natalia.brzeska 02.09.05, 11:40 Straszny smrod wydobywa sie z rur w lazience, tzn z otworow w umywalce i wannie. Szczegolnie, gdy jest tak goraco. Polewam "bleach", ale pomaga tylko chwilowo. Co radzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabelski Re: Smierdzi z rur 02.09.05, 12:17 kupic Mr.Muscle - odpowiednik polskiego Kreta albo opakowanie bicarbonate of soda + garsc soli zalac powolutku wrzatkiem z czajnika Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: Smierdzi z rur 02.09.05, 12:22 Sprobuje z soda, bo Mr.Muscle nie pomogl. Dziekuje. Odpowiedz Link
leggetta Re: Smierdzi z rur 02.09.05, 14:33 kup moze tabletki do przepychania kibelka. ja wrzucam takie od czasu do czasu to rur w umywalkach i skutkuje. Odpowiedz Link
asica74 Re: Smierdzi z rur 02.09.05, 14:59 no...mam watpliwosci czy owe srodki cos pomoga. Kiedys mielismy podobny problem, z tym ze doszlo do niedroznosci owych splywow, a na taki problem rada jest jedna: hydraulik, ktory przeczysci rury... Odpowiedz Link
ralphos Re: Smierdzi z rur 02.09.05, 19:52 Możliwe że sprawa jest naprawdę trudna do rozwiązania, ale spróbuj jeszcze raz, bo mi się kiedyś udało w sytuacji nie rokującej nadziei. Oto co zrobiłem: 1)Zagotowałem wieeele litrów wody 2) Kilka (albo więcej) litrów WRZĄTKU wlałem do zlewu, żeby wszystko się przepłukało i bardzo mocno rozgrzało. Na początku należy lać dość powoli, a później przyspieszyć. 3) Wrzuciłem SPORĄ ilość wodorotlenku sodowego (występuje m.in. w polskim Krecie), najlepiej wrzucić całe opakowanie. Trzeba celować tak, żeby nic nie osadzało się na ściankach, ale trafiało głęboko w "otchłań". Operację należy przeprowadzać bardzo ostrożnie, bo zlew w pewnym momencie zaczyna przypominać gejzer. 4) Poczekałem 10 minut. 5) Bardzo powoli wlałem 1 litr wrzątku - chodzi o to, żeby roztwór poszedł dalej nie rozcieńczając się za bardzo. 6) Poczekałem 5 minut. 7) Wlałem jeszcze z litr wrzątku 8) Poczekałem 5 minut. 9) Spłukałem wszystko kilkoma litrami gorącej wody z kranu. Jeżeli coś takiego nie pomoże, to rzeczywiście problem. Odpowiedz Link