Dodaj do ulubionych

rachunki za prad i gaz

22.03.07, 16:47
hej, nie wiem czy to pytanie juz bylo, nie moglam znalezc na forum:
jakie sa wasze rachunki za prad i gaz?

ja walcze z moim providerem juz prawie 5 miesiecy i ciagle cos sie nie
zgadza. studio flat, 2 osoby, wszystko oprocz kuchenki (bez piekarnika) na
prad. Pierwszy rachunek dostalam po 3 m-cach - ok. 300 funtow za gaz(!) 65
funtow prad. Po kilkunastu telefonach i interwencji mojej agencji
mieszkaniowej okazalo sie, ze caly czas przypisywali do mojego rachunku za
gaz odczyty z innego mieszkania! Teraz dostalam poprawiony rachunek 40 funtow
za gaz za 5 m-cy czyli chyba normalnie, a za prad za styczen-luty: 240
funtow! dzwonilam wiec dzis i pytam dlaczego taka roznica miedzy X-XII i I-
III a oni na to, ze nie wiedza, ale tak im wychodzi... Dodam, ze raczej
oszczedzamy niz szalejemy z pradem:)
Ile placicie za rachunki? Bede wdzieczna za kazda odpowiedz:D
Obserwuj wątek
    • steph13 Re: rachunki za prad i gaz 22.03.07, 18:09
      Sama przeczytaj zapis na liczniku i porownaj z zuzyciem pradu wedlug rachunku.
      Latwo mozna wszystko wyliczyc i sprawdzic.
    • mi74 Re: rachunki za prad i gaz 22.03.07, 18:22
      Rzeczywiscie, cos tam u Was nie jest w porzadku.

My mamy wszystko na prad i rachunek za 4 miesiace wyniosl £131. Dodam, ze
      oszczedzamy, ale bez przesady, codziennie gotujemy, bardzo czesto uzywamy
      piekarnika i dogrzewamy lazienke.
      Ja co miesiac zapisuje sobie stany licznika wody i pradu a pierwszego dnia
      miesiaca, w ktorym oczekuje rachunku, dzwonie do providera i informuje go o
      stanie licznika - w ten sposob mam wszystko pod kontrola. Pamietam, jakie
      problemy miala kolezanka, z ktora wynajmowalam mieszkanie kilka lat temu. Caly
      czas placila 'estimated' electricity i nie byla tego swiadoma. Po paru
      miesiacach po wyprowadzce dostala rachunek na £250 do zalacenia jako wyrownanie!

A Wy nie macie licznika, zeby dokladnie co miesiac sprawdzac zuzycie? Byl w
      ogole ktos u Was, zeby zrobic meter reading?
      • maerlinka Re: rachunki za prad i gaz 22.03.07, 18:27
        fakt, moj blad, ze nie zapisywalam co miesiac, ale po pierwszych niskich
        rachunkach stwierdzilam, ze wszystko ok. No nic, bede sie wyklocac...
        • leggetta Re: rachunki za prad i gaz 22.03.07, 21:56
          My za ostatnie 3 miesiace dostalismy rachunek za prad £250 :(
          Mamy kuchenke elektryczna, bojler i ogrzewanie elektyczne. Podobno mamy najbardziej nieekonomiczny typ ogrzewania jaki istnieje. Ogrzewany (one bedroom flat) od 18 - ok 22 i czasami w nocy na min. Gotujemy domowe obiady a wiec sporo. Wode grzejemy 3-4 razy dziennie. Liczniki sprawdzamy - zgadzaja sie:(
          • aleksandrawu Re: rachunki za prad i gaz 22.03.07, 22:41
            A my nie mamy dostepu do licznikow! Mieszkamy w bloku, ale takim "nowoczesnym",
            wszystko nowe, pieknie wykonczone, ale z tymi licznikami zamknietymi w jednym
            pomieszczeniu na klucz, to jakis debilizm.
            wszyscy tu mowia zeby spisywac liczniki, bo british gas i tym podobni oszukuja,
            ale jak my mamy sobie z tym poradzic?? Wprowadzilismy sie we wrzesniu, a
            pierwszy rachunek dostalismy w lutym, chyba z 50F.Dzisiaj za okres grudzien-luty
            dostalam 80F- obydwa rachunki estimated. Myslicie ze powinnam do nich napisac,
            ze prosze o faktyczny, a nie szacowany stan licznika?
            • ewmag Re: rachunki za prad i gaz 23.03.07, 17:28
              Tak, mozna dzwonic, podac odczyt licznikow i poprosic o rachunki za faktyczne
              zuzycie. Te firmy zwykle szacuja na podstawie zuzycia z poprzedniego roku z
              tego samego okresu. Wiec jesli z Waszych wyliczen wychodzi, ze powinno byc
              mniej do zaplacenia, to trzeba im podac rzeczywiste odczyty, rachunki
              przysylaja szybko.
              • aleksandrawu Re: rachunki za prad i gaz 23.03.07, 17:48
                Ale my przyjechalismy do UK we wrzesniu! To nasze pierwsze rachunki, wiec
                przypuszczam ze szacuja na podstawie poprzednich mieszkancow.
                • ewmag Re: rachunki za prad i gaz 23.03.07, 22:49
                  Zgadza sie, szacunki sa na podstawie zuzycia pod danym adresem, dlatego czesto
                  sa duze roznice w zuzyciu, jesli zmieniaja sie lokatorzy, ale chyba tym firmom
                  jest tak wygodniej, niz za kazdym razem przysylac kogos do odczytu.
    • deadeasy Gaz 23.03.07, 14:38
      Czy British Gas dostarcza Wam gaz? My mielismy podobne problmy z British Gas
      (BG) wlasnie. Wprowadzilismy sie do nowego domu. BG mialo odczyt od dawnych
      wlascicieli i nasz odczyt z mieszkania ktore opuscilismy. Co miesiac nam
      odciagali ok £50 a teraz przyslali grozbe, ze jak nie zaplacimy £350 to
      nas "odetna" (licznik teraz mamy na zewnatrz) - bo niby zadnej wplaty nie
      dokonywalismy, co jest sprzeczne z tym co mamy na wyciagach bankowych. Po
      kilkugodzinnych rozmowach telefonicznych okazalo sie, ze mamy cztery konta z
      BG - kij wie jak sie to stalo. Do tego byl okres, ze przysylali nam do nowego
      domu korespondencje z imieniem i nazwiskiem syna naszego sasiada (!) z
      pierwszego pietra - mieszkanie Nr1 (nasze mieszkanie bylo Nr2), a do mieszkania
      Nr1 listy z naszym nazwiskiem! Jak oni potrafili pomieszac trzy rozne konta
      tego nie wie nikt. BG nie ma pojecia co sie dzieje z naszymi regularnymi
      wplatami. Do tego wszystkiego synek sasiada jest na liscie "dluznikow" wiec
      nie chcemy zeby nam to "polacznie" z nim nabruzdzilo w historii kredytowej... A
      ja tylko co dzien wracajac z pracy sprawdzam czy kaloryfery cieple ;o)
      • maerlinka Re: Gaz 23.03.07, 15:23
        ja korzystam ze Scottish Gas, ale z tego co slysze to burdel ma wiekszosc
        providerow. Czy ktos moze korzysta z PowerGen? Jak sprawdzam na stronach
        porownujacy firmy to wyglada na to, ze wychodzi najtaniej...
        • ewmag Re: Gaz 23.03.07, 17:37
          W poprzednim mieszkaniu korzystalismy z PowerGen, nie wiem jak cenowo wychodza
          w porownaniu z innymi, ale bajzel maja nieziemski. Nam przysylali przez ponad
          rok wezwania do zaplaty i pogrozki, ze cos tam odetna na nazwisko poprzedniego
          lokatora, odsylalismy, dzwonilismy, agencja zrobila to samo i nic, dalej
          przysylali, w koncu zaczelismy wyrzucac i nastawilismy sie psychicznie na
          przyjscie kogos, kto byc cos tam chcial odcinac, nie przyszedl. Jednoczesnie
          robili jakies straszne przekrety z naszym rachunkiem, zamkneli go tuz po
          otwarciu bez porozumienia z nami i pomimo, ze dopominalismy sie o rachunki tak
          po pol roku mieszkania (glupota na nas jakas splynela chyba!) to nic nie
          dostalismy. Jak sie wyprowadzalismy w koncu ktos gdzies sie czegos dopatrzyl,
          ale poniewaz oni namieszali to nam umorzyli caly rachunek za ponad rok
          mieszkania:-) Ta firma ma administracje rozrosnieta jak polski rzad, i nigdy
          nie wiadomo, z kim sie rozmawia ani kto jest od czego. W sumie skorzystalismy
          na tym (ten umorzony rachunek), ale nie chcialabym miec wiecej z nimi do
          czynienia.
          • princessa24 Re: Gaz 23.03.07, 21:18
            Ja mam scotishpower i dostalismy 280f !!! Mało ogrzewamy,nie zuzywamy duzo
            gazu.Znajomi którzy mieskają piętro wyzej dostali 150f a ogrzewają i zuzywają
            dwa razy wiecej jak my!!!!Dziwne to...! Wczsniejszy własciciel dostawal po 500f
            A rachunki przychodziły tylko na numer mieszkania-wiec nie wiem co tu jest grane...
    • basiak6 Re: rachunki za prad i gaz 23.03.07, 22:09
      Dla porownania, my placimy 97 funtow miesiecznie za prad i gaz, dwoje doroslych
      i dziecko (ale to jest wiekszy dom, 4 bed), mamy Powergen.
    • aotearoa Zmiana providera - pytanie o npower 24.03.07, 19:52
      Tak ciut inne pytanie - mamy w chwili obecnej EDF i generalnie nie narzekamy,
      ale npower nas ostatnio namawia na zmiane do nich, bo niby sa najtansi w UK.
      Czy ma ktos doswiadczenie z npower jacy oni sa? Bo ja juz chyba wole placic
      ciut drozej niz mniec problemy jak niektore z was :S
      Dzieki z gory za wszelkie wskazowki!
      • vygotsky Re: Zmiana providera - pytanie o npower 25.03.07, 19:29
        My jestesmy z npower i przyznam ze sa tak samo dobrzy/beznadziejni jak wszyscy
        inni - na poczatku placilismy duzo mniej niz z BG ale w krotkim czasie zrobili
        dwie, moze nawet trzy podwyzki i teraz placimy dokladnie tyle samo co
        placilismy z BG przed rokiem ale biorac pod uwage ze ceny rosna to moze nie
        jest to az tak zle. Mowia ze i tak sa ciagle najtansi na rynku. Mamy zalozone
        dd z nimi wiec zbyt sie nie przejmujemy tylko od czasu do czasu wysylaja list
        ze musza zmienic kwote bo wzroslo nasze zuzycie/ ceny. Customer service jest
        ciut gorszy od BG np dluzej sie wisi na telefonie i rachunki sa jak dla mnie
        mniej czytelne i nie wiem czy mozna z nimi miec konto online a z BG zawsze
        takowe mielismy. Ot takie moje doswiadczenia.
        • robespierra Re: Zmiana providera - pytanie o npower 25.03.07, 22:46
          ja mam dwa liczniki i jak spisują to zawsze te dwa, ale jak przychodzi rachunke
          to są odczyty tylko z jednego.
          ten drugi licznik jest na same elektryczne ogrzewanie. myślałam , że będą
          wyliczenia z dwóch liczników.
          czy to możliwe, że ten jeden jest powiązany z tym co dają na niego rachunki, a
          ten od ogrzewania jest dodatkowy, np. tylko konrolny.
          tu był kiedyś white meters(szkocja), ale ja chyba nie mam już takiej opcji, bo
          płacę z odczytu jedną stawkę za cały prąd (bez rozbicia na taryfę nocną -
          tańszą i dzienną)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka