Dodaj do ulubionych

WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie pliz

13.07.06, 12:53
na forum LATANIE bylo juz to pytanie, ale pojawilo sie tylko pare odpowiedzi.
duzo latacie wiec moze cos podpowiecie.

musze juz kupic walizke i sie zastanawiam czy twarda czy miekka? czy, jak ktos
zasugerowal na innym forum, srednio twarda, poniewaz podobno twarde walizki
moga sie predzej polamac niz takie srednio twarde. jakie macie doswiadczenie w
tym wzgledzie?

ja na razie ogladalam twarde ronkato i samsonite, jedyny dla mnie problem z
nimi to to ze sa ciezkie. patrzylam na taka okolo 100-120 litrow i wydawala mi
sie bardzo ciezka. w momencie jak bagaz moze byc do 20 kilo to na taka walizke
chyba z 8-10 kilo by poszlo?

pewnie taka srednio twarda byla by lzejsza. podobno srednio twarda to taka z
piankowymi sciankami tymiduzymi - czy to prawda?

i czy one sa na suwak zapinane? troche boje sie na suwak kupic bo chyba moglby
nie wytrzymac naporu rzeczy ze srodka i sie rozerwac?? wyobrazam sobie ze te
zamykane na kod i na jakies zamki nie rozwalilyby sie szybko.
mysle o takiej walizce ktora by juz na dlugo byla i na wiele lotow a nie na
jednorazowy lot.

thnx
Obserwuj wątek
    • kaagat Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 13:52
      Witam,

z mojego doswiadczenia (jejku ale to powaznie brzmi:-) wynika, a przynajmniej
      ja najbardziej lubie te 'srednio twarde'. Od dluzszego czasu uzywam glownie
      Samsonite i musze przyznac ze jeszcze nigdy sie nie rozczrowalam
      funkcjonalniscia tych walizek.
      Jednak najwygodniejsza dla mnie rzecz na jaka terez zwracam uwage przy zakupie
      walizek to cztery kolka (zamiast 2 i podporek) wtedy nie musisz przechylac
      walizki zeby ja ciagna co jest naprawde bardzo przydatne.

• tuti robak: 13.07.06, 13:56
        LEKKIE!
        • aniek133 Lekka! 14.07.06, 14:26
          Calkowicie zgadzam sie z Tuti : lekka i sredniej wielkosci, a najlepiej w
          ciemniejszym kolorze. Ja kiedys kupilam zbyt duzo i moglabym pomiescic 40kg,
          wiec ostatecznie przestrzen byla niewykorzystana, a ja tulalam sie z wielgachna
          waliza :))
          Kupilam sliczna zielonkawa walizke, ale pozniej ja oddalam i wymienilam na
          ciemniejsza, bo juz sobie wyobrazam jak ta piekna jesna zielen wygladalaby po
          pierwszym locie. Dlatego tez: nieduza, lekka i cimna walizka (ale nie czarna,
          bo prawie wszyscy maja czarne i na lotnisku mozna zwariowac!). Moj ostatni
          nabytek jest koloru sliwkowego i jestem zadowolona.
      • edavenpo Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 14:01
        kaagat napisała:
        > Jednak najwygodniejsza dla mnie rzecz na jaka terez zwracam uwage przy zakupie
        > walizek to cztery kolka (zamiast 2 i podporek) wtedy nie musisz przechylac
        > walizki zeby ja ciagna co jest naprawde bardzo przydatne.
        __

a widzisz... ja mialam samsonite z czterema kolkami i nie znosilam tego ze sie
        szybciej przewracala jak sie ja postawilo bo nie miala podporki. Teraz
        zamienilam sie z mezem - on ma czterokolkowa ja mam da kolka z podporka.

co do duzych twardych walizek. mam jeszcze pradawnego samsonite - klasyczna duza
        plastikowa twarda waliza na kolkach. nie uzywam jej od lat (sczegolnie ze
        odpadlo jedno z kolek i nie mialam czasu/okazji wymienic) bo jest to cholernie
        nieporeczny klamot.

polecam lekkie walizki na kolkach z usztywnianym wierzchem. mialam kiedys
        takiego zoltego benettona z twardego plastkiu na koleczkach ale tak nim
        grzmotneli o plyte lotniska w Poznaniu lawicy ze po prostu pekla. A szkoda bo ja
        widzialam zawsze z 10 metrow ze wzgledu na jadowity kolor ;-)
    • leggetta Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 14:23
      miekkie jak dla mnie:)
      zainwestowalam swego czasu w duza i porzadna i niestety nie korzystam z niej
      czesto. obecnie lezy na szafie i sluzy do przechowywania wszelkich zbednych
      rzeczy. jest przede wszystkim za ciezka wiec w syt gdzie kazdy kilogram sie
      liczy odpada. miala tez wydadek i urwala sie jedna nozka.
      korzystam z niej gdy jezdze samochodem bo pakuje w nia meza i siebie, niestety
      w bagazniku juz wiele miejsca nie zostaje. atut: nic sie nie gniecie no i z
      waliza czlwowiek jakos lepiej wyglada.
      Na podroz samolotem, zwlaszcza na tranie Pl-Anglia mamy najnormalniejsze
      szmacianki, mam jej juz drugi rok i maja sie ok. Sa dosc mocne i nie
      przypominam sobie aby byly jakies markowe. Nie maja koleczek, co podobno jest
      ostatnio hitem. Nie narzekam jednak na brak tych koleczek bo przeciez na
      lotniskach sa wozki.
      • yolam1 Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 14:34
        No właśnie, ja przenoszę się do Anglii 30.07 i zastanawiałam się nad walizką,
        ale ponieważ liczy się każdy kilogram (jedziemy do męża z dzieckiem na nie wiem
        jak długo???), bo w 60 kg musi zmieścić się prawie wszystko co mamy,
        postanowiłam kupić szmacianą torbę któta sama waży niewiele, a dużo pomieści.
        Czy to dobry pomysł? To się okaże już niedługo.
    • hopplik Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 14:33
      robak a Roxy widziałaś ?
      aż szkoda je poniewierać po lotnisku ;)
      • robak.rawback Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 14.07.06, 01:27
        hopplik napisała:

> robak a Roxy widziałaś ?
        > aż szkoda je poniewierać po lotnisku ;)

nie, nie widzialam, zaraz sobie wygooglam
    • netimka Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 14:52
      ja ma taka tylko niebiesciutka ;-) 22"

www.tjhughes.co.uk/mall/productpage.cfm/TJHughes/750213/71751
      kupilam pojedynczo za ok 20f i sobie chwale a takie przeloty w Europie... nie
      jest ciezka i spokojnie te 20kg upycham... ma kuleczka i jest taka
      usztywniona... na razie sie bardzo dobrze trzyma a ma sa soba 4 przeloty...
    • fanny Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 15:02
      My mamy walizek, waliz, toreb na kolkach, pokladowek jakas przerazajaca ilosc.
      I z doswiadczenia
      • natalia.brzeska Off topic 13.07.06, 15:24
        Robak. to Ty jeszcze nie w UK? Na innych forach i watkach piszesz tak, jakbys
        juz tam dawno byla...
        ??? Kiedy jedziesz w takim razie?
        • minisufka Re: Off topic 13.07.06, 21:59
          natalia.brzeska napisała:

> Robak. to Ty jeszcze nie w UK? Na innych forach i watkach piszesz tak, jakbys
          > juz tam dawno byla...
          > ??? Kiedy jedziesz w takim razie?

--> to samo pytanie zadalam jak sie robak zaczela wypytywac o solaria w
          londynie ;o)
          • robak.rawback Re: Off topic 14.07.06, 01:25
            minisufka napisała:

> natalia.brzeska napisała:
            >
            > > Robak. to Ty jeszcze nie w UK? Na innych forach i watkach piszesz tak, ja
            > kbys
            > > juz tam dawno byla...
            > > ??? Kiedy jedziesz w takim razie?
            >
            > --> to samo pytanie zadalam jak sie robak zaczela wypytywac o solaria w
            > londynie ;o)

lol
            minisufko - jak najbardziej odpowiedzialam w solariowym watku - jade za 4 tygodnie.
            natalio - jeszcze jestem na kontynencie, a na innych forach (i wogole) pisze jak
            wydaje mi sie, ze wiem co mowie, wiec pewnie tak sie dobrze skamuflowalam, ze
            zalozylas z gory ze juz jestem na miejscu haha

ostatnie stadium przygotowan przede mna i jestem chronically overexcited.

jak przyjade to nie bede miala komputera, a dostep do netu sporadyczny
            najprawdopodobniej, wiec to co mi przychodzi do glowy, wole sie zapytac
            wczesniej, zeby potem nie czekac na odpowiedzi dlugo, jak juz bede na miejscu.
            tak, z tym brakiem peceta i netu to bedzie kicha poczatkowo
    • princessjobaggy Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 16:10
      Ja przy wyborze walizki glownie kierowalam sie elementami dodatkowymi, czyli
      koleczkami, raczkami i innymi podporkami. Musza byc porzadnie zrobione i
      przymocowane. Zadnych zbednych plastikowych elementow, bo po prostu beda
      polamane albo odpadna. Z tego wzgledu kupilam Samsonite. Niestety jakims cudem
      po pierwszej podrozy z ta walizka odebralam ja peknieta! Ktos musiala zahaczyc
      o jakis ostry wystajacy element, czego sie kompletnie nie spodziewalam. Na
      szczescie lecialam z BA i dostalam druga identyczna jako rekompensate i teraz
      mam 2.

Moim zdaniem jak sie bedzie mialo pecha, to kazda, nawet najdrozsza walizke Wam
      rozwala. Szmaciana niby jest lekka, ale moze zostac rozerwana, co mnie kiedys
      rowniez spotkalo. Mocniejsze walizki sa ciezsze, choc producenci walizek noewj
      generacji szczyca sie tym, ze sa one stosunkowo lekkie i przede wszystkim
      wytrzymale!
      • kasia799 Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 17:48
        Moi rodzice jak do mnie przylatuja, biora duza miekka torbe na kolkach.
        Z tego wzgledu, ze jest dosc duza i dluga, nie miesci sie w calosci na wadze
        i 'oszukuje'
        Poza tym unikalabym raczej zapinania walizki na klodke. Zdarza sie czasami, ze
        celnicy zauwaza cos niepokojacego podczas jej skanowania i otwieraja by
        sprawdzic. Lecialam kiedys z kolezanka, ktorej zrobili maly kogel-mogel w
        walizce bo zauwazyli kilka puszek z lekarstwami.
        A z drugiej strony, koledze lecacemu na trasie Warszawa-Londyn, ktos uprzejmy z
        obslugi, podmienil sztange Marlboro na L&M.
        • fanny Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 18:02
          kasia799 napisała:

> Poza tym unikalabym raczej zapinania walizki na klodke.

Ja tam klodkami sobie glowy nie zawracam kompletnie. Obsludze na tasmie
          otworzenie walizy zamknietej na sam zamek zajmuje sekunde, zamknietej na zamek
          z klodka 1.5 sekundy. I kradzieze sa plaga na lotniskach calego swiata.
          Najlepiej wszystkie cenne rzeczy miec przy sobie i z zasady nie spuszczac oka z
          bagazu podrecznego.

f.
          • mysz2006 Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 20:53
            fanny napisala:

>Natomiast trzeba sie liczyc niestety z tym, ze takie wielkie walizy sa
            ciezkie.
            >Nasze najwieksze waza prawie 7 kilo kazda i maja pojemnosc ponad 100 litrow.
            >Ale my mamy 4 odsobowa rodzine, to i inny limit bagazu

sloweczko ostrzezenia coraz wiecej linii lotniczych odmawia przyjecia
            torby/walizki/plecaka itp wazacego powyzej 32kg, niektore linie maja limit 30.
            Moga kazac sie przepakowac, wtedy troche glupawo i niezrecznie walize przy
            check in rozbebeszac i pchac po innych torbach (o ile sa) :-(
            • jagienkaa Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 13.07.06, 20:55
              nie mówiąc o Ryanairze gdzie nie można mieć bagażów łączonych i jest jeden
              bagaż na osobę do 15kg, a od 20kg płaci się słono za nadbagaż.
              • robak.rawback Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 14.07.06, 01:43
                walize wolalabym kupic raz, a dobrze. mam juz kupiona taka z miekkim przodem i
                tylem ale doszlam do wniosku ze to sie rozsypie na lotnisku.

lece centralwings no i tam jest 20 rejestrowanego i 5 podrecznego. planuje miec
                wiecej i w jednym i w drugim i chetnie zaplace te 24 zlote za kazdy excess
                kilogram, ale troche sie cykam ze moga powiedziec ze sie nie zgadzaja na zaden
                nadbagaz.

a jeszcze sie zastanawiam - czy ten bagaz rejestrowany to tez musi miec jakies
                nieprzekraczalne wymiary? tak jak podreczny? bo sobie kupie walize 200 litrow, a
                oni mnie wywala hehehe
                chyba zadzwonie do nich i sie zapytam
                • donat351 Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 14.07.06, 06:33
                  ej, tczym sie robaku!!! powodzenia. sorry, ze nic jeszcze dla ciebie nie
                  znalazlem. Moze kiedys w Londku na guinnesa?
                  • robak.rawback Re: WALIZKI -twarde czy miekkie na przelot?opinie 14.07.06, 20:14
                    donat351 napisał:

> ej, tczym sie robaku!!! powodzenia.

> Moze kiedys w Londku na guinnesa?
                    >

sure, bardzo chetnie! ale ja to raczej na soczek pomaranczowy :b

to ja nie dziekuje w takim razie zeby nie zapszac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka