Dodaj do ulubionych

co na zmęczenie/apartię

20.03.06, 19:42
pomożcie mi, bo powoli nie wyrabiam. Ostatnio mam strasznie dużo pracy na
uniwerku, plus normalne obowiązki domowe i...ledwo daję sobie radę. Trudno mi
się skupić, czuję się zmęczona, wszystko mi z rąk leci, potykam się, czuję
sie jakaś taka ociężała.
Czy są jakieś tabletki dla studiujących mam;)? czy jakieś witaminy,
suplementy tu są dostęlne które działają?...
Obserwuj wątek
    • edavenpo Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 20:04

Polecam zenszen!

Dostepny w Holland and Barrett - Siberian Ginseng w plynie jest najlepszy ;-)
      • jagienkaa Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 20:10
        dzięki:)
    • tuti Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 20:11
      czytalam dzisiaj na etykitce musujacych tabletek z magnezem ktore se ot tak
      kupilam w kraju ostatnio, ze niedobor magnezu dlugotrwaly moze tez powodowac
      problemy z koncentracjaa;)

no ale chyba sen przede wszystkim;)
      • jagienkaa Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 20:14
        śpię dobrze (oczywiście na ile mogę przy budzącym się czasami w nocy 3-latku) a
        im więcej śpię tym bardziej chce mi się spać;)
        zła jestem bo to raczej nietypowe dla mnie że nie mam energii i nic mi się nie
        chce, na dodatek ten kocioł się dopiero w czerwcu skończy. Jadę do Polski na 2
        tyg ale z 4 książkami z Prawa Pracy i dodatkowo esejem do napisania z innego
        przedmiotu:(
    • robak.rawback Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 20:28
      ah czyli ta apatia i zmeczenie i do anglii doszla. hehe
      ja po prostu tez nie wyrabiam. przychodze z pracy po 5 godzinach i jestem
      skonana, jak nigdy,
      jakies przesilenie wiosenne, paskudne
    • mgna Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 20:31
      poradzilabym Tobie kilka essential oils, ale wiem ze ty zapachow nie tolerujesz
      ze wzgledu na migreny...wiec zamiast tych, polece zebys kupila Omega 3 oils
      kaspulki, jadla przynajmniej raz na tydzien salmon, uzywala jak najduzo
      swiezego powietrza i czy nadal masz czas na gimnastyke?
      • jagienkaa Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 20:37
        dzięki Marzenko, na olejki i wylegiwanie się w wannie czasu nie mam+jak mówisz
        migreny.
        Na siłownię chodzę 3xw tyg (co mnie dodatkowo stresuje bo zjada mi czas a w
        ogóle nie widać efektów ale co tam, to moja jedyna przyjemność).
        A te omega kapsułki to też codziennie?...
        • natalia.brzeska hormony 20.03.06, 20:53

warto zrobić badania hormonów. Często wysoki poziom prolaktyny powoduje
          zmęczenie. Jest takie uczucie, że nie chce się w ogóle wstać z łóżka, mimo ze
          spało się np 10 godzin.

I jak już tuti wspomniała - magnez pomaga!
        • mgna Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 23:06
          Tak w Hollan and Barret je (omega 3) maja i nawet w Tesco (w Tesco sprzedaja
          wegetarjanskie, ale o to ty sie nie martwisz).
    • princessjobaggy Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 21:58
      Polecam wspomniany magnez oraz lecytyne :)
      • jagienkaa Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 22:03
        czyli podsumowując mam kupić żeńszeń, magnez, lecytynę, i omega?:) rany, to
        będę w domu miała aptekę. Teraz to tylko się ruszyć do apteki i ....nie
        zapomnieć po co tam przyszłam:)
        natalia.brzeska: już widzę minę GP jakbym mu powiedziała z czym przyszłam do
        niego:))) next please!
        • robak.rawback Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 22:10
          hahah jagienka po tym zestawie, jak sobie lykniesz taka dawke, to chyba
          wybuchniesz albo dom przemalujesz i wytapetujesz w jeden dzien
        • jaleo Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 23:39
          jagienkaa napisała:

> > natalia.brzeska: już widzę minę GP jakbym mu powiedziała z czym przyszłam
          do
          > niego:))) next please!

A wlasnie moze bedziesz milo zaskoczona. Z moich doswiadczen, lekarze tutaj
          dosc powaznie podchodza do przypadlosci typu migrena, nieustanne zmeczenie
          itp. W odroznieniu od kataru lub grypy, z ktorymi to do lekarza nie ma po co
          chodzic.
          • jagienkaa Re: co na zmęczenie/apartię 21.03.06, 14:45
            na migrenę to mi przepisują tabletki i tyle. Pomagają w 8 przypadkach na 10
            choć co najmniej raz w miesiącu dostaję ataku i cokolwiek bym robiła to i tak
            mam dzień z głowy i tak.
    • leggetta Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 22:21
      a moze zafunduj sobie cos milego, np wypad do salonu pieknosci? poczujesz sie
      zrelaksowana, piekniejsza (?) i gotowa na przyjscie wiosny
      skoro masz zbalansowana diete i odzywiasz sie racjonalnie to moze witamin Ci
      nie brakuje...
      • vygotsky Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 22:42
        O rany jak sie ciesze bo myslalm ze to tylko ja jedna i ze cos ze mna zlego sie
        dzieje, wiecznie zmeczona i obolala i nic pozywnego nie jem tylko wcinam
        czekolade i czuje sie jeszcze gorzej. Zima nam sie tak dluzy i na dodatek
        studia na caly etat i dwojka maluchow ..po prostu wymiekam. Jedyne co
        wymyslilam to wroce do sportu i jutro wracam na silownie i basen. Pozdrawiam
        wszystkich...jutro chyba pierwszy dzien wiosny!!
        • tuti Re: co na zmęczenie/apartię 20.03.06, 22:48

• eballieu Re: co na zmęczenie/apartię 21.03.06, 09:07
            Jagienko, ja bym raczej poszla do GP.
            Wiesz jaki masz poziom zelaza?
            Taki lekarz przeanalizuje z Toba styl zycia + diete + moze nawet jakies
            aktualne zmartwienia, problemy i przynajmniej bedziesz wiedziec oc nalezy
            zmienic.
            A do tego migreny - ale to przeciez na pewno konsultujesz z lekarzem czy
            neurologiem, masz je juz tyle czasu z tego co piszesz, ze na pewno regularne
            wizyty kontrolne odbywasz.
            Powodzenia.
            Zycze sily i zdrowia.
            Ach, ja bym kasy na suplementy nie wydawala, lepiej wprowadzic cos do diety.
            • hopplik Re: co na zmęczenie/apartię 21.03.06, 09:24
              jestem alergikiem i u mnie ból głowy to standard :(
              uczula mnie wiele zapachów i niestety źle reaguję na leki antyhistaminowe, więc
              ich nie biorę
              czasami bardzo trudno znaleźć przyczynę alergii,
              dowiedziono,że bardzo często na to wpływ ma przegroda nosowa, mnóstwo osób ma
              jej niewielkie skrzywienie ale tym nie wie, bo nie jest widoczna jak np. wada
              zgryzu
              żelazo też ma ogromne znaczenie, podobno nie powinno się popijać posiłków
              herbatą i kawą, bo utrudnia się jego wchłanianie
              • evian5 Re: co na zmęczenie/apartię 21.03.06, 09:31
                ja tez jestem za tym zeby pojsc do lekarza, przede wszystkim po to zeby zrobic
                badania krwi. czesto ciagle zmeczenie, sennosc etc. moga byc efektem jakichs
                niedoborow w organiznie. ja jak do tej pory musze przyznac nie napotkalam
                zadnych oporow GP ze skierowaniem mnie na jakiekolwiek bania krwi, wrecz
                przeciwnie.
                zycze zdrowka :))
                • natalia.brzeska w Polsce 21.03.06, 09:41

Pisałaś, ze za 2 tyg będziesz w Polsce, może warto zrobić sobie badania? Za
                  morfologię płaciłam prywatnie 8 zł+5zł za nakłucie. Hormony już nie pamiętam,
                  ale prolaktyna chyba coś ok 30 zł. Najdroższa była tarczyca 40zł.
                  • natalia.brzeska PS 21.03.06, 09:44

Piszę tak o tych hormonach, bo ja też kiedyś tak miałam, że byłam ciągle
                    zmęczona, a w sumie wysypiałam się, dobrze odżywiałam, problemów żadnych nie
                    miałam. Przypadkiem podczas wizyty u ginekolog/endokrynolog powiedziałam, ze
                    ciągle czuję się zmęczona, ona zapytała czy mewam obfite miesiączki. Ponieważ
                    takich nie mam zasugerowała, ze problemem może być prolaktyna. I rzeczywiście
                    był tak wysoki poziom, że lekarka aż złapała się za głowę. Dostałam jakieś małe
                    tableteczki (Bromocośtam), musiałąm brać w odpowiednie dni cyklu przez 6 cykli,
                    potem znowu miałam badania i wszystko było ok.
                    Tylko ze tą prolaktynę to w jakimś odpowiednim dniu cyklu trzeba badać (chyba
                    między 16-22).
                    • hopplik Re: PS 21.03.06, 09:56
                      jak nie miałam dzieci, to nie przypominam sobie,żebym u lekarza była, ani w
                      aptece ;)
                      teraz to zupełnie co innego. nauczyłam się też, że trzeba temat samemu
                      drążyć,aż do wyjaśnienia
    • barbarakaroluk Re: co na zmęczenie/apartię 21.03.06, 12:50
      Ja przezywalam takie same katusze przez jakies 3 miesiace - nic ale to
      kompletnie nic mnie nie obchodzilo, caly czas chcialo mi sie spac, nic nie
      sprawialo mi przyjemnosci, zero motywacji do zycia.....- dwa tygopdnie na
      polskiej wsi w ciszy i spokoju, duzo snu + Deprim przez 6 tygodni i jest juz
      normalnie:)
      'Deprim forte' dokladniej - jesli bedziesz w Polsce to dostaniesz w aptece bez
      recepty- to wyciag z dziurawca.
      poza tym duzo magnezu, witaminy B complex i C, duzo snu i powolutku spacery,
      biegi, rower czy inne sporty..

Pozdrawiam i zycze lepszego samopoczucia
      baska
    • jagienkaa Re: co na zmęczenie/apartię 21.03.06, 14:47
      wszystkim bardzo dziękuję za rady. Zaopatrzyłam się w magnez i żeńszeń. Będę
      brała przez kilka dni i zobaczymy. Ja do GP to chodzę tutaj tylko w naprawdę
      ciężkich przypadkach;) niestety, ta pogoda i nadmiar nauki a brak babci daje
      znać - dobrze że chociaż na siłownię jakoś mi starcza energii.
      Życzę wszystkim dużo zdrówka.
      • 22pagoda Re: co na zmęczenie/apartię 24.03.06, 08:53

Jagienkaa jesli trwa to dosc przewlekle, to popros swojego lekarza o badania
        krwi, moze brakuje zelaza?
    • tbo5r Re: co na zmęczenie/apartię 23.03.06, 00:25
      krecha dobrej polskiej amfy czyni cuda!
    • hopplik Re: co na zmęczenie/apartię 23.03.06, 08:33
      znam lepsze sposoby, bez chemikaliów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka