Dodaj do ulubionych

wypad do Paryza

02.10.05, 10:14
Marzy mi sie krotki wypad do Paryza.
Czy moglybyscie mi podopwiedziec jak najlepiej i najtaniej sobie to
zorganizowac? Czy kupic short-break ( gdzie?) czy moze lepiej jechac samamu
(jak najlepiej sie przeprawic przez kanal?).
Macie jakies doswiadczenia ktore moge wykorzystac podczas planowania wyjazdu?
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: wypad do Paryza 02.10.05, 11:37
      najtaniej ale meczaco - autbusem
      najfajniej - pociagiem
    • tiffany7 Re: wypad do Paryza 02.10.05, 17:40
      Rozejrzyj sie w biurach podrozy, mozna znalezc fajne pobyty weekendowe za
      troche ponad £100 - pociag + B&B. Autokarem mozesz jechac juz za £32 return,
      ale to nocna podroz i promem, wiec zapomnij o spaniu. Lepiej dorzucic i jechac
      eurostarem i mieszkac w centrum miasta:)
      • izabelski Re: wypad do Paryza 02.10.05, 21:04
        jesi dostaniesz cos za ~£100 jak pisze tiffany - watrto taki pakiet kupic
        bo jazda pociagiem do centrum Pryza to sama przyjemnosc :-)
    • jagienkaa Re: wypad do Paryza 02.10.05, 21:55
      jeśli można coś dodać...
      my wybraliśmy się do Paryża z mężem na 4 dni w krótką podróż poślubną. A
      ponieważ nie mieliśmy dużo pieniędzy, próbowaliśmy zaoszczędzić gdzie się da i
      zarezerwowaliśmy hotelik. Był tani. Błąd! to był jakiś taki podrzędny hotelik,
      bez śniadania, na skraju miasta, brzydkie i malutkie pokoje...brrr. Dodam że
      był to luty.
      I do teraz przez to Paryż mi się źle kojarzy, nie ujęło mnie to miasto, wręcz
      przeciwnie, a najbardziej pamiętam ten okropny hotel.
      Od tego czasu z mężem nie oszczędzamy na wakacje bo taki szczegół może
      zrujnować wypad.
      • jennifer_e Re: wypad do Paryza 02.10.05, 23:09
        my pojechaliśmy do Paryża w ubiegłym roku, przed Świętami. Ja bardzo chciałam
        pociągiem, ale trudno było znaleźć coś poniżej setki od osoby. Za to
        znaleźliśmy lot z bmi za 8 funtów (słownie osiem!)
        Hotelik też udało nam się znaleźć bardzo przyjemny i nie przesadnie drogi,
        mieścił się na placu Republiki, już nie pamiętam dokładnie, ale jakieś 40-50
        euro chyba ze śniadaniem. Jak na okres przedświąteczny to uważam, że nieźle.
        Faktem jest, że rezerwowaliśmy sporo wcześniej. Jedynym minusem naszej
        wycieczki była pogoda. Lało bez przerwy przez tydzień a wicher połamał choinkę
        przed Katedrą Notre Dame.

Ja uważam, że zdecydowanie lepiej szukać na własną rękę, szczególnie w Europie,
        gdzie wszystko można zrobić przez internet.
        Zazwyczaj zaczynam szukanie od takich stron jak Expedia czy Travelocity, aby
        zobaczyć jakie są mniej więcej oferty i ceny, podpatrzeć nazwy hoteli ;) a
        potem rezerwuję sobie bezpośrednio z liniami lotniczymi i hotelami. Na
        dwutygodniowym urlopie na Sycylii zaoszczędziliśmy w ten sposób jakieś 300
        funtów!
        Ale ja generalnie nie lubię zorganizowanych wycieczek więc może to kwestia
        preferencji.
        • eballieu Re: wypad do Paryza 04.10.05, 08:59
          Jesli to ma byc tylko weekend, to polecam Ibis hotel. Siec, nic szczegolnego,
          ale jedno cie nie zaskoczy - brak ogrzewania, cieplej wody, itp. Ja biore
          zawsze ten Ibis, ktory miesci sie na Placu Republiki. Blisko wszedzie i nie
          trace czasu i kasy na przejazdy. I noca, kiedy Paryz uroczy nie obawiam sie o
          powrot metrem, autobusem, czy kiedy szumi juz w glowie taksowka. Po prostu
          wychodze o 20 wieczorem z hotelu i ide na spacer. Kiedy bylabym na obrzerzach
          miasta - nie zrobilabym tego.
          W wielkich miastach warto brac hotele sieciowe,ktore maja lokalizacje w centrum
          miasta. Malo jest bowiem takich prywatnych dobrych hoteli w Paryzu - to od
          samych Paryzan.
    • vincentina2 Re: wypad do Paryza 03.10.05, 14:52
      witaj
      maz jezdzil pociagiem EUROSTAR,rezerwujac na duzo wczesniej sa duze redukcje.
      wygoda i predkosc,o ile sie nie mysle kolo 3 h.
      do wklejenia
      www.eurostar.com/dynamic/index.jsppozdr
      marta
    • ewmag Re: wypad do Paryza 18.01.06, 13:43
      I co? Pojechalas do tego Paryza? Mam pytanie do osob, ktore juz tam byly, a
      najlepiej takich, ktore znaja Paryz troche lepiej. Jak najlepiej spedzic 3 dni
      bedac po raz pierwszy w Paryzu? Czy warto przejechac sie takim autobusem
      wycieczkowym, ktory zatrzymuje sie przy glownych atrakcjach? Co jeszcze warto/
      nie warto (szczegolnie jesli to cos troche kosztuje)? Czy w UK mozna dostac cos
      w stylu "rozmowek po francusku", czy lepiej wziac maly slowniczek (jesli sie
      nie zna francuskiego)?
      • tiffany7 Re: wypad do Paryza 18.01.06, 15:13
        Zawsze polecam wersje "wez mape + przwewodnik, aparat fotograficzny, pieniadze",
        wiec Tobie tez to zalece. Zdecydowanie nie decyduj sie na autobusy turystyczne,
        tylko zaopatrz sie w bilet; w wersji weekendowej ten chyba jest najlepszy:
        www.parisvisite.com/en/Carte_Parivisite_tarifs.php . Najlepsza opcja jest
        bilet na zony 1-3, chyba, ze sie chcesz wybrac do Versalu (strefa 5), albo
        Disneylandu. Sam Paryz swietnie sie zwiedza na piechote, nawet jak sie zgubisz,
        to i tak jest frajda, a napewno wiecej zobaczysz.

Na poczatku proponuje zastanowic sie co chcesz zobaczyc i wg tego opracowac mape
        zwiedzania, zeby nie biegac niepotrzebie z jednego konca miasta na drugie traca
        przy tym czas.

Jesli chodzi o wstepy, to niestety nie jest Londyn i do glownych muzeow placi
        sie wstep. Ale jesli wyjazd planujesz w pierwszym weekendzie miesiaca, to jestes
        szczesciara, bo do wszystkiech wiekszy zabytkow sa wstepy za darmo (Louvre,
        Notre Damme, Musee d'Orsay) i zawsze kolejki z Polakami :)), jednak ta opcja nie
        obejmuje np. Wiezy Eiffel (ubierz sie cieplo, bo na wysokosci niezle wieje o tej
        porze roku). Jednak i tak uwazam, ze najpiekniejszy widok na paryz jest z kopuly
        bazyliki Sacre Coeur.

Co do jezyka, jest sposob na Francuzow, ktorzy nie slyna z checi do
        komunikowania sie po angielsku. Tu najlepiej bedzie nauczyc sie kilku zwrotow, a
        jak Paryzanin zobaczy jak sie meczysz to z litosci przejdzie na angielski.
        Wazne, ze zobaczy twoj pro-francuski wysilek :) Rozmowki napewno dostaniesz w
        ksiegarniach w UK.
        • ewmag Re: wypad do Paryza 18.01.06, 15:53
          No wlasnie, planujemy zwiedzanie glownie na piechote, Sacre Coeur tez jest w
          planach, ale na zwiedzanie dokladne muzeow itp. sie nie nastawiamy, bo za malo
          czasu i z malym dzieckiem raczej trudno wykonalne. Dziekuje za rady i namiary
          na te strone z biletami:-). Co do autobusu turystycznego to myslalam, zeby w
          ten sposob sobie objechac Paryz i zobaczyc tak "z gory" jak wyglada, bo na
          dokladne zwiedzanie czasu nie bedzie, ale skoro odradzasz, to moze jednak nie.
          A jak jest z lodkami na rzece? To ma byc taki raczej relaksowy wyjazd, nie
          latanie od zabytku do zabytku, ale jednak cos bysmy chcieli zobaczyc. A moze
          znacie jakies takie mniej turystyczne miejsca, fajne zakatki, ktorych wlasnie
          nie ma w przewodnikach, a gdzie warto zajrzec (byle nie gdzies daleko, bo na
          dojazdy czasu nie chcemy tracic)? Bede wdzieczna tez na linki do innych
          przydatnych stron internetowych:-)
          • asica74 Re: wypad do Paryza 18.01.06, 16:15
            Bedac w Paryzu przy Sacre Coeur radze uwazac na sprzedajacych bransoletki.
            Nagabuja ludzi, nie szczedzac wyzwisk i obrazliwych epitetow przy
            zwyklym "excuse me, I am not interested"
            • tiffany7 Re: wypad do Paryza 18.01.06, 16:51
              O matko! Asia, ani nie wspominaj! Kiedys o malo sie nie pobilam z jednym takim!
              Nie ma co sie wdawac w dyskusje.

A co do biletu, to pewnie mozna go tez uzyc w autobusach (mape dostaniesz w
              metrze, wiec mozna wybrac sobie jakas trase i poobjezdzac miasto).

A lodki, tzw. mouches, chyba najlatwiej zlapiesz kolo metro Alma (to tam gdzie
              Diana zginela). Pamietam, jak z okazji wstapienia do UE wstep na nie byl za
              darmoche dla nowych czlonkow - sie zalapalam :))
    • jaleo Re: wypad do Paryza 18.01.06, 19:30
      O typowo turystycznych miejscach na pewno przeczytasz sobie w przewodniku, wiec
      nie bede sie rozwodzic. Jedynie co do wspinania sie/wjazdu na wieze Eiffela -
      ja do tej pory tego nie dokonalam, przede wszystkim z powodu leku wysokosci,
      ale tez i odstraszajacych, koszmarnych kolejek. Moim zdaniem, wieza Eiffela
      najlepiej wyglada z odleglosci, bo nawet na polach marcowych nie ma nic
      ciekawego, tlumy turystow i natretnych sprzedawcow.
      Paryz "z wysoka" mozna obejrzec, dosc ciekawie, z luku triumfalnego. Wchodzi
      sie jednym z filarow, i zasuwa sie pieszo na sama gore. Luk wcale nie wydaje
      sie taki wysoki z daleka, ale zareczam, ze to jest zludne, bo po tych schodach
      sie wchodzi i wchodzi. Z gory jest wspanialy widok na Paryz, szczegolnie jego
      glowna artierie. Ale dla mnie najciekawsze bylo obserwowanie ronda ponizej.
      Kto jezdzil samochodem po Paryzu, ten wie, ze to jest rondo selekcji
      naturalnej, gdzie nie ma oznakowania linii, i jednym slowem survival of the
      fittest, a raczej la survie des plus forts ;-). Niezly ubaw, jak sie to oglada
      z gory.

Jesli chodzi o Paryz mniej turystyczny, to moj ulubiony zakatek to dzielnica
      Marais i przylegajaca do niej Bastille. Marais ma niepowtarzalny paryski urok,
      przypuszczam, ze podobny mial kiedys Monmartre, zanim stal sie miejscem spendu
      turystow. Jesli lubisz nietuzinkowe ubrania, to na Marais jest duzo sklepow i
      sklepikow, poza tym milo sie tam powloczyc, sa tez doskonale zydowskie
      ciastkarnie i kawiarnie. A na koniec mozna wpasc do slynnego Centre Pompidou -
      konieczne dla kazdego, kto sie interesuje nowoczesna architektura.

Bastille to jest dzielnica, ktora od niedawna przezywa rekonesans, stala sie
      bardzo modna i duzo sie tam dzieje. Polecam spacerek po sklepach we
      wiadukcie, to jest po prawej stronie Rue de Lyon, idac od strony Place de la
      Bastille. Sa tam ciekawe galerie i sklepy z wystrojem do domu. Przy Bastille
      jest tez moj ulubiony hotel, jeden z bardzo nielicznych niezaleznych,
      rodzinnych hoteli w Paryzu - Pavillon de Bastille. Doslownie kilka krokow od
      stacji metra, mniej wiecej na przeciwko Opera de Bastille. Zaleta tego hotelu
      jest to, ze jesli sie zatrzymuje z dziecmi, to mozna zarezerwowac dwa pokoje
      naprzeciwko siebie, na koncu korytarza. Na korytarzu sa drzwi, ktore mozna
      zamnknac i wtedy z tych dwoch pokoi robi sie mini-apartament. Jedyny mankament
      tego hotelu to halas z ruchliwej Rue de Lyon, ale od czego sa zatyczki do uszu.

Warto porozgladac sie w Paryzu za plakatami oglaszajacymi kameralne koncerty
      muzyki powaznej, przewaznie sa one w kosciolach lub innych zabytkowych
      budynkach. Ja bylam na kilku, i jakosc wykonania byla bardzo dobra. Poza tym,
      one sie czesto odbywaja w miejscach, ktore dla turystow sa trudno dostepne, np.
      w kameralnej kaplicy przy Sainte-Chapelle, jednej z najstarszych kaplic w
      Paryzu.
      • jaleo Rekonesans hehe :-) 18.01.06, 19:32
        jaleo napisała:

> > Bastille to jest dzielnica, ktora od niedawna przezywa rekonesans,

Mialo byc "renesans" oczywiscie. Tak to jest, jak czlowiek chce zaimponowac
        intelektualnie, a rozum nie ten ;-)
        • ewmag Re: Rekonesans hehe :-) 19.01.06, 14:35
          he he to mi sie od razu przypomina cos, co widzialam kiedys na spacerze: stala
          sobie na trawie grupka mala nastolatkow i bawili sie pilka, pilka troche dalej
          odleciala, jeden chlopak postanowil sie popisac i ja "profesjonalnie" kopnac,
          podbiegl robiac madre miny i jakies dziwne wygibasy, zamachnal sie, nie trafil
          w pilke, za to runal jak dlugi na ziemie, prawie fikolka zrobil:-)
          Takiej "czerwonej twarzy" to juz dawno nie widzialam, nawet w czasach jak sama
          sie strasznie czerwienilam. Ale ja jak zwykle nie na temat;o)
          Dziekuje bardzo za opis:-) Jak jeszcze sie komus cos przypomni to piszcie:-)
    • leggetta Re: wypad do Paryza 18.01.06, 21:17
      krotki wypad do Paryza musi poczekac bo marzy mi sie dluzszy do Andaluzji:)
      Ale czytam wszytskie Wasze wypowiedzi i mam nadzieje skorzystac z podpowiedzi.
      • jaleo Re: wypad do Paryza 18.01.06, 21:51
        leggetta napisała:

> krotki wypad do Paryza musi poczekac bo marzy mi sie dluzszy do Andaluzji:)

Acha, to podawaj gdzie w Andaluzji, to tez poradzimy :-)
        • leggetta Andaluzja 18.01.06, 22:05
          loty kt mnie interesuja sa albo do Grenady albo do Malagi, stamtad chcialabym
          wypozyczyc samochod i zwiedzic tamte rejony - max duzo lacznie z Gibraltarem.
          Na razie jestem oblozona przewodnikami, sledze trasy oferowane przez biura
          turystyczne i mysle jak by to fajnie wykombinowac. MOze uda sie wyjechac
          jesienia ( wiosenny urlop spedzam w Pl). Ktos byl w tamtych rejonach i moglby
          cos zasugerowac?
          • jaleo Re: Andaluzja 18.01.06, 22:26
            Do Granady nie lecialam nigdy samolotem, ale do Malagi owszem. Samochod mozna
            wynajac dosc tanio w porownaniu z reszta Europy. W grudniu Megane na tydzien
            kosztuje niewiele ponad 200 Euro.

W samej Maladze warto zwiedzic muzeum Picassa, jesli Cie interesuje ten rodzaj
            sztuki. Poza tym, w Maladze raczej nic porywajacego za serce nie ma.

Generalnie radze trzymac sie z dala od wybrzeza, ktore jest zagracone przez
            ohydne apartamentowce i generalnie nie ma wg. mnie w ogole nastroju Andaluzji.

Z miejsc turystycznych oczywiscie nie mozna pominac Sevilli, Granady i Cordoby -
            kazde z tych miast ma swoj niepowtarzalny urok i wiele do zwiedzania. Tylko
            jesli chcesz zwiedzic Alhambre, to albo jedz bardzo poza sezonem (np. w
            grudniu), albo sie ustaw w kolejce bladym switem. Ja przede wszystkim odbywam
            moje pielgrzymki do miejsc zwiazanych z Flamenco, ale to nie wszystkich
            interesuje, wiec nie bede sie rozpisywac.

Jezdzac po Andaluzji warto wziac pod uwage, ze drogi sie wija przez gory i
            generalnie odcinek, ktory jest krotki na mapie, pokonuje sie bardzo dlugo.
            Autostrad jest niewiele, w zasadzie tylko ta nadbrzezna przez Marbelle i ta od
            Gibraltaru w glab ladu, a reszta to drogi podrzedne, biegnace przez miasteczka
            i wioski. Ale te "pueblos blancos" czyli biale miasteczka sa urocze, obsadzone
            po obu stronach ulic drzewami pomaranczowymi.

Jesli chcesz sie zatrzymac w jednym miejscu, to dobra baza wypadowa jest
            Ronda. Przepiekne miejsce, polozone po obu stronach glebokiego kanionu. Wokol
            malownicze gory - warto pojezdzic po parku narodowym Sierra de Grazalema (to na
            zachod od Rondy). Na wschod, tzn. pomiedzy Ronda i Malaga jest tez jakis park
            narodowy slynny z kozic gorskich, ale nie pamietam, jak sie nazywa.

Wiosna to jest najlepszy czas, zeby zwiedzac Andaluzje. W lecie jest za
            goraco, i ziemia jest spalona, wiec nie wyglada tak malowniczo. W zimie
            natomiast czesto sa mgly, i wtedy ze slynnych "vistas panoramicas" sa nici.
            • leggetta Re: Andaluzja 18.01.06, 22:31
              :) ogromnie dziekuje za komentarz. nic tylko jechac.
              • duende1 Re: Andaluzja 19.01.06, 14:41
                jejku, jedz do andaluzji...! andaluzja jest taka piekna. ja szczegolnie kocham
                granade wlasnie. granada jest urocza, jak z obrazka :) sevilla tez piekna,
                malaga niespecjalnie ciekawa. no i jak oni inaczej mowia! polykaja ostatnia
                sylabe, a jak ty nie polkniesz, to nie bardzo rozumieja. zawsze przezywalismy
                tam ubaw. jedz, zrob zdjecia, a potem opowiedz :)
                tyle, ze co do organizacji podrozy niewiele ci podpowiem - my zawsze
                jezdzilismy pociagami, przez caly miesiac, po hiszp. glownie ale zawsze tez na
                troche do portugalii. ech, gdzie te czasy jak sie mialo 2 m-ce wakacji...
                rozmarzylam sie....;)
    • mooniczka1 Re: wypad do Paryza 20.01.06, 14:44
      Najlepiej Eurostarem, jest wiele stron oferujących krótkie pobyty w Paryżu -
      przejazd Eurostarem + hotel. Ostatnio byłam z koleżanką na 2 dni, zapłaciłyśmy
      bodajże 120 funtów, B+B całkiem przyjemne na Place d'Italie, więc może nie aż
      tak bardzo centralnie, ale Paryż jest na tyle mały, że wszędzie można się
      dostać migiem.
      Paryż mnie zachwycił i koniecznie chcę tam wrócić; jedyny mankament to obsługa
      w sklepach; z jedną ekspedientką się pokłóciłam, wyzwała mnie od idiotek, a to
      tylko dlatego, że chciałam oddać kurtkę, w której brakowało 3 guzików. W
      sklepie została im jeszcze tylko 1 taka kurtka w moim rozmiarze i powiedziała
      mi, że mi te guziki w ciągu pięciu godzin przyszyje. Na co ja:'Nie, dziękuję,
      nei mam zamiaru już wracać do tej dzielnicy, proszę o zwrot pieniędzy'.
      Zostałam zwyzywana. Bardzo nieprzyjemny akcent.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka