Dodaj do ulubionych

shared ownership raz jeszcze

06.12.06, 11:03
Czesc

Raz jeszcze o shared ownership properties… Mam nadzieje ze ktos z Was kto
juz kupil taka nieruchomosc bedzie w stanie mi pomoc…
No wiec kupujemy domek w Londynie, ktory jest shared ownership property. W
tym samym momencie mieszkamy jednakze w wynajetym lokum za miesiace ktore
placimy rent z wlasnej kieszeni jak rowniez wszystie rachunki etc.
Czy ktos sie moze orientuje jak dlugo trwa procedura kupna takego shared
ownership lokum ? Musimy w obecnym mieszkaniu dac dwa miesiace notice-u I
chcemy uniknac podwujnego placenia rentu I mortgage w tym samym czasie, na
ktore nas zwyczajnie nie stac. Z drugiej strony nie chcemy tez zostac na
lodzie bez miejsca do spania, zwlaszcza ze mamy dwojke malych dzieci. PROSZE
PORADZCIE

PS

Dodam ze procedure kupna zaczelismy tydzien temu ( tzn zlecilismy sprawe
prawnikowi I zlozylismy aplikacje o mortgage w banku)
Obserwuj wątek
    • mi74 Re: shared ownership raz jeszcze 06.12.06, 11:31
      W moim przypadku cala procedura trwala dokladnie 3 m-ce a mogla trwac nawet i
      dwa, ale ze byl to okres letni, ludzie wyjezdzali na urlopy.
      Tym sie nie martw, bo wszystko jest do zalatwienia. Moje Housing Association
      kazali mi sie wprowadzic 3 sierpnia, a ja im powiedzialam, ze dopiero 1
      sierpnia dalam wypowiedzenie, wiec bede mogla sie wprowadzic dopiero 1
      wrzesnia. Wytlumaczylam, ze nie chce placic podwojnie, bo mnie nie stac. A oni
      to zrozumieli i jeszcze powiedzieli, ze oczywiscie mam racje, ze byloby to
      nonsensem. Ja najpierw porozmawialam z prawniczka i doradca i ustalilam termin
      odbioru kluczy. Napisalam do nich tez pismo, ze 'zgodnie z nasza rozmowa tego i
      tego dnia bede odbierac klucze i mam nadzieje, ze cala procedura pojdzie gladko
      itd itp, bo tego i tego dnia dam miesieczne wypowiedzenie landlordowi' - cos w
      tym stylu. Potem dzwonilam do nich regularnie raz w tygodniu po update, zeby
      nie odkladali mojej sprawy na pozniej. Kiedy moja prawniczka sie ociagala, to w
      zartach mowilam jej, ze jesli nie zalatwi sprawy do 1 wrzesnia, to ja sie
      przeprowadzam do niej, bo nie bede miala juz dachu nad glowa.
      Musisz po prostu wszystkich uprzedzic, ze obowiazuje Cie 2 miesieczne
      wypowiedzenie a potem trzymac reke na pulsie i kontaktowac sie z nimi
      regularnie.
      Pozdrawiam!
    • robespierra Re: shared ownership raz jeszcze 06.12.06, 15:23
      czy na tego rodzaju nieruchomość (zakupioną w opcji shared ownership) banki
      dają kredyt bez problemu?
      w jakim banku bierzesz kredyt i na jakich warunkach (oprocentowanie), jeśli
      mogę spytać?
      • mi74 Re: shared ownership raz jeszcze 06.12.06, 17:20
        Z tego, co mowil mi moj mortgage advisor, banki nie sa zbyt chetne, zeby
        udzielac takich kredytow. Ja zreszta mialam jeszcze dodatkowy problem - nie
        mialam zadnego depozytu. Wlasciwie zgodzily sie tylko 2 banki na taka opcje,
        wybralalam Woolwich. Niestety, nie pamietam jakie mam oprocentowanie - na pewno
        dosc wysokie, ze wzgledu wlasnie na brak wkladu wlasnego.
        • celine26 Re: shared ownership raz jeszcze 06.12.06, 18:54
          Witam Drogie Panie!
          Gdzie można znalezć ogłoszenia o shared houses?Dodam,że jestem z
          Cambridgeshire.Miałam kilka stron internetowych od mojego council'u ale tam
          nigdy nic nie ma w moim okregu a co dopiero w moim mieście więc zrezygnowalam z
          szukania bo nie wiem poprostu gdzie.Pozdrowienia!
        • robespierra Re: shared ownership raz jeszcze 06.12.06, 19:28
          mi 74, a ile wynosi ta część czynszu, którą płacisz HA i za jaką część domu?
          i czy miałaś możliwość wykupienia z wyborem np. 1/2 1/4 domu/mieszkania, czy to
          jest odgórnie ustalone?
          pytam, bo chciałabym się zorientować jak to orientacyjnie wygląda kwotowo
          kredyt+czynsz.
          • socza Re: shared ownership raz jeszcze 06.12.06, 22:25
            Dzieki Mil74

Teraz moge sobie wstepnie wszystko zaplanowac bez strach ze bedzie trzeba
            podwojnie placic lub zostac bez dachu nad glowa :)

W odpowiedzi na inne pytania to kupujemy 50% a za reszte placimy £ 230
            miesiecznie. Z kredytem nie mielismu zadnych klopotow i dostalismy go od reki w
            pierwszym banku na 4.99 (fixed)posiadajac wlasny wklad w wysokosci 5%

Dzieki raz jeszcze za pomoc, pozdrawiam
    • mi74 Re: shared ownership raz jeszcze 07.12.06, 10:54
      Witam!

Celine, wejdz sobie na strone www.rightmove.co.uk; na gorze strony wpisz kod
      pocztowy, ktory Cie interesuje, opcja 'for sale' musi byc zaznaczona i kliknij
      na 'start search' potem na kolejnej stronie juz nic nie rob, tylko na samym
      dole wybierz opcje 'sort by' i zaznacz 'lowest price'. Wtedy pojawia sie oferty
      i bedziesz mogla sie dowiedziec, czy cos takiego jest mozliwe do kupienia w
      rejonie, ktory Cie interesuje. Oferty 'shared ownership' powinny pokazac sie
      jako pierwsze, bo sa najtansze.

Robespierra, ja wykupilam 50% i nawet nie wiem, czy inne opcje byly mozliwe, bo
      to mi akurat pasowalo, ale wiem, ze rozne firmy roznie to ustalaja. Znajomi
      chca kupic tak mieszkanie i maja mozliwosc wykupienia od 30% do 75%.
      Ja za 'wynajem' tych 50%, ktorych nie posiadam place £150 miesiecznie.

Socza, nie ma za co :) powodzenia!

Pozdrawiam!
      • robespierra Re: shared ownership raz jeszcze 07.12.06, 19:20
        Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Szczególnie opcja 150 + rata byłaby dla mnie
        zadowalająca. Mam nadzieję, że coś uda mi się znaleźć, ale to dopiero początek
        mojej drogi poszukiwań.
        • socza Re: shared ownership raz jeszcze 08.12.06, 01:01
          Wysokosc rentu, ktory placisz za pozostale 50% zalezy od wartosci domu i jest
          naliczana procentowo. Dom, ktory planujemy kupic jest wart blisko 300000 i stad
          rent jest wyzszy. Z tego takze co wiem wysokosc rentu jest takze zalezna on
          Housing Assiociation i wieku nieruchomosci ( im starsze tym rent nizszy, jako
          ze jest on jak powiedzialem naliczany procentowo i nie moze byc podniesiony
          rocznie o 1.2 %- tak jest w naszym przypadku) Nowe shared ownership maja zwykle
          wyzszy rent....
          • robespierra Re: shared ownership raz jeszcze 09.12.06, 13:41
            oczywiście można domyślić się,że wartość twojego domu musi być znaczna, jeśli
            rent za 50% jest już znaczącą kwotą.
            dlatego bardziej bliska jest dla mnie sytuacja MI
            • mi74 Re: shared ownership raz jeszcze 11.12.06, 10:55
              Moje mieszkanie jest nowe - blok zostal oddany do uzytku miesiac czy dwa przed
              moja przeprowadzka. Rent w moim przypadku jest nizszy, poniewaz wartosc mojego
              mieszkania to £145,000 (1 bedroom flat).
              Pozdrawiam!
              • robespierra dodatkowe pytania - ????? 06.01.07, 18:49
                właśnie natrafiłam na ofertę małego domku. dziewczyny, powiedzcie czy u was tez
                było offers over ile się daje zwyczajowo więcej ponad cenę wywoławczą.
                ew. ile wy dałyście więcej lub może cena była stała w waszym przypadku?
                • robespierra Re: dodatkowe pytania - ????? 06.01.07, 19:21
                  jeszcze jedno pytanie do osób, które w tej opcji kupiły dom/mieszkanie na
                  kredyt.
                  jakie banki dadzą kredyt na tę opcję kupna, oprócz Woolwich, który jest
                  wymieniony wcześniej?
                  dzięki za wszelkie informacje
                  • socza Re: dodatkowe pytania - ????? 12.01.07, 01:24
                    my dostalismy w abbey od reki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka