Dodaj do ulubionych

Working Tax Credit UWAGA !

19.05.06, 12:10
Trzeba sie pilnowac. Poniewaz jest on wyliczany na podstawie dochodow, kazda
ich zmiana, zmieni tez wysokosc tego tax credit. Wysokosc zarobkow formalnie
podaje sie w zasadzie tylko 2 razy - w momencie ubiegania sie o ten tax i na
poczatek nowego roku podatkowego.
Jesli ktos ma stale dochody, to w zasadzie nie ma czym sie martwic, ale jesli
np znajdzie dodatkowa prace lub dostanie podwyzke, lub zacznie pracowac
wieksza ilosc h to zeby nie byl na koncu roku nie mile rozczarowany, trzeba od
razu po takiej zmianie isc osobisie do IR i zaktualizowac dane dotyczace dochodow.
Roczne dochody latwo wyliczyc mnozac dochod tygodniowy x 52 i porownac z tym,
ktory podalo sie w aplikacji o WTC.

Pisze o tym bo juz kilku moim znajomym przyszlo zwracac niebagatelne sumy
600-1000f ...
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 12:17
      violus22 napisała:

> Trzeba sie pilnowac. Poniewaz jest on wyliczany na podstawie dochodow, kazda
      > ich zmiana, zmieni tez wysokosc tego tax credit. Wysokosc zarobkow formalnie
      > podaje sie w zasadzie tylko 2 razy - w momencie ubiegania sie o ten tax i na
      > poczatek nowego roku podatkowego.
      > Jesli ktos ma stale dochody, to w zasadzie nie ma czym sie martwic, ale jesli
      > np znajdzie dodatkowa prace lub dostanie podwyzke, lub zacznie pracowac
      > wieksza ilosc h to zeby nie byl na koncu roku nie mile rozczarowany, trzeba od
      > razu po takiej zmianie isc osobisie do IR i zaktualizowac dane dotyczace
      dochod
      > ow.
      > Roczne dochody latwo wyliczyc mnozac dochod tygodniowy x 52 i porownac z tym,
      > ktory podalo sie w aplikacji o WTC.
      >
      > Pisze o tym bo juz kilku moim znajomym przyszlo zwracac niebagatelne sumy
      > 600-1000f ...

czyli potwierdza się właśnie to, o czym pisałam w watku o benefitach - sritach.

Czyli: nie bierzcie nadgodzin, nie pracujcie więcej, wystarczy Wam to minimum,
      bo i tak 'zapomogę'/'benefit'/'nagrodę' (nazywajcie sobie jak cchecie)
      dostaniecie!!! Nie pracujcie więcej, bo mogą Wam potrącić, albo jeszcze kazać
      zwracać.

I jesli ktos nadal nie rozumie o co mi chodzi, to oznacza, ze po prostu nie
      chce zrozumiec...

• violus22 Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 12:28
        Chyba kazdy rozumie, ze nie masz pojecia o czym piszesz, wiec nie narzekaj na
        brak zrozumienia.

Nie wiem czy zauwazylas, ale ludzie ktorzy musza teraz zwracac WTC wlasnie
        pomimo tego ze go otrzymywali zaczeli wiecej pracowac. Jakbys znala stawiki WTC
        to bys wiedziala dlaczego.

A i do apelu n.b. dorzuce - gdy pracodawca podniesie wam stawke godzinowa to
        oczywiscie nie zgadzajcie sie!! ;))))

• gobisha Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 14:39
        natalia.brzeska napisała:

> czyli potwierdza się właśnie to, o czym pisałam w watku o benefitach - sritach.
        >
        > Czyli: nie bierzcie nadgodzin, nie pracujcie więcej, wystarczy Wam to minimum,
        > bo i tak 'zapomogę'/'benefit'/'nagrodę' (nazywajcie sobie jak cchecie)
        > dostaniecie!!! Nie pracujcie więcej, bo mogą Wam potrącić, albo jeszcze kazać
        > zwracać.
        >
        > I jesli ktos nadal nie rozumie o co mi chodzi, to oznacza, ze po prostu nie
        > chce zrozumiec...
        >
        Natalia naucz sie w koncu czytac, a raczej postaraj zrozumiec tekst czytany w ojczystym jezyku, bo w tym momencie to po prostu slepo atakujesz. Jakim cudem z tego co napisala violus22 wywnioskowalas to co pod spodem jej postu napisalas jest chyba dla wszystkich zagadka.
        • misi24 Re: Working Tax Credit UWAGA ! 04.07.06, 15:15
          mam pytanie znalazlam na forum inf ze rodzina zarabia w UK lacznie 24 tys zl
          miesiecznie i pisza ze im malo czyu to mozliwe
          • jaleo Re: Working Tax Credit UWAGA ! 04.07.06, 22:42
            misi24 napisała:

> mam pytanie znalazlam na forum inf ze rodzina zarabia w UK lacznie 24 tys zl
            > miesiecznie i pisza ze im malo czyu to mozliwe

24 tys zl mesiecznie to jest jakies £4,000 miesiecznie. Jesli to jest netto,
            to sa to dosc dobre zarobki, ale zalezy o ilo-osobowej rodzinie mowisz, i co to
            znaczy "im malo". W porownaniu z Beckhamami to "im malo" ;-)
    • jagienkaa Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 15:09
      ale zdaje się jest jakiś limit że nie trzeba powiadamiać gdy się zmienią
      dochody? tzn jeśli ktoś dostał podwyżkę 200 funtów w ciągu roku to nie trzeba
      IR mówić, nie?
      • violus22 Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 15:25
        Nie, nie trzeba i nie ma zadnego limitu. Chociaz moze wprowadzenie go i
        informowanie o tym byloby lepsze?

W kazdym razie jak juz pisalam dopiero na poczatku nowego roku podatkowego
        przychodza specjalne druki i trzeba odeslac z wlasciwym dochodem osiagnietym w
        roku poprzednim.
        • gobisha Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 18:30
          na samym formularzu zdaje sie jest napisane, zeby natychmiast informowac o wszystkich zmianach, typu podwyzka lub wiecej godzin pracy tygodniowo i podany jest nr telefonu pod ktory trzeba zadzwonic. Nie trzeba isc do IR osobiscie. Poza tym trabia tez o tym w radiu, ale zeby ludzi bardziej zachecic do samowolnego zglaszania wszelkich zmian tekst w radiu jest na nute, zeby zglaszac np urodziny dziecka lub strate pracy bo wtedy WTC moze byc zwiekszony. Zatem nie kazda zmiana w zarobkach albo aytuacji zyciowej bedzie oznaczala zmniejszenie WTC.
          W kazdym razie proste jest, ze skoro WTC obliczany jest na podstawie zarobkow z zeszlego roku podatkowego to jakas zmiana nastapi, nawet osoby zarabiajace minimalna stawke na godzine raz w roku maja podwyzke no i na koniec moze sie okazac, ze czesc WTC trzeba zwrocic.
          • violus22 Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 19:29
            Tak, jest w formularzu napisane ze trzeba powiadamiac, ale wiekszosc osob o tym
            nie wie i tego nie robi.
        • jagienkaa Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 18:36
          już wiem o co mi chodziło - o Child Tax Credits a nie WTC. bo właśnie przy CTC
          jak się zacznie płacić mniej/więcej o 10 funtów to nie trzeba mówić.
          • basiak6 Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 18:49
            Jagienka, a czym sie rozni Child Tax Credit od WTC?
            Dostawalam kiedys jakies grosze z CTC, ale juz nie bo niestety za duzo zarabiam
            a tutaj sie tego nie wynagradza:))
            WTC ale pewnie tez sie nie nalezy skoro zarabiam za duzo aby dostawac CTC.
            Podatki place spore.
            Najbardziej mnie denerwuje to ze tyle sie tutaj gada o pomaganiu mamom
            pracujacym, podczas gdy koszty przedszkola sa skandalicznie wysokie. Zamiast
            jakichs CTC i innych mogliby po prostu wprowadzic jakiejs normalne ceny za
            przedszkpla, tak jak np w Niemczech.
            • violus22 Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 19:32
              Basiak, w tej chwili max to 54k rocznie oczywiscie w rodzinie - do tej kwoty
              jeszcze sie dostanie CTC.

roznica mdzy WTC a CTC to przede wszystkim taka ze ten pierwszy moga dostac
              tylko osoby pracujace, pow 16h w tyg,zarabiajace naprawde niewiele a ten drugi
              to jak pisalam wyzej do 54k w rodzinie i oczywiscie trzeba miec dziecko. to tak
              z grubsza te roznice.
              • jaleo Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 19:38
                violus22 napisała:

> to jak pisalam wyzej do 54k w rodzinie i oczywiscie trzeba miec dziecko. to
                tak
                > z grubsza te roznice.

Ja tylko sprostuje, dokladnie £57,780 z odliczeniem skladek na emeryture
                prywatna, Gift Aid i jeszcze innych kilku pomniejszych rzeczy. Juz nie bede
                pisac, jak to probowalam odliczac na wszystkie strony, bo zaraz na mnie
                natalia.brzeska naskoczy ;-) ale i tak mi sie nie udalo i pomimo posiadania
                dwojki dzieci i placenia fortuny w postaci - za jedno nursery fees a za drugie
                after school club fees - i tak nic mi sie nie nalezy. Ale to chyba i tak
                jakies groszowe sprawy sa.
                • jagienkaa Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 19:46
                  no my dostajemy aż 10 funtów tygodniowo ale teraz to Dominikowi zwraca LEA
                  trochę za przedszkole. Natomiast niestety mąż za dużo zarabia żebym dostawała
                  jakiekolwiek ulgi z uniwerku.
                  Child Tax Credit jest bodajże na dzieci które są gdzieś w przedszkolu czy coś.
                  Ale ja naprawdę nie znam się na benefitach, poza tym finanse to sprawa męża.
                  • jaleo Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 19:55
                    jagienkaa napisała:

> no my dostajemy aż 10 funtów tygodniowo ale teraz to Dominikowi zwraca LEA
                    > trochę za przedszkole.

No to jestes benefit scrounger - bo te pieniadze z LEA to trzeba bylo im
                    odeslac z powrotem ;-)))
                    • jagienkaa Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 20:30
                      jak dają to biorę;)
                • basiak6 Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 22:00
                  Dzieki, dziewczyny, w takim razie nawet jesli odlicze te rozne rzeczy to sie nie
                  bede kwalifikowac na CTC. Ale co mi szkodzi jeszcze raz przeliczyc:)))
            • 101krotka Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 22:00
              Child Tax Credit przysluguje rodzinom z dziecmi,(nie musza wszyscy pracowac)
              jesli totalny przychod brutto na rodzine rocznie nie przekracza £58,000 (lub
              £66,000 jesli w rodzinie jest dziecko ponizej 1 roku zycia).
              Working Tax Credit dziala na zasadzie "top-up" do zarobkow ludzi (employed lub
              self-employed) ktorzy zarabiaja bardzo malo (tzn.nie wiecej niz £5,000 na rok
              jesli obydwoje pracuja tylko 16 godzin tygodniowo),wlaczajac w to ludzi,ktorzy
              nie maja dzieci.Mozna dodatkowo dostac pieniadze jesli:
              ktos w rodzinie ma jakies uposledzenie (disability)lub placi sie za opieke nad
              dziecmi (musi byc registered i approved childcare).
              Mozna tylko wtedy dostac dofinansowanie do opieki nad dziecmi jesli obydoje
              partnerzy pracuja co najmniej 16 godz.tygodniowo.Kwota working tax credit
              zalezy jeszcze od paru innych czynnikow,np ilosc dzieci.
              To bylo tak pokrotce,zywcem wziete z broszurki "Child Tax Credit and Working
              Tax Credit".Jesli moje tlumaczenie bylo koslawe to przepraszam ale chcialam
              tylko przekazac glowna tresc roznicy pomiedzy CTC i WTC.pozdrawiam.
              • violus22 Re: Working Tax Credit UWAGA ! 19.05.06, 23:13
                a ze dwa lata temu bylo kolo 54k:) nie wiedzialam ze to tak szybko rosnie. niezle:)
                • steph13 Re: Working Tax Credit UWAGA ! 20.05.06, 00:04
                  Nie otrzymujemy zadnego z powyzszych tax credits i malo o nich wiem.
                  Natomiast jako rodzic, chetnie widzialabym jakas forme/stopien tax relief od
                  tej czesci dochodow, ktora rodzice wydaja na school fees. Sadze, ze
                  umozliwiloby to dostep do szkol prywatnych wiekszej ilosci rodzin - zwlaszcza,
                  ze ludzie ktorzy rozwazaja taka mozliwosc czesto placa 40% tax.
                  • mak4701 Re: Working Tax Credit UWAGA ! 20.05.06, 01:19
                    Witam. Poruszyłyscie bardzo wazny dla mnie bynajmniej temat poniewaz jestem
                    własnie jedna z tych która niewiedziała ze zgłasza sie do Revenue jakies zmiany
                    dochodów otrzymujac CTC i WTC. CTC i WTC przyznali nam dopiero w grudniu z
                    tymze z wyrównaniem od konca wrzesnia. Pod koniec Listopada ja miałam swój
                    debiut 3 tygodniowy i poszłam do pracy - niestety brak czasu dla corki zmusił
                    mnie abym zrezygnowała. Od połowy Lutego mąz jest na kontrakcie - z czym sie to
                    wiaze oczywiscie jest podwyzka płacy. Coprawda w Lutym nie dostalismy całej
                    pensji bo nie przepracował na kontrakcie całego miesiaca - potem w marcu dostał
                    pensje za cały m-c - no i w kwietniu znowu dostał za połowe m-ca bo reszta to
                    był urlop niepłatny. Moje pytanie w zwiazku z tym jest takie - czy jest
                    mozliwosc ze bedziemy cos dopłacali? Co sadzicie o tym? POinformowac Revenue
                    natychmiast o tym fakcie? Mocno sie przestraszyłam bo nie widzi mi sie taka
                    sytuacja.:(

Mama malutkiej Julci (16.08.2005)
                    A to moje maleństwo które kocham nad życie bobasy.pl/?u=2583&s=f244dd35ad539c5d881971087c71662b
                    • 101krotka Re: Working Tax Credit UWAGA ! 20.05.06, 01:36
                      To i tak sie liczy rocznie ile zarobiliscie.Jesli zmiany sa tylko chwilowe i
                      niemaja wielkiego wplywu na wasze zarobki za caly rok to ja bym sie nie
                      przejmowala.Moze popros o e broszurke w IR,tamsa takie tabelki ile ci
                      przysluguje jesli zarabiasz w takim a takim przedziale.
                    • effata Re: Working Tax Credit UWAGA ! 20.05.06, 01:36
                      Inland Revenue nalicza ci/wam tax credits w oparciu o wasze dochody z
                      poprzedniego roku podatkowego. I często w przypadku osób, które przyjechały do
                      UK i zaczęły pracować np. w połowie roku podatkowego ten tax jest naliczany w
                      oparciu o bardzo niskie (bo tylko półroczne) dochody. I często jest na początku
                      bardzo wysoki. Jak składa się ponownie papiery (annual renewal) to oni
                      naliczają podatek na nowo, to może się okazać, że IR sporo nadpłacił. Ale wtedy
                      po prostu wstrzymuje płacenie tax credits, aż "odzyska" nadpłatę.
                      O zmianach w zarobkach (nawet niekoniecznie dokładnych, można oszacować) należy
                      informować natychmiast, już nawet nie tylko z tego powodu, że takie jest prawo,
                      ale żeby potem nie zwracać tych pieniędzy.
                      Także moim zdaniem powinnaś to natychmiast zgłosić, ale nie panikować, bo
                      generalnie w Anglii urzędnicy nie traktują cię jak złodzieja i oszusta chcącego
                      oszukać system :)) Poza tym akurat dość niedawno skończył się właśnie rok
                      podatkowy i Inland Revenue samo powinno ci przysłaś Annual Renewal i na
                      podstawie waszych przychodów z zeszłego roku (do 30 marca) naliczy wam nową
                      sumę.
                      --
                      Don't guess.
                      • hanula Re: Working Tax Credit UWAGA ! 29.05.06, 14:46
                        > Poza tym akurat dość niedawno skończył się właśnie rok
                        > podatkowy i Inland Revenue samo powinno ci przysłaś Annual Renewal i na
                        > podstawie waszych przychodów z zeszłego roku (do 30 marca) naliczy wam nową
                        > sumę.

Dlaczego do 30 marca a nie do 5 kwietnia?
                        • effata Re: Working Tax Credit UWAGA ! 02.06.06, 02:19
                          do 5 kwietnia :)
                          --
                          Don't guess.
                  • basiak6 Re: Do steph13 20.05.06, 08:51
                    Nasz synek pojdzie do prywatnej szkoly za pare lat, ale na razie nic mi nie
                    wiadomo o jakichs ulgach, niestety. Tak jak nie mamy zadnych ulg na przedszkole
                    teraz. Niestety tak juz jest ze jak sie duzo pracuje i dobrze zarabia, to
                    jeszcze kaza ci placic wiekszy podatek i koniec koncow sporej czesci zarobkow na
                    ktore sie haruje i tak sie nie widzi. O wiele bardziej pasuje mi system ktory
                    jest w USA:)
                    Ale gdybys gdzies slyszala o ulgach na school fees to daj znac!
    • fatemeh Re: Working Tax Credit UWAGA ! 29.05.06, 00:30
      Podciagam stary watek poniewaz naleze do tych nieszczesnikow ktorzy... splacaja
      WTC :( Otoz radzilabym tym, ktorzy otrzymali decyzje o przyznaniu WTC aby udali
      sie do lokalnego IR i dowiedieli sie ile moga zarobic maksymalnie, aby nie
      cofnieto im WTC. Ja informowalam na biezaco o wszystkich zmianach, nie
      uchronilo mnie to jednak przed zwrotem. Na szczescie sprawe da sie zalatwic
      bardzo szybko i sprawnie poprzez direct debit.
      • pelczarka Re: Working Tax Credit UWAGA ! 01.06.06, 21:46
        Fatemeh, skoro informowalas na biezaco o zmianach to dlaczego musisz teraz splacac?
        • fatemeh Re: Working Tax Credit UWAGA ! 05.06.06, 12:01
          WTC zaleza od zarobkow, a ja przekroczylam znacznie moje niskie dochody z
          poprzedniego roku podatkowego. Po prostu nie wczytalam sie w ich ulotki!
      • netimka Re: Working Tax Credit UWAGA ! 01.06.06, 22:34
        fatemeh napisała:

> Podciagam stary watek poniewaz naleze do tych nieszczesnikow ktorzy... splacaja
        >
        > WTC :( Otoz radzilabym tym, ktorzy otrzymali decyzje o przyznaniu WTC aby udali
        >
        > sie do lokalnego IR i dowiedieli sie ile moga zarobic maksymalnie, aby nie
        > cofnieto im WTC. Ja informowalam na biezaco o wszystkich zmianach, nie
        > uchronilo mnie to jednak przed zwrotem. Na szczescie sprawe da sie zalatwic
        > bardzo szybko i sprawnie poprzez direct debit.

jak bylam ostatnio na interview w tutejszym county council i czekalam w kolejce
        to wszytskie mozliwe ulotki czytalam i jedna byla wlasnie dla tych co maja
        zwracac WTC. tam bylo napisane,ze jak sie im zglaszalo a oni nie policzyli na
        nowo to wcale nie trzeba zwracac... pewnie w kazdym councilu wydaja takie info
        wiec warto sie o to popytac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka