Dodaj do ulubionych

Tworzenie ankiet na stronie internetowej

12.10.06, 12:08
Pewnie się zaraz zamotam ale może mi pomożecie albo powiecie gdzie mogę
poszukać informacji na ten temat.
Właśnie zabieram się do pisania pracy dyplomowej i jak wiadomo, muszę zrobić
badania, które planuję zrobić m.inn. poprzez ankietę/kwestionariusz.
I tak sobie myślę, że zamiast ludziom skrzynkę emailową zapychać, czy
produkować masę papieru, chciałabym stworzyć taką ankietę gdzieś on-line i po
prostu dać ludziom link.
Kompletnie nie mam pojęcia czy da się takie coś zorganizować, gdzie, jak, itp.
Byłabym wdzięczna za każde informacje.
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 12:19
      moga gdzies byc gotowe aplikacje do sciagniecia z netu
      albo mozesz poprosic jakiegos sprytnego programiste o napisaie malej aplikacjii
      wszystko zalezy od tego co chcesz osiagnac
      etc
      • jagienkaa Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 12:23
        nie znam żadnego sprytnego programisty stąd was się pytam:/
        pewnie najpierw będę musiała skądś wziąć jakąś stronkę www?
        • izabelski Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 12:34
          spytaj sie na swojej Uni
          czy na serwerach moga ci wstawic taka strone do zadawania pytan
          jesli tak - to latwiej ci bedzie sie do tego zabrac
          w przeciwnym wypadku musisz komus zaplacic za przywilej korzystania z serwera

popros o szczegoly - niech beda nawet dla ciebie niezrozumiale one beda
          zrozumiale dla informatyka

a sama sie zastanow w jakim formacie bedziesz zadawala pytania (tak-nie, czy z
          mozliwascia napisania wlasnych komentarzy przez partycypujaca osobe)

zacznij to pisac - bo bez takich szczegolow nie da sie zaczac nic - nawet
          zrobienia najprostszej strony :-)
          • jagienkaa Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 12:37
            dzięki, na to nie wpadłam, zapytam na uni, choć powiem Ci że oni chyba w niczym
            nikomu nie pomogli, nie znoszę tej szkoły.
            No właśnie chcę żeby była anonimowa, do zaznaczania opcji plus jakieś opcje do
            wpisywania komentarza.
            • u25 Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 12:43
              Zlec komus w Polsce, bedzie taniej..
              • izabelski Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 12:52
                zgadzam sie
                ale specyfikacje powinna napisac
                • u25 Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 13:30
                  Wiesz o czym jeszcze pomyslalam? Pewnie jak Jagienka nie ma jakis extra wymagan
                  to znajdzie jakies serwisy-szablony w sieci (na 100% platne, ale wyjdzie
                  taniej). Moja kolezanka-marketingowiec w ten sposob przeprowadza wsszystkie
                  akscje mailingowe. I nawet osttanio zanalzla taki serwis, gdzie z poziomu
                  uzytkownika moze sobie sama modyfikowac zrodlo newslettera..
                  Ja niestety sie tym nie interesowalam i linkow nie podam. Moze Izabelski bedzie
                  wiedziala...
                  • jagienkaa Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 14:03
                    okazuje się że na necie jest mnóstwo stron, po angielsku i polsku które oferują
                    takie usługi, za darmo też:)
                    teraz muszę siąść i to wszystko sprawdzić.
                    Internet jest nieograniczony.
                    • u25 Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 14:07
                      Za darmo to nie wierze :-) (No chyba ze dolaczaja pol tony reklam :-)
                      • u25 Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 14:10
                        Dobra wierz, ale pewnie 'chlernie waski zakres ingerencji' Zwroc uwage na to,
                        zebys mogla sama chociaz mogla tresc ankiety modyfikowac ;-)
                        • izabelski Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 14:18
                          jak zza\placisz, to jeszcze bedziesz mogla zdecydowac o formacie jaki do ciebie
                          przyjdzie
                          zalozmy - 1000 ankiet, gdzie nie masz mozliwosciprostego przelozenia danych
                          (import) do Excela - to sporo dlubaniny etc
                          • jagienkaa Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 14:28
                            no właśnie teraz przez te wszystkie stronki patrzę. Moja ankieta miałaby gdzieś
                            kilkanasćie pytań i do 100 odpowiedzi( tzn myślę że więcej osób by nie
                            odpowiedziało, chociaż nigdy nie wiadomo;)
                            a ankieta będzie tylko jedna..
    • donat351 Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 12.10.06, 19:56
      taka ankiete mozna zribic w Dreamwearze. jesli jestes w Anglii, to moze IT
      services oferuja kurs. Taki kurs byl u mnie na Exeter i robi sie taka ankiete
      dosc prosto, tylko jest z tym duzo babrania.

info o kursir na Uni of Exeter

www.its.ex.ac.uk/training/courses/its081.php
      • netimka donat351 15.10.06, 19:39
        ten link nie do konca dziala, tzn chca aby sie zalogowac na stonke uniwerku...
        moglabys podac jak sie nazywala tem kurs to sobie poszukam wiecej info... dzieki...
        • donat351 Re: donat351 15.10.06, 20:04
          ITS081 Creating Web Forms in Dreamweaver MX
          1 half-day
          Cost: £6.00
          This session follows on from the Introduction to Dreamweaver MX (ITS080) and
          extends the previous session covering further features of the software such as:

An overview and guidance on copyright and intellectual property right issues
          for web-based materials
          Web site visit counters
          Creating and using feedback forms, with particular focus on the methods
          required for pages based on the University web server
          Guidance for collaborative authorship
          Pre-requisites: Attendees should have followed the 'Introduction to Dreamweaver
          MX' session (ITS080) or have knowledge/experience of web authoring using raw
          HTML coding.
          • u25 Re: donat351 15.10.06, 23:14
            Cena jest bardzo adekwatna do tego czego mozna nauczyc z Adobe Dreamweavera w
            pol dnia... :-)
          • netimka Re: donat351 17.10.06, 20:17
            donat351 napisał:

> ITS081 Creating Web Forms in Dreamweaver MX

Dzieki!!!
      • bylemwanglii Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 16.10.06, 08:04
        donat351 napisał:

> taka ankiete mozna zribic w Dreamwearze.

Jak już to Dreamweaverze :)

> dosc prosto, tylko jest z tym duzo babrania.

No to dość prosto czy dużo babrania? :)

Najprościej dla Ciebie będzie skorzystać z jakiegoś generatora, bo uczenie się
        obsługi Dreamweavera i co w związku z tworzeniem strony się wiąże HTML'a i np
        PHP nie ma wielkiego sensu - popatrz na linki, które już podałem, może coś
        będzie pasować - jeśli nie, to daj znać - pomyślimy nad tym problemem :)
        • jagienkaa Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 16.10.06, 17:36
          moja ankieta to ma być proste kilkanaście pytań w rodzaju 'tak/nie' czy ileśtam
          opcji do zakreślenia, nic skomplikowanego:)
    • jj-theoneandonly Re: Tworzenie ankiet na stronie internetowej 13.10.06, 21:29
      Na przestrzeni ostatnich kilku lat, Internet jest coraz czesciej wykorzystywany
      jako "kanal" do kontaktu z respondentami/"wehikul" do realizacji terenowej w
      badaniach ilosciowych
    • bylemwanglii Linki do sond 16.10.06, 08:00
      jagienkaa napisała:

> Kompletnie nie mam pojęcia czy da się takie coś zorganizować, gdzie, jak, itp.

Proszę bardzo:

www.snappoll.com/
      freeonlinesurveys.com/
      www.misterpoll.com/
      www.cpoll.com/
      www.simplepoll.net/
      www.sondy.net/
      komponenty.bee.pl/sondy.html
      darmowe-sondy.pl/
      może coś będzie pasować :)
      • jagienkaa Re: Linki do sond 16.10.06, 18:06
        dziękuję za linki, część już z nich znam, ale resztę w wolnej chwili sprawdzę.
        Moja ankieta to właśnie ma być dokładnie coś co te strony oferują (mam
        nadzieję, bo jeszcze nie miałam czasu żeby się za tę ankietę zabrać, na razie
        jestem na etapie pisania konspektu pracy i jestem przerażona analizą
        statystyczną jaką będę musiała wykoncać po wypełnieniu tych
        kwestionariuszy....) czyli kilkanaście pytań, kilka będzie 'tak/nie', albo 'w
        jakiej jesteś grupie wiekowej' i kilka opcji do zakreślenia itp. Czyli żaden
        tam rocket science;) Mnie głównie chodzi o to, żeby nie męczyć ludzi w pracy
        ankietą w wordzie którą trzeba później przesłać emailem (bo na tym się kończy
        wtedy anonimowość...) czy na papierze - ludzie mają kliknąć, okienko się
        otwiera, w 5-10 min wysyłają odpowiedzi które w większości już są wymyślone i
        tylko trzeba zakreślić, potem mają kliknąć na wysłanie a ja dostaję wyniki:)
        tak sobie to sprytnie zaplanowałam (nawet jeśli będę musiała zapłacić te 10
        funtów miesięczne za membership...), mam nadzieję że się uda....no ale też sama
        wypełniłam w życiu kilkanaście takich ankiet więc chyba da się:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka