06.11.06, 15:39
Czy ktos wyrabial w ciagu ostatnich kilku miesiecy paszport w Konsulacie
Polskim w Londynie? zgodnie z informacja na stronie nalezy sie umowic na
spotkanie. Mozna to zrobic za posrednictewm maila lub telefonicznie. Probuje
od ... sierpnia i nic. Moze ktos ma jakis inny pomysl? Czy moze wyrobic
paszport w Polsce jesli tam nie mieszkam i nie jestem zameldowana?
Obserwuj wątek
    • fanny Re: paszport 06.11.06, 15:58
      mallgosha napisała:
      Czy moze wyrobic
      > paszport w Polsce jesli tam nie mieszkam i nie jestem zameldowana?

Jak najbardziej mozesz wyrobic sobie paszport w Polsce. Idziesz do gminy w
      ktorej mieszkalas przed zameldowaniem (bo oni maja Twoje akta) i skladasz
      wniosek. Jesli zalezy Ci na czasie, mozesz zlozyc rownolegle podanie o
      przyspieszenie procedury i dostac nawy paszport nie po 30 dniach tylko np. 5.
      W podaniu napisz, ze jestes rezydentem UK i czas oczekiwania na paszport z
      konsulatu to ok. pol roku, w Polsce jestes na wakacjach, albo przyjechalas
      specjalnie w tym celu i zalezy Ci, zeby wyjechac juz z nowym w kieszeni.

f.
      • ja_lubie Re: paszport 06.11.06, 21:54
        tak ,Ja wyrabialam i zalatwialam przez net!
        • doriiss1 Re: paszport 07.11.06, 12:15
          mi sie udalo dodzwonic pierwszego DNIA PROBY ALE PAAMIETAJ MIEDZY 14 A 16. JA
          SIE DODZWONILAM O 15.19 WIEC WARTO PROBOWAC AZ DO SKUTKU.dOSTALAM APOINTMENT ZA
          OKOLO 4 TYGODNIE I 4 TYGODNIE CZEKALAM TEZ NA PASZPORT. i OCZYWISCIE ODBYLAM
          DWIE WYCIECZKI DO LONDYNU, ZLOZYC WNIOSEK I ODEBRAC PASZPORT. z TEGO CO WIEM
          PROCEDURE MOZNA PRZYSPIESZYC JESLI UZASADNISZ TAKA POTRZEBE.
          • mallgosha Re: paszport 13.11.06, 18:10
            To chyba mam jakiegos pecha. Dzwonie zawsze w godz. 14-16 i nic. Na moje maile
            tez nie ma odpowiedzi. Milo, ze komus sie udalo. Poprobuje jeszcze.
            • azbestowestringi Re: paszport 13.11.06, 20:26
              mi sie udalo po 4 tygodniach.
              trzymam kciuki zeby tobie tez sie udalo.
              dodzwonilam sie po 15 :D
              • mallgosha Re: paszport 18.11.06, 15:50
                Proby trwaja i nic. Szczegolnie martwie sie o paszport corki, bo zdjecie sie w
                nim z jakiegos powodu odkleja. Podczas ostatniej podrozy sugerowano nam wymiane
                paszportu. Ja w razie czego moge pogrozowac z dowodem osobistym, a nieletnia
                niestety nie.
                • fanny Re: paszport 18.11.06, 17:06
                  mallgosha napisała:
                  Ja w razie czego moge pogrozowac z dowodem osobistym, a nieletnia
                  > niestety nie.

Twoja corka rowniez moze podrozowac z dowodem osobistym! Tyle, ze ten da sie
                  wyrobic tylko w Polsce, ale bardzo polecam ze wzgledu na te hece z konsulatem,
                  zeby wszyscy czlonkowie rodziny mieli po 2 dokumenty z ktorymi moga podrozowac.
                  My do podrozy po UE uzywamy tylko dowodow a paszporty leza sobie w domu.

f.
                  • mallgosha Re: paszport 19.12.06, 06:11
                    Pojechalam do Polski i tu niespodzianka. Nie przyjeto mojego wniosku o paszport
                    powolujac sie na brak zameledowania na pobyt czasowy. Zapytalam sie wiec Pani
                    kierownik, czy ewentualnie zechcialaby mnie zameldowac... u siebie, skoro jest
                    taki warunken. Wydaje mi sie to troche dziwne. Tymczasem Konsulat w Londynie
                    usprawnil procedure umawiania na spotkanie w sprawie paszportu. Mam termin na
                    polowe lutego. Boli jednak, ze tak mnie potraktowano w Ojczyznie.
                    Z tego, co sie orientuje do wydania dowodu tymczasego osobie nieletniej na
                    pewno musi byc meldunek, wiec to nie rozwiazuje problemu mojej corki.
                    • minisufka Re: paszport 19.12.06, 09:42
                      meldunek chyba jednak jest warunkiem - ja musialam sie wymeldowac a potem chcac
                      zlozyc wniosek o paszport pani powiedziala w urzedzie paszportowym (czy jak to
                      sie tam nazywa) - ze skoro nie jestem zameldowana w PL i mieszkam w UK to
                      powinnam to zalatwiac przez konsulat w UK. ewentualnie mozna pisac specjalne
                      podanie do kogostam wysokiego ranga (chyba do wojewody! ale glowy nie dam) -
                      taki specjalny wniosek wyjasniajacy dlaczego chcesz wyrabiac paszport w PL
                      skoro juz tu nie mieszkasz. wniosek moze byc rozpatrzony pozytywnie, lub nie
                      (zakladam, ze zalezy to od humoru osoby czytajacej wniosek).

z kolei pan w urzedzie miasta powiedzial mi, ze wystarzy sie zameldowac
                      tymczasowo - chocby na 2 dni - i w tym czasie zlozyc wniosek o paszport i nie
                      bedzie problemow.
                      • profes79 Re: paszport 22.12.06, 22:16
                        Z drugiej strony takie czasowe zameldowanie moze ci pozniej przysporzyc sporo
                        klopotow (vide podatki).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka