Dodaj do ulubionych

Doktorat w WB

12.06.05, 16:58
A może ktoś wie, jak wygląda sprawa doktoratu z pedagogiki?
W Polsce to wiadomo – musisz się mocno udzielać, najlepiej w jakichć
organizacjach studenckich (przychylnych rektorowi), potem przydzielają cię do
jakiejś pracowni, na szarym końcu skali popularności jak jakaś katedra
dydaktyki czy inne świństwo, potem ewentualnie możesz robić doktorat,
pracować niemal za darmo, a nawet słyszałam o czymś takim jak rok zerowy,
kiedy się za darmo uczy studentów. I musisz być cały czas związany z
uczelnią, bo po przerwie wypadasz z obiegu
Czy taki szaraczek, jak ja, nikogo w WB nie znający, człowiek znikąd, nigdy
nie studiujący ani nie pracujący w Anglii miałby szansę na zrobienie tam
doktoratu? Ewentualnie po jakichś studiach uzupełniających.
Obserwuj wątek
    • formaprzetrwalnikowa Re: Doktorat w WB 12.06.05, 17:02
      hmm// nie mam pojęcia, jak jest z doktoratami w UK. I tez chetnie usłysze, co
      bardziej doswiadczeni i lepiej poinformowani powiedza na ten temat.
      ja tez mam zamiar otworzyc doktorat w UK (jestem lekarzem), moze nawet w
      przyszłym roku. Tak, ja zwykły szraczek z polski; ktos komu w polsce nikt by
      nawet nie pozwolił głosno o tym zamiarze mówic. Moi przyszli pracodawcy
      zaznaczyli w job description, ze zainteresowanie wszelakimi badaniami i dalszym
      dokszkałcaniem jest mile widziane i wspierane. nawet specjalny czas na rozwój
      własny mam wpisany w plan dnia. Az mi się wierzyc w to nie chce
      :)
      • mabmab Re: Doktorat w WB 12.06.05, 17:19
        To brzmi zachęcająco! Może jakiś doktorant się znajdzie i się jeszcze dopisze?
        A może to jest myśl – znaleźć sobie motywującego pracodawcę? Tylko jak i gdzie?
        Co innego z lekarzem, a co innego z belfrem. Przecież żaden headmaster mi nie
        zaproponuje, żebym sobie może zrobiła doktorat, coby lepiej jego podopiecznych
        uczyć.
        • natalia.brzeska Re: Doktorat w WB 12.06.05, 17:31
          Też zamierzam robić doktorat, jednak nie tak od razu. Najpierw roczne MA, a
          potem może uda się to pociągnąć dalej. Miałam właśnie teraz składać papiery ale
          doszliśmy do wniosku, że za dużo wszystkiego na raz. Więc jeśli zostanę w UK,
          to w przyszłym roku na 100% papiery złożę. Zawsze marzyła mi się kariera
          naukowa :-)
          • mabmab Re: Doktorat w WB 12.06.05, 17:42
            Natalio, a możesz coś więcej napisać o tych ‘papierach’, co i jak i gdzie się
            składa, jakie są wymagania w stosunku do kandydata itp.
            Będę dźwięczna
            • natalia.brzeska Re: Doktorat w WB 12.06.05, 17:47
              Wejdź na stronę uczelni, która Cię interesuje. Każda uczelnia ma swoje własne
              wymagania. Najczęściej są to: wypełniona aplikacja, personal statement (w
              którym piszesz nad czym chciałabyś prowadzić badania - to w przypadku studiów
              doktoranckich), 3 referencje napisane na oficjalnych formularzach dołączonych
              do aplikacji, kopie dyplomów + tłumaczenia przysięgłe i official transcript z
              poprzednich studiów (czyli wykaz przedmiotów, ilość godzin, krótkie
              streszczenie zajęć, forma zaliczenia i jaką miałaś ocenę).
              To wszystko, ale jak już pisałam, każda uczelnia ma swoje wymagania.
              • mabmab Re: Doktorat w WB 12.06.05, 18:09
                Dzięki serdeczne, tylko skąd ja wezmę te referencje :(
                No ale tego problemu to już mi nie pomożesz rozwiązać.
                • izabelski Re: Doktorat w WB 12.06.05, 20:59
                  referencje do Msc
                  1 od pracodawcy (moze byc z Polski)
                  druga od kogos, kto was tu osobiscie zna
                  ja dawalam referencje kolezance ktore w Birkbeck College robi Msc z Chemii
                  Analityczznej

odnosnie robienia doktoratu - wielu managerow boi sie zatrudniania
                  inteligentnych pracownikow, dlatego tez znam kilka osob ktore patrzac wstecz
                  zaluja,ze zrobili doktorat
                  mowia,ze warto byloby ten czas przeznaczyc na cos innego (bo najzdolniejsi sa w
                  stanie zrobic Phd w 3 lata - ma sie 4 lata - tzn na tyle czasu z reguly jest
                  kontrakt)
                  jesli ktos chce z wlasnej kieszeni placic za Phd - zerknijcie na strone Open
                  University

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka