halaha 26.07.05, 12:45 Czy przytrafila Wam sie kradzież? I co wtedy zrobić? Pytam sie , bo syn, który mieszka w domu razem z innymi cudzoziemcami został okradziony z pieniędzy. czy wiecie, jak na takie zgłoszenia reaguje policja? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jennifer_e Re: kradzieże 26.07.05, 13:48 Kiedyś skradziono mi z domu laptop. Policja przyjechała, spisała protokół, zapytała czy podejrzewam kogoś konkretnego. Potem przysłali mi list, że przykro im iż stałam się ofiarą przestępstwa a kilka miesięcy później następny list, że sprawa zostaje umorzona w związku z niewykryciem sprawcy. Miałam niewielki nadzieje na odzyskanie laptopa ale zależało mi na zgłoszeniu ze względu na ubezpieczenie. Na 90% byłam pewna kto dokonał tej kradzieży, niestety nic nie byłam w stanie udowodnić a osoba ta z pewnością upłynniła mój komputer zanim policja go odwiedziła. (Ja byłam kilka dni poza domem i dopiero po powrocie zorientowałam się co się stało) Myślę, że warto zgłaszać choćby po to, żeby sprawcy nie czuli się bezkarni. Trudno co prawda cokolwiek udowodnić, szczególnie jeśli kradzieży dokonali współmieszkańcy, lub tak jak u mnie były współmieszkaniec. Odciski palców do niczego nie doprowadzą. Ale może napędzą im choć trochę stracha. Odpowiedz Link
halaha Re: kradzieże 27.07.05, 03:18 Jennifer, to w przypadkach kradziezy biorą odciski palców? Bo jesli tak, to łatwo wykryc złodzieja, jesli to współmieszkaniec..........Wtedy jest szansa na odzyskanie własności Odpowiedz Link
jennifer_e Re: kradzieże 27.07.05, 12:05 u mnie brali odciski, ale ponieważ ta osoba mieszkała w naszym domu więc oczywiste, że jego odciski palców były wszędzie. Tym bardziej, ze u mnie gość włamał się przez pokój od strony ogrodu, ten sam, w którym przedtem mieszkał więc tam pełno było jego odcisków. Muszę przyznać, że policja nie robiła żadnych problemów, że to taka błaha sprawa. Po prostu poszłam na komistariat, zgłosiłam a oni przyjechali do domu w ciągu godziny. Odpowiedz Link
halaha Re: kradzieże 27.07.05, 14:14 tak tez było w przypadku kradziezy pieniedzy. Na koniec dali ulotkę jak przed tym sie bronic i flamaster do oznaczania banknotów Odpowiedz Link
eballieu Re: kradzieże 27.07.05, 20:40 Straszne rzezycie. Apmietam jak mnie wspolmieszkaniec okradl w mieszkaniu studenckim. Nie chcialam martwic rodzico bo kilk tys poszlo sie rabac. Wiec byl dzem dzem rano i wieczorem, dzem, dzem w piatek i we wtorek, dzem, dzem po nocach mi sie snil, dzem, dzem................................ Okropne uczucie. Zamykalam pokoj jak szlam do kibelka:( Odpowiedz Link