formaprzetrwalnikowa 25.08.06, 00:16 co to znaczy praktycznie: [wedding] which is legally recognised under British Law, but cannot be registered in the United Kingdom ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: Prawniczy język 27.08.06, 19:54 A mozesz podac caly kontekst a nie samo jedno zdanie? Chyba wiem o co chodzi, ale chcialbym miec wiecej szczegolow. Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Prawniczy język 27.08.06, 20:04 Moj chlopak, ktory wlasnie skonczyl prawo w UK, twierdzi, ze to jest np. cos takiego: malzenstwo zawarte np. w Tajlandii miedzy para 13-latkow bedzie uznane w UK, ale tutaj czegos takiego zawrzec nie wolno. Albo malzenstwo faceta z czterema zonami. Czyli rodzaj slubu, ktory w innych krajach jest legalny, ale w UK moze byc tylko uznany, ale nie zarejestrowany. Odpowiedz Link
profes79 Re: Prawniczy język 27.08.06, 21:30 No wlasnie tak mi sie wydawalo, ale chcialem byc pewien. Odpowiedz Link
formaprzetrwalnikowa Re: Prawniczy język 28.08.06, 08:58 a jakie są konsekwencje tego niezarejestrowania? czy sluby zawarte w polsce są rejestrowane w UK? a jesli tak - to co to oznacza? Odpowiedz Link
profes79 Re: Prawniczy język 30.08.06, 01:40 Wydaje mi sie (ale tylko wydaje) ze chodzi o to, ze jak arab przyjedzie z czterema zonami to jest ok, ale jak przyjedzie z trzema a czwarta bedzie chcial wyrwac na miejscu to juz na to mu prawo brytyjskie nie pozwala. Wydaje mi sie (dalej tylko wydaje) ze polskie malzenstwo jest normalnie wazne w UK bez zadnej rejestracji - slowo "register" zostalo tu chyba uzyte jako odpowiednik naszej rejestracji w USC. Odpowiedz Link