mgna 17.10.05, 00:20 Kopjuje i tutaj: Co warto zobaczyc w Poznaniu? Gdzie isc na obiad, gdzie wyskoczyc na kolacje??? Czy sa np smaczne restauracje z polska kuchnia (cos w stylu "Chlopskiego Jadla" w Krakowie). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mgna Re: POZNAN 17.10.05, 00:35 oprocz Luton Airport z jakich innych miast w UK i Europie mozna dolecic do Poznania lub Szczecina (bez przesiadki w Polsce)? Odpowiedz Link
basia313 Re: POZNAN 17.10.05, 00:52 przez Kopenhage np SAS. NIe drozej niz Lot-em przez W-we, a zdecydowanie krocej. No i to jest np z Heathrow. Odpowiedz Link
monia72 Re: POZNAN 17.10.05, 10:12 Nareszcie ktos chce zobaczyc moje miasto :) Do Poznania aktualnie lataja WizzAir (z Luton) i Ryanair (Stansted). Co do innych linii to niestety z przesiadka np. w Berlinie. Co warto zobaczyc? Na pewno Stary Rynek - ja niestety tutaj juz od kwietnia a Poznan bardzo sie zmienia, ale na Starym Rynku mnostwo knajpek i kafejek (jak polecisz w listopadzie zjedz koniecznie rogale marcinskie - sw. Marcin patron miasta). Poza tym Katedra i ja osobiscie polecilabym ruszyc sie pod Poznan czyli do Kornika czy Rogalina. Aha na Starym Rynku wszyscy (zwlaszcza cudzoziemcy) biegna cos zjesc do Kresowej (nazwa sama mowi jaka to kuchnia), ale tam naprawde jest duzy wybor :) Z wrazenia wiecej nie pamietam, jak bedziesz miala jakies konkretne pytania pisz na priv. Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link
kasia799 Re: POZNAN 17.10.05, 11:16 Do Szczecina pozna leciec ze Stansted lub Kopenhagi Do Berlina lata BA z Londynu (Heathrow) lub Manchesteru a stamtad do Szczecina to juz niecale 2 godzinki samochodem. Do Poznanie pewnie ciut dluzej. Odpowiedz Link
eni7.08 Re: POZNAN 17.10.05, 20:18 Na pewno trzeba zobaczyć Stary Rynek i popatrzeć o 12 jak się koziołki trykają :-) polskie jedzenie ( i poznańskie) jest w restauracji pod koziołkami, polecam ziemniaki pieczone z gzikiem :-) Ja osobiście lubię też chodzić do Siuxa, wystrój kowbojski, obie restauracje są na Starym Rynku. pozdrawiam Odpowiedz Link
papilia Re: POZNAN 17.10.05, 23:33 Oprocz Starego Rynku tez polecam Rogalin ok. 20km od Poznania jest tam ladny park,palacyk i galeria obrazow, a w samym P-niu kompleks sportowy nad Maltą jest tam jezioro,tor saneczkowy i mozna pojezdzic na nartach na igielicie. Mozecie wybrac sie tez do palmiarni. Restauracja z polskim jadlem to np.Młyńskie Koło bardzo stylowy staropolski wystroj i menu ale drogo. Na Starym Rynku mnostwo restauracji i knajpek, na zakupy i jedzenie tez ciekawy architektonicznie Stary Browar na deptaku (ul.Półwiejska)-polecam. Rodowita Poznanianka Odpowiedz Link
latarnik Re: POZNAN 18.10.05, 00:39 Czy w Poznaniu na rynku jest jeszcze taka kawiarenka (to zla nazwa) specjalizujaca sie w goracej czekoladzie? Trafilem na nia bodajze 2-3 lata temu, kobieta akurat startowala i pol dnia przegadalismy. Goraca czekolada to moj ulubiony napoj, jako ze nie pijam kawy. Musze przyznac, ze pomysl bardzo mi sie spodobal i szczerze zyczylem jej sukcesu :) Odpowiedz Link
mgna Re: POZNAN 18.10.05, 00:45 Znalazlam nastepujaca droge do Szczecina: SAS do Kopenhagi. Z Kopenhagi Pol Ferries do Swinouscia. Ze Swinouscia autobusikiem do Szczecina :) Dziekuje za wszystkie propozycje :) Odpowiedz Link
tbo5r Re: POZNAN 18.10.05, 19:37 hehe jest cos czego nie wiecie; pod Poznaiem w Morasku sa kratery meteorytowe sprzed paru tysiecy lat - takie okragle jeziorka otoczone wysokimi miejscami walami i do tego w rezerwacie przyrody lasu polodowcowego. z gastronomii to Putin jadl bodajze w red eryku na Starym a ja lubie hot dogi giganty z budki na Teatralce. Tu w anglii mam mawet rachunek za hot doga jak bylem ostatnio. Piwo - Noteckie lub niesamowita Fortuna Miloslaw (bo nie wspieramy w Poz koncernow). Lech - bojkotujemy totalnie :)) miasta.gazeta.pl/poznan/8,36022,2915718.html Odpowiedz Link
monia72 Re: POZNAN 18.10.05, 20:59 He he oczywiscie, ze wiemy bo mieszkalismy lat pare w okolicy:) Kratery sa ale hmmmm ...czy jest co ogladac? A rezerwat nazywa sie Zurawiniec (tak a propos Morasko jest w Poznaniu i jest tam kampus UAM). Hot-dogi - marzenie - pamietam :) Odpowiedz Link
tbo5r Re: POZNAN 19.10.05, 20:46 Monia nie masz racji, Zurawiniec jest w okolicach os. Lokietka, rezerwat nazywa sie Neteoryt Morasko. a kratery? chocby dlatego ze najblizsze sa w Arizonie... Odpowiedz Link
jagienkaa Re: POZNAN 19.10.05, 21:53 www.inyourpocket.com/poland/poznan/en/feature?id=55559 to z tego przewodnika wyczytałam:) Odpowiedz Link
formaprzetrwalnikowa Re: POZNAN 18.10.05, 22:53 red eryk - beznadzieja. jedzenie srednich lotów, ceny wyższych, obsługa leniwa. w kazdym razie ja próbowałam cos tam zjeśc dwa razy - w obu przypadkach wyszłam niezadowolona. moja ulubiona knajpka przy starym rynku to 'pod aniołem'; jesc nie dają, ale kawa i herbata smaczne, niedrogie, a atmosfera sympatyczna. poza tym - nier mam pojęcia co tam nowego, bo jedna z niewielu dobrych rzeczy, jakie mogę o tym miescie powiedziec to to, ze jest bardzo dynamiczne i ciągle się zmienia - w dodatku na lepsze. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: POZNAN 19.10.05, 20:57 www.inyourpocket.com/poland/poznan/en/ mieszkając w Warszawie kupowaliśmy magazyn in your pocket (i warsaw Insider) - bardzo dobrze wszystko opisywali. Odpowiedz Link
alex_koz Re: POZNAN 20.10.05, 14:42 jako poznianka pisze i doradzam;-) przede wszystkim Stary Rynek, Koziołki o 12stej a potem do Fary na koncert organowy (jako, ze sezo letni juz minal to teraz juz tylko w soboty o 12.15, zaraz po Koziolkach), Fara zreszta tez ciekawa i podziemia tez godne uwagi. Spacer po Starym Rynku, obowiązkowo, potem Katedra , spacer nad Wartą i Malta. Nie odkrylam jeszcze sukcesu Jeziora Maltanskiego w Poznaniu, i nie wiem co w Nim jest ze wszyscy moi zagraniczni goscie je uwielbiaja. Coz, narty w lecie to jest to. jak sie ma dzieci albo sie lubi zwierzeta to ZOO, mozna pojechac Maltanka od Ronda Srodka. Doskonaly spacer na popoludnie. Ponadto, spacer po Solaczu - Park Solacki! slicznie! Polecam jeszcze Stary Browar - wiem, ze to Centrum Handlowe a nie zabytek, ale jest ladne i mozna cos zjesc, i sie tez podoba. Ulubione miejsca: Cocorico - kawiarnia kolo Fary, zdecydowanie najladniejszy ogrodek w Poznaniu, romantyczny i nastrojwy, i na wieczor i popoludnie. Pekin - wiem, ze to restauracja chińska, ale uwielbiam ;-) Restauracja Kresowa, na Starowce Lizard - na Starowce, na wieczor, muzyka plus dobry drink Cafe Kawka - grzane winko, kawa i szarlotka na wieczor, to jest to! Odpowiedz Link