Dodaj do ulubionych

Rejestrowac sie w Home Office czy strata czasu?

02.03.07, 23:47
Z gory przepraszam, jesli taki watek juz byl, ale nie moge go znalezc.
Chcialam sie poradzic, czy warto sobie zawracac glowe rejestracja w Home
Office i co tak naprawde mi to daje?
Nie wiem jak dlugo w UK zostane, moze sie tak zdarzyc ze na zawsze.
Z gory wielkie dzieki za informacje/ linka do watku na ten temat :)
Obserwuj wątek
    • donat1234 Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 03.03.07, 04:50
      to ja sie nad tym pytaniem zlituje.

zarejestruj sie, jesli pracujesz. kosztuje ok. £70 a daje taki plus, ze po roku
      mozesz sie starac o residence permit, z ktorym w reku juz nie musisz sie
      rejestrowac przy zmianie pracy, a po 6 latach pobytu mozesz starac sie o
      naturalizacje i paszport brytyjski. tym bardziej, ze nie wiesz jak dlugo tu
      bedziesz.

poza tym to jest w porzadku wobec UK, i choc widac golym okiem, ze nie zawsze
      politykom tu wychodzi to jednak jestem przekonany, ze traktuja swoja prace
      powazniej niz polscy politycy.
      • formaprzetrwalnikowa Residence permit 03.03.07, 09:23
        chciałam złozyc podanie o Residence permit, ale nie bardzo wiem, który z
        formularzy na stronie HO do tego słuzy.
        będę wdzieczna za podanie linka
        • jacinda Re: Residence permit 03.03.07, 10:26
          Jesli sie nie zarejestrujesz to znaczy ze pracujesz tutaj ... nielegalnie.
          Pracodawca, ktory Cie zatrudnia moze zostac ukarany odpowiednia 'suma'.
          • yadrall Re: Residence permit 03.03.07, 10:44
            W moim rejonie do otrzymania NIN potrzebne bylo potwierdzenie z Home ofice.
            Sprawdzali to!!! A akurat NIN jest numerem niezbednym w zasadzie do wszystkiego-
            wynajecia domu, dostania pracy, zarejstrowania dziecka itp.
            • profes79 Re: Residence permit 03.03.07, 17:41
              Conajmniej dziwne - zwlaszcza ze mimo terminow jakie sa w Birmingham ( w
              miedzyczasie oczekiwania na interviev w JobCentre zdazylem zmienic prace) to i
              tak to spotkanie mialo miejsce szybciej niz otrzymanie czegokolwiek z HO -
              conajwyzej moglbym im pokazac dowod nadania listu na adres HO i nic wiecej.

Po drugie - co na litosc NIN ma wspolnego z wynajeciem domu? I z praca tez tak
              nie jest, bo o NIN mozesz aplikowac jak masz prace, wiec na poczatku pracujesz
              bez niego - u mnie NIN zaczal funkcjonowac dopiero po miesiacu, tyle czasu
              potrafi trwac zalatwianie formalnosci.
              • yadrall Re: Residence permit 04.03.07, 10:20
                Nie wiem co ma NIN do wynajecia domu,ale jak my wynajmowalismy to kazali podac
                NIN,ale moze to nie zasada.
                Jezeli chodzi o HO i NIN to jak ja (i wszyscy inni ktorzy zalatwiali NIN w tym
                samym JobCentre) musieli przedstawic papiery z HO lub [otwierdzenie nadania
                listu) dodatkowo w moim wypadku kobieta z JobCenter DZWONILA przy mnie do HO i
                sprawdzala czy faktycznie papiery dotarly!!!
                Jezeli chodzi o pierwsza prace to faktycznie zaczynasz bez NIN,ale jak juz
                chcesz te prace zmienic to pytanie o NIN jest jednym z pierwszych (co wiecej
                moja siostra jak szukala pierwszej pracy to wielu potencjalnych pracodawcow juz
                w chwili pierwszej rozmowy przez telefon pytalo o NIN-jak nie miala to
                dziekowali i bylo po pracy).
                Wiec jakis zwiazek jest.
        • ja_lubie d;a Formy.. i nie tylko EEC1 03.03.07, 13:07
          www.legallanguage.com/legalForms/freeimmenglandforms.html
        • eutyfrona Re: Residence permit 03.03.07, 13:22
          Formularz EEA1, tu powinien być:

uk.sitestat.com/homeoffice/ind/s?formeea1&ns_type=pdf
        • aotearoa Do Formy - residence card 03.03.07, 20:36
          Formularz EEA1
          www.ind.homeoffice.gov.uk/6353/11406/formeea1_0806.pdf
          Wg HO to oni teraz dopiero zlatawiaja aplikacje z wrzesnia 2006. W moim
          przypadku zajelo to jakies niecale dwa miesiace z tego co sie nie myle, wiec
          moze zamiast paszportu to wyslij im swoj dowod osobisty.
          • vierablu Re: Do Formy - residence card 04.03.07, 00:07
            Mozna sie zwrocic o wczesniejsze odeslanie paszportu.
    • izabelski Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 03.03.07, 11:51
      jesli nie zarejestrujesz sie i pracodawca cie wyrzuci bez podania powodu lub
      bedziesz miala wypadek, to nie masz potwierdzenia, ze pracowalas - czyli
      zadnych praw o odszkodowanie lub argumentu w sadzie
      • robak.rawback Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 03.03.07, 16:42
        pozatym chyba tez jak przylapia kogos ze pracuje i sie nie zarejestrowal to
        chyba moga go wydalic z uk - ale nie jestem tego pewna.

moja kolezanka pracowala okolo roku bez zarejestrowania sie, powiedzialam jej
        zeby sie zarejestrowala. nie miala zadnych nieprzyjemnosci ze sie
        zarejestrowala po tak dlugim czasie ale tez powiedzieli jej ze dopiero od
        zarejestrowania sie liczy sie czas pracy potrzebny do residence permit - czy
        cos w tym guscie.
        nie pamietam dokladnie - natomiast warto sie dowiedziec.
      • country_grill Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 04.03.07, 21:00
        izabelski napisała:

> jesli nie zarejestrujesz sie i pracodawca cie wyrzuci bez podania powodu lub
        > bedziesz miala wypadek, to nie masz potwierdzenia, ze pracowalas - czyli
        > zadnych praw o odszkodowanie lub argumentu w sadzie

Sory, ale to brzmi absurdalnie - jesli mam kontrakt podpisany wlasnorecznie
        przez wlascicielke firmy i comiesieczne payslipy, to chyba wystarczajacy dowod
        na to, ze pracowalam, nieprawdaz? moze sie myle, ale wg mnie to bardzo proste.
    • anya.po.prostu Nie strata czasu ale obowiązek 03.03.07, 18:47
      Rejestracja w Home Office to nie kwestia zawracania sobie głowy, ale obowiązek wyraźnie narzucony dla Polaków podejmujących pracę w UK.
      Oczywiście egzekwowanie tego obowiązku to już odmienna kwestia i nie ma nawet jednoznacznie sprecyzowanych sankcji za niezarejestrowanie się.
      Ale pracodawca, który zatrudnia osoby niezarejestrowane podlega karze £5000.00

Wklejam fragment tekstu z ulotki Home Office, wydanej również po polsku. Cała ulotka dostępna jest na stronie Home Office. Polecam lekturę, dużo pożytecznych informacji o prawach i obowiązkach w UK.

"(...)
      Program Rejestracji Pracowników
      Od dnia 1 maja 2004 r. wiekszosc obywateli nowych panstw czlonkowskich (z
      wyjatkiem Cypru i Malty) pracujacych w Wielkiej Brytanii bedzie objetych
      Programem Rejestracji Pracowników z krajów przystepujacych do Unii. Osoby
      objete tym programem beda musialy zarejestrowac sie, jezeli zamierzaja pracowac
      dla pracodawcy w Wielkiej Brytanii przez okres przekraczajacy jeden miesiac.
      Po okresie 12 mies iecy nieprzerwanego legalnego zatrudnienia w Wielkiej Brytanii,
      dana osoba bedzie miala pelne prawo do swobodnego przemieszczania sie.
      Nastepnie mozliwe bedzie uzyskanie zezwolenia na pobyt w EOGpotwierdzajacego
      status tej osoby.
      Obywatele Malty i Cypru pracujacy w Wielkiej Brytanii moga wnioskowac o
      zezwolenie na pobyt w chwili obecnej.
      Dalsze szczególowe informacje znajduja sie ponizej.

Czy musze sie rejestrowac do pracy w Wielkiej Brytanii?
      Nastepujace osoby beda musialy sie zarejestrowac w Urzedzie Spraw
      Wewnetrznych Wielkiej Brytanii (Home Office):
      · obywatele jednego z nowych Panstw Czlonkowskich (oprócz Malty i Cypru) objeci
      Programem Rejestracji Pracowników; oraz
      · osoby rozpoczynajace prace w dniu 1 maja 2004 r. lub po tej dacie; lub
      · osoby pracujace w Wielkiej Brytanii przed 1 maja bez zezwolenia.
      Nastepujace osoby nie sa objete rejestracja pracowników i w zwiazku z tym
      nie musza sie rejestrowac, jezeli spelniaja jeden lub wiecej z ponizszych
      warunków:
      · osoby prowadzace dzialalnosc gospodarcza;
      · osoby pracujace w Wielkiej Brytanii przez 12 miesiecy lub dluzej w tym samym
      miejscu pracy, w którym sa zatrudnieni w dniu 1 maja 2004 r.;
      · osoby pracujace legalnie w Wielkiej Brytanii i pozostajace w tym samym miejscu
      pracy po dniu 1 maja 2004 r.;
      · osoby, które uzyskaly zezwolenie na przyjazd do Wielkiej Brytanii przed 1 maja jako
      sezonowi pracownicy w rolnictwie i podjeli prace w ramach Programu Sezonowych
      Pracowników w Rolnictwie w dniu 1 maja lub pózniej;
      · osoby swiadczace uslugi w Wielkiej Brytanii w imieniu pracodawcy nie
      posiadajacego siedziby w Wielkiej Brytanii;
      Polish
      www.ind.homeoffice.gov.uk 7
      · osoby bedace jednoczesnie obywatelami Wielkiej Brytanii, innego panstwa
      czlonkowskiego EOG (oprócz 8 nowych panstw czlonkowskich) lub Szwajcarii;
      · najblizsi krewni obywateli Szwajcarii lub innego panstwa czlonkowskiego EOG
      (oprócz jednego z 8 nowych panstw czlonkowskich) pracujacych w Wielkiej Brytanii;
      · czlonkowie rodzin obywateli Szwajcarii lub innego panstwa czlonkowskiego EOG
      zamieszkujacych w Wielkiej Brytanii jako studenci, emeryci lub osoby pos iadajace
      wystarczajace srodki utrzymania.

Kiedy nalezy sie rejestrowac?
      Wniosek o rejestracje w ramach Programu Rejestracji Pracowników nalezy zlozyc
      natychmiast po podjeciu nowej pracy. Jezeli dana osoba nie zlozy wniosku w
      ciagu miesiaca od podjecia zatrudnienia, zatrudnienie stanie sie nielegalne po
      uplynieciu tego terminu. Zatrudnienie bedzie nielegalne do momentu wydania
      zaswiadczenia o rejestracji oraz konieczne moze sie okazac przerwanie
      zatrudnienia.

Co nalezy robic w przypadku zmiany miejsca pracy?
      W przypadku zmiany miejsca pracy, nalezy zlozyc wniosek o zaswiadczenie o
      rejestracji w ramach Programu Rejestracji Pracowników stanowiace pozwolenie na
      prace dla nowego pracodawcy. Nalezy skorzystac z formularza wniosku WRS.
      Nalezy podac numer identyfikacyjny znajdujacy sie na karcie rejestracji oraz
      przedstawic dane dotyczace nowego pracodawcy.
      Polish
      www.ind.homeoffice.gov.uk 9
      Wtedy zostanie wydane nowe zaswiadczenie wskazujace nowego pracodawce.
      Kopia zaswiadczenia zostanie przeslana do nowego pracodawcy. Nalezy zachowac
      nowe zaswiadczenie wraz z pierwszym zaswiadczeniem i karta rejestracji ze
      zdjeciem.

Informacje dla pracodawców
      Program Rejestracji Pracowników zostal stworzony jako sprawny system rejestracji
      nie nakladajacy dodatkowych lub zbytecznych obciazen na potencjalnych
      pracodawców zatrudniajacych obywateli osmiu panstw przystepujacych do Unii
      Europejskiej.
      Zgloszenie wniosku o rejestracje jest obowiazkiem pracownika. Pracodawca musi
      jednak przekazac tej osobie list na papierze z naglówkiem firmy potwierdzajacy
      date rozpoczecia pracy. Pismo to bedzie potrzebne w celu rejestracji pracownika.
      W swietle przepisów pracodawca bedzie odpowiedzialny za zapewnienie sobie
      prawa do zatrudnienia pracownika z jednego z osmiu panstw przystepujacych do
      Unii Europejskiej. Pracodawca ma prawo zatrudniac danego pracownika w
      pierwszym miesiacu pracy. Jezeli pracownik zlozyl wniosek w czasie pierwszego
      miesiaca pracy, pracodawca ma prawo zatrudniac go do momentu wydania decyzji
      w sprawie wniosku. Pracodawca bedzie mial nadal prawo zatrudniac pracownika po
      wydaniu zaswiadczenia o rejestracji.
      Pracodawca powinien:
      · Uzyskac i zachowac kopie formularza wniosku wypelnionego przez dana osobe
      jako dowód, ze osoba ta zglosila wniosek o rejestracje przed uplywem miesiaca od
      rozpoczecia pracy;
      · odebrac i zachowac kopie waznego zaswiadczenia o rejestracji.
      W swietle nowych przepisów Pracodawca moze byc winny popelnienia
      wykroczenia, jezeli:
      · pracownik nie zlozy wniosku o zaswiadczenie o rejestracji do Urzedu Spraw
      Wewnetrznych w ciagu jednego miesiaca od rozpoczecia pracy dla danego
      pracodawcy;
      · pracodawca nie posiada kopii wypelnionego formularza wniosku; oraz
      · pracodawca nadal zatrudnia dana osobe.
      W razie orzeczenia kary, maksymalna grzywna dla pracodawcy wynosi
      5000 GBP.
      Po rozpatrzeniu wniosku Zespól Rejestracji Pracowników przesle pracodawcy kopie
      zaswiadczenia o lub kopie listu odmownego.
      Jezeli pracodawca nie otrzyma kopii zaswiadczenia o rejestracji danego pracownika
      w ciagu jednego miesiaca od zatrudnienia danej osoby, mozna skontaktowac sie z
      Polish
      www.ind.homeoffice.gov.uk 17
      Zespolem Rejestracji Pracowników dzwoniac pod numer 0114 259 6262 lub
      korzystajac z faksu 0114 259 5961.
      Dodatkowe wskazówki dla pracodawców mozna uzyskac dzwoniac pod numer
      infolinii dla pracodawców 0845 010 6677 lub w Internecie:
      www.ind.homeoffice.gov.uk
      (...)"
    • 101krotka Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 04.03.07, 13:02
      z tego co wyczytalam,po 12 miesiacach nieprzerwanej pracy dla danego pracodawcy
      (i oczywista po zarejestrowaniu sie w WRS),kiedy zmieniam pracodawce nie musze
      sie juz rejestrowac?nawet jesli nie staralam sie o residence permit?
      • tbo5r Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 04.03.07, 13:07
        No wlasnie! czy po 12 mcach koniecznie trzeba wystepowac o residence permit???
        • anya.po.prostu Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 04.03.07, 22:49
          Można występować, ale nie trzeba.
    • country_grill Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 04.03.07, 20:44
      Dzieki za wszystkie informacje. Dziwie sie ze nikt mi wczesniej nie powiedzial
      ze to takie wazne i ze sa restrykcje za nie rejestrowanie sie. Z tego co mowili
      mi znajomi wygladalo mi to raczej na moja wolna wole, jesli chce miec residence
      permit. Mam nadzieje, ze nie bede miala nieprzyjemnosci, bo pracuje juz ponad
      pol roku...

P.s. Z NIN widze jest inaczej w kazdym miescie - ja dostalam NIN 2 tyg po
      zlozeniu wniosku po udokumentowaniu ze aktywnie szukam prace i mam zaproszenie
      na rozmowe o prace. I tak naprawde poza praca nie spotkalam sie NIGDZIE z tym,
      zeby ktos o NIn prosil... no ale co hrabstwo to obyczaj ;)
      • anya.po.prostu Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 04.03.07, 23:09
        country_grill napisała:

> Dzieki za wszystkie informacje. Dziwie sie ze nikt mi wczesniej nie powiedzial
        > ze to takie wazne i ze sa restrykcje za nie rejestrowanie sie. Z tego co
        mowili
        > mi znajomi wygladalo mi to raczej na moja wolna wole, jesli chce miec
        residence
        > permit.

to w końcu chodzi o rejestrację w Home Office czy o residence permit? bo to
        zupełnie różne sprawy.
        Jeśli chodzi o residence permit to rzeczywiście możesz chcieć albo nie. Nie
        jest to obowiązkowe i jeśli nie planujesz ubiegać się kiedyś o obywatelstwo
        brytyjskie to można się bez tego spokojnie obejść.
        Możesz się o to ubiegać dopiero po 12 miesiącach.

Natomiast rejestracja w Home Office (Workers Registration Scheme) jest
        obowiązkowa dla tych, którzy przyjechali po 1 maja 2004 lub przed 1 maja
        pracowali nielegalnie.

O obu procedurach, różnicach i korzyściach pełno jest informacji zarówno na tym
        forum jak i na wszelkich portalach polonijnych, oraz w ulotce Home Office,
        którą wcześniej cytowałam, dostępnej po polsku na stronie
        www.ind.homeoffice.gov.uk
        • londonka_uk residence permit 04.03.07, 23:15
          EU/EEA nationals:EU/EEA nationals do not require residence permits. However, if
          you wish for non-EEA national members of your family to join you in the EEA UK,
          you will need to apply for an EEA Family Permit. You can only apply for a
          Family Permit in the country of which you are a national.
          • londonka_uk Re: residence permit 04.03.07, 23:18
            A residence permit, issued by a member state of the European Union, is the
            necessary authorisation to allow non-EU nationals to stay legally within its
            territory.

a my jestesmy w EU
            • pati.zop78 Re: residence permit 04.03.07, 23:41
              ale my jestesmy EU/EEA nationals czyli o residence permit mozna sie ubiegac ale
              nie trzeba.

dodam jeszcze, ze nie wszyscy tutaj znaja prawo imigracyjne. czasem o taki
              dokument moze poprosic np. nowy pracodawca.
        • country_grill Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 05.03.07, 18:05
          No w pierwszym poscie wyraznie pisze o rejestracji w home office, ale nie
          wiedzialam tez ze to roznica, wiec tego tez sie wlasnie dowiedzialam :) Coz, jak
          ktos czegos nigdy nie robil i nawte o tym nie slyszal, to trudno wymagac, zebym
          wiedziala co i jak dziala :)
          Natomiast innym juz tematem jest ze strona Home Office jest tak skostruowana, ze
          slowo honoru nie rozumiem nic, co mnie dotyczy a co nie i gdzie szukac
          formularzy. Jakby napisana byla w jakims innym niz angielski jezyku. A moze to
          ja srednio kumajaca jestem :) w koncu blondynka hehe :)
          • anya.po.prostu Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 05.03.07, 19:11
            rzeczywiście na stronie HO jest mnóstwo rzeczy, które nas nie dotyczą,
            polecam wpisanie w okienku Search hasła EU Nationals i wtedy wyskakują właściwe linki.
    • country_grill Up-date 11.04.07, 17:23
      MOi drodzy, wybaczcie, ze podnosze znowu watek w temacie dla niektorych
      oczywistym, ale dla mnie pewne sprawy sa nadal dosc zawile. Jesli mozna,
      chcialabym po kolei:

- przyjechalam do UK w lipcu 2006
      - w sierpniu 2006 podjelam pierwsza prace
      - we wrzesniu zmienilam i nadal pracuje w tym samym miejscu
      - z powodu mojej ignorancji o work permit dowiedzialam sie dopiero w zeszlym
      miesiacu, wiec na poczatku kwietnia dostalam certyfikat z HO

PYTANIE:
      1. co powinnam zrobic teraz zeby wszystkie formalnosci miec zamkniete? Uzyskac
      rezydecje podatkowa? czy tylko potwierdzenie? [wiem, ze watkow jest wiele na ten
      temat, ale wersji tyle ile wypowiadajacych sie, mam totalny kociol w glowie].
      Jak sie za to zabrac?

2. rozumiem ze o Residence Permit MOGE nie musze ubiegac i do tego jest
      formularz EEA1, ale - moge sie ubiegac o to po roku od przyjazdu/ po roku od
      podjecia pracy/ od wydania work permit? [czarna magia c.d.]

3. czy jest jeszcze cos, co osoba, ktora zamierza ZOSTAC w UK [przynajmniej na
      czas blizej nieokreslony] powinna zrobic? mysle o tym tez w kwestii ewentualnych
      batalii z polskim US, coby wystarczajaco uzbierac dokumentacji, ze moje centrum
      zyciowe jest w UK bo z moja ksiegowa zdecydowalysmy sie nie ujawniac zarobkow z
      UK - i zwiazane z tym pytanie 4. ponizej]

4. Skoro nie ujawniam w PIT za 2006 ze mialam zarobek w UK, powinnam wysylac
      NIP-3 z adresem w UK? zbyt duzo sprzecznych opinii na ten temat :(

5. jesli chodzi o koniec roku podatkowego - rozumiem ze P60 nigdzie sie nie
      wysyla, nie ma czegos takiego jak PITy w UK, nigdzie niczego nie musze wysylac.
      Wyjatkiem jest jesli ubiegam sie o zwrot nadplaconego podatku [okazalo sie ze
      przez 7 miesiecy liczono mi podatek na emergency code!] - wtedy wysylam oryginal
      P60 [po uprzednim skopiowaniu dokumentu]do Inland Revenue - zgadza sie? [Prosze
      o potwierdzenie albo wyprowadzenie mnie z bledu, bo chociaz moj angielski nie
      jest tragiczny w sprawach urzedowo - papierkowych zawsze bylam totalnie niekumata!]

Z gory dziekuje za wszystkie komentarze! Kochani i bardzo pomocni jestescie!
      • pati.zop78 Re: Up-date 11.04.07, 23:28
        1. jesli chodzi o HO to obowiazuje cie tylko rejestracja. w sprawie podatkow ci
        nie pomoge, bo kazdy urzednik w Polsce ma pewnie swoja wlasna opinie.
        2. po 12 miesiacach udokumentowanej nieprzerwanej pracy od momentu wydania
        certyfikatu potwiredzajacego rejestracje
        3. otworz konto w banku, trzymaj kopie umowy najmu mieszkania, rachunki na swoje
        nazwisko, zarejestruj sie w councilu jako wyborca
        4. ???
        5. dokladnie tak jak napisalas ale nawet jesli nie wysylasz P60/P45 powinnas je
        zachowac
        ----
        pozdrawiamy
        Patrycja i Rizvani
        • country_grill Re: Up-date 12.04.07, 16:36
          > 1. jesli chodzi o HO to obowiazuje cie tylko rejestracja.

Dobra wiadomosc, ale zapewne jakies pisemne potwierdzenie moze sie przydac na
          wypadek polskiego US zachlannosci...?

> 2. po 12 miesiacach udokumentowanej nieprzerwanej pracy od momentu wydania
          > certyfikatu potwiredzajacego rejestracje

Czyli teoretycznie rzecz ujmujac, jesli zdecyduje sie zmienic pracodawce przed
          uplywem roku musze czekac znowu rok?

> 3. otworz konto w banku, trzymaj kopie umowy najmu mieszkania, rachunki na swoj
          > e
          > nazwisko, zarejestruj sie w councilu jako wyborca

Wszystko dokladnie jak mowisz, planuje sie zarejestrowac jako wyborca, gorzej z
          rachunkami, bo nie wynajmuje mieszkania i nie przychodzi nic na mnie poza tel
          kom...

> 4. ???

No wlasnie - dla mnie tez ??? :)

> 5. dokladnie tak jak napisalas ale nawet jesli nie wysylasz P60/P45 powinnas je
          > zachowac

Ale jak je wysle z prosba o zwort nadplaconego podatku, to bede miala tylko
          kopie - zarzyczyli sobie oryginaly, ale nie wiem czy je odsylaja pozniej?

P.s. Dzieki!!!
          • pati.zop78 Re: Up-date 12.04.07, 22:18
            country_grill napisała:

> Czyli teoretycznie rzecz ujmujac, jesli zdecyduje sie zmienic pracodawce przed
            > uplywem roku musze czekac znowu rok?

chyba troche niejasno napisalam. mozesz zmienic prace ale nie mozesz miec
            przerwy w zatrudnieniu

Uwaga: od 02/04/07 nowe formularze. rejestracja juz £90
      • robak.rawback Re: Up-date 12.04.07, 13:35
        odpowiem na pytanie 1 bo wlasnie jestem w trakcie. - wypelnilam p86
        www.ghrom.com wejdz sobie na ta strone i tam masz po lewej opcje do wyboru -
        wybierz rezydencja podatkowa i przeczytaj co napisal. ja wypelnilam ten
        formularz i wysylam na podany tam adres bo nie wiem gdzie jest moj tax office
        wiec wysylam na ten adres podany przez ghroma. w formularzu piszesz ze
        przyjechalas na stale etc.

dolaczam jeszcze prosbe o przyslanie written confirmation.

no i zobacze co mi odesla

rejestruje sie na wyborce bo tomisie i tak do credit przyda. jak chcesz na
        stale i miec obywatelstwo (ja chce) to dopelniasz wszystkie formalnosci pokolei
        jak leca residency permit, leave to remain etc etc bo akurat zalezy mi zeby
        wszystko miec w porzadku i tak jak oni sobie zycza.
        • country_grill Re: Up-date 12.04.07, 16:31
          Bardzo cenna rada, tak tez planowalam zrobic, zawsze to dobrze dostac
          potwierdzenie, ze dobrze planuje, bo w tych sprawach dzialam jak slepiec z laska :)
          Dziekie Rawback :)
    • beesok Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 12.04.07, 21:07
      Przepraszam, jezelo podlacze sie pod watek ale co z osobami,ktore nie pracuja (jeszcze)? Czy rejestracja
      w HO jest tylko dla zatrudnionych? Obecnie studiuje i po roku mam zamiar wrocic do pracy wiec nie wiem,
      moge sie teraz zarejestrowac czy zaczekac?
      dzieki z gory
      • pati.zop78 Re: Rejestrowac sie w Home Office czy strata czas 12.04.07, 22:11
        rejestruja sie tylko osoby pracujace
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka