Dodaj do ulubionych

Subsydia do mieszkania

02.06.05, 14:05
czyli watek o tym jak panstwo pomaga legalnie pracujacym i mieszkajacym w
UK,ale nie bedacym w zwiazkach z obuwatelem UK.
Na pewno ktos z Was ma takie informacje i byc moze zechce podzielic sie nimi
na forum.Interesuje mnie to,czy pracujac legalnie i majac zameldowanie w UK
mamy prawo do subsydii mieszkaniowej.Wiadomo,ze lokum jest drogie,a zarobki
na poczatku niewielkie ,wiec przynajmniej dla mnie jest to dosc ciekawy
temat.Czekam na Wasze reakcje.Gosia
Obserwuj wątek
    • gosiaczek533 Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 10:22
      Chce podniesc watek do gory,w pole widzenia,bo przypuszczam,ze mieszkajac w UK
      macie rozeznanie w sprawie poruszonej w watku;dlatego raz jeszcze prosze o
      rady.Gosia
    • jorg38 Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 12:36
      Jezeli masz mieszkanie tzn. wynajmujesz,masz mieszkanie counsilowskie,lub jaka
      kolwiek inna forma posiadania i jedno z Was pracuje mozesz wystapic o House
      benefit, counsil tax credit, sa to dodatkowe pieniadze na wydatki mieszkaniowe.
      Z tego co wiem z wlasnego doswiadczenia i informacji jest troche rodzin ktore
      to dostaly ale walka z urzedem jest mozolna i dluga. Wszystkie aplikacje dla
      tych dodatkow dostaniesz w swoim counsilu.
      Powodzenia
      • violus22 Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 12:59
        znajomy przy zarobkach ok 16 000 rocznie juz nie dostal tej zapomogi
        • jorg38 Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 15:29
          Wiem ja tez nie dostalem :) :) :)
          • monia72 Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 16:07
            a co z housing benefit?
            • violus22 Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 16:28
              obu nie dostal
              • monia72 Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 16:36
                Myslalam, ze Housing Benefit jest w miare prosto dostac :(
                • effata Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 16:47
                  Jest to bardzo proste. Tylko zalezy od zarobkow i dochodu na osobe :) Tzn.
                  dostaja go glownie ci, ktorzy albo b. malo zarabiaja, albo maja duzo dzieci
                  (he,he,he), albo i jedno i drugie. Jak sie ma ponad 3000 jakichkolwiek
                  oszczednosci, to nie ma co nawet skladac podania. A jak sie nie ma, to mozna
                  probowac - tak mi tu mowia wszyscy urzednicy: skladac podanie moze kazdy, to
                  nic nie kosztuje, a najwyzej zostanie rozpatrzone negatywnie. Na ogol to nie sa
                  wysokie sumy. My na poczatku dostawalismy ... 18 funtow co 2 tygodnie, ale ...
                  to miesiecznie ok. siedmiu paczek pieluch (sorry, zastosowalam 'moj'
                  przelicznik :) czyli zawsze cos.
                  Council tax jest o wiele trudniej dostac, najczesciej dostaja go starsi ludzie
                  i osoby o naprawde niskich przychodach.
                  Jesli ktos ma mieszkanie councilowskie, to sa raczej male szanse by dostal
                  jeszce jakas doplate do czynszu.
                  A tak naprawde to ja bym wolala miec taka prace, zeby nie brac od nich
                  zasilkow, O!
                  Ale jak mi na razie przysluguja, to bede skladac podania i niech oni sie
                  glowia :)
                  • jorg38 Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 17:23
                    Witam :)
                    Ja aplikuje o house benefit juz 3 raz, dwa razy mi odrzucili,teraz pani
                    powiedziala, ze jest to uzaleznione od tego czy dostane famili tax credit,nie
                    wiem co ma jedno z drugim wspolnego ale uparli sie i juz.A jezeli chodzi o
                    famili tax credit to wlasnie na niego czekam, wczoraj dzwonilem do inland i
                    powiedziano mi, ze zostal przyznany i mam czekac na pieniadze i decyzje
                    listowna.
                    A jezeli chodzi o otrzymywanie jakichkolwiek dodatkow,bo nie sa to zapomogi to
                    dlaczego mamy nie korzystac, tak samo jak oni pracujemy placimy podatki i
                    ubezpieczenia i jezeli cokolwiek nam sie nalezy to trzeba z tego skorzystac tak
                    bynajmniej robia Szkoci i wystepuja o wszystkie dodatki jakie sa tylko mozliwe
                    i nawet jak dostaja po 10 funtow miesiecznie to uwazaja, ze to im sie nalezy :)
                    • effata Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 17:40
                      Family tax credit (w Angli to chyba jest Working tax credit) tak sie ma do
                      housing benefit, ze ... zwieksza twoje przychody, bo pracodawca nalicza ci
                      mniejszy podatek, co automatycznie zmniejsza twoje szanse na dostanie housing
                      benefit, lub obniza ci kwote HB jak juz go masz. Dlatego oni tak za kazdym
                      razem powtarzaja, ze im trzeba zglaszac kazda zmiane w przychodach. Np. child
                      benefit na kolejne dziecko tez wplywa na wysokosc HB (choc wtedy inaczej sie
                      rozkladaja przychody w rodzinie ;)

> A jezeli chodzi o otrzymywanie jakichkolwiek dodatkow,bo nie sa to zapomogi..

Jak go zwał, tak go zwał, dla mnie to sa zapomogi :(

>...to dlaczego mamy nie korzystac, tak samo jak oni pracujemy placimy podatki
                      >i ubezpieczenia i jezeli cokolwiek nam sie nalezy to trzeba z tego skorzystac
                      >tak bynajmniej robia Szkoci i wystepuja o wszystkie dodatki jakie sa >tylko
                      >mozliwe i nawet jak dostaja po 10 funtow miesiecznie to uwazaja, ze to im sie
                      >nalezy :)

No i ja tak robie, i jestem bardzo wdzieczna, ze oni tu sa tacy prorodzinni
                      (patrz przelicznik z pieluchami :)), bo nawet 40 funtow nie lezy na ulicy :)
                      • jorg38 Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 18:04
                        Tak famili tax credit to jest working tax credit oraz child tax credit.
                        Mam pytanie czy dostajesz ktorys z tych dodatkow ?? Interesuje mnie jaka jest
                        forma platnosci, tzn z tego co wiem to inland przesyla Ci te pieniadze na
                        konto,a moze sie myle ??
                        • effata Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 18:14
                          Child tax credit na konto, Working tax credit nie dostajemy ale z tego co wiem
                          to pracodawca ci zmniejsza odprowadzany podatek (czyli de facto dostajesz
                          wieksza wyplate - co i tak idzie na konto :)) i masz to wpisane na payslip'ie
                          • jorg38 Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 19:22
                            Dzieki bardzo :) Pytam poniewaz mialem dwie wersie wlasnie o zmniejszeniu
                            podatku przy wyplacie oraz o koncie, kwote jaka niby nam przyznali tygodniowo
                            jest zadziwiajaco duza i jezeli mialaby byc pomniejszana tygodniowo z wyplaty
                            zabrakloby odprowadzanego podatku :))))
                            • effata Re: Subsydia do mieszkania 04.06.05, 21:06
                              Jezeli chodzi o "zadziwiajaco duza sume", to byc moze jest tak, ze
                              prawdopodobnie nie przepracowales calego zeszlego roku podatkowego i tax credit
                              naliczono ci na podstawie dosc malej sumy. Czyli np. jesli pracowales przez 5
                              miesiecy (teoretycznie) i zarobiles powiedzmy 7000 funtow to oni biora to jako
                              podstawe do obliczenia tego tax credit za caly rok. Biorac pod uwage, ze masz
                              zone i 2 dzieci, wychodzi na to, ze zarabiasz strasznie malo (jak na caly rok
                              podatkowy :)) i naliczaja ci duze znizki. Jednak dobrze jest im to zglosic,
                              tzn. oszacowac sobie ile sie zarobi w tym roku podatkowym (zakladajac, ze oboje
                              z zona bedziecie pracowac caly rok, te przychody na pewno beda wieksze). Wtedy
                              oni nalicza ci na nowo te kwote i pewnie nie bedzie juz ona taka "zadziwiajaco
                              duza". Jest to o tyle dobre, ze potem sie okazuje, ze sie ma bardzo duza
                              nadplate i ... trzeba zwracac, a to nie jest mile (tzn. najczesciej jest to
                              zabierane z kwoty tax credit naliczonego na nastepny rok). Wiec lepiej te
                              przychody "urealnic"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka