14.06.06, 14:28
Witam!
Czy mozecie podzielic sie ze mna wiedza na temat materacy? Stanelismy przed
mila koniecznoscia zakupienia lozek dla wszystkich w domu, ale kompletnie nie
umiemy sie poruszac w tej powodzi ofert. Ja wiem, ze chce spac na czyms
raczej twardym (bez przesady, oczywiscie)i nie podskakiwac za kazdym
polobrotem drugiej polowki, no i budzic sie bez bolesci tu i tam. I tyle
tylko wiem. Poniewaz to niemala inwestycja chcialabym cos naprawde
porzadnego. Na pewno macie wiele doswiadczen i rad, bede wdzieczna za
wskazowki. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • benala Re: Materace 14.06.06, 15:34
      Rzeczywiscie nie jest latwo - tym bardziej, ze co sprzedawca to inna opinia i
      to bardzo zdecydowana. Ja niechetnie kladlam sie na materac w sklepie pelnym
      ludzi - ale sie przemoglam bo to chyba jedyny sposob. Ostatecznie wybralismy w
      firmie Bensons for Beds, materac firmy Dorlux, model Langdale, ktory z tego co
      sie orientuje ostatnio zostal lekko zmieniony i nazwany Hazelmere. Jestesmy
      zadowoleni, materac jest raczej twardy co nam odpowiadalo. Cena tez nie byla
      zbyt wygorowana moim zdaniem.

www.bensonsforbeds.co.uk/index.asp?style=10
      pozdrawiam i zycze owocnych poszukiwan, uzbrojcie sie w cierpliwosc. J
      • kama67 Re: Materace 14.06.06, 15:49
        Dzieki za link, benala.
        Mnie juz wszystko jedno, klade sie przy ludziach wzdluz i w poprzek, ale dalej
        bladze jak we mgle. I wciaz nie rozumiem, co daje w praktyce pocket
        spring/sprung czy open coil i chyba sie poplacze...
        • edavenpo Re: Materace 14.06.06, 15:55

Ja polecam materace z Ikei.

Lozka z Ikei sa solidne i materace sa swietne.

Ja mam ten:
          www.ikea.com/ms/en_GB/rooms_ideas/mattress_2006/index.html
          Z tym lozkiem:
          tiny.pl/tmz8
          Tu masz link do strony Ikei gdzie mozesz wybrac najlepszy typ materaca dla ciebie:

• kama67 Re: Materace 14.06.06, 16:05
            Znam, znam i bardzo lubie Ikee, zreszta to lozko tez rozwazalismy, ale mam juz
            jeden pokoj w meblach Malm, kocham je za ten kolor, na ktorym nie widac kurzu i
            prostote formy, ale teraz to chyba cos innego bym chciala. Problem wlasnie w
            tym, ze sama jeszcze nie wiem, co. Poza tym musze kupic lozka dla wszystkich,
            juz na sama mysl o tym skora mi cierpnie. Tak czy siak rama to sprawa wtorna,
            najwazniejszy ten nieszczesny materac...
            • edavenpo Re: Materace 14.06.06, 16:30

No to mykaj tu i sprawdz jaki materac ci opdowiada:

W ikei kupisz wyrka dla wszystkich ;-)
              • kama67 Re: Materace 14.06.06, 17:24
                No to musze myknac w weekend do sklepu i poleze sobie na roznych(koniecznie z
                partnerem, jak pisza ;), to moze mi sie rozjasni w glowie, chociaz poprzednie
                wizyty w roznych sklepach tylko zamacily mi w glowie. A jak juz bede "na dnie
                rozpaczy" to kupie chyba wszystkim hamaki. Dzieki.
        • monikaj Re: Materace 14.06.06, 20:46
          Jesli materac dla wiecej niz jednej osoby to ja polecam pocket sprung. Sa
          raczej twarde niz miekkie ale ich najwiesza zaleta jest to wlasnie ze jak Twoj
          partner zechce sie przekrecic na 2 bok to ty odczujesz to w niewielkim stopniu
          jesli wogole. Open coil napewno nie daja takiego komfortu.
          My mamy pocket sprung od kilku lat i jestesmy bardzo zadowoloni.
          Wybierz sie do jakiegos sklepu z partnerem i sprobuj oba materace. Polozcie sie
          oboje i najpierw niech jedno z was sie powierci a potem drugie. Na pewno
          poczujesz roznice.
          Powodzenia
          • kama67 Re: Materace 14.06.06, 20:54
            No to juz zaczynam co nieco rozumiec, dziekuje. Ale, skoro tak dobrze sie
            orientujesz, to moze Wiesz jeszcze jaka jest roznica miedzy pocket sprung a
            posture springing i posturepaedic(w praktyce). Czy mam rozumiec, ze kupujac
            lozka dla starszych dzieci i zakladajac, ze nikt nie bedzie na razie sie z nimi
            przewracal i wiercil, to powinnam kupic open coil czy cos innnego? Lomatko i
            corko, ja oszaleje! Na pomoc!
            Ide ogladac mecz.
            • natalia.brzeska Re: Materace 14.06.06, 21:01

Też pocket sprung. One po prostu mają odzielone od siebie sprężyny, w takich
              tunelikach, że po prostu ich nie czujesz, a także 'nie ocieraja' one o siebie,
              czyli są trwalsze.
              Jeśli macie duże łóżko małżeńskie to polecam dwa pojedyncze materace. Wtedy W
              OGÓLE nie poczujesz przewracającego sie na drugi bok partnera. Owszem, jeśli
              ktoś śpi jak zabity, to mu to obojętne, ale jeśli ktoś ma płytki sen, jak np ja
              to jest to bardzo ważne. W Polsce mam dwa materace i jest to coś rewelacyjnego.
              Nawet nie czuć tej 'dziury' miedzy nimi, ale jeśli ktoś jest wrażliwy, to można
              kupic taką grubsza 'nakładkę" na te materace i wtedy nic nie czuć.

W Anglii kupilsmy sobie 'divan', czyli materac na takiej skrzyni. Na początku
              chciałam, jak w Polsce, rama + materac, jednak Rodzice, którzy mieli wcześniej
              taki divan zagranicą (w Polsce raczej się ich nie produkuje) bardzo polecali,
              gdyż jest trwalsze, wygodniejsze i nie skrzypi. No i dochodza te szuflady,
              czyli dodatkowe miejsce do przechowywania.
    • leggetta Re: Materace 14.06.06, 21:19
      jesli chodzi o wybor materaca to zrob/cie dokladnie tak jak dziewczyny pisza:
      trezbe klasc sie na kazdym i spokojnie zastanowic jak sie czujesz, jesli jest
      to materac dla dwojga to obie osoby w tym samym czasie powinny sie polozyc i
      zobaczyc jakie sa drgania gdy jedna z nich sie przewraca.( im mniejsze drgania
      tym wiecej sprezyn)
      weekendowy ruch w sklepach moze byc zlym doradca bo jednak jakies skrepowanie
      moze byc aby tak sie klasc na widoku.
      My zanim kupilismy materac sporo sie najezdzilismy i sprzedawcow pytalismy o
      opinie. nie w kazdym sklepie jest przekroj materaca ani opis jego budowy wiec
      troche to utrudnia wybor. w wielu salonach zachwalano nam podobno najnowsze
      materace z pianki. wygladalo to tak ze pani siadzala, wstawala i prezentowala
      jak na pianka wraca do prawidlowego ksztaltu. nie dalismy sie namowic i dobrze
      bo poniej sporo nieciekawych zdan slyszalam o takich materacach, tzn o tym ze
      jednak po dluzszym czasie sie odksztalca.
      nasz materac jest pikowany wiec ma kilka wiekszych "dziur" czemu bylam z
      poczatku przeciwna ale okazal sie bardzo wygodny. ma tez z boku wywietrzniki.
      doradzal nam sprzedawca i na prawde byl fachowy opowiadajac o ilosci sprzezynek
      i innych jego cechach.
      jak go kupisz to kusisz go z poczatku przewracac co jakis czas.
      udanych zakupow!
      • leggetta pocket sprung 14.06.06, 21:25
        o tak, to jest to w czym pies jest pogrzebany; nasz tez to ma i takie podobno
        sa najlepsze.
        a rama mamy taka ( po dlugim poszukianiu znalezlismy rane z szufladami, bo
        lozka typu divan nie chcielismy):
        www.littlewoods-online.com/rf/navigation/product.do?Ns=prod_in_stock%7C1%7C%7Cprice_est%7C0%7C%7Cprod_min_base_price%7C1%7C%7Cscu_id%
        7C1&Nao=12&groupId=85385264&Nu=this_product&SNtk=&Np=1&SN=157+4294965944+4294965
        943&Ntt=85385264&D=85385264&Ntk=group_search&Dx=mode%
        2Bmatchall&thisprod=85385264&N=157+4294965944+4294965943&Nty=1&Mis_item_id=15&Mi
        s_item_loc_id=1&product=85385264
        ( ale dlugi link, mam nadzieje ze zadziala)
      • vereena Re: Materace 14.06.06, 22:30
        Wiesz - jak urządzałam moje pierwsze mieszkanie, spędziłam chyba ze dwa tygodne
        na wybieraniu materaca. W końcu wybrałam - silikonowy z jednej strony, z włosia
        jakiegośtam z drugiej, bez sprężyn absolutnie, itp. Kosztował dużo więcej niż
        łóżko, też nietanie. Potem wyjechałam do Anglii i spędziłam rok w wynajętym
        mieszkaniu na najtańszym materacu z Ikea i... nie zauważyłam ŻADNEJ różnicy.
        Więc teraz, kiedy kupowałam materac, pojechałam do Ikea i kupiłam taki
        piankowy, z promocji. Jest boski. A za rok sobie go bez skrupółów wymienię na
        nowy, zamiast męczyć się ileś lat na materacu "ze złota".
        • leggetta sezonowy 14.06.06, 22:44
          tak, ja w Pl tez sie slyszalam o materacach wykonczonych roznie z obu stron aby
          mozna byla go miec na chlodej stronie latem i cieplejszej zima. w Pl ten pomysl
          mi sie podobla, choc nigdy nie mialam okazji wyprobowac. Tu mysle ze takie cos
          nie jest potrzebne, nawet nie wiem czy cos takiego tu jest.
          ech a ja nadal szukam sofabed z pojemnikiem na posciel...
    • hanula Tempur? 14.06.06, 21:42
      A próbował ktoś może tego reklamowanego w TV materaca Tempur, który dopasowuje się do kształtu ciała? W TV wygląda bardzo atrakcyjnie, ciekawa jestem, jak się śpi na czymś takim.
      • celine26 Re: Tempur? 14.06.06, 22:45
        Witam!Ja mam wlasnie taki memory foam materac.Jest bardzo fajny delikatnie
        dopasowuje się do ciała.Trochę drogi był ok.300Ł king size.
        • kama67 Re: Tempur? 15.06.06, 00:54
          • kama67 Re: Tempur? 15.06.06, 01:00
            Dziewczyny i kobiety! Jestescie nieocenione, tyle tylko, ze teraz to ja juz w
            ogole nie wiem co wybrac. Musze sie z tym przespac i pomyslec. Wielkie dzieki
            raz jeszcze.
    • basia313 Re: Materace 15.06.06, 10:39
      NIE czytalam dokladnie odpowiedzi poprzednikow/poprzedniczek, ale pamietam w
      jednym z programow Oprah Winfrey spotkala sie z producentami i sprzedawcami
      wlasnie m.in meteracy. TAm wlasnie uslyszalam ze jakies tam roznice sa, ale
      generalnie niewielkie. Czesto te roznice sa wymyslone tylko po to, aby
      sprzedawac tych materacy jak najwiecej.
      P.S.
      Podobnie w tym programie sprawdzono tez rozne baterie. Stwierdzono, ze pomiedzy
      najtanszymi i najdrozszymi (a roznice cenowe pomiedzy nimi moga byc ogromne)
      roznice w ich zyciu( czyli jak dlugo one dzialaja) byly tylko
      pietnastoprocentowe. Czyli czasem zaplaci sie dwa razy wiecej za niby dobra
      baterie, ale bedzie ona dzialac tylko o 15% czasu dluzej. Moral z tego byl
      taki, zeby nigdy nie kupowac drogich baterii, bo sie po prostu przeplaca.
      • tosia199 Re: Materace 14.06.13, 20:03
        Kurcze Tempur na pewno jak ktos powie że są to złe materace to będzie z konkurencji na bank ;-) Aczkolwiek umówmy sie 10tys za spanie to jednak sporo za dużo , jakieś 2 lata temu miałam taki dylemat i z pomocą przyszła oferta promocyjna www.materace-visco.pl Viscotherapy , poszperałam bo mieli aż za dobre promocje , okazało się jednak że to bezposredni producent i kupiłam materac termoelastyczny z 10 letnia gwarancją !! śpi sie rewelacyjnie na obecnej promocji zakupiłam kolejny i polecam każdemu i na dobre wakacje zostaje ;-) FIRMA NA MEDAL ICH OPINIE SĄ ZASŁUŻONE !!!
    • sussiq Re: Materace 07.10.13, 23:24
      Ja kupowałam materac do domu Comfortbe i jestem bardzo zadowolona.
      Był w bardzo korzystnej cenie, a do bardzo dobrej jakości. Pierwszy raz u nich kupowałam i trochę się martwiłam. Obawy okazały się bezpodstawne, a zakup jak najbardziej udany.
    • zuziczek8 Re: Materace 23.06.14, 14:42
      Mam zasadę nigdy nie kupuj materaca w necie ,ale że znajomi polecili mi wyżej wspomnianą firmę Viscotherapy zmieniam zdanie , co prawda za pierwszym razem nie trafili w twardośc ale bez problemu wymienili i jest rewelacja , w ogóle wiele termoelastycnych nie ma wyboru twardosci a tutaj jest i to jest szalenie istotna sprawa , generlanie polecam wysyłają na całą UE
    • iwopol24 Re: Materace 16.02.15, 12:44
      W takiej sytuacji polecam materac kieszonkowy. Posiada on ciekawą właściwość, że podczas poruszenia jednej osoby, odkształcają się tylko sprężyny na stronie poruszanej. Dzieje się tak za sprawą sprężyny kieszeniowej, którą cechuje elastyczność punktowa dzięki czemu dopasowują się one doskonale do kształtów ciała.
      Aby dowiedzieć się więcej, zapraszam na stronę o materacach. Znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje.

A tu obrazowo o materacu kieszonkowym

https://iwopol24.pl/images/Verostr.png

• faaser Re: Materace 06.06.16, 08:34
      Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem są materace hevea . Są naprawdę wygodne i dobrze się na nich śpi, jak dla mnie wzrost komfortu 100 % .
    • weroni12345 Re: Materace 08.11.16, 13:35
      Warto wiedzieć, że inny materac będzie dobry dla jednej osoby, a inny dla dwojga. Jeśli chodzi o materac dla dwojga to warto zdecydować się na materac lateksowy. Więcej informacji znajdziesz tu: www.materaceblog.pl/rodzaje-materacy/materac-lateksowy-wady-zalety.html
    • kasiam59 Re: Materace 09.11.16, 13:13
      Witam.
      Każdy ma inne preferencje snu i układ kostny ciała. Nawet jeśli dla partnera coś jest wygodne nie koniecznie musi być takie dla Ciebie. Dziewczyny dobrze piszą. Kłaść się należy na materacach. Najlepiej w takiej pozycji jak śpimy, np. na boku. Świetne materace to te z piankami wysoko-elastycznymi i wisko-elastycznymi. Nie mylić z termo-elastycznymi, które głównie reagują na temperaturę. Materac ma być wygodny dla obojga partnerów dlatego polecam produkty Magniflexa, który posiada w swej ofercie część materacy dwurdzeniowych. Czyli bardziej miękkie dla pań, twarde dla panów. Super sprawa. Nie trzeba kupować dwóch oddzielnych materacy.
    • dabrovski Re: Materace 02.02.17, 15:14
      Polecam skontaktować się ze sklepem materace otwock. Z pewnością coś doradzą -> materaceotwock.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka