12.12.05, 16:04
Jako ze mam dzis imieniny tak mi sie skojarzylo: obchodzicie imieniny na
angielskim gruncie? jak Wasi znajomi na chyba jednak typowe polski zwyczaj
imienin?

Mi sie przy okazji przypomnialo, jak rok temy moja kumpela (Katarzyna)
zaprosila paczke znajomych na swietowanie imieni, i pojawily sie 3 osoby
(tylko Polacy), bo reszta (towarzystwo szewdzko-wlosko-francuskie) myslala ze
to taki zart ze Name Day chcemy oblewac ;-)
Obserwuj wątek
    • princessjobaggy Re: IMIENINY 12.12.05, 16:21
      Nie mam z tym problemu, nigdy nie obchodzilam imienin. Zawsze wazniejsze byly
      urodziny. Przez jakis czas rodzice skladali mi zyczenia i dawali symboliczne
      prezenty w dniu imienin, ale z czasem zauwazyli, ze ten dzien nie ma dla mnie
      zadnego znaczenia (zreszta sama im powiedzialam...) i przestali.

Swoim brytyjskim znajomym opowiadalam o polskim Name Day. Wiekszosc uznalo to
      za ciekawostke i zalowalo, ze nie ma tego w GB.
      • ralphos Re: IMIENINY 12.12.05, 16:43
        Ja też nie rozumiem dlaczego w Polsce imieniny są takie ważne (czasam myślę że
        dla niektórych ważniejsze niż urodziny), przecież to zupełnie sztuczny wymysł,
        proszę powiedzieć np. kiedy ma imieniny mój kot. Urodziny to zupełnie inna
        sprawa, mają logiczne uzasadnienie.
        Ja mam prostą sprawę - mój kot ma urodziny w dniu moich imienin, więc mogę się
        wykręcić "jakie imieniny, dziś jest duzo ważniejsze święto - urodziny kota!" ;)
        • deadeasy Re: IMIENINY 12.12.05, 17:00
          Dla mnie imieniny to byla czasem katorga bo niektorzy mieli imiona wystepujace
          w kalendarzu dwa razy albo i wiecej wiec musialam wiedziec, kto-kiedy ma
          imieniny...

• princessjobaggy Re: IMIENINY 12.12.05, 16:22
      Acha, ale mimo, ze sama nie obchodze to skladam zyczenia tym, ktorzy obchodza.

Wszystkiego najlepszego zycze :)))
      • alex_koz Re: IMIENINY 12.12.05, 17:40
        Ja dodam, ze wlasciwie tez imienin nie lubie, ale ze zawsze milo jest zyczenia
        odebrac, o prezentach nie wspominajac ;-)
    • jagienkaa Re: IMIENINY 12.12.05, 17:38
      chciałam powiedzieć że ponieważ imienin Jagienki nie ma (choć coś mi się obiło
      o oszy że są 16 września) to nie obchodzę:)
      • princessjobaggy Re: IMIENINY 12.12.05, 20:17
        > chciałam powiedzieć że ponieważ imienin Jagienki nie ma (choć coś mi się
        obiło
        > o oszy że są 16 września) to nie obchodzę:)

Niemozliwe, na pewno istnieja imieniny Jagienki! Mam w Polsce specjalny
        kalendarz, w ktorym sa podane daty imienin ludzi o najprzerozniejszych
        imionach. Zaloze sie, ze Jagienka ma swoj dzien.
        • jagienkaa Re: IMIENINY 12.12.05, 21:46
          no właśnie kiedyś byłam u kumpeli co miała taki z kartkami, i wtedy chyba 16-
          ego września, na 6 miejscu było Jagienki:) ale poza tym to nigdy nie widziałam.
      • agazat Re: IMIENINY 12.12.05, 23:39
        Jagienka i Agnieszka maja takie samo pochodzenie, proponuje wiec Jagienko
        obchodzic imieniny wtedy co ja, 20 kwietnia (sa jeszcze w styczniu, ale wtedy
        zimno...).
        Ja wole obchodzic urodziny, ale jesli dostaje zyczenia czy prezent imieninowy,
        to czemu nie. W Polsce byla jeszcze jedna okazja do poimprezowania.
        Imieniny natomiast ratuja moje dziecko, ktore urodzilo sie 23 grudnia - jak ja
        jej moglam to zrobic???!!! Poniewaz uwazam, ze to nie fair - bedzie dostawac
        jeden prezent na dwie okazje, a nawet jesli dwa to tak jeden zaraz po drugim -
        postanowilismy z mezem, ze w grudniu bedziemy jej urodziny swietowac rodzinnie,
        w malym gronie, a 15 maja w Zofii zaprosimy jej kolezanki i kolegow - bedzie
        cieplo, moze party w ogrodku?? A co, nie mozna tak?? W koncu tu krolowa tez nie
        obchodzi urodzin w dniu, w ktorym sie urodzila, wiec wlasciwie pielegnujemy
        angielska krolewska tradycje :)
        • deadeasy Re: IMIENINY 12.12.05, 23:59
          Akurat krolowa obchodzi urodziny dwa razy w roku :)
          -jej prawdziwe urodziny i...
          -dzien kiedy jej ojciec zmarl
          :)
          • agazat Re: IMIENINY 13.12.05, 00:07
            Ech, to jeszce lepiej :) Dwa razy, zupelnie jak moje dziecko :)
          • agazat Re: IMIENINY 13.12.05, 00:11
            Hm, jej ojciec zmarl w lutym ... Urodzila sie w kwietniu, urodziny obchodzi
            wielka parada Trooping the Colour w czerwcu, ktorej to parady korzenie siegaja
            17 wieku wiec .... ???
            Co tam, i tak dwa razy ma urodziny ...
    • basiaj79 Re: IMIENINY 12.12.05, 18:25
      o moich imieninach to kiedys cala Polska wiedziala. Uroczyste marsze gornikow i
      te sprawy. A teraz to wszystko jakos przycichlo, a w UK to juz w ogole nikt nie
      wie. Moze i dobrze, bo juz od jakiegos czasu zapraszam gosci na laczona
      uroczystosc urodzinowo-imieninowa, bo te 2 swieta dzieli tylko 8 dni:)
    • tuti Re: IMIENINY 12.12.05, 18:56
      ja nie dosc ze obchodze swoje ( no powiedzmy : mam zamiar obchodzic) to obchodze
      tez wszystkich imieminy naokolo, sprezentowujac ich czekoaldkami czy cos,
      zgodnie z polskim kalendarzem, i wyjasniajaca historyjka co jak i dlaczego.
      i wszystkim sie podoba;)
      jeszcze troche tu pomieszkam i wszyscy anglicy beda obchodzic imieniny:)
    • leggetta Re: IMIENINY 12.12.05, 20:02
      ja obchodze imieniny bo prezenty lubie dostawac i dawac:)
    • patch_of_heaven Re: IMIENINY 12.12.05, 21:44
      ja nie obchodze imienin bo w tym dniu obchodze... urodziny:(
      • leggetta Re: IMIENINY 12.12.05, 21:46
        nie wiem jak teraz ale chyba w czasach szkolnych bylas z tego powodu bardzo
        nieszczesliwa. Pasmietam ze wtedy koncem swiata bylo miec urodziny/imieniny w
        czasie wakacji.
        • aniek133 Re: IMIENINY 12.12.05, 22:59
          Zaliczam sie do osob , ktore preferuja urodziny, bo rowniez uwazam, ze sa one
          uzasadnione i maja sens :) Tym bardziej, ze bliska osoba z mojej rodziny ma
          takie samo imie jak ja i wszyscy zawsze do niej sie wbierali na imieniny jako
          do osoby doroslej. Wtedy bylam mala i chyba od tamtej pory zostal mi taki maly
          uraz imieninowy :)
          Obchodze tylko urodziny, tym bardziej, ze imieniny mam miesiac pozniej, wiec
          jakos tak bez sensu by bylo...

A co do imienin to ostatnio usilnie probowalam wyjasnic koledze, Japonczykowi,
          zasade obchodzenia imienin. Kiedy sa czyje, dlaczego akurat w tym dniu, a nie w
          innym, skad wiesz, kiedy sa Twoje imieniny - to jest naprawde skomplikowane, bo
          niby imieniny, jako ze od roznych swietych, ale co, gdy imie, ktore nie
          pochodzi od swietego ? Kto ustalil, ze tego i tego dnia maja byc imieniny osoby
          o takim imieniu? A jak jeszcze sobie uswiadomilam, ze niekiedy imiona w
          kalendarzu sie powtarzaja (Maria jest chyba ze sto razy!). Ufff....

• patch_of_heaven Re: IMIENINY 13.12.05, 13:03
          To prawda - bylo to dla mnie potrojne nieszczescie bo nie dosc, ze urodziny i
          imieniny w jednym to jeszcze w samym srodeczku wakacji - nigdy nie robilam
          przyjec urodzinowych bo wszyscy koledzy byli na wyjezdzie:(((( (je zreszta
          czesto tez)
    • djabholden Re: IMIENINY 12.12.05, 23:25
      Generalnie imienin nigdy nie obchodzilam - no chyba ze w szkole bo wtedy byla
      szansa na zwolnienie z pytania (zawsze dzialalo przy urodzinach), a potem w
      pracy bo taki byl zwyczaj (chociaz w pierwszej pracy obchodzilo sie tez
      urodziny wiec uroczystosci byly czesto). Ale wiem kiedy sa moje i jak zupelnie
      nikt sie nie odezwie to mi troche smutno. Kilka razy przebakiwalam o tym w
      rodzinie i w tym roku po raz pierwszy dostalam w imieniny kwiatki od szwagierki
      i bardzo mnie ucieszyly i rozczulily. Za to maz idei nie moze (nie chce?) pojac
      i nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka