Dodaj do ulubionych

wstrząśnięta

23.05.06, 19:16
mam pytanie do tych co w życiu więcej widziały ode mnie, bo nie daje mi to spokoju. czy to co przedstawiają cztery ostatnie zdjęcia na stronie ibiblio.org/amivitale/frames.html w zakładce pt. GUINEA-BISSAU to to co myślę? powiedzcie że nieeee ....
Obserwuj wątek
    • aleksandrawu Re: wstrząśnięta 23.05.06, 19:37
      pl.wikipedia.org/wiki/Klitoridektomia
      myślisz ze to własnie to? Z pewnością.Wystarczy spojrzeć na tę dziewczynkę,
      pewnie właśnie po "zabiegu"..
      • robak.rawback Re: wstrząśnięta 23.05.06, 21:18
        no okropne. mialysmy o tym watek jakis czas temu
    • dorotus76 Re: wstrząśnięta 23.05.06, 22:25
      aż mi się słabo i niedobrze zrobiło...
      odechciało mi się kolacji,
      to straszne okrucieństwo
      • mgna Re: wstrząśnięta 24.05.06, 00:29
        Tak. Na zdjeciu gdzie dziewczynka trzyma sie mocno Mamy sukienki: "Five year-
        old Awa Balde clings to her mother moments after she has been circumcised. The
        age at which girls are subjected to this ranges from infanthood to young
        adulthood."

Zdjecie z nozem i...: "Though the knife was dull to perform a circumcision on
        Awa, alcohol was used to prevent infection."

Zdjecie gdzie dwie kobiety czyszcza dziewczynke :"Fama Jamaka uses alcohol to
        clean Awa the morning after she had been circumcised."
    • pati.zop78 Re: wstrząśnięta 24.05.06, 00:26
      dokladnie to, co masz na mysli.
      (o kazdym zdjeciu mozesz przeczytac info)
      • celsh Re: wstrząśnięta 24.05.06, 02:43
        gapa ze mnie, bo nie zauważyłam tego info. dzięki.
        a powaliło mnie, bo co innego o tym czytać, a co innego zobaczyć takie zdjęcia...
        • mgna Re: wstrząśnięta 24.05.06, 10:39
          Tak, Vitale podchodzi do tego jako antropolog: "Much of life was ceremonial…
          every week there was a funeral, or a wedding, teenage weddings…and male and
          female circumcisions.” Her pictures of a female circumcision may make people
          shudder but she takes a different view. “At first I was horrified… but we take
          things out of cultural context. It is horrible, but I left with the
          understanding that we can’t go in and change these rituals. If you want to do
          something, start helping people by paying more for their crops. I think you
          have to start with bigger issues (...)"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka