aktywną uczestniczką tego forum, ale zgłosiłam się bo myślenie mam perspektywiczne :))). Pozdrowienia dla twórczyni forum :) Odpowiedz Link
kittak Kittak 10.09.05, 23:55 Witam babskie towarzystwo :) Co prawda w Anglii na stałe nie mieszkam (kończę jeszcze studia w Polsce), ale teraz tu mieszka ktoś, komu poświęciłam kawałek życia. Jakie będą moje losy sama jeszcze nie wiem... Kittak Odpowiedz Link