tuti 04.11.05, 09:04 i jak?:))) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2998283.html fajny:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tuti kon by sie usmial;) 04.11.05, 09:07 ihhhaa Mam prasowke :) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2999050.html Odpowiedz Link
party5 Re: kon by sie usmial;) 04.11.05, 10:25 spokojnie - sama jestem belfrem i wiem o czym mowie ;) Odpowiedz Link
basia313 Re: widzieliscie Kopernika?? 04.11.05, 13:47 tylko dodam, ze jeden znajomy nauczyciel (bardzo wyksztalcony) smial twierdzic, ze Kopernik na pewno nie byl Polakiem. Gdy uparlam sie, ze byl, to jeszcze zapytal, czy aby na pewno w jego czasach Polska juz byla pantwem.:) Odpowiedz Link
edavenpo Re: widzieliscie Kopernika?? 04.11.05, 13:52 basia313 napisała: > tylko dodam, ze jeden znajomy nauczyciel (bardzo wyksztalcony) smial twierdzic, > > ze Kopernik na pewno nie byl Polakiem. Gdy uparlam sie, ze byl, to jeszcze > zapytal, czy aby na pewno w jego czasach Polska juz byla pantwem.:) ___ Tak na marginesie to pamietacie jak Polanski mial ten proces za Vanity Fair i zeznawal przez video link z Paryza? Otoz w raporcie BBC prezenter powiedzial "Roman Polanski, the FRENCH film director will testify today bla bla bla". Napisalam zaraz do BBC, ze Polanski nie jest Francuzem ale Polakiem.\ Nawet odpisali, dziekujac za wylapanie 'factual error" i przeprosili ;-))) Odpowiedz Link
aitee Re: widzieliscie Kopernika?? 04.11.05, 21:27 basia313 napisała: > tylko dodam, ze jeden znajomy nauczyciel (bardzo wyksztalcony) smial twierdzic, > > ze Kopernik na pewno nie byl Polakiem. Gdy uparlam sie, ze byl, to jeszcze > zapytal, czy aby na pewno w jego czasach Polska juz byla pantwem.:) A swoja droga to jak by sie zastanowic... Syn Niemki i zniemczonego Polaka urodzony w Polsce. Zalezy jak wtedy nadawano obywatelstwo ;) Czy wg obywatelstwa rodzicow? Czy wg miejsca urodzenia? ;););) Odpowiedz Link
mgna Re: widzieliscie Kopernika?? 06.11.05, 23:37 Mikolaj Kopernik zapisal sie na Uniwersytet Jagielonski jako: "Nicolaus Copernicus polonus". Wiec, on chyba najlepiej wiedzial kim byl i za kogo sie uwazal, niz 500 lat pozniej jakis bardzo wyksztalcony nauczyciel ;) Odpowiedz Link
basia313 Re: widzieliscie Kopernika?? 07.11.05, 11:00 Tak, mysle, ze podobnie bylo z Chopinem, ktory spora czesc zycia mieszkal we Francji i ojciec byl Francuzem, ale on i tak czul sie w 100% Polakiem, co tak bardzo slychac w jego muzyce. a co do niej to przyznac musze, ze trudno mi jej sluchac. Zbyt smutna i napawa mnie tesknota za Polska. Odpowiedz Link