Dodaj do ulubionych

Cudze jedzenie pochwalcie :)

03.07.05, 02:19
Slysze cczesto narzekania Polakow na tutejszy chleb (tutaj bialego nie jem, a
ten pelnoziarnisty jakis suchy za bardzo dla mnie), brak kielbasy prawdziwej,
slodzone ogorki w occie i takie tam :)
Sama narzekam na wszechobecne fastfoody, mnostwo cukru i soli gdzie sie nie
obejrze...

A jest cos co tutaj odkryliscie? Cos czego wczesniej w Polsce nie
probowaliscie z roznych powodow a tu sie okazalo pyszne?

Ja tu odkrylam baklave. Pyszne ciasto ze zmielonych orzechow wymieszanych z
miodem, slodkie jak tylko ale niebo w gebie. Brytyjskie to nie jest, ale
przepyszne :)

Podoba mi sie tez tutaj to ze owoce ktorych w Polsce jako studentka nie
kupowalam bo rzadko widzialam w sklepach i byly za drogie, tutaj kupuje za
stosunkowo niska cene i tak na przyklad liczi czy passionfruity jem codziennie
bo uwielbiam :)

Ale mnie wkurza ze truskawki sa takie drogie i czeresnie.

pozdr poznonocnie :)

mam juz int. w domu :)
Obserwuj wątek
    • deadeasy odkrycia :o) 03.07.05, 02:56
      Piccalilli - super do cheddar-a
      Branston Pickle - to samo
      Ser posmarowany jednym z powyzszych + angielski gabkowy chleb (!) naprawde ida
      w "parze" (to raczej trojka bedzie) ;) Takze "cheese and onion butties"
      albo "BLT" :)

Pickled onions - te malenkie - pycha! Walkers Crisps o tym smaku p-o-w-a-l-a-j-
      a mnie!

Rozne chutneys do sera z krakersami + czerwone wino. Czerwone wino wytrawne,
      nauczylma sie pic tutaj, mmmmm.... :)

Pieczone kasztany jadalne.

Pozadnie zrobione sadzone jajka (nie zbrazowione od spodu).

Pieczarki w bulce tartej z majonezem czosnkowym - i ogolnie "pub grub" np:
      gammmon z frytkami. Z tymi pieczarkami to ja sie juz nudna robie, dalabym sie
      za nie pociac, nie wiem czemu...

Plain chocolate Digestives prawie tak samo uzalezniajace jak Prince Polo ;)
    • reginan120 Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 03.07.05, 10:08
      o tak, jest tego mnostwo :) i nauczylam sie tu jesc krewetki i w ogole owoce morza, przyrzadzane na rozny sposob
      probowalyscie moze turecka zupe tzw. 'pacza'- (nie wiem jak to sie pisze, ale jest to zos w rodzaju jogurtu z kawalkami miesa i papryka, bardzo nietypowe i pyszne, sprobujcie), wczesniej juz wspomniana baklava, chinski rosol z kaczki i francuski creme brulee, ups tyle tego :) ....
    • ptasia Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 03.07.05, 13:24
      ciasto zalewane custard - pyyycha.
      wszelkie ciasteczka chyba firmy McVities, typu digestive czy rich tea
      salt and vinegar crisps, najchętniej Walkers - mrrrau.
      Cadbury's Flake (ta reklama z panią w przelewającej się wannie - mało eko, ale
      jakże sugestywna)
      Shandy (piwo z lemoniadą - w sumie radler austriacko/niemiecki to chyba podobne)
      Papu indyjskie
      Tango jabłkowe i inne napoje gazowane jabłkowe, a jak przy tym jesteśmy, to
      oczywiście cider
      i oczywiście piwo bitter! np. Boddington's bitter
      lepsza (inna?) woda = lepsza herbata, mi w każdym razie "tam" bardziej smakuje
      różne bake'i czy inne zapiekanki, np. dobry shephard's pie lubię, czy
      cauliflower bake
      mleko - niektórym nie smakuje, mi bardzo
    • gosiash Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 03.07.05, 14:32
      - herbata to nie od wody taka dobra, tylko po prostu jest dużo lepsza
      - irish soda bread, ale to mi po Irlandii zostało
      - bagles z tostera z masłem tylko lub bez tostowania z cream cheese, bądź z
      łososiem. Czasami można gdzie niegdzie w Polsce kupić
      - lody z flake od mr whippy. U nas włoskie, ale wiadomo lody w różnych
      miejscach inaczej smakują
      - czekolada, bo też to samo cadbury's inaczej smakuje w Polsce, a inaczej tu
      - potato mash w wykonaniu mojego męża ;), czyli potatoes+swede+milk+butter
      - masło kerry gold, ale też już można w Polsce kupić
      Ja to w ogóle dużo tu różnych rzeczy lubię jeść :) i może dlatego tak strasznie
      nie tęsknię za Polskim jedzeniem. I tylko dziwię się, że nie tyję, ale mnie
      nocne karmienie piersią ratuje :)
      • ptasia Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 03.07.05, 16:56
        > - herbata to nie od wody taka dobra, tylko po prostu jest dużo lepsza
        w przypadku "tajnej receptury" mojej landlady pewnie było tak, jak mówisz, ale
        ogólnie... no właśnie nie wiem - w tea garden w Hampton Court podważyłam wieczko
        imbryka (takiego metalowego :) i pływał tam zwykły Tetley, ew. coś w tym stylu.
        a herbata była o niebo lepsza :).
        moja Ma, herbaciara, twierdzi, że to woda.
        • eballieu Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 03.07.05, 19:31
          - Chutney
          - Mieso - ogromny jego wybor, uwazam ze socjalizm i komuna zabily kulture
          kulinarna naszego kraju, a tu lubie to ze moge znalezc kazda
          dziczyzne, "ptactwo" wszelkiego rodzaju. Boczek - taki chudy! Przy nim nawet
          Morliny moga sie schowac z tym tluszczem, ktorego kilka plasterkow ponad 12
          zlotych kosztowalo rok temu!
          - sery cheddar(im starszy tym lepszy), stilton - tego rozne rodzaje lubie: od
          owocowych po plesniowe
          - musztarda z Norwich ( a myslalam ze Dijon jest najbardziej ostra, ot nowe
          odkrycie)
          - smietana - nigdy sie nie zwazy - doskonala, ta do zup, sosow i ubijania,
          miam, miam
          - bogactwo produktow, ktore pochodza z innych kontynentow, po raz pierwszy
          niektore jadlam kilka lat temu w Azji, po raz drugi w Londynie:)
          - no i choc lubie wedzone kielbasy, to bardzo smakuja mi tutejsze. Przynajmiej
          wiadomo ile procent miesa posiadaja. A na grilowanie sa niezastapione
          - hamburgery od lokalnego rzeznika, no tak przystojny z niego facet:) Ostatnio
          cwiartkowal przy mnie barana, mialam lekcje: jak si enazywa ktora czesc
          - marynata mietowa, marynata wedzona
          - o miesie juz mowilam, ale powiem jeszcze raz o zeberkach - jakie chude!!!
          Generalnie mieso jest tu chudsze niz w Polsce
          - ryby, owoce morza - akurat na ich obecnosc u mnie w miescie nie moglam
          narzekac. Ale tu jest zdecydowanie wiekszy wybor owocow morza, i chcialabym sie
          kiedys wybrac na festiwal ostryg do Irlandii.
          - chleb - odkad mieszkam na wsi i mama piekarnie z przystepnymi cenami - jest
          ok. Nawet cos w stylu domowego ciasta drozdzowego z owocami maja, jest ok.
          • monia72 do eballieu 03.07.05, 21:42
            Jezu kobieto; gdzie kupujesz dziczyzne? Bo my na razie trafilismy na cos w tym
            ksztalcie w M&S. POdaj namiary!:))))
            • eballieu "Namiary" na dziczyzne 03.07.05, 22:52
              BAzanta, kuropatwe - ja znajdowalam w Waitros w Londynie. Na Borough Market w
              Londynie (maja strone internetowa, wrzuc w wyszukiwarke) w kazdy piatek i
              sobote dostaniesz.
              Ale nei wiem skad jestes - wiec jeszcze jeden namiar, bo jesli z Londynu to
              uprzedzam ze market o ktorym wspomnialam, to raczej do ogladania, bo ceny -
              hmmmmmmmmmmmmm, chyba dlugo biegali za tymi sarnami skoro tak koszmarnie
              drogie:)
              W Essex raz na dwa tyg. jest targ w Barleylands Farm, szukaj dat na ich
              stronie: www.barleylands.co.uk (chyba teraz w najblizsza sobote bedzie) i wtedy
              na tym targu bedzie "wszystko". Z racji sezonu letniego w kuchni nie kupuje
              teraz nic z dziczyzny, wiec i cen nie pamietam.
              Ale za dwa kroliki - mlodziutkie mieso, pocwiartkowane - 5 funtow za dwa. To
              polowe taniej niz w Polsce. Sa zamrozone, wiec moze warto zabrac folie
              termiczna. Na farmie duzo atrakcji dla dzieci. A i dorosly ma czym oko
              nacieszyc, wyroby z ceramiki, itp. itd.
              Przy drodze A129, tuz za farma o ktorej wspomnialam jest tez "hala" w ktorej sa
              okazje w stylu: ser parmezan 250 gram za 1 funta, kapusta kwaszona 2 sloiki
              litrowe 1 funt i sporo innych. Nie wiem skad pochodza te produkty (jakies
              zagubione kontenery:), m-ce nei jest atrakcyjne, czasami produkty z tyg. data
              do spozycia, ale mozna wybrac sporo dobrych rzeczy. Ach ogorki, sosy, kawy
              (nescafe np.), herbaty - nie sa przeterminowane, maja date np. rok waznosci.
              To nie jest daleko z Londynu. Kolezanka z polnocnego Londynu jedzie do mnie
              godzine samochodem. Ze wschodniego Londynu my tu jechalismy pol godziny.
        • gosiash Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 04.07.05, 16:48
          ptasia napisała:

pływał tam zwykły Tetley, ew. coś w tym stylu.

Wszystko się zgadza, ale tetley tetley'owi nie równy. W zależności od tego na
          jaki rynek herbata jest wysyłana, takie liście do torebeczek pakują. No coś z
          tymo odpadami muszą zrobić.
    • jagienkaa Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 04.07.05, 17:05
      oprócz hinduskiego żarcia, które uwielbiam, lubię też chińskie:)i to tyle co do
      angielskiego jedzenia...;)
      bardzo lubię lasagne z Sainsbury's Taste the difference i masło unsalted
      Normandy Butter Taste the Difference. Lubię też panierowane piersi z kurczaka
      Bird's Eye. Bardzo lubię Oatso simple i Special K Red Berries. W domu mam też
      zawsze serek Philadelphia Light w małych tubkach. Przepadam za smoothies,
      bardzo lubię też angielskie kiełbaski i potrawę typu bangers&mash. Od czasu do
      czasu zjem bacon sarnie. Lubię też garlic baguettes. Lubię tez sosy Sharwoods
      hinduskie i ich chleb Naan Pershwari. (tutaj widać jaka ze mnie kucharka).
      zdarza mi się jeść crumpets i oczywiście uwielbiam ciasto marchewkowowe (samej
      też mi się zdarzy przyrządzić). Zawsze jak przyjeżdżam do Polski to muszę w
      domu zrobić. No i zapiekane parsnips.
      Oczywiście lody Haagen Dazs i teraz takie się pojawiły Carte d'or Lavazza.
      Bardzo lubię cidera (Strongbow), piwo bitter, wino różowe (White Zinfandel),
      Bailey's. Nie mówię o kawie latte i innych tego typu ze Satrbucks czy Nero.
      Moja siostra przepada tutaj za potato wedges.
    • urszula.scibior Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 04.07.05, 17:47
      Moje odkrycia (staram sie wymienic te jeszcze nie wymienione):
      Sweet Loaf
      Aromatyzowane zielone herbaty i napary Twinings
      Vinho Verde: importowane portugalskie wino biale, lekko musujace
      Minced pies (ale te z Tesco, z ichniej piekarni, z cukrem pudrem)
      Rice pudding (konkretnie Ambrosia): nie tak dobry jak np. w Berlinie, w
      tureckiej knajpie, ale calkiem calkiem przyjemny
      Asian sweets: ciasteczka na bazie m.in. mleka, niezwykle miekkie i aromatyczne
      Kheer: deser, bodajze pakistanski
      Bozonarodzeniowe tradycyjne ciasta...

• eballieu Vinho Verde 04.07.05, 18:06
        Ula, czy gdzies znalazlas cos inengo niz Mateus?
        Prosze podaj namiary jesli tak. Tesknie za tym wakacyjnym napitkiem:)
        • urszula.scibior Re: Vinho Verde 05.07.05, 11:16
          Ja nigdy nie pilam tutaj Mateusa :))
          Moje vinho kupuje (a przynajmniej kupowalam, bo nie robilam tego od jakiegos
          miesiaca) zawsze w Morrisonie za 2,99£ a teraz troszke ponad 3. Niedawno
          odkrylam tez odmiane 'rose', bardzo przyjemna.
          Kiedys kupilam cos podobnego w Tesco, ale wydalo mi sie ze smak nie byl
          identyczny jak w przypadku wina z Morrisona.
    • izabelski Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 05.07.05, 01:59
      piwa ale i bitter
      nie pijam tu wogole lagerow
      roast chicken
    • pentelka Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 05.07.05, 11:15
      zyrafa - baklava to danie kuchni greckiej. i masz racje - niebo w gębie, smak
      rozkoszy :-) jest to ciasto francuskie obficie polane specjalnym syropem w
      ktorego sklad wchodzi m.in.sok grejfrutowy, cynamon, miod... pierwszy raz
      jadlam to cudo na festynie kulinarnym w Toronto. i teraz jak gdziekolwiek
      widze, to nie przepuszczam :-)
      • plonaca.zyrafa Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 05.07.05, 12:11
        Baklava grecka? :) Dobrze wiedziec :) Inna sprawa ze tutaj we wszystkich pubach
        z kuchnia hinduska mozna dostac :)
        • ptasia Re: Cudze jedzenie pochwalcie :) 05.07.05, 14:21
          baklava w Turcji też ma się dobrze :)
          tylko, że mogę taki tyci kawałek, bo jednak za słodka dla mnie jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka