Dodaj do ulubionych

Polska = Auschwitz?

06.06.06, 09:45
Przegladawszy wczoraj ksiazki w Amazonie, wpisalam "Poland" i okazalo, ze
niemal wszystkie ksiazki w czolowce (the most popular searches for Poland) to
ksiazki o Oswiecimu.
Zauwazylam tez, ze rozmowy o podrozy do Pl zwykle wywoluja skojarzenia z obozem.
Nasz kraj kojarzy sie glownie z nazistowskim obozem koncentracyjnym i
milionami zamordowanych ludzi.
Zastanawiam sie, czy to wynika z tego, ze historia II wojny swiatowej jest tak
popularna, czy tez dlatego, ze zadne inne miejsca nie sa dostatecznie znane i
reklamowane. Czy to jest czescia zjawiska, o ktorym byla juz mowa: wrzuceni
jestesmy do jednolitego, szarego worka pt. Europa Wschodnia, razem z Wegrami,
Czechami, Rumunami, a przeciez ten region jest tak zroznicowany etnicznie,
jezykowo, historycznie.
Obserwuj wątek
    • tuti Re: Polska = Auschwitz? 06.06.06, 10:01
      przyznam ze tak, wiekszosc ludzi starszych z ktorymi rozmawiam tak polske
      kojarzy, ale raczej czuc wspolczucie .
      mlodym ludziom..polska? nie wiem, nie zauwazylam zadnych skojarzen ;)
      Ostatnio dziewczyne z Reunion(!p200km od madagascaru, blisko mauritiusa na
      oceanie ind) poznalam . polska? Absolutna egzotyka !:))
      • tuti Re: Polska = Auschwitz? 06.06.06, 10:03
        nie zrozumialam natomiast drugiej czesci wypowiedzi. Polska i wegry? Raczej
        czechy,slowacja, ukraina, im sie kojarzy..no ale w koncu to nasi sasiedzi, nie
        dziwi mnie wiecto..
    • lucasa Re: Polska = Auschwitz? 06.06.06, 10:06
      annamaria0 napisała:
      Europa Wschodnia, razem z Wegrami,
      > Czechami, Rumunami, a przeciez ten region jest tak zroznicowany etnicznie,
      > jezykowo, historycznie.

A Tobie jak sie kojarza Wegry i Rumunia?
      A
      • annamaria0 Re: Polska = Auschwitz? 06.06.06, 10:30
        Dlugo by pisac, ale kilka przykladow: Wegry - monarchia austro-wegierska, cesarz
        Franiciszek Jozef, kapiele termalne w Budzie, hotel Gellert, pyszne ciasta,
        csarda (gospody), tokaj, jezyk z grupy jezykow ugrofinskich, powstania
        wegierskie, Istvan Szabo, etc.
        Rumunia - starozytna Dacja, Bukareszt-"Paryz Wschodu", Transylwania i Drakula,
        placinta (taki placek), jezyk romanski...
        Ale watek nie mial byc chyba testem na to, co ja wiem na ten temat;-)
        • hopplik Re: Polska = Auschwitz? 06.06.06, 12:43
          Aniu,już ktoś wcześniej zauważył,że statystyczny Polak nie odróżni Szkota od
          Walijczyka ;)

Co do Auschwitz, to odnoszę wrażenie, ze większość Polaków zna ten wątek dosyć
          dobrze, ale pomimo wszystko wielu naszych rodaków ma zakorzenione uprzedzenie
          do Żydów. Ale to trochę off topic, wątek aspirujący pod szowinizm, rasizm, etc.
          • annamaria0 Re: Polska = Auschwitz? 06.06.06, 13:08
            Zupelnie nie chodzilo mi o kwestie antysemityzmu. W ogole nie postrzegam tej
            kwestii przez ten pryzmat, zastanawialam sie po prostu, dlaczego nadal jestes
            dla przecietnego tubylca taka jedna wielka masa, dlaczego nie jestesmy
            zindywidualizowani. Szwedow i Holendrow raczej nie etykietuje sie per Western
            Europeans. I dlaczego, myslac "Polska" wielu mysli nadal "Oswiecim, wojna,
            Walesa, hydraulik", a nie np. "Krakow, Gdansk, Tatry, Mazury pierogi" itp.
            A o nierozroznianiu Celtow i Anglosaksonow, Walijczykow od Szkotow itd ja
            wspominalam:-).
            • hopplik Re:promocja Polski 06.06.06, 14:00
              ten antysemityzm, to tak przy okazji ;)

skoro o promocji: Prezydent Wałęsa jest ceniony abroad, robi wiele dobrego za
              granicą promując nasz kraj, pomimo,że jego prezydentura nie należała do
              najbardziej udanych. Ale to tez chyba inny wątek.
              Myśle,ze wiele społecznych i gospodarczych procesów zmierza w kierunku, w
              którym takie narodowe wizerunki przestają być najważniejsze. Polsce dawniej
              przypięto niezbyt pochlebną 'łatkę' i tak już zostało. Obecne osiągnięcia
              Polaków,nawet jeśli są spektakularne, są znane jedynie w kręgach
              zainteresowanych danym tematem. Giną w ilości informacji docierających
              codziennie do przeciętnego człowieka.
              Natomiast jeśli chodzi o atrybuty naszego kraju w sensie geograficznym to
              powoli wszystko się zmieni. Ostatnio widziałam fragment programu o
              zagranicznych turystach w Krakowie. Nie tylko emeryci, ale i młodzi ludzie z
              całego świata doceniają jego uroki.
            • catriona Re: Polska = Auschwitz? 07.06.06, 19:35
              dlaczego nadal jestes
              > dla przecietnego tubylca taka jedna wielka masa, dlaczego nie jestesmy
              > zindywidualizowani.

To sie nazywa "outgroup homogeneity effect". Czyli swoja grupe (ingroup) postrzega sie jako zindywidualizowana, podczas gdy wszystkich innych (outgroup) jako "takich samych". Ulatwia to poznawanie i postrzeganie swiata, sprzyja budowaniu jakichstam wizerunkow itp, co oczywiscie ma negatywne konsekwencje w postaci negatywnej stereotypizacji.
              Nie ma na to lekarstwa. Tak funkcjonuje ludzki mozg.
        • lucasa Re: Polska = Auschwitz? 06.06.06, 13:14
          annamaria0 napisała:

> Dlugo by pisac, ale kilka przykladow: Wegry - monarchia austro-wegierska,
          cesar
          > z
          > Franiciszek Jozef, kapiele termalne w Budzie, hotel Gellert, pyszne ciasta,
          > csarda (gospody), tokaj, jezyk z grupy jezykow ugrofinskich, powstania
          > wegierskie, Istvan Szabo, etc.
          > Rumunia - starozytna Dacja, Bukareszt-"Paryz Wschodu", Transylwania i Drakula,
          > placinta (taki placek), jezyk romanski...
          > Ale watek nie mial byc chyba testem na to, co ja wiem na ten temat;-)

oczywiscie, ze nie :)))
          ale wlasnie dla mnie Rumunia to biala plama na mapie ktora kojarzy sie z
          biednym komunizmem i przeludnionymi domami dziecka z dziecmi trzymanymi w
          nieludzkich warunkach. i dla mnie to tez "Eastern Europe" i chyba nic wiecej.

a wlasnie tutaj malo ludzi, ktorych spotkalam kojarzy Polske z Oswiecimiem. a
          wlasnie raczej z Krakowem, bigosem i pierogami. i ladnymi Polkami
          :)
          A
          • annamaria0 Re: Polska = Auschwitz? 06.06.06, 13:16
            To znaczy, ze ten wizerunek sie zmienia, i to dobrze.
    • jagienkaa Re: Polska = Auschwitz? 06.06.06, 14:51
      ja też przyznam że nigdy nie spotkałam się z rozmową w style skąd jesteś? z
      Polski. A, to tam gdzie był obóz koncentracyjny Auschwitz?
      Raczej właśnie Kraków, Warszawa, zimno, 'mój dziadek był Polakiem' itp.
    • basiak6 Re: Polska = Auschwitz? 07.06.06, 22:39
      Poniekad temu sie nie dziwie, jak sie poszuka czegos o Niemczech, to pojawia sie
      Bismarck, Trzecia Rzesza, piwo:)
      Ale i tak glownie wojna, wlacznie z biografiami o Hitlerze.
    • izabelski Re: Polska = Auschwitz? 07.06.06, 23:34
      no oczywiscie - Polska - Tomaszewski, Deyna :-)
      Walesa i Dudek
      krotkie wakacje w Krakowie i
      moj sasiad/kolega z klasy/zona pochodza z Polski :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka